ziheros 0 Haziran 24, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 24, 2017 gönderildi Bu konuyla ilgili olarak 3 sorum var. 1- NEF ten JPEG e çevirirdiğimizde NEF dosyaların hala var olmasını nasıl sağlayacağız? (Yani bir NEF fotoğrafı JPEG e çevirdiğimide o fotoğrafın NEF formatında olanı kaybetmek istemiyorum.) 2- NEF fotoğrafı Captur NX veya View NX yazılımlarından herhangi birinde (tabii ki NEF fotoğrafı işleyen herhangi bir başka yazılımda da) işledikten sonra yaptığım işlemlerin o fotoğraf için kalıcı olmasını nasıl sağlayabilirim? ( NEF fotoğrafı işliyorum sonra kaydet komutunu veriyorum, işim bittiği için hem yazılımı hem de dosyayı kapatıyorum. Daha sonra o fotoğrafı açtığımda fotoğrafın hala işlenmemiş hali ile karşılaşıyorum. Ayrıca fotoğrafın işlendiği ekranda kaydet ve farklı kaydet seçeneklerinin bulunduğu Dosya sekmesi görülmüyor. Bu sekmeyi görebilmek içinse tüm fotoğrafların görüntülendiği ilk ekrana dönmek gerekiyor.) 3- Bu yazılımlarla ilgili öncelikle Türkçe, olmazsa İngilizce dokümanı nereden bulabilirim? Teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Haziran 24, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Haziran 24, 2017 gönderildi @ziheros bey, 1- Bir NEF dosyayı JPEG'e çevirmek diye birşey söz konusu değil. NEF dosya kaybolmaz, yalnızca onunla birlikte bir de JPEG dosya yaratılmış olur. 2- NEF fotoğraf üzerinde View NX, Capture NX, Photoshop, Lightroom vb yazılımlar ile değişiklikler yaptığınızda "Save as - Farklı kaydet" ile istediğiniz formatta saklayabilirsiniz. NEF dosya bozulmamış olur, siz de herhangi bir zamanda "Save as - Farklı kaydet" ile saklamış olduğunuz dosyayı açtığınızda yaptığınız tüm değişiklikler son haliyle karşınıza gelir. View NX ile kaydettiğinizde NEF dosya yapılan değişiklikler ile birlikte saklanır, aynı zamanda bu değişikliklerin yazıldığı .xmp uzantılı bir dosya daha yaratılır. Siz View NX ile değiştirilmiş NEF'i tekrar açtığınızda yaptığınız değişikliklerin üzerine ilave değişiklikler yapabilir, bunları geri alabilirsiniz. En doğru yöntem NEF dosya üzerine yazmamak, ayrı bir dosya adıyla saklamaktır. 3- Uygulamalar ile ilgili dokümanları, kullanım kılavuzlarını kendi sitelerinden bulabilirsiniz. View NX ve Capture NX gibi Nikon uygulamalarının dokümanlarına bu adresten erişebilirsiniz. Arama kutucuğuna "View NX" yazıp aratmanız yeterli. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Murat Unal 48 Haziran 25, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 25, 2017 gönderildi Sebahattin bey in soyledigi, o nef dosyasinin adini tasiyan . xmp dosyasini siler ya da .xmp.old gibi adini degistirirseniz nef dosyasi sifirlanmis olur. SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ziheros 0 Haziran 26, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 26, 2017 gönderildi Sayın Demir, Sayın Unal. Teşekkür ederim. Sorularımın cevabını aldım. Sağlıcakla kalınız. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
bnazim 6 Haziran 27, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 27, 2017 gönderildi İyi günler, Benim makinem D3400 Yüklediğim programlar ViewNX-i ve CaptureNX-D ikisi de Türkçe, çok da kullanışlı programlar. Bahsi geçen farklı bir program mı? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Haziran 27, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Haziran 27, 2017 gönderildi Evet @bnazim bey, Aynı programlar. Eskiden ViewNX ve CaptureNX-2 adıyla vardı. Yeni sürümleri ViewNX-i ve CaptureNX-D olarak değişti. Adlarıyla birlikte uygulamalarda da birçok değişiklikler oldu. Eski hallerini sevenler de mevcut hala. Ama Nikon eski sürümleri geliştirmeyi ve desteği durdurdu. Saygılar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ziheros 0 Haziran 27, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 27, 2017 gönderildi Soru bana yönelikse cevap veriyorum, bahsi geçen bu programlar. Fikrinize katılıyorum; kullanışlı programlar. Ancak, bir önceki iletimde cevabını aldığımı söylediğim sorularımla ilgili olarak bir şeyi iyi anlamak istiyorum. Önce yaptığım işlemleri yazıyorum: 1- ViewNX-i veya Capture NX-D ile NEF formatlı fotoğrafımı açtım. 