İçeriğe git

Su Fotoğrafı Çekmek


Recommended Posts

Suyun bir fotoğrafçıya muhteşem imkânlar sunduğunu düşünenlerdenseniz sizin için bazı ipuçları hazırladık. Aşağıda gösterdiğimiz farklı ipuçları ile eminiz bu haftanın “su†konusu için harika kareler yakalayacaksınız.

Yansıma: Su üzerinde bir ayna yansıması yakalamak istiyorsanız, suyun yüzeyi pürüzsüz, sakin olmalı ve direkt olarak güneş ışığı yansımamalıdır. Bir kıyı manzarası fotoğrafı çekiyorsanız yine suyun gölgede kalmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için en uygun saat diliminin sabahın erken saatleri ile akşam gün batımı olarak söyleyebiliriz. Bu şekilde en iyi su yansımalarını yakalayabilir ve güneş ışığının su yüzeyinde yarattığı parıldamalardan kaçınabilirsiniz.

Soyut Yansımalar: Suda oluşan sakin salınımlar ve dalgalanmalar soyut yansımalı fotoğraflar için ilgi çekici sonuçlar verir. Bir süre su yüzeyini dikkatlice izlediğinizde ilgi çekici kareler görebilirsiniz. çekim esnasında enstantane hızına göre farklı kareler yakalayabileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız.

Sıçrama: En popüler su fotoğraflarından biri de su sıçramalarıdır. çekim esnasında seçtiğiniz enstantane hızına göre farklı kareler elde edebilirsiniz. Burada çektiğiniz sadece tek bir damlanın su üzerinde yarattığı dalgalanma ve sıçrama ise yüksek enstantane hızları çok daha etkili sonuç verirken, bir şelaleyi çekiyorsanız düşük enstantane hızında suda ipeksi bir görüntü elde ederek harika fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Kabarcık: Bir cam kavanozun içerisinde mineralli suyun kabarcıkları da oldukça başarılı fotoğraflar vermektedir. Burada çekimi yaptığınız ortam ışığı ve arka plan rengi fotoğrafın başarısında önemli etkenlerdir.

Nasıl çekim Yapılmalı?

En zor fotoğraf çekimlerinden biri de su fotoğrafçılığıdır. Bir zaman çerçevesi içinde eş zamanlı olarak odaklama, ışık kontrolü ve anı yakalamak; su fotoğrafçılığını zorlaştıran etkenlerdendir. Bunun için öncesinde çekim hazırlığını iyi yapmak, malzemeleri iyi belirlemek ve birçok deneme gerçekleştirmek gereklidir.

Yüksek hızlı çekimlerde en önemli beş ipucu:

1) Hızlı çekim modunu kullanın – Burada dikkat edilmesi gereken, çok yüksek enstantane hızlarında fotoğraf pozlamasının tamamlanamayabileceğidir. Bunun için birçok deneme yapılması ve ışık koşullarına göre doğru olanın yakalanması gerekmektedir.

2) Flash kullanımı- Flash kullanımı başarılı fotoğraflar yakalamak için yardımcı bir araçtır. Su damlacıkları çok hızlı hareket eden nesneler olduklarıdan flaş size son derece yardımcı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar; flaşınızın verdiği ışığın çok yüksek voltajda olmaması, eğer yüksek voltajlı flaş ile çekim yapıyorsanız enstantane hızınızın da yüksek olmasıdır. Kontrollü bir ortamda çalışıyorsanız, yüksek voltajlı aydınlatma kurulumları çok yararlı olabilir.

3) Manuel pozlama modu - çalışmanızı tamamen manuel (M) modda yapıyorsanız -ki önerimiz bu modda çalışmanız-, burada dikkat etmeniz gereken bazı parametreler vardır. çekim hızını çok iyi kontrol edebiliyor olmanız ve Diyafram aralığına dikkat ederek fotoğrafın alan derinliğine hakim olmanız gerekmekte. örneğin f/22 oranında bir diyafram açıklığında çekim yaparsanız (burada objeye olan uzaklık da dikkate alınmalı) düşen su damlacığının su üzerinde oluşturduğu etkiyi daha geniş alanda yakalamış olursunuz. Böylece kompozisyonunuz kaybolmayacaktır. Açık diyafram aralığından kaçınmalısınız.

4) Odak ayarlamaları - çekimlerde karşılaşacağınız en büyük zorluk odaklamadır. Düşük diyafram aralığı (f/22) netlik alanınızın artmasına dolayısıyla da fotoğrafınızda bulanık alan olmamasında en önemli unsurdur.

5) Sürekli deneyin - Bu çalışmada birçok deneme ve yanılmalarla karşılaşacaksınız. Ancak deneme yapmaktan vazgeçmeyin. Başarılı bir çekim için çekim ortamını önceden ayarlayın, odak alanınızı önceden belirleyin ve çekim hızınızı sürekli değiştirerek en iyiyi yakalamaya çalışın.

örnek Videolar:

İnternetten bulduğum güzel bir kaynak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Abowww

Hayatta fotoğraf makinesini o suyun içine sokmam ben. ^^

Bilgi için teşekkürler. ^^

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

örnek vermek gerekirse..

Fotoğrafta HDR vardır. Su çamurl aktığı için tonlarla oynayınca bu hale geldi.

l39hp.jpg

çok güzel bir kare olmuş ama tebrikler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Oda sokmamışdır zaten :D

İkinci video da adam nehrin yarsınıa kadar girmiş :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.