İçeriğe git

OYLAMAYA GİREN FOTOĞRAFLAR


Recommended Posts

Sayın Yöneticilerimiz,

Hani oylama yapılmış fotoğraflar var ya en üst kısımda, anasayfada..

Orada "oylama son 3 günün fotoğraflarına geçerlidir" diye bir ifade var..Bu 3 gün hangi 3 gün acaba??

Yani demem o ki; orada, şu tarihler arasındaki fotoğraflar ( ve hatta şu tarihler arasında sitemize yüklenmiş ...... adet fotoğraf" denilse daha doğru olmaz mı??

İnsanlar da bilse, hangi fotoğraflar arasında nasıl bir sonuç aldım diye..

Sevgi ve saygılarımla..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gerek var mı ki burada çektiğimiz fotoğrafları yarıştırmıyoruz ki sadece yükleyip fotoğraf severlerle paylaşıyoruz. Onların görmesi için bize verecekleri tavsiyeleri ve yapışsak hatalarımızı gidermek için bilgilerine başvuruyoruz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tahminimce bahse konu 3 gün, fotoğrafın yüklenmesi ile başlayan bir süre. Zaten oraya çıkan fotoğraflar hep bir beğeni puanı ile oraya çıkmaları enteresan bir durum. Yani insanların kendi fotoğraflarını beğenmiş ve oraya taşımız gibi bir durum oluyor ki, bu da söz konusu bir yarış ise, sonuçların adilliğini tartışmaya açık bir hale sokuyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Birbirinize biraz cevap vermissiniz ancak atladıgınız kısımlar var..

İlk önce soylemek gerekirse başlıkta' yazan "Üyelerden GÜnÜn Seçimleri ( İlk 10 ) ( oylama son 3 gÜnÜn fotoğraflarına geçerlidir )" Oylamada anasayfada çıkan fotoğraflar yÜklendikten sonra'ki ilk 3 gÜn içinde aldıkları oyla ile burda buluyorlar anlamına geliyor. Oylama kısmı 3 gÜnden sonra zaten fotoğraf sayfasındada kalkıyor normal değerlendirme bölÜmÜ kalıyor sadece.

Oy verme kısmına gelirsek evet buraya Üyelerin verdikleri sizlerin verdikleri oylarla fotoğraflar çıkıyor. Fotoğrafların 1 oy veya 2 oy ile oraya .çıkması birazlarda sizlere bağlı olan birşey fotoğraflara daha çok fazla oy kullanmayı denerseniz orada bir degilde 15 veya 20'lerde bir oy dÜzenide olacaktır..

Üyelerin kendi fotoğrafına oy verme kısmına lafım yok tabiki bu engellenebilir durumdur. Ancak bu oylama kısmını kimsenin dikkate almaması beni Üzen bir durumda bende kendi fotoğraf oy verme kısmını şimdilik bir engelle yapmadım.

Fotoğraf izleme oranına göre begenenler olsa dahi fotoğrafın sayfasında anasayfa oylama sistemine oy veren kimse görmÜyorum bu sebeble 1 veya 2 oy ile anasayfaya dÜşÜyor fotoğraflar belki iyi belki kötÜ bir fotoğraf olarak.

Fotoğraf paylaşım bölÜmÜnÜn birazdaha canlanması sorunları birazdaha azaltacaktır zamanla..

Yakın zamanla oylama sistemi sadece değerlendirme olarak Üyelere kalacaktır. Seçilecek Fotoğraf editörleri ile haftanın veya gÜnÜn fotoğrafı uygulaması başlayacaktır..

TeşekkÜrler..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence yüklenen fotoğrafların açıklama kısmının mecburi olması gerekir.Kim nerede ,ne zaman (gün olarak değilde ,saat ve mevsim gibi ayrıntıları çıkarmak gibi),hangi şartlar da çekmiş (güneşli,bulutlu,rüzgarlı,uçurum kenarında,sırtını-belini incitecek şekilde,bağdaş kurarak ,amuda kalkarak ,yere yapışmadan 2 sn önce gibi :) ),tripod kullanmış mı(kullanmış ise marka modeli,marka modeli yoksa çam ağacına sağ omuzumu yaslıyarak ..gibi :) ),photoshop kullanmışmı,exif bilgisi olmayan veya görünmeyenlere en azından lens modelini yazabilir,filtre kullanmışmı (kapı camımı, pencere camımı yoksa buzlu cam mı) belirtilebilinir.

