İçeriğe git
© Ümit Alper TÜMEN

Taç Mahalin giriş kapısı


Ümit Alper TÜMEN

2007 Agra-Hindistan

Dünya üzerinde AŞK için yapılmış bildiğim en büyük anıttır TAç MAHAL.

Telif Hakkı ( Copyright )

© Ümit Alper TÜMEN

Kategori :

Dış Mimari

· 220 fotoğraf
  • 220 fotoğraf
  • 235 image comments

Fotoğraf bilgisi


Recommended Comments

Hocam bir kadına duyulan aşk için dersek sanıyorum çok daha doğru olacak.

Bide D50 ile aldığınız bu fotoğrafı D800 ile nasıl çekerdiniz merak ettim doğrusu.

Fotoğrafında bir felsefesi olmaklı bence.

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Hocam bir kadına duyulan aşk için dersek sanıyorum çok daha doğru olacak.Bide D50 ile aldığınız bu fotoğrafı D800 ile nasıl çekerdiniz merak ettim doğrusu.Fotoğrafında bir felsefesi olmaklı bence.

Tamer bey, Günaydın;

çok haklısınız, kusura bakmayın. Demek ki; Yazdıklarımız kalıcı olduğuna göre yazarken ve ifade ederken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Niyetim aslında Åžah Cihan'ın eşi Mümtaz Mahale duyduğu o inanılmaz aşkı ve Taç Mahalin hikayesini yazmaktı ama son anda vazgeçtim ve Tamer kardeşimiz eksiğimizi yakaladı. O zaman şimdi sırası geldi o hikayeyi paylaşalım. Nikon D50 ve Nikon D800 ile ilgili sorunuzun cevabı hikayenin bitiminde.:)

Bu ünlü Moğol anıtı, İmparator Åžah Cihan’ın, karısı Mümtaz Mahal’in anısına yaptırdığı bir anıt-mezardır. Mümtaz Mahal, 17 yıl evli kaldığı imparatora 14. çocuğunu doğururken 1629 yılında ölmüş ve Åžah Cihan’ı dayanılmaz acılar içine sürüklemiştir. İmparator, bu acı kayıptan sonra 2 yıl süreyle yas tutmuş ve çok sade bir hayat sürmeye başlamıştı. İmparatorluğunu genişletmek ve yeni ülkeler fethetmekten çok mimari alanında sanat eserleri meydana getirmeye yöneldi. Åžah Cihan, eşine olan sevgisinin büyüklüğünü bütün dünyaya kanıtlamak için bu anıt - mezarı yaptırmaya karar verdi.

Taç Mahal’in yapımına 1632 yılında başlanmış ve anıt, 21 yıl sonra 1653’de tamamlanmıştır. Yapımında sadece Hindistan’dan değil Orta Asya’da birçok yerden getirilen toplam 20 bin işçinin çalıştığı bilinmektedir. 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen mermer bloklar 300 kilometre uzaklıktan taşınırken sayısı bine yaklaşan filler kullanılmıştır. Bu blokların yapının tepesine çıkartılması için 3.2 km. uzunluğunda bir rampa yapılmıştı.

Anıtın baş mimarlığını Åžiraz’dan gelen İsa Khan üstlenmiş, ve zamanın ünlü sanatçıları olan Bordo'dan Austin usta ve Venedik’ten Veroneo ustalar kendisine asistanlık yapmıştır. Bir efsaneye göre Åžah Cihan, Taç Mahalin yapılmasından sonra buna benzeyen başka bir eser yaratmaması için mimar İsa Khan'ın sağ elini kestirmiştir.

Taç Mahal için anlatılagelen inanılması güç başka bir hikayeye göre Åžah Cihan, burayı bitirdikten sonra kendi mezarı olarak ikinci bir anıt daha yaptırmayı düşünüyormuş. İkinci Tac Mahal şimdikinin tersine tamamen siyah mermerle işlenecekmiş. Åžah Cihan, bu rüyasını gerçekleştiremeden oğlu Âlemgir tarafından tahttan indirilmiş, hayatının geri kalan kısmını Agra kalesinde nehrin öbür yakasında Tac Mahal’i seyrederek geçirmiş, ölünce de karısının yanında Tac Mahal’e defnedilmiştir.

