İçeriğe git

Compact Flash (cf) kartmı yoksa SDHC kartmı ?


Recommended Posts

slmlar.nikon d300s kullanıcıyım gövdede cf ve sdhc kart girişleri var.şuanlık sd kart kullanmaktayım. kullanım amacına göre ikisinin yeride ayrı mı ? hangi kart türü benim için daha iyi sonuçlar verir. cf kart kullanmamış biri olarak soruyorum .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

CF kartlar sahip oldukları pin sayısı ve barındırdıkları okuma yazma tekniğinden olsa gerek daha hızlı veri iletişimi yapabilen kartlar idiler. Bundan dolayı bir kaç yıl öncesine kadar üretilen pro gövdelerde dosya boyutundan dolayı mecburen CF tercih edilirdi. Ayrıca bir SD karta göre veri kaybetme, silinme, bir kazaya kurban gitme konusunda daha güvenilir bir halleri vardı. Günümüzde artık SD kartlarda gelişen teknolojinin etkilerini görüyoruz. Gerek hız gerekse kapasite olarak oldukça yükseldiler. Peki veri silinmesi ya da diğer problemler konusunda yeterince güvenilirler mi? Bu konuda ben de çok meraktayım doğrusu.

Kullandığım D3 gövdede 2 adet CF slotu var. Sandisk IV model 16 gb ve 8 gb kartları bu yuvalara takıyorum. 16 gb olana sadece rawları, 8 gb olana ise sadece jpg leri yazdırıyorum. Bu sayede hızdan da kazanıyorum. Bu arada hiç sıkıştırmasız ve 14 bit raw kullandığımı belirtmek isterim. Yani bir raw için ortalama 25 mb veri. Bu boyut günümüz modern makinelerinde daha yüksek, çünkü sensörün megapixeli arttıkça doğal olarak dosyanın boyutu da artıyor. En son D800'de 75 ila 125 mb arasında değişen bir raw dosya boyutu okumuştum.

Bugüne kadar satın aldığım SD kartlarda büyük bir sorun yaşamadım, ama genelde hep Sandisk marka kart aldım. Sanırım bir kez ismi duyulmamış bir SD kartta problem yaşadım, okuma ve yazmada eksikler oluyordu. Belki bilimsel olarak doğru olmayabilir ama SD kartlara daha az güveniyorum nedense. özellikle SD kartlı bir makineyle maddi kazançlı bir iş yapmak zorunda kalıyorsam ekstra dikkat ediyorum. Hele stüdyoda hemen bir laptopa bağlayıp Camera Control Pro ile anında görüntüyü pc ye aktarıyorum, korku adama herşeyi yaptırıyor işte.

Eğer maddi olarak imkan varsa hızlı bir CF kart alıp rawları ona yazdırabilirsiniz. Diğer SD yuvasını da sadece jpg ler için kullanabilirsiniz. (yani umarım makinenin menüsünde bu imkan vardır)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

.slm.açıklamanız için teşkkürler mehmet bey.öncelikle dediğiniz gibi sd kartlar çok yaygın hızlarıda artırılmış durumda .cf kartlar şuanda türkiye piyasasında fiyatları yüksek ama hızları sd karta göre daha iyi hızları arttıkcada fiatlarıda artıyor.fotoğraf ekipmanları satan bir arkadaşa cf kartları sorduğumda bana iyidirler ama yanma sıkıntısı oluyor bazen demişti .gövde de raw ve jpeg ki istediğime yazdırma imkanı varmı bilmiyorum .gövde ile gelen arkadaşın verdiği cf kart okadar yavaşki makinnin menüsü 4-5 saniyede acılıyordu bende class 10 sd kartla denedim acılma hızı saniyeye düştü.anladığım kadarıyla cf ve sd kartlarda hız önemli .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.