İçeriğe git

DİYOPTRİ NEDİR?


Recommended Posts

Amatör fotoğrafçılığa başlayan her birey, fotoğrafın nasıl çekileceğinden ziyade, öncelik olarak makinesine nasıl hükmedebilir kavramını

benimsemelidir. çünkü hangi şartlar altında ne şekilde konumlanacağı, duruşu, açısı ve doğru ayarları gerçekleştirebilen kişi; bir adım önde olacaktır.

İstisnai durumlar haricinde (pan tekniği, siyah-beyaz bazı fotoğraflardaki flulaşmalar) fotoğrafın net olması; temel olarak benimsenip, oluşturacağımız fotoğraf karesinde netliğe azami özen göstermeliyiz. İşte gözümüz ile vizörün (makinemiz üzerinde LCD ekran haricinde görüntüyü oluşturmamıza yarayan bakaç) buluştuğu bu noktada netliği ayarlamamızı sağlayacak olan mekanik aksama “diyoptri“, bu ayarı düzgün gerçekleştirme işine de “diyoptri ayarı yapmak†diyebiliriz.

Peki nereden ve ne şekilde bu ayarı yapacağız?

Diyoptri ayarı; vizör içerisinde bulunan optik elemanı hareket ettirdiğinden ayarlamayı, vizör lastiğinin sağ kısmına konuşlandırılmış olan minik kadran (tırtıklı minik çark) kullanılarak yapılmaktadır.

Ne zaman diyoptri ayarı yapacağız? Gerekli mi?

Gözlük ile fotoğraf çekmekten sıkılıyorsanız ve görme işlevini düzgün gerçekleştirmek için mecburen gözlük kullanıyorsanız ve “ben bu kareyi keşke gözlüğümü kullanmadan da net çekebilseydim†diyorsanız eğer; diyoptri ayarı burada kurtarıcımız oluyor. Gözlüksüz konumdayken vizörden baktığınızda, flu bir görüntü ile karşılaşırsınız. Fakat diyoptri ayar tekerleğini sağ veya sol konuma çevirdiğinizde, cam gibi bir görüntü sizi bekliyor olacaktır.

Fabrika çıkışında üretici tarafından diyoptri ayarı, normal görüş açısına göre ayarlanmış olarak gelmektedir. Yani gözümüz ekstra bir araçsız (lens, gözlük) ise herhangi bir ayar yapmak söz konusu değildir. Fakat gözlük kullanıyor ve gözlüksüz de net görerek fotoğraf çekmek istiyorsanız,yukarıda belirttiğimiz hususları gerçekleştirmeniz kurtarıcı olacaktır.

Diyoptri ayarı esnasında objektifin ön kapağının açık olması, netlemeyi otomatik kullanıyorsanız objektif üzerinde bulunan AF&MF anahtarının AF konumunda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bununla beraber gözlüksüz yaptığınız ayar; gözlüğünüzü taktığınızdan sonra araya giren camdan dolayı flulaşacağından, tekrar diyoptri ayarı yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

ALINTI (Murat öRNEK)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu ayar bazen "ince odak yapma" gibi algılanıyor ama öyle değil. Tamamen bakacın içindeki netliği ayarlamakla ilgili. En güzel ve basit yolu şu:

Makineyi açık gökyüzüne çevirin ve odağı en yakına alın (böylece görüntü bulanık olsun). Şimdi diyoptri tekerleğiyle oynayarak bakaçtaki çizgileri ve odak noktalarını en keskin hale getirin. Oldu bitti.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kitapcikda bu ayari degistirirken tirnaginizi gozunuze sokmayin diyor ya orada kopuyorum ben

onlar kendini sağlama almak için yapıyorlar. vardır öyle yapan mutlaka yoksa boşuna yazmazlar. olsa adam dava açma ve bir sürü de tazminat alma hakkına sahip neden yazmadınız diye. amerikada biri fırında kedisini kurutuyor ve kedi ölüyor neden kullanma kılavuzunda yazmadınız kedim öldü diye dava açıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.