Bu fotoğrafı D800 ile çekseydim 30 milyon pixel daha fazla detay olacaktı (Nikon D50 6.2 MP) ama bu durumu maalesef gözümde canlandıramadım. Sanırım keserek (Crop) yapılacak büyütmede avantaj sağlardı diye düşünüyorum. D800'ü 3-4 gün önce 2.500 dolara buldum ama iş gövdeyle bitmiyor maalesef. D800'ün sensörünü doyuracak hızlı lensler de lazım ve bu lensler maalesef gövde fiyatında. Yani parasızlığın gözü kör olsun.:)

Selamlar,

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Hocam niçin Manual mod degılde Enst. Mod :)

Yiğit Bey;

çünkü Hindistan 1.100.000 insan nüfusu ile dünyanın en kalabalık 2. ülkesi ve orada fotoğraf çekmek ve kadrajda bu kadar az insanı bulduğum bir kare yakalamak gerçekten de çok zor ve zaman meselesi. Bunu belki fotoğraf yüklemeye devam edersem ilerki karelerde göreceksin. O özene, bezene ayarladığım güzelim kadraja kiminin kolu, bacağı veya kafası girip kadrajımı mahvetmiş olduğu yüzlerde kare fotoğrafım var. Sitelere yükleyince; çekim koşullarını bilmeyen arkadaşlar da haklı olarak; Kadraja şunu almasaydın veya şunu keserek kadrajdan çıkarsaydın tarzı eleştiri yazıyorlar. Neyse inşallah günün birinde gidip görürsün o insan selini ve zamanında hızlı bir şekilde fotoğraf çekmenin önemini.:)

Selamlar,

Yorum bağlantısı

Tahmin edebiliyorum hocam.Anı yakalamak ve zaman kazanıp çok kare kaydetmek buna denıyor galıba...

Tahmin edebiliyorum hocam.Anı yakalamak ve zaman kazanıp çok kare kaydetmek buna denıyor galıba...

Yorum bağlantısı

Yiğit Bey;çÜnkÜ Hindistan 1.100.000 insan nÜfusu ile dÜnyanın en kalabalık 2. Ülkesi ve orada fotoğraf çekmek ve kadrajda bu kadar az insanı bulduğum bir kare yakalamak gerçekten de çok zor ve zaman meselesi. Bunu belki fotoğraf yÜklemeye devam edersem ilerki karelerde göreceksin. O özene, bezene ayarladığım gÜzelim kadraja kiminin kolu, bacağı veya kafası girip kadrajımı mahvetmiş olduğu yÜzlerde kare fotoğrafım var. Sitelere yÜkleyince; çekim koşullarını bilmeyen arkadaşlar da haklı olarak; Kadraja şunu almasaydın veya şunu keserek kadrajdan çıkarsaydın tarzı eleştiri yazıyorlar. Neyse inşallah gÜnÜn birinde gidip görÜrsÜn o insan selini ve zamanında hızlı bir şekilde fotoğraf çekmenin önemini. :)Selamlar,

GÜzelim kadrajın içine gelir girerler insanı kanser ederler :) Harika bi eser keşke görme imkanımız olsa bizim de..
Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

GÜzelim kadrajın içine gelir girerler insanı kanser ederler :) Harika bi eser keşke görme imkanımız olsa bizim de..

Cem, Merhaba;

Daha yaşınız çok genç ve oraları görmek öyle herkesin dÜşÜndÜğÜ gibi hayal de değil. Sana kısa bir yolculuk planlayayım. Hindistan Yeni Delhiye Sabiha Gökçenden Airarabia ile gidiş dönÜş 650 dolar. Hindistanda 1 gÜnde en fazla harcayacağın para 20-25 dolar (yeme, içme, konalama). 15 GÜnlÜğÜne gitsen gÜnlÜk 25 dolardan toplam 375 dolar+650 dolar uçak bileti=1.025 dolara al sana 15 gÜnlÜk Hindistan gezisi. çekeceğin mÜkemmel karelerde yanında hediye.. Daha ne olsun?

