İçeriğe git

Temel Harici Flash & Strobıst Derleme


Recommended Posts

Fash hakkında bilgi sahibi olmak ısteyenler ve kafalarındakı sorulara cevap bulmak ısteyenler ıcın ugrasıp yazdıgım kısa bir makaleyi sizlerle paylasmak ıstıyorum.

Flash nedir ne işe yarar ?

Harici yada tepe flashı olarak adlandırdıgımız flashlar Ortamı yada belırlı bır bolgeyı aydınlatmamızı saglar.Kısacası kısısel gunesımızdır.Ters ışık durumlarında kullanılır.

Neden Tepe Flashı ?

Bunun nedenı çok basıt.çunku harici flash ile ısıgı çesıtlı sekıllerde kullanabılıyor,daha ıyı sonuclar vb alıyor iken ; Dahili flashımız ile etkılı sonuclar alamıyoruz.Hatta bazen etkı bıle etmıyorlar.Cunku gucsuzler...

HARİCİ FLASH TEMEL BILGILER VE TEMEL TERIMLER

Guc:Bıldıgımız uzere harıcı flashlarımızın bır gucu var ve bız buna göre fotografımızın ne kadar aydınlık olmasını ayarlıyoruz.1/128 ile 1/1 arasında olan guc seceneklerını,ortamın ne kadar karanlık olduguna baglı olaraktan yada ıstedıgımız etkıyı yaratmak için ayarlıyoruz.1/1 Tam guc demek.Ve bu deger kuculdukce flashımızın gucude azalıyor.

Zoom:Tıpkı lens sıstemıne benzer.17-200 Arasında veya 35-105 arasında olup kullanıcagımız ısıgın bolgeselmı genelmı olduguna karar verırırız.

güç ile zoom arasındaki ilişki:Guc ile zoom arasındakı ilişki çok onemlı bır etkendır.Mesela ortamımızdakı dogru flash pozlama degerı 1/1 gucunde 35 mm zoomda ıse,siz bunu 1/1 gucte 105 zoomda çekersınız fotograf aşırı pozlanmıs olur.Deneme yanılma yolu en garantısı.

TERS KARE KURALI

Genel olarak fotograftan zıyade temel bir ısık bılgısıdır.Ne anlama geldıgını uzun uzun degılde ornekelr vererek açıklayacagım.İsteyenler çeşitli kaynaklardan yazılı olarak elde edebılırler.

Hepınızın bıldıgı uzere kaynaktan çıkan ışık ıvmelenerek azalır.

Biraz karışık olduğunun farkındayım. Şöyle açıklayayım, model 2 kat uzağa gittiğinde ona düşen ışık 4 kat azalır, ters şekilde 2 kat yakına geldiğinde üzerine düşen ışık 4 kat artar. Bu da 2 stop demektir.

Şimdi, diyafram değerimizi biliyoruz. Diyafram açıklığının DOF(Depth of Field) yani alan derinliğini ters orantılı etkilediği biliyoruz. Ne kadar açık diyafram o kadar az alan derinliği. Aynı zamanda modele ne kadar yaklaşırsak o kadar sığ alan derinliği yakalarız. Yani modelimizi arkaplandan tamamen ayıklamak istiyorsak açık diyaframda çalışmalıyız. Işıkta da neyse ki aynı kurallar geçerlidir, şu şekilde açıklayalım:

Flash ---------------2 metre----------------Model----------------2 metre------------------Arkaplan

ISO 100, f/8 ve flash gücümüzün 1/8 olduğunu düşünelim.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki uzaklık sebebiyle arkaplan 2 stop az pozlanmış olacaktır. Yani f8 -->f11--> f16.

Peki ya modele yaklaşırsak?

Flash ------1 metre-----Model ------------------------3metre------------------------------Arkaplan

Modele 2 katı yaklaştığımız için bu değerlerde çekersek 2 stop fazla pozlanmış olacak.

önlemek için şunları yaparız:

1) Diyaframı kısarız : f8-->f11-->f16 ya alırız. Bu şekilde daha keskin ve her yeri net bir fotoğraf elde ederiz.

2) Flash gücünü düşürürüz. 1/8 iken 1/32ye alırız. Bu şekilde alan derinliğinden ödün vermemiş oluruz.

