İçeriğe git
  • Emin İpek
    Emin İpek

    Nikkor lens terimleri sözlüğü

    Nikon kullanmaya yeni başlayacaklar için, ya da başka bir markadan geçiş yapacaklar için, bir şekilde ana gövdeyi seçtikten sonraki en büyük sıkıntı lens seçmek olabilir. Bir Nikkor lensin özelliklerini tanımlamak için kullanılan birçok farklı isim vardır, bunların bazıları kafa karıştırabilir. Lens isimlerinin arkasından gelen kısaltmalar ne ifade etmektedir? Doğru şeyi aldığınızdan nasıl emin olacaksınız? Aşağıdaki tanımlamalar, kısaltmaları anlamanıza yardımcı olacaktır. (Zülkif Altın arkadaşımız bu konuda geçen yılın sonunda bir yazı yazmış, ben biraz daha geniş haliyle tekrar yazayım dedim).

     

    ED: Extra-Low Dispersion glass (Ekstra Düşük Dağılım camı)
    Değişken dalga boylarındaki ışık ışınları optik camdan geçtiğinde ve aynı noktada birleşmeyen veya odaklanmayan bir çeşit görüntü ve renk bozulmasından oluşan renk bozulmasını düzelten yüksek kaliteli cam. ED camlı Nikkor lensler maksimum diyafram değerinde bile üstün netlik ve kontrast sunar. Süper ED cam, bazı lenslerde ED camı ile birlikte kullanılan ve renk sapmalarına karşı daha yüksek derecede bir özgürlük elde etmek için kullanılan yeni bir türdür.

     

    D: Distance (Mesafe)
    D tipi AF-Nikkor objektifler, 3B Renkli Matris Ölçümleme, 3B Matris Ölçümleme ve 3B Çoklu Sensör Dengeli Dolgu-Flaş özellikli Nikon SLR fotoğraf makinelerine, konudan kameraya olan mesafe bilgilerini aktarıyor.

     

    E: Lens barrelinde bulunan elektromanyetik diyafram mekanizması, sürekli çekim sırasında otomatik pozlamayı kullanırken son derece hassas elektronik diyafram veya diyafram bıçağı kontrolü sağlar. Geleneksel D / G tipi lensler ile diyafram bıçakları mekanik bağlantı kollarıyla çalıştırılır.

     

    G: Objektifin diyafram kontrol halkası yoktur ve diyaframın kamera gövdesinden ayarlandığı kameralarla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. G objektifleri, kameraya Mesafe bilgisi de sağlar.

     

    AI-P: Objektiften kameranın ölçüm sistemlerine verileri aktaran dahili bir CPU'ya sahip manuel odaklı bir Nikkor lens.

     

    IF: Internal Focus (Dahili Odak)
    Odak; lensin toplam dış uzunluğuna etki etmeden , iç lens elemanlarının hareketi vasıtasıyla, gerçekleştirilir; bir polarize edici veya bölünmüş ND filtre gibi pozisyona duyarlı bir filtre kullanılırken bir avantajdır.

     

    AF-S: Autofocus Silent (Otofokus Sessiz)
    Odaklama; kameradaki odaklama sürücüsü motoru yerine, objektifteki "Sessiz Dalga" motoruyla sağlanır. AF-S objektifleri standart AF-Nikkors'tan daha hızlı odaklanıyor ve neredeyse tamamen sessizdir. "II" işaretli AF-S objektifler daha az ağırlığa sahiptir ve genellikle kendinden önceki eşdeğerlerinden daha küçüktür.

     

    DC: Defocus Control (Defokus Kontrol)
    Objektifin DC halkasını döndürerek, fotoğrafçının ön planda veya arka planda küresel sapmaların derecesini kontrol etmesini sağlayan bir lens. Bu, portre fotoğrafçılığı için ideal olan yuvarlatılmış bir odaklama bulanıklığı yaratır. DC kontrolü sıfır olarak ayarlandığında, bir DC-Nikkor objektifi, aynı odak uzaklığı ve maksimum diyafram değerinde, DC olmayan objektifle aynı şekilde çalışır.

     

    CRC: Close Range Correction (Yakın Aralıklı Düzeltme)
    Yakın odaklama mesafelerinde görüntü kalitesini artırır. Lens elemanları, her mercek grubunun odaklamayı gerçekleştirmek için bağımsız olarak hareket ettiği "kayan element" tasarımıyla oluşturulmuştur. Bu, yakın mesafelerde çekim yaparken bile üstün lens performansı sağlar.

