İçeriğe git
© Orçun Edipoğlu

DSC2168 2015 10 19 2366


Orçun Edipoğlu

Telif Hakkı ( Copyright )

© Orçun Edipoğlu

Kategori :

Makro Fotoğraflar

· 424 fotoğraf
  • 424 fotoğraf
  • 365 image comments

Fotoğraf bilgisi


Recommended Comments

  • Forum Editörü

Orçun bey bana darılmazsanız bir yorum yapmak isterim.

D7000 ve Nikkor 50mm 1.8D lens ile çektiğiniz bu foroğrafta netlik/odak problemi yok mu? Üstelik 5.6 diyaframda çekmişsiniz.

Lensinizin kalibrasyonuna baktınız mı? çÜnkÜ, benim en son almış olduğum Nikkor 50mm f/1.4G lensim ile bir tÜrlÜ net foroğraflar çekemiyordum. Geçen hafta sonu neredeyse bir tam gÜnÜmÜ ona ayırıp makinem ile çok ince ayarlarla kalibre ettim (AF Fine Tune), sonuç inanılmaz oldu. Lensimi birden çok sevmeye başladım.

Saygılar.

Yorum bağlantısı

Sebahattin bey,

Lens kalibrasyonu hakkında ben de biraz kafa yormuştum zamanında. Hatta toparlanıp bu iş için programda satın almıştık. Neden sonra vazgeçtim uğraşmaktan. Kalibrasyon konusunda bir de içime sinmeyen konu da zoom lenslerin nasıl kalibre edileceği konusunda içime sinmeyen konular vardı, mesela 18mm'de farklı bir ayar gerektirirken 50mm'de farklı bir ayar gerektiriyor olmasıydı. Canon makinelerde anladığım kadarıyla böyle bir sıkıntı yok, yani başlangıç ve bitiş değerlerini verdiğinizde ara değerleri kendi ayarlıyor. Bu kalibrasyon işini bir de forumlarda konu açarak anlatırsanız daha faydalı olur diye düşünüyorum, en azından benim adıma.

Fotoğraf ile ilgili olarak yorumlarınıza da darılmam gücenmem. Hatta sizin gözünüzden kaçan netlik keskinlik konusu haricinde hatalarıda ben görüyorum. :) Ondan sıkıntı yok. Aramızda kalsın ama yeri gelmişken söylemeden edemeyeceğim; bu fotoğrafı çekerken makine elle netlemede kalmış, ben farketmeden çekmişim... :D Aman kimselere demeyin... :D :D :D

Yorum bağlantısı

Aramızda kalsın ama yeri gelmişken söylemeden edemeyeceğim; bu fotoğrafı çekerken makine elle netlemede kalmış, ben farketmeden çekmişim... :D Aman kimselere demeyin... :D :D :D

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Orçun bey,

Ben zoom lenslerim için kalibrasyon yaparken en sık kullandığım odak uzaklığına göre yapıyorum. Mesela 70-200mm lensimde 200mm için yapmıştım. 70mm'de sorun yoktu, 200mm'de -4 yapmak gerekti. 50mm f/1.4G ve 70-200mm lenslerim dışında diğerlerinde herhangi bir kalibrasyon ihtiyacım olmadı.

Ben de çekimler yaparken bir sürü ayar değişikliği yapıyorum. Makineyi tekrar elime aldığımda bunları unutmuş oluyorum. Geçen Cumartesi akşamı bir davete gittik, makinemi 50mm lensimle yanıma aldım. Kalibre ettim ya, onu kullanacağım sözde. Åžıkır şıkır net fotoğraflar çekeceğim. Tüm gece boyunca yaklaşık 60 kare çektim. Pazar sabahı büyük bir keyifle bilgisayarıma aktardım, şok oldum. Makinemi Otomatik ISO'da unutmuşum. Fotoğraflarımın en iyisi 1600 ISO ile çekilmiş, 3200 bile var (ki en son değerdi). Manuel modda çekim yaparken ayarladığım diyaframa göre çok iyi perde hızları veriyordu pozometrem, uyanamadım. Bu da aramızda kalsın :).

Saygılar.

Yorum bağlantısı

Åžık fotoğraf :) Focus hatasını bu gibi F5.6 da falan görmek çok zordur bence varsa da kusur alan derinliğinden sıkıntı olacağını sanmam , tek hata manuel focus bence de :)

Yorum bağlantısı

merhaba, aldığım nikon D7000 ile verilen kit lens 18-105mm netlik sorunu yaşıyorum. hatta 50mm 1.8G aldıktan sonra hayata döndüm diyebilirim... Sebahattin Bey sanırım İzmir desiniz... şu kalibre işini uygun bir vaktinizde oturup konuşsak yolunu yordamını inceliklerini anlatırsanız sevinirim...

Yorum bağlantısı

merhaba, aldığım nikon D7000 ile verilen kit lens 18-105mm netlik sorunu yaşıyorum. hatta 50mm 1.8G aldıktan sonra hayata döndüm diyebilirim... Sebahattin Bey sanırım İzmir desiniz... şu kalibre işini uygun bir vaktinizde oturup konuşsak yolunu yordamını inceliklerini anlatırsanız sevinirim...

atilla bey, forumlarda ilgili bir başlık açın ve örnek fotoğraflar yollayın orada tartışalım. ileride forumlarda aynı sorunu yaşayan kullanıcılar aramalarında daha kolay sonuca ulaşmış olur.

Yorum bağlantısı
  • Forum Editörü

Memnuniyetle katkıda bulunmak isterim, hazırım.

Åžu sıralar tüm bu unutkanlıkları not alıyorum, çekime gitmeden önce yapılması gerekenleri hatırlatacak bir kontrol listesi konusunda çalışıyorum. Yakında forumda paylaşmayı düşünüyorum.

Yorum bağlantısı

Memnuniyetle katkıda bulunmak isterim, hazırım.Åžu sıralar tüm bu unutkanlıkları not alıyorum, çekime gitmeden önce yapılması gerekenleri hatırlatacak bir kontrol listesi konusunda çalışıyorum. Yakında forumda paylaşmayı düşünüyorum.

o zaman ben başlığı açıyorum. :)

Yorum bağlantısı

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Bir yorum ekle...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Şuan Görüntüyelenler ( Üyeler )   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.