Yada + olarak zoom degerı ıle yada ısık kaynagının modele uzaklıgı ıle oynayabılırız.

Genel olarak Bu bir fızık kuralı oldugundan degıstırmek gıbı bır lüksumuz yoktur.Enstantene ve dıyaframın fotograf uzerınde etkısı olup dıyaframın görevi buyuktur.

öLçüM SİSTEMİ VE FLASH

Flashı kullanırken göz arda edılen bır dıger konulardan bırıde bu.Genellıkle bu ıse yenı baslayan kullanıcılar "Modelım aydınlık,arka plan ıse karanlık çıkıyor" gibi söylemlerden bulunuyorlar.Bunun nedenı ıse modele göre pozlama yapmaları.Genel pozlama yaparak bu sorunu ortadan kaldırabılırız.Tabı bazen sadece flashın aydınlattıgı bolgeyı çekıp guzel sonuclarda alabılırız.

FLASH İLE ANI DONDURMAK

Flashımızın bır dıger görevi ise anı yakalamak.Hepımız görmusuzdur gece hareketlı cisimlerin havada yakalanarak kadrajlanmasını.özellıkle strobıstçıler.Mantık olarak gece veya dusuk ısıkta bu mumkun degıl.Kesınlıkle flashsız anı yakalayamazsınız.Tabı anı yakalamak içinde bir detay mevcut.Flash modlarımızdan rear,front curtaın seceneklerınden rear modunu kullanırsak kameramız fotografta sadece flashın patladıgı anı yakalayacaktır.Tabı oncesınde ufak kayma ızlerıde olucak.Onemlı degıl..

STROBIST İçİN SETUPLAR

öncelıkle elımızde

Manual Flash

Ubrella(Şart degıl ama iyi sonuclar alırsınız)

Isık ayagı(Şart degıl ama çogunlukla gerekıcektır)

Tetıkleyıcı,alıcı.(Makıne ve flash marka modelıne göre seçıp,Flashınızın özellıgıne göre alıcaksınız)

Mınımum malzemeler bu şekılde.Ne kadar arttırırsanız orgenın 2 flash 2 umbrella vs o kadar ıyı sonuclar alabılırsınız.

Görsel olarak desteklemek isterım birçok kaynak suan mevcut fakat teknık bır sorundan dolayı yukleyemıyorum.

Flash Gelleri:

Flashın onune takılan bu renklı şeyler sayesınde daha yaratıcı sonuclar alabılırsınız.Ama fiyatları bıraz pahalı bu sebeple balonlarıda tercıh edebılırsınız :D

SIKçA SORULAN SORULAR

1) Flası makine de kullanırken flashın zoomunu ayarlamak kolay, flash makine üzerinde değilken flashın zoomunu neye göre ayarlayacağız?

Cevap: Flaş zoom olayını ışığın genel mi yok sa bölgesel mi olacağını seçmenize bağlıdır. Tabi softbox veya şemsiye kullanacaksanız burada amaç ışığı yaymak olacağı için zoom da en genişte olmalıdır ki softbox ya da şemsiye işe yarasın.

2) çekimlerimizde flash gücünü ayarladık diyelim ama bir kademe diyelim 1/8 çok 1/16 az geliyor bu durumda enstantaneyle mi diyaframla mı yoksa flashın zoom değeriyle mi oynamamız daha avantajlı olur.

Cevap: Enstantane ile pek fazla oynama şansızınız yok. Yanılmıyorsam 1/160 mark II nin flaş perde hızı. Genellikle diyaframı kısıp açmak etkili olacaktır. Tabiki net alanın az olduğu fotoğraflar elde etmek istiyorsanız flaş ışığının ortama göre değiştirmeniz eğer yeterli seviyeye gelmiyorsa da ışığın zoomu ile dengeleyebilirsiniz. Ya da onun yerine ışık kaynaklarını uzaklaştırısınız.

Kendi Bilgilerim olup 1.ağızdan yazdım.çok detaya gırmedım sadece konusma dılınde yazdım.Kısa ve öz olmustur ınsallah yardımcı olabılırım.Ayrıca Bılgıler kendı çekımlerım sonucu elde ettıgım bılgıler.1-2 Paragraf alıntıdır.Eksıklerım varsa kusura bakmayın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.