İçeriğe git

Nikon D800 & Nikon 24-70mm f/2.8


Ümit Erdem

Recommended Posts

Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 hafta önce Canon ekipmanımın tamamını satıp başlıkta belirttiğim gibi D800 & 24-70 aldım. Alalı 1 hafta olmasına rağmen henüz adam akıllı ilk fotoğraflarımı geçtiğimiz pazar günü çektim. öncelikle makina ve lens çok uyumlular birbirleriyle bunu farkettim. Fakat çekimler esnasında şöyle bir durum farkettim, acaba makinada yada lensde bir problem mi var, yoksa benim gözüm hala canonu mu arıyor anlayamadığım yada nikonlarda olan bir özellik mi tam olarak anlayamadığım için fikrinizi almak istedim.

Mesela kırmızı bir araba yada parçalı bulutlu bir gökyüzüyle beraber sarı başaklı buğday tarlası düşünün. Buraya kadar herşey normal. Fotoğrafı çekmeden önce vizörden baktığımda şöyle birşey farkettim; Sanki objektifimin önünde çok az etkisi olan polarize bi filtre varmış gibi, renkler daha doygun, ve daha göze hoş gelen bi görüntü içerisindeydi. Yani arabanın kırmızı biraz daha kırmızı, buğdaylar daha bi altın sarısıydı. Ama bunu vizörden baktığımda farkettim. Yani henüz fotoğraf çekilmiş değil. Vizörden bakmadan önce herşey normal, vizörden baktıkdan sonra sanki daha bi kontrastlı daha bi doygundu renkler. Problemim bu durumun fotoğrafa nasıl yansıdığıyla alakalı değil. İnternetten araştırdım bu durum hakkında en ufak bir bilgi bulamadım. Antalya' da yaşıyorum, burada çevremin tamamı canon kullanıyor. Dolayısıla kıyaslama yapabileceğim başka bi makina yada objektif de yok malesef. Nikonun başka modellerini kullanan arkadaşlara sordum onlarında bir bilgisi yok. Ama sadece bir kişi bana durumun nikonun son teknolojilerinden biri olan Nano Crystal Coat teknolojisinden kaynaklandığını söyledi. Nano teknoloji bilindik etkilerinin dışına fotoğrafın daha doygun çıkmasını, sanki polarize filtre varmış gibi görünmesini sağlıyormuş.

özetle, bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa, fikir belirtirlerse çok sevinirim. Ortada bir problem var mı yok mu bilemediğim için, açıkcası ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginç bir tesbit, ilk kez duyuyorum. Belki de yıllardır Nikon kullandığım için farkedemediğim bir durum. Ancak analog zamandan bu yana Nikon'un lenslerinin Yüzde 80'ini kullanmış biri olarak bahsettiğiniz şeyin pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Sert güneşli bir coğrafyada (Antalya'da fotoğraf çekmenin ne olduğunu bilirim) nano kaplamanın vizörde size bunu yaşatması belki normal olabilir ancak yaşadığım ülkede güneşe hasret bizler sürekli gri tonlardaki gökyüzünün verdiği soluk ışık nano teknolojisiyle bile bahsettiğiniz durumu farketmedik.

Ben sizden farklı konularda sorulardan bekliyordum açıkçası; ne yalan söyiyeyim, forum başlığını görüp işte yine bir D800 almış, henüz başlardaki bir model acemisi, uzay gemisi türündeki modelin netleme detaylarında kaybolup makineyi fokus problemiyle suçlayacak birisi diye düşündüm. Ama yanılmışım.

Canon'dan Nikon'a geçiş yapmak büyük cesarettir, eğer yıllardır Canon kullanmış iseniz alışma süreci bi hayli uzun sürebilir. Alışkanlıklarınızı bırakmak, yeni menü mantığına alışmak, makineye hakimiyet gerçekten zaman alacaktır. Ancak vizörde dahi böyle bir olayı farkeden bir göz fotoğraf başarımı konusunda kesinlikle Nikon'dan memnun kalacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey, fotoğraflara her zaman %100 oranında bakarım, gündüz bile çoğu kez tripot kullanırım. Oldukça dikkatli kullanıcı olduğuma inanıyorum. Alır almaz fotoğraf çekmememin nedeni önce makinayı öğrenmekti. Makina takıntımda olmadı allahtan şimdiye kadar :) Nikon yada Canon farketmez, hangisi işime yarayacaksa onu alırım :) Canon artık ihtiyaçlarımı karşılamadığı için Nikon'a geçtim. Valla bana kalırsa bende mümkün olmadığını düşünürüm, hatta bi başkası söylese inanmam açıkcası :) Hatta bir iki saat önce sahile gidip tekrar denedim, yanımda Canon kullanan bi arkadaşım vardı, ona da bakmasını söyledim. O da farketti durumu. Ama onun hoşuna gitti, tonlamalar daha güzel görünüyor dedi. Bu nano kaplaması ile ilgili adam akıllı türkçe materyal bulamadım açıkcası. Türkçe olanların hepsi standart 5-6 satırlık yazılar. Söylediğim mantıkla bakarsanız ve elinizde benzer ekipman varsa eğer, sonucundan haberdar ederseniz sevinirim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bahsettiğiniz testi yapabalicek ekipmanım var, sadece biraz güneşe ve zamana ihtiyacım var. Mayıs ayı burada oldukça yoğun benim işlerim açısından, fırsat bulduğumda bunu ben de test edeceğim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nano kaplamanın amacı iç yansımaları engellemek. Bu yansımalar engellendiği zaman kontrast ve renk doygunluğu da artıyor belki sizin gördüğünüz odur.

Polarize filtre bir yüzeyden yansıyan ışınları yatayda ya da düşeyde engelleyecek şekilde çalışıyor, bu yüzden ışıkta 1-2 stop arası kayıp oluyor. N kaplamada ışık kaybı yoktur. Yanımda 14-24mm yok olsaydı denerdim aslında.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nano kaplamalar hakkında adam akıllı türkçe materyal yok malesef, yabancı açıklamalarda da vizörden bakıldığındaki durumu anlatmıyor. En mantıklısı bulunduğum şehirde benzer ekipman bulup denemler yapmak olacak, anladığım kadarıyla makinada yada lensde problem yok.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.