Not: Eğer aşırı hijyen bir yaşantın ve yemekler açısından MIZIRDAK bir yapın varsa asla tavsiye etmem..

Selamlar

Yorum bağlantısı

Cem, Merhaba;Daha yaşınız çok genç ve oraları görmek öyle herkesin dÜşÜndÜğÜ gibi hayal de değil. Sana kısa bir yolculuk planlayayım. Hindistan Yeni Delhiye Sabiha Gökçenden Airarabia ile gidiş dönÜş 650 dolar. Hindistanda 1 gÜnde en fazla harcayacağın para 20-25 dolar (yeme, içme, konalama). 15 GÜnlÜğÜne gitsen gÜnlÜk 25 dolardan toplam 375 dolar+650 dolar uçak bileti=900 dolara al sana 15 gÜnlÜk Hindistan gezisi. çekeceğin mÜkemmel karelerde yanında hediye.. Daha ne olsun?Not: Eğer aşırı hijyen bir yaşantın ve yemekler açısından MIZIRDAK bir yapın varsa asla tavsiye etmem..Selamlar

İnşallah dediğin gibi gitmeye çalışıcam abicim teşekkÜr ederim bilgilendirdiğin için bu arada :)

Yorum bağlantısı

Ümit hoca allasen Ne kusru yahu. Sadece Aşkın nelere kadir olduğunu, Sevginin ve sevmenin gÜcÜnÜn nerelere vardığını. Hatta insanın gözÜnÜ nasıl döndÜrdÜğÜnÜ. Görmek adına yazdım Yoksa asla çok bilmişlik yapmak gibi bir niyetim yok.

özel bir yeri vardır bende Taç Mahal'in Ne gittim nede gördÜm yerinde Ama hikayesi beni dehşete dÜşÜrÜr. Bu yapı için bir sultan yok olmuştur. Bir Ülke yok olmuştur. onbinlerle insan azap çekmiştir, Bir billetin varı yoğu harcanmıştır, Vs. Vs. Vs.

Kırmızısına bakın kan kırmızısıdır. İhtişamına bakın neyi varsa emmiştir etrafınındakileri, o gÜn bu gÜndÜr zaruret içindedir etrafında kim varsa.

Osmanlıya bakalım. Zamanın dÜnyanın yönetildiği Topkapı sarayına bakalım. Yapı olarak oldukça basittır. Kullanışlıdır. mUhkemdir. O derecdede Ülke ihtişamlıdır. Hatta yÜkselme dönemlerinde Payitahtlar Bursa Ve edirneye Bakalımj Ne vardır Sultanlar adına padişahlar adına. Ama bu dönemlerdi Han Hamam Kervansaray KöprÜ İmaretler Almış Başını gitmiştir.

Ne zamanki Dolmabahçeyi yaptık ( ihtişamı İle Taç mahali aratmaz) o zaman yıktık osmanlıyı.

Son demem Oki Millete yapılan herşey hak yolunadır. Allah yardım eder. Kişiye yapılan herşey hiç yolunadır Allah Lanet eder.

Hakkını helal et hocam ge ne gevezelendim.

Bu arada Demirkazığı göresim geldi.

Saygı ve sevgilerle

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Tamer Bey, Merhaba;

Eğer size hakkım geçtiyse helal olsun. Gevezelenmek konusuna gelince; Bu sayede hem bilgi hemde fikir alış-veriş'inde bulunuyoruz. Lütfen gevezelenmekten çekinmeyelim. Demirkazık konusunda bir Niğdeli olarak utanç içindeyim. çünkü hiç gitmedim ve en kısa zamanda gitmeyi planlıyorum. Belki Ramazan bayramında veya sonrasında şöyle bir araştırma gezisi yapabilirim eşimle. sonrasında ise asıl gezi olacak elbette.