Hem bu işin zorluklarını hem de inceliklerini gösterdiği gibi ne kadar cefa ve vefa gerektirdiğini gösterir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fotoğraf, oylama, sevdirme beğendirme olaylarına çok takılmamak lazım bence.

Sadece burada değil tüm sitelerde.

Ben genelde 500px sitesine fotoğraf yüklüyorum ve beklemediğim tepkiler alıyorum.

Geçenlerde mesela güzel olduğunu düşündüğüm 2 manzara fotoğrafı çekmiştim.

Yükledim neredeyse hiç bir tepki almadım.

Aynı gün birde garip ama beceremediğim bir topluluk resmi çektim o güne kadar ki en popüler fotoğrafım oldu bir anda.

Geçen yine bir makro fotoğraf ekledim aslına bakarsan "teknik olarak" başarısızdı çünkü keskinliği biraz fazla verdiğimden problemleri vardı ama amaaaan kim bakacak ki dedim. İlginçtir çok popüler oldu.

Ancak benim beğendiğim bu fotoğrafım güzel dediğim hiç bir fotoğrafımın yüzüne bakılmaması da daha bir ilginç :D

Yani fotoğraflarınıza her zaman istediğiniz yanıtları almamanız kadar doğal bir durum yok.

Ekleme;

Benim bu sektörde anladığım, siz böyle bir fotoğraf çekersiniz. Hiç bir tepki almazsınız.

f2v88w.jpg

Adı sanı olan cemaatçe tanına bir "sanatçı" şöyle bir kare çeker ortalık kasıp kavrulur

6nxta0.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim de bir iki lafım var bu oylama işi ile alakalı olarak, öncelikle gökhan (yazıcı) kardeş doğru söylüyor, bir kamplaşma bir cemaatleşme var bütün fotoğraf siteleri içinde. Ban buraya yüklediğim fotoğrafları paralel olarak başka fotoğraf sitelerine de yüklüyorum eş zamanlı. Fotoğraflarımdan beklediğim tepki insanlar baksın, hoşlarına gitsin, benim gördüğümden farklı bir şeyler görüp kendilerini iyi hissetsinler. Sonuçta fotoğraf çekiyoruz, insanların belirli bir duygularına dokunup onları mutlu etmeye çalışıyoruz. Eğer insanlar bir şekilde benim yakaladığım fotoğraftan mutlu oluyorlarsa, çekim teknikleri yok diyafram objektif aralıkları fazlaca da umursamıyorum. insanların hoşlarına gidecek belli kurallar yok mu, var ve buna fotoğrafın kuralları deniyor. Mesela her inasnın maviyi veya kırmızıyı sizin gördüğünüz gibi aynı şiddette görmediğini düşünürseniz, ortada kural falan kalmıyor. Yani demek istediğim kurallara fazla takılmamak lazım. başta tekke ve zaviyelerden bahsetmiştim, diğer sitelerde olan olay budur. bir tane "abi" çıkar güzel fotoğraf çeker ve insanlar o fotoğrafın etrafında, o adamın etrafında toparlanır. ister istemez bir cemaat oluşuverir. siz de fotoğraflarınızı yarıştırmaktan hoşlanan biriyseniz, ister istemez bu cemaatin fotoğraflarına yüksek puan vererek siz de yüksek puan beklersiniz. hani kazayla bir şekilde bu cemaat üyelerinin birine düşük puan verin, vay o zaman halinize.

durumu sitemiz için değerlendirecek olursak, fotoğrafları değerlendirmek konusunda başarılı değiliz. bunu kabul etmek lazım. burada paylaşılan bazı fotoğraflar inanın hiç bir şey ifade etmiyor çoğu zaman bana. yani kanımı dondurup "has-s*ktir lan" dedirtmiyor bana, şaşırtmıyor. belki de bu fotoğraflara isim verirken fotoğrafçı arkadaşımızın fotoğrafına kendi yüklediği anlama ilişkin isim vermesinden ötürüdür. bilmiyorum. aklımı uçuran hiç mi fotoğraf yok, var elbette ama o kadar da çok değil. Dürüst olalım.

