İçeriğe git

Yarın kendinize bir fotoğraf makinesi yapın!


Recommended Posts

Her yıl nisan ayının son pazarı kutlanan 'Dünya İğne Deliği Günü'nde bu yıl siz de kendi makinenizi kendiniz yapın. Gerekli malzemeler: Kutu, fotoğraf filmi, iğne...

fft64_mf1433435.Jpeg

Haber: ELİF TüRKÖLMEZ / Arşivi

Yarın ‘Dünya İğne Deliği Günü’. Her yıl nisan ayının son pazarı, fotoğrafçılığın bu en eski tekniklerinden biri için dünyanın her yerinde ‘anmalar’ düzenleniyor. İnsan elinin, sadece tuşlara basmak ya da ekranlara dokunmak için olmadığını düşünen yüzlerce insan eline bir kutu, bir iğne, bir film alıp kendi fotoğraf makinesini kendi yapıyor.

Türkiye ’de bu yıl etkinlikler İstanbul Galata’daki Lomography’de olacak. Gün boyu sürecek etkinliğe, eğer varsa, kendi iğne deliği makinenizle katılabilirsiniz. Makineniz yoksa da yapmak için Lomography’deki atÖlyeye başvurabilirsiniz. Gitmişken bir makine alın, ikincisini eşe dosta hediye edersiniz.

Ama tabii günün anlam ve Önemine yakışan hareket kendi makinenizi kendiniz yapmanız. Bunun için Öncelikle bir kutuya ihtiyacınız var. Tomurcuk çayın tenekesi ya da bezelye konservesi kutusu iş gÖrür. Ya da bir ayakkabı kutusu, hatta kibrit kutusu… Burada en Önemli mesele, kutunun içinin ışık almaması. Bu yüzden plastik olmaz.

Daha sonra kutunun içini ve kapağını siyah mat bir boyayla boyuyor, ışık almadığından emin oluyoruz. Unutmayın, kutunun içine ışık girerse film yanar. Siyah boya yoksa, kutunun içini siyah bir karton/kâğıt ya da keçeli kalemle de kaplayabilirsiniz.

Dikiş iğnesiyle kutunun tam merkezinde düzgün bir delik açıyoruz. İğne deliğinin tam karşısına ise dolu filmi yerleştiriyoruz. Bu arada çektiğimiz fotoğrafları sarmak için bir de boş filme ihtiyacımız olacak. Pozlamalar, gün ışığında en az sekiz-on saniye sürecek. Akşam saatlerinde bu birkaç dakikayı bulabilir. Pozlama bittikten sonra iğne deliğini kapatmak için siyah bir karton parçası kullanabiliriz. Pozlamaya başlarken siyah kartonu iğnenin Önünden çekip, bitince tekrar kapatacağız. pinholehobi.wordpress.com adresindeki videolara bir gÖz atın derim. Kibrit kutusu Örneği başlangıç için iyi olabilir.

Neden bu zahmet, bunca eziyet?

İğne deliği yani ‘pinhole’ ya da ‘camera obscura’, en eski fotoğrafçılık tekniklerinden biri. çekimlerde ışıklama süresi, diğer tekniklerden daha uzun olduğu için genellikle durağan fotoğraflar çekmenizi sağlar. Bu sayede, hiçbir dijital müdahaleye gerek kalmadan oldukça dramatik fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu makinelerde vizÖr olmadığı için, çekeceğiniz fotoğrafı asla tahmin edemezsiniz. Genellikle, isteseniz, bunun için Özel olarak çabalasanız asla yapamayacağınız güzellikte fotoğraflar elde edersiniz.

‘Kusursuz’ fotoğraflar çekmek istiyorsanız ya da gÖzünüzün alıştığı filtrelerin yarattıklarından başka sonuç gÖrmek istemiyorsanız iğne deliği size gÖre olmayacaktır. çünkü iğne deliğinin yanında, Photoshop, Instagram gibi programlar, dedesinin karşısında bacak bacak üstüne atan, sakızını şişirip şişirip patlatan ergene benzer.

Fotoğrafçı Tuğrul çakar, iğne deliği tekniği ile ilgili olarak, “Saniyede 12 kare fotoğraf çekmektense 12 saniyede bir fotoğraf çekmek ve büyük sabır gerektiren bu uğraşı sonunda elde ettiğim fotoğrafların tekrarlanamaz sonuçlarına ulaşmak çok güzel†diyor. Yani, iğne deliği hızın belirlediği bu dünyada bir bakıma, direniyor.

Bu arada filmleri de kendiniz yıkamak isterseniz, bir karanlık oda oluşturmanız gerekiyor. Bunu gece, hiç ışık almayan bir odada, kırmızı ampul kullanarak yapabilirsiniz. pinholestore.com/tr adresine bakmayı da unutmayın.

Ne zamandır ellerinizle bir şey yapıyor muydunuz? Vesile olsun işte, bugün malzemeleri ayarlayın, yarın da bir makine yapın. Hatta çocuklarınızla beraber yapın. Eminim bayılırlar. Yarın, muhakkak ellerinizle bir şeyler yapın. Makineyi yaptıktan sonra bir de çilek reçeli kaynatın mesela, tam mevsimi… Fesleğen dikin, kalemlerinizin uçlarını açın, mektup yazın.

kaynak : radikal

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.