İçeriğe git

FF ile APS-C


Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar. Benim bi sorum olacak.Öncelikle kafamdaki soru biraz karışık. Tam olarak neyi bilmediğimi de bilmiyorum. Yazı da biraz karışık ve uzun olabilir lütfen kusura bakmayın :)

Öncelikle Lenslerdeki odak uzaklığı olayına kısaca bi değineyim.

cctv7.jpg

Yukardaki resim lenslerdeki mm olayını Özetliyor. mm büyüdükçe daha dar bi bakış açısı oluyor. Daha az bi alanı gÖrebiliyoruz. Bunun yanında olayın bi de perspektif boyutu var. Optik bükülmeleri falan var.

balik_gozu_lens.jpg

Örneğin bu fotoda odak uzaklığı çok düşük. Bu yüzden bükülmeler olmuş.Odak uzaklığnı artırdıkça bu bükülmeler azalıyor.

GÖzümüzün gÖrdüğü gibi gÖsteren odak uzaklığı ise 50mm olarak biliniyor.

Şimdi benim sorum burda başlıyor. diyorlar ki 50 mm lens 1,5 crop faktÖrlü makinede 75mm gibidir. Bence bu doğru değil. Tamam belki ayı kadrajı alır ama perspektif olarak ve optik bükülmeler olarak düşündüğümüzde farklı olacaktır.

Konuyu şÖyle açayım biraz. FF bi makinemiz var.75mm odak uzaklığı ile bi foto çektik. croplu bi makineyle de 50 mm ile bi resim çektik. Bu iki foto sizce aynı mıdır? (fotoların kalitesi, keskinlik falan hariç)

bi başka Örnek verecek olursak 10 mm odak uzaklılı bi lens, ff'de de croplu makinede de aynı bükülmeyi yapar. Fakat croplu makinede kÖşelerden kırpıldığı için gÖrüntü kaybı vardır. fotoya baktığımızda bunun odak uzaklığı 15 dememiz yanlış olmaz mı? "Odak uzaklığı 10 ama kÖşelerden kırpılmış" demek daha doğru olur bence.

Son olarak ff bi makinede 50 mm objektifle bi foto çekip kenarlardan kırptığımızı düşünelim. crop faktÖrlü bi makinede de 50 mm ile bi foto çekelim. FF'nin kalitesi dışında perspektif, optik olaylar falan aynı olacaktır bence.

Aklımdakini tam anlatabildim mi bilmiyorum. Yazı da biraz uzun oldu kusura bakmayın. Buraya kadar okuma zahmetinde bulunanlara da ayrıca teşekkür ederim :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

FF: Tam kare

Crop faktör: Kesme faktörü ya da çarpanı :)

Dediğinde haklısın. 1.5 kesme çarpanlı bir gövde 50mm objektifi 75mm yapmaz. Optiğin hiçbir özelliği değişmez (alan derinliği, diyafram değeri, odak açısı vs..). Aynen dediğin gibi 'Odak uzaklığı 50mm ama köşelerden kırpılmış' oluyor. APS-C ile tam kare bir makinen olsun diyelim. Aynı kadrajı almak için APS-C'de daha geri çekilmen gerektiği için "aynı kadrajda" tam kare makinenin net alan derinliği daha az oluyor (çünkü aynı kadraj için tam kare gövde daha yakında olmak zorunda). Gene anlatırsak, tam kare makine APS-C ile aynı kadrajı alabilmek için objeye daha fazla yaklaştığı için net alan derinliği de azalıyor.

"http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/11/nikon-v1-incelemesi-sayfa-1.html" adresinde 'NIKON 1 SISTEMININ GENEL OZELLIKLERI' başlığının hemen altında bunu kısaca açıklamıştım.

Aslında D800 ile bunu çok rahat anlayabilirsin. D800 DX modunda 15MP fotoğraf çekiyor. D7000 16MP, yani D800'ün içinde hem 36MP'lik tam kare bir algılayıcı hem de 15MP'lik DX bir algılayıcı varmış gibi düşün. Hatta öyle ki D800 ile beraber 16MP'lik gövdelerin telefoto avantajı da bitmiş oldu (seri çekim avantajı dışında).

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.