ömer (Şamil Güven) arkadaş haklı olarak fotoğrafların EXIF bilgilerini öğrenmek istiyor. Fakat sitemizin bir eksikliği olarak maalesef EXIF bilgilerini okumakta biraz sıkıntı var gibi. Bunu nereden biliyorum, paralel olarak diğer fotoğraf sitelerine aynı fotoğrafı yüklediğim için biliyorum. Diğer siteler çatır çatır EXIF bilgisini okurken bizim sitemiz okumakta zorlanıyor. Ha oturup da şu objektifle şu ISO değeri ile bu makine şu perde hızı ve bu diyafram ile çektim demek zor mu fotoğraf yüklerken? vallaha benim zoruma gidiyor. Bir amatöre verilen en büyük tiyolardan biridir, beğendiğiniz fotoğrafın EXIF bilgilerine bakın demek. aynı fotoğrafı çekeceksen birebir aynısını yani iyi bir yoldur. Ama kendi fotoğrafınızı çekmekse amaç biraz da çekim şartlarını anlamanız gerekir, yani fotoğrafın hikayesi ile kafa yoracaksınız. Hani beğendiğiniz bir fotoğraf olursa ve nasıl çekildiğini de merak ederseniz en kötü forumlara koyun bu fotoğrafı üzerinde konuşalım. yok beğendiğiniz benim çektiğim fotoğraf ise, ben oturur üşenmeden erinmeden nasıl yaptım ne yaptım anlatırım. buradaki bütün arkadaşların da bu konuda yardımcı olacaklarını, setuplarını (vallaha doğru tabir mi bilemiyorum, yerine de başka laf bulamadım ilk kahve ertesi sabah sabah ondan idare ediverin) anlatarak yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Bunun kuru kuruya EXIF bilgisi okumaktan daha faydalı olacağı inancındayım.

gene gereksiz uzun yazmışım bak, toparlayacak olursak.

  1. şahsi görüş olarak puanlama işine pek sıcak bakmayıp, fotoğraflarımı yarıştırmıyorum
  2. belli bir kabilenin, cemaat veya topluluğun üyesi olmaktansa genelin bir parçası olmak iyidir diye düşünüyorum.
  3. EXIF bilgilerini fotoğraf üzerinden alamıyor site, bu teknik bir sorun gibi duruyor.
  4. EXIF bilgisi okumaktansa merak eden kişiler için "nasıl çekildi" gibi bir başlıkta konuyu forumlarda konuşmak daha iyidir. fotoğrafın altına yazıldığında konu amacından çıkıp arşa varıyor.
  5. bu kadar eleştiri yüzünden beni afaroz etmezlerse iyi
  6. bu çaycı çocuk benim ikinci sabah kahvesini neden getirmedi daha.

hepinize kolay gelsin

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

fotoğrafları değerlendirmek konusunda başarılı değiliz.

Şu cümle hariç söylediklerinizin altına imza atıyorum.

Bu cümleye katılmıyorum çünkü fotoğraf ve hatta resim sanatında eleştirmek değerlendirmek ne kadar doğru yapılabilir ki?

İyi çekilen bir kare vardır doğru aydınlatma, doğru ayarlar, doğru netleme vs hmm iyi kare denir.

Birde benim "konulu" dedim anlam ifade eden, bakana bir mesaj veren, düşündüren, vayy beee dedirten, hııı, yaptıran, farklı tepkilerdiren fotoğraflar vardır.

Bunu herkes yorumlayamaz, anlayamaz bir kere...

Aklıma uçuk bir örnek Dali abi geldi;

Salvador_Dali_autosodomized_by_neofotistou.jpg

Aga bu nedir?

Bu sanat ise (ki içinde yaşadığımız dünyada sanat sayılıyor) ben bu sanatın içinde olmam.

Adam alıyor eline fırçayı tuale sallıyor boya damlaları ile yuvarlak lekeler oluşturuyor sonra "bu resmimde bunu anlattım" diyor.

Yürü git!

Şunu bunu anlatmışmış!

Ben böyle bir sanatı anlamam, kabul etmem, goy goy da çekmem "abi 10 numarasın 5 yıldızsın yemin ediyorum" der gibi...

Eminim bir çok kişi benim gibidir o sebepten sanat denilen şeyi yorumlamak bana göre imkansızdır.

İlk belirttiğim gibi basit sadece fotoğraf tekniğinin doğruları kullanılarak çekilen kareleri anlayabilirim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"fotoğrafları değerlendirmek konusunda başarılı değiliz" derken kast ettiğim aslında, değerlendirme konusunda zayıfız. bir fotoğrafın altına düşündüğünüzü yazmak bile bazen bir değerlendirmedir. Hissettiklerinizi IŞIK, KADRAJ vs gibi sınıflandırmak bana pek doğru gelmiyor. Fotoğraf görsel bir iş. Fotoğrafa baktığınızda hissettikleriniz önemli. beceri olarak fotoğrafı izleyen kişinin o fotoğraf içinde kendini bulması ile alakalı, yoksa ışıktı kadrajdı, bunlar hep matematiksel şeyler ve sahip olduğumuz aletler bunu bizim için ayarlıyor. Geriye ne kalıyor o zaman, makine mi fotoğraf çeker yoksa insan mı? insan neden fotoğraf çeker? fotoğraf çekenin bir derdi olmalı, anlatmak istediği bir şey olmalı ve bunu elindeki makine aracılığı ile yapmalı. O zaman fotoğraf bir nebze anlam ifade ediyor.