2- Fotoğraf çok karanlıktı, yanlış Beyaz dengesinde çekilmişti, Picture Control uygun değildi vs. Gerekli düzenlemeler ve değişiklikleri yaptım. 3- "Kaydet" komutuyla değişiklikleri kaydettim ve programdan çıktım.Artık rahattım; gerekli değişiklikleri yaparak çöpe atılacak olan fotoğraftan fevkalade güzel bir fotoğraf elde etmiştim. Bundan sonra fotoğrafın bulunduğu dosyayı Windows 10 da "Fotoğraflarım" adlı programla açtığımda o eski iğrenç halini değil, yeni ve değişikliklerin yapılmış olduğu halini görecektim. 4- Fakat öyle olmadı. "Fotoğraflarım" programı ile açtığımda maalesef yine ilk (değişiklikler yapılmamış hali) ile karşıma çıkan NEF formatlı o fotoğraf, benimle dalga geçiyordu. 5- "Yahu ben bu fotoğrafı, dün gece kurtarmamış ve baskı yapılacak hale getirmemiş miydim arkadaş?" diye sordum kendime. 6- Bu sefer "Fotoğraflarım" programından çıkıp aynı fotoğrafı View NX-i ile açtım. Çok şükür ki fotoğraf değişiklileri saklıyordu. Demek ki değişikliklerden sonra kaydet komutuyla işlemini sonlandırdığım fotoğrafı bir başka fotoğraf izleme programı ile açtığımda istediğim olmuyordu. 7- Acaba "Farklı kaydet" komutuyla işlemi bitirsem artık istediğim olacak mıydı? diye düşünerek öyle yaptım. Ama sonuç maalesef değişmedi. 8- View NX-i de son halini verdiğim bu fotoğrafı JPEG e dönüştürdüm. Bu defa sonuç istediğim gibi olmuştu. Acaba işlediğim fotoğrafı bu programlardan başka bir (NEF de açabilen) programla açtığımda da işlenmiş (değişiklikleri yapılmış) hali ile görmek isterken imkânsız bir şeyi mi bekliyorum, bunu anlamak istiyorum. Ve bir soru: Bu fotoğrafı baskı yapılması için fotoğrafçıya hangi formatta teslim etmem gerekiyor, JPEG mi yoksa NEF mi? Saygılarımla. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Forum Editörü Sebahattin Demir 472 Haziran 27, 2017 gönderildi Forum Editörü Paylaş Haziran 27, 2017 gönderildi @ziheros bey, View NX-i ile karşılaştığınız durum bir problem değil, tam da olması gereken aslında. Önceki yazdıklarımızı hatırlayın; Bir NEF dosyayı View NX-i ila açıp üzerinde değişiklikler yapar ve kaydederseniz, NEF dosya bozulmaz, onunla birlikte aynı isimde .xmp uzantılı bir dosya oluşur. Yapmış olduğunuz tüm değişiklikler bu .xmp uzantılı dosyada kayıtlıdır. Siz View NX-i ile aynı dosyayı açtığınızda uygulama önce bunun .xmp uzantılısına bakar, varsa onlardaki değişiklikler ile uygulamayı açar. Bu View NX-i için böyledir. Siz aynı NEF dosyayı bir başka NEF işleyebilen/açabilen uygulama ile açarsanız NEF'in orijinal halini açar. Zaten beklenen de budur. View NX-i ile işlediğiniz bir NEF dosyayı, yaptığınız değişiklikleri koruyarak bir başka uygulamada açmak istiyorsanız TIFF olarak saklamanızı tavsiye ederim. JPEG formatındaki bir dosyayı her açış ve saklayışınızda kalitesinden belirli bir oranda kayıp yaşarsınız. Bu işlemi çok sık yaptığınızda ise başlangıçtakinden çok kötü bir JPEG dosyanız olur. O nedenle bu gibi işlemlerde TIFF en uygun yöntem olacaktır. Baskıya göndermek için de TIFF formatı en uygun formattır. Zaten işten anlayan baskıcı da bunu böyle ister. Bu durumda TIFF biraz fazla yer kaplar, dosya boyutu büyük olur, ama kaliteden ödün vermemiş olursunuz. Saygılar. 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ziheros 0 Haziran 27, 2017 gönderildi Paylaş Haziran 27, 2017 gönderildi Sayın Demir, çok teşekkür ederim. Dönüştür komutuyla TIFF formatını seçiyorum, hedef klasörü belirliyorum ve işlem tamamlanıyor. Ancak, evet, söylediğiniz gibi fotoğraf 70 MB falan oluyor (16 bitte) 8 bit 35 MB. Ben öğrenmek ve anlamak istediğim bir çok konuya sizlerin yardımıyla vakıf oldum. Tekrar teşekkür ediyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Recommended Posts
Sende sohbete katıl
Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın