İçeriğe git
  • cafer aydın
    cafer aydın

    Kar fotoğrafı

     

     

    KAR FOTOĞRAFI ÇEKMEK İÇİN 10 İP UCU 

    Kış mevsimi yılın en güzel zamanlarındandır. Kış mevsimi, fotoğrafçının güneşli açık bir havadan kar fırtınasına kadar her türlü hava durumunu hafıza kartına aktarmasını sağlar.

     

    1. RENGİN DOKUNUŞU

    Kar güzel bir fotoğraf nesnesidir fakat sadece kar fotoğraflamak biraz tekdüze ve sönük olabilir. Bu fotoğraftaki kırmızı araba gibi renkli nesneleri fotoğraf karesine ekleyerek fotoğrafı bu tekdüzelikten kurtarabilirsiniz. Bu, sıkıcı gri gün görüntüsünü (sadece kar yağarken çekilen bir kare gibi) kışa dönüştürmek için gerekli olan dokunuştur.

     

     

    2. YILBAŞI IŞIKLARI

    Renkli yılbaşı ışıkları ile renkli fotoğraflar yaratılabilir. Yılbaşı ışıklarını çekmek için en ideal zamanın gecenin karanlığı olduğunu düşünebilirsiniz fakat karanlıkta elde edeceğiniz görüntü, siyaha karşı renkli noktalar olacaktır sadece. “Sihirli saatte” -alaca karanlık- çekeceğiniz fotoğraflarda, renkli noktaların yanı sıra etraftan da bazı detayları fotoğraflayabileceğiniz için daha ilginç görüntüler elde edebilirsiniz.

     

    3. KIŞIN GÜN DOĞUMU

    Yazın uzun günleriyle birlikte güneş oldukça erken doğar. Kışın, geç doğan güneş nedeniyle, gündoğumu gibi güzel doğa olaylarını yakalayabilmek için erken kalkmanız gerekmez. Güneşi fotoğraf karesinin dışında bırakarak güneşin yanındaki gökyüzünün ışığını ölçebilirsiniz veya matrix ölçümlü pozometrenin verdiği değeri kullanarak bu fotoğrafta olduğu gibi parçalı bulutlu bir görüntü elde edebilirsiniz.

     

    4. AYDINLANAN FIRTINA

    Kış fırtınalı bir mevsimdir fakat bu fırtınaların sonunda şimşek çakar. Fırtınalı bir günde şimşek çaktığı zaman inanılmaz güzellikte bir ışık meydana gelir. Bu ışığı yakalamak için yapmanız gereken fırtınayı beklemektir Yerel hava durumu haberlerini kontrol edip olası fırtınanın ne zaman patlak vereceğini öğrenerek potansiyel renkli yerleri gözlemleyebilirsiniz.

     

    5. “KÖTÜ” HAVADA FOTOĞRAF ÇEKİMİ

    Hava “kötü” olduğunda birçok fotografçı evinde oturup bu durumdan yakınır. Fakat büyük fırsatlar kaçırmaktadırlar çünkü böyle havalarda harika fotoğraflar çekilebilir. Siz de kötü havalardan yakınanlardan olmayın. Kalkın, kat kat giyinin, ekipmanınızı hava koşullarından koruyun (büyük plastik sandviç poşeti fotoğraf makinesini koruyabilir, objektifin etrafını daha çabuk açmak için lastik bant kullanılabilir) ve hava durumuna uygun güzel görüntüler arayın.

     

     

     

    6. ÇIPLAK AĞAÇLAR

    Renkli yapraklar sonbahar fotografçılarının temel nesnelerindendir. Fakat kış aylarındaki yapraksız ağaçları görmezlikten gelmemelisiniz. Yapraksız ağaçlar, geometrik çizgisel görüntülerinden ve yapılarından dolayı fotoğrafçı için mükemmel nesnelerdir. Bu fotoğrafta olduğu gibi geniş açılı bir objektifle ağacın sağ alt tarafından veya tele objektifle uzaktan bir fotoğraf çekebilirsiniz. Dalların düzeninden enteresan bir bölümü ayırarak fotoğraflamak da iyi bir fikir olabilir. Eğer ağacın sağ alt tarafından fotoğraf çekiyorsanız, diyaframı kısıp alan derinliğini arttırarak görüntüdeki her şeyin net olmasını sağlayabilirsiniz.

     

    7. BUZ SAÇAKLARI

    Buz saçakları keyifli fotoğraf nesneleridir. Buz saçaklarına yaklaşarak yalnız bir buz saçağını veya geri çekilerek saçakları çevresiyle birlikte çekebilirsiniz. Etrafında dolaşıp önden ve arkadan aydınlanmış olarak fotoğraflayın. Close-up çekimler için diyaframı kısarak alan derinliğini arttırın. (Tabi bu işi yaparken kendimizi tehlikeye atmayalım.)

     

    8. PENCERE FİLTRELERİ

    Kış mevsiminde pencerelerde buğu ve yağmur damlaları gibi değişik su dönüşümleri oluşur. Bu tarz görünen su dönüşümleri başlı başına güzel fotoğraf nesneleridir ve ilginç fotoğraf filtreleri olabilirler. Su damlacıkları veya donma üzerine netleme yapın böylece pencerenin dışındaki bütün nesneler fon etkisi yaratacaktır. Eğer fotoğraf makinenizden alan derinliğini ön izleme yapabiliyorsanız değişik diyafram değerleri için etkiyi kontrol edin, eğer yapamıyorsanız; ilk önce en geniş diyafram değeriyle sonra da orta ve en kısık diyafram değerleriyle fotoğrafı çekin.

     

    9. KAR POZLAMASI

    Yansıyan ışığı ölçen pozometreler (fotoğraf makinesinin içine monte edilmiş olanları) orta tonlara göre ayarlanmışlardır: eğer pozometreye göre pozlama yapıyorsanız ölçtüğünüz nesnenin ışığı orta bir ton olarak belirlenecektir. Kar genellikle orta ton olarak değil beyaz olarak düşünülür, böylece güneşli kar beyaz olarak göründüğünde çekilen kar fotoğrafları genellikle en iyi gözükenlerdir. Matrix ölçüm yapan pozometre içeren bugünün AF 35mm SLR makinelerinde hiçbir düzeltme yapmadan karın ölçülen ışık değerini kullanabilirsiniz. Fakat merkez ağırlıklı ölçüm yapan pozometreye sahip eski makinelerde, ölçülen değerden 1-1,5 stop fazla pozlama yapmak iyi fikir olabilir. AE modunda, bunu fotoğraf makinesinin pozlama kontrolünü +1’e veya +1,5’a ayarlayarak yapabilirsiniz. Braketing yapmak ve not almak (makinenizle ilk kez kar fotoğrafı çekiyorsanız karın fotoğraflarınızda istediğiniz gibi gözükmemesi halinde ışıkta yapmanız gereken değişikliği görmek için) iyi fikir olabilir.

     

    10. KIŞ AKTİVİTELERİ

    Yılın herhangi bir zamanında, mevsimsel aktiviteleri çekerek güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Kayak, kızak, buz pateni ve dağ tırmanışı gibi bazı mevsimsel faaliyetler kış mevsiminde birçok fotoğraf fırsatı sunar. Hareketi ve katılımcıları fotoğraflayarak gelecekte tekrar tekrar bu aktivitelerle eğlenebilirsiniz.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     




    Kullanıcı Geri Dönüşleri

    Recommended Comments

    Şuan için herhangi bir yorum yazılmamıştır.



    Sende sohbete katıl

    Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

    Misafir
    Bir yorum ekle...

    ×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

    ×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.