Sanat kavramı insanların duyuları ile alakalı olduğundan pek bir şey demek istemiyorum. yani bu sanattır bu değildir diye sınıflandırmak bana doğru gelmiyor. Sonuçta belli bir algı meselesi olduğundan durum bir şey söylemek zor. fırçayı alıp tuvale bir şeyler sıçratmak bana da pek anlamlı gelmiyor ya da gördüğüm şeyi değerlendirirken, yapan ile aynı şeyleri hissedemiyorum. yapan ve bakan arasındaki köprüyü kurmakda zorlanıyorum. ha bu sanat değildir demek de istemiyorum. benim algım yetmiyor veya hoşuma gitmiyor diyorum bu tip durumlarda. uzun bir konu aslında bu? mesela fotoğraf bir sanat mıdır gibi kısır bir tartışmaya meyilli bu konu. Tartışmaya açık, konuşulabilir bir konu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim köşelerim sert ve keskindir.

Fotoğraf benim için sanat değildir nokta.

Başkası sanattan sayar saygı duyar geçer, tartışmasına bile girmem çünkü sonu olmayan ucu bucağı olmayan bir konu.

Ben sanatçı değilim, olmak gibi bir derdim de yok. O sebepten yorumumun bir değeri olmayacağı için boşa konuşmayı sevmem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim köşelerim sert ve keskindir.

Fotoğraf benim için sanat değildir nokta.

Başkası sanattan sayar saygı duyar geçer, tartışmasına bile girmem çünkü sonu olmayan ucu bucağı olmayan bir konu.

Ben sanatçı değilim, olmak gibi bir derdim de yok. O sebepten yorumumun bir değeri olmayacağı için boşa konuşmayı sevmem.

bu da bir bakış açısı, saygı duyacağız ne yapalım. konu sanatçı olmak da değil de, yaptığın bir şeyin etiğini disiplinini kavramakla alakalı. iş sadece matematiksel orantıyı tutturup deklanşöre basmak değil demeye çalışıyorum. şahsınıza almayın yani konuyu, sadece konuşuyoruz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bu da bir bakış açısı, saygı duyacağız ne yapalım. konu sanatçı olmak da değil de, yaptığın bir şeyin etiğini disiplinini kavramakla alakalı. iş sadece matematiksel orantıyı tutturup deklanşöre basmak değil demeye çalışıyorum. şahsınıza almayın yani konuyu, sadece konuşuyoruz.

Hiç alınmam.

çünkü dediğim gibi sanat icraa ettiğimi düşünmüyorum.

Fotoğrafın hilelerini, basit matematiğini kullanarak fotoğraf "çekebiliyorum" özel bir becerim, isteğim yok.

Bugüne kadar çektiğim fotoğraflara bakınca şu fotoğrafımda şunu anlatmak, canlandırmak istediğim bir kare bile yok.

Yani kedi çektiysem o kedidir. Düşünmeye, üstüne kafa yormaya gerek yok :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hiç alınmam.

çünkü dediğim gibi sanat icraa ettiğimi düşünmüyorum.

Fotoğrafın hilelerini, basit matematiğini kullanarak fotoğraf "çekebiliyorum" özel bir becerim, isteğim yok.

Bugüne kadar çektiğim fotoğraflara bakınca şu fotoğrafımda şunu anlatmak, canlandırmak istediğim bir kare bile yok.

Yani kedi çektiysem o kedidir. Düşünmeye, üstüne kafa yormaya gerek yok :D :D

zaten hiç birimiz sanat icra etmiyoruz. Ama bir fotoğrafı bir yerde paylaştığınız anda o "kedi" kedilikten çıkıyor ve seyreden için bir sürü duyguyu tetikleyebiliyor. Kaldı ki insan olarak taktir edilme güdüsü ile donatılmışız. belki de önemli olan kimsenin göremediğini gösterebilmek, kimsenin fark edemediğini yakalamak sıkıntısı taşımakla alakalı. üzerinde düşünülmesi gereken bir konu, rast gele deklanşöre basılmaktan daha derin olan bir şey bence fotoğraf. Ben bunu yapıyorum demiyorum, yapmaya çalışıyorum. konu nereden nereye geldi. gökhan kardeşim birileri bizi kovalamadan konuyu kapatalım, derin offtopic'ler içindeyiz... :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Valla bence alakalı bir husus. Yani fotoğrafı konuşuyorsak bunun sanatı şuyu buyu konuşulur muhakkak.