Selam, saygı ve sevgilerimle,

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

İnşallah dediğin gibi gitmeye çalışıcam abicim teşekkÜr ederim bilgilendirdiğin için bu arada :)

İyi Akşamlar Cem,

Evet mutlaka git Hindistan'a ve ayda 1 doların altında bir gelirle sokakta doğup, bÜyÜp, yaşayıp ve yine sokakta ölen 100 milyon fakir hintliyi de mutlaka gör. Sonra dön Ülkene ve halinden ve gelirinden şikayet eden insanlara bol bol anlat onları ve çektikleri sıkıntıları...

İyi Geceler,

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Seneye ailem ile birlikte tura çıkıcaz.Hindistanda içinde bulunan ülkeler arasında.Bol bol fotograflar paylasırım artık :)

Yiğit Günaydın;

Eğer turla Hindistan'a giderseniz, size inanılmaz pahalıya gelir. Taç Mahalinde içinde olduğu 1 haftalık bir tur fiyatı gördüğümde dudaklarım uçukladı 2000 küsür Euro. Yani yaklaşık 2500 dolara kişi başı 1 hafta. Bu paranın diyelim 1000 doları uçak bileti olsun. Kalan 1500 dolar bölü 25 dolar (Hindistan şartlarında 1 günde yemekler, otel dahil harcayacağın para) eşittir 60 gün.

Elbette hesabını yaptığım bu tur konaklama yaptığın yerlerin hijyeni açısından pek aile ile gidilecek türden değil hele çoğu Türk kadını gibi aşırı hijyen tutkusu geziyi kabusa çevirebilir ama 1500 dolara 2 kişi tıpkı 2007 yılında yaptığım gibi 30 gün çok güzel bir Hindistan gezisi yapabilirsin. çekeceğin binlerce kare fotoğraf da cabası.

Hadi bakalım hayırlısı..:)

Yorum bağlantısı

Ümit bey; Özellikle "an" lık kareleri çekerken çektiğim eziyeti bir ben bilirim bir de aynı şekilde fotoğraf çekmeye çalışanlar.. Bir kuş çekeceksiniz mesela parkta v.s. bir yerlerde.. Oradan geçen bir adamın ayağı girer kadraja. Ne bileyim hoş bir kare gÖrmÜşsÜnÜzdÜr. Tam her şeyi ayarladınız denklanşÖr!e basacaksınız patt diye kadrajın altına bir aracın puslu gÖrÜntÜsÜ girer.. Sonra tekrar tekrar tekrar. çıldırırsınız..

Haliyle fotoğrafın her detayın takılanlar işin tamamen nasıl yapıldığına bakanlardır. Ne çıktığına değil..

Bence kadraj oturumu, açısal yaklaşımınız, renk tonlaması v.s. çok hoş.

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Ümit bey; Özellikle "an" lık kareleri çekerken çektiğim eziyeti bir ben bilirim bir de aynı şekilde fotoğraf çekmeye çalışanlar.. Bir kuş çekeceksiniz mesela parkta v.s. bir yerlerde.. Oradan geçen bir adamın ayağı girer kadraja. Ne bileyim hoş bir kare gÖrmÜşsÜnÜzdÜr. Tam her şeyi ayarladınız denklanşÖr!e basacaksınız patt diye kadrajın altına bir aracın puslu gÖrÜntÜsÜ girer.. Sonra tekrar tekrar tekrar. çıldırırsınız..Haliyle fotoğrafın her detayın takılanlar işin tamamen nasıl yapıldığına bakanlardır. Ne çıktığına değil..Bence kadraj oturumu, açısal yaklaşımınız, renk tonlaması v.s. çok hoş.

Zafer Bey, Merhaba;

Hayatta hiçbir şeyi çok istemeyeceksiniz yoksa isteğiniz gerçekleşmiyor ya da gerçekleşmesi size ızdırap veriyor...:)

Selamlar

Yorum bağlantısı

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Bir yorum ekle...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Şuan Görüntüyelenler ( Üyeler )   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.