     

    PC: Perspective Control (Perspektif Kontrolü)
    Ekseni, film düzlemine göre yanal olarak kaydırılabilen lens, böylece kameranın mimari fotoğrafçılıkta dikey çizgilerin yakınsaklığını azaltmak için yeniden konumlandırılmasını sağlar.

     

    ASP: Aspherical lens elements (Küresel lens elemanları)
    Küresel olmayan objektifler, en geniş diyafram açıklığında kullanıldığında bile, koma ve diğer objektif sapmalarını en aza indirir. Geniş açılı merceklerde bozulmayı düzeltmede ve gereken standart (küresel) eleman sayısını azaltarak daha hafif ve daha kompakt bir tasarıma katkıda bulunmak için özellikle faydalıdırlar.

     

    N - Nano Crystal Coat: (Nano Kristal Kaplama)

    Nano Kristal Kaplama, geleneksel yansıma önleyici kaplamalarla karşılaştırıldığında, objektife dik gelen ışığın yansımasını azaltarak geniş bir dalga boyu aralığında yansımalarda son derece yüksek bir azalma sağlayan bir lens kaplamasıdır. Bunun da ötesinde, Nano Crystal Coat, objektife eğik olarak gelen ışığın neden olduğu hayaletleri ve parlamayı azaltır - konvansiyonel kaplamalarla kaldırılması güç bir problem.

     

    RF: Rear Focusing (Arka Odaklama)
    Odaklamayı gerçekleştirmek için yalnızca arka lens grubunun hareket ettiği bir odaklama sistemi. Bu tasarım tekniği otofokus işlemini daha yumuşak ve daha hızlı yapar.

     

    VR: Vibration Reduction (Titreşim Azaltma)
    Fotoğraf makinesinin sallanmasından kaynaklanan görüntü bulanıklığını minimuma indiren optik bir yenilik ve daha uzun objektiflerle daha keskin elde çekim fotoğraflara imkan veren, üç stop daha hızlı çekime eşdeğer çekim sunar. Sistem, bir fotoğrafçının hareketli bir nesneyi çekerken makinayı ne zaman hareket ettirdiğini (panning) otomatik olarak algılar. VR işlemi yalnızca belirli Nikon kameralarıyla mümkündür.

     

    M/A: Bazı AF-Nikkor lenslerde, sadece lens üzerindeki odaklama halkasını çevirerek, hemen hemen hiç gecikme süresi olmaksızın otomatikten manuel odaklamaya geçiş sağlayan bir odaklama modu.

     

    AI: Automatic Indexing (Otomatik Dizin Oluşturma
    AI, 1977'de Nikon kameraları ve Nikkor objektiflerinde standart haline geldi. AI olmayan objektifler, objektif monte edilmeden önce objektif üzerinde oluklu bir çatalla eşleşecek şekilde kamera üzerinde bir pim takılması gereken bir sistem aracılığıyla kamera sayacına bağlandı. Sayacı, lensin maksimum diyafram değerine getirmek için objektif üzerindeki halkanın bir ucundan diğerine çevrilmesi gerekiyordu. Mercek kamera üzerine monte edildiğinde AI, tüm bu prosedürü ortadan kaldırır çünkü ölçüm bağlantıları ve indeksleme otomatik olarak gerçekleşir. Birkaç yıl öncesine kadar üretilen çoğu AI lensine, kuplaj pimi de sağlandı, böylece her iki ölçüm sistemiyle uyumlu olacaktı.

     

    AI-S: Automatic Indexing (modified) (Otomatik Dizin Oluşturma -değiştirilmiş)

    AI-S birleşme AI'nin bir inceliğidir ve 1982'de standart haline gelmiştir. Bir AI-S objektifteki diyafram hareketi, programlanmış ve enstantane öncelikli otomatik pozlama kontrolü için gerekli olduğu üzere, diyaframın kameradan kontrol edilmesini sağlayan Nikon kameralar ile uyumludur. Tüm AF-Nikkor objektifler, 1982'den beri üretilmiş çoğu manuel odaklı Nikkor objektifler dahil, AI-S'dir.

     

    DX: Crop sensör uyumlu lenstir. Full Frame sensörlü makinalarda da kullanılır ama crop sensörlü makinadaki gibi çalışır.

     

    FX: Full Frame sensör uyumlu lenstir. Crop sensörlü makinalarda da çalışır.

     

    Kaynak: https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=000001919&configured=1&lang=en_US 

     

     




    Kullanıcı Geri Dönüşleri

    Recommended Comments

    Şuan için herhangi bir yorum yazılmamıştır.



    Sende sohbete katıl

    Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

    Misafir
    Bir yorum ekle...

    ×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

    ×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.