Benim için kedi kedidir ama içinde güzel kedi, çirkin kedi, sarı kedi, mavi kedi diye dallara ayrılabilir tabiki :D

Benim beynimdeki 100 milyar nörondan hiç bir tanesine kedinin aşkı anlatması veya yalnızlığı anlatması mümkün değildir :D

Kendimi iyi tanıdığımı düşünüyorum. Ortaya bilimsel veriler dökülmediği müddetçe hiçbir nöronumun değişeceğini sanmıyorum.

Fotoğraf sanat değildir, sence, onca, bunca olabilir saygı duyarım sizin görüşünüz.

Fotoğraf olayına girmeden öncede on binlerce fotoğraf görmüşlüğüm vardı ama hiç biri bana bişey ifade etmezdi.

Ne zaman ki kendi gözümle (makine+lens yardımıyla) bir sineğin gözündeki petekleri gördüm işte o zaman bu işten keyif aldım daha derine gitmem, daha çok şey öğrenmem lazım dedim.

Yoksa dediğim gibi sektörün benim gözümde bir değeri yok (para kazananlar üzerine alınması sonuçta ekmek kapısıdır) ama değeri olduğuna inanana saygı duyar işine karışmam.

Benim hayat felsemem budur.

Ben sağcıyımdır, solcuyu sevmem ama işine karışmam.

Ben Mavi yi severim ama kırmızı sevene karışmam.

Ben tenis severim ama futbolu sevene karışmam.

Kim ne yapıyorsa yapsın abi, bana yada sevdiklerime zararı olmadığı müddetçe kimsenin fotoğrafını çektiği kedisine kış demem :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yaş kemale erince, mesela benim özelimde 50 filan olunca (maalesef :) ) hayatın aslında "sert köşelerden" değil daha "kavisli" köşelerden ibaret olduğunu anlıyor insan..Tıpkı fotoğrafçılıkta olduğu gibi, yaşamı siyah ve beyazların BELİRLEMEDİĞİNİ, aslolanın GRİ olduğunu görüyorsunuz..

Selamlarımla.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sanatı konuşabilecek kadar onun eğitimini aldığımızı düşünmüyorum. İYTE de mimar arkadaş sanat eğitimi dersi almıştı. Sizlerin düşündüğü gibi düşünüyordu ama o sanat dersini aldıktan sonra herşeye farklı bir şekilde bakmaya başladı. O yüzden o bilgi birikimini almadan yapılacak yorum aynı 1500 TL'lik Like makine DSLR makiden daha iyi diyenler gibi cahil onlar o kadar mercek alıyor ben tek mercekle 1200m fotoğraf çekiyorum. 20mplik like 12mp lik D90 dan daha iyi fotoğraf verir diyen cahil insanlar gibi burada kendimizi rezil etmekten başka bir şey yapmayız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Orçun abi bu bir pipe değil (pipe nedir biliyorum da TR deki adı 5dk dır aklıma gelmedi :D ) onu anladımda anlatmak istediğini anlamadım.

Bak daha bunu anlamadım sonra bana sanat manat, fotoğraf yorum diyorsunuz :D :D

Beysan Abi merhaba. Haklısın.

Büyüklerimden duyduğum şeylerin büyük çoğunluğu doğru çıkar ancak hataları yaşamadıktan sonra kulaktan dolma tecrübe olurmu?

Bir 25 sene sonra bende şuanki halimden büyük değişim geçireceğimin farkındayım ama hatalarımı, doğrularımı kendi tecrübelerimle (sonuçları ağırda olsa) bulmayı her zaman tercih ederim.

"Aslolan hayattır hayatta Beşiktaş" diye sloganım ile mevzuyu bitiriyorum :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konuyla tam ilgili mi bilmiyorum ama, ben iki gündür fotoğraf yükleyemiyorum siteye ki arada sırada aynı şeyi yaşıyorum. Tam yükleniyor birden ana sayfaya dönüyor site. neden böyle bir şey oluyor acaba bilgisi olan var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bunun sebepleri birden fazla olabilir Barbaros Bey. Son günlerde sitede bu konuda ben bir sıkınıt yaşamadım. Bir ihtimal sizin net bağlantınızla, bilgisayarınızın durumuyla ilgili bir sorun olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.