İçeriğe git

Tokina 50-135 & Sigma 50-150 & Nikon 85mm 1.8d


Recommended Posts

Bu üç lens arasında tercih yapmaya çalışıyorum. Öncelikli amaç dış mekan portre, bokeh kalitesi Önemli. TTL flaş kullanımında dezavantajı olan var mı (mesafe bilgisi aktarmama gibi) . d90 kullanıyorum ve d90da AF ince ayarı olmadığını Öğrendim, ilk iki seçenek için BF & FF sorunu yaşama olasılığım yüksek midir? . Bu lensleri kullanan üyelerin tavsiyelerini bekliyorum. Teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tokina ile Sigma kendi kulvarlarında oldukça başarılı iki lens. Sigma daha hafif yapısıyla tercih ediliyor. "Dış mekan" dediğinizde bu iki lensten birini almanız gerekir, özellikle F2,8 çalışacaksanız Tokina bir tık daha iyi. 85 mm ile bel üstü veya göğüs üstü portre yaparsınız o kadar; yani dış mekan kelimesinin kapsadığı tüm fiillere yetmeyebilir, çünkü bir APS-C sensör ile çalışıyorsunuz. AF ince ayarı olmazsa ne gibi sorun oluşuyor anlayamadım. Yazdığınız harflerle anlatmak istediğiniz nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tokina ile Sigma kendi kulvarlarında oldukça başarılı iki lens. Sigma daha hafif yapısıyla tercih ediliyor. "Dış mekan" dediğinizde bu iki lensten birini almanız gerekir, özellikle F2,8 çalışacaksanız Tokina bir tık daha iyi. 85 mm ile bel üstü veya göğüs üstü portre yaparsınız o kadar; yani dış mekan kelimesinin kapsadığı tüm fiillere yetmeyebilir, çünkü bir APS-C sensör ile çalışıyorsunuz. AF ince ayarı olmazsa ne gibi sorun oluşuyor anlayamadım. Yazdığınız harflerle anlatmak istediğiniz nedir?

özür dilerim Mehmet Bey, BF (back focus) FF (front focus), odaklama hataları yani. Bir de sigmada kötü kopya riski fazla olduğu iddia ediliyor, siz ne dersiniz? 85mm ye odaklanmıştım, hata yapmamı engellediniz. Yardımlarınız için teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, eğer bir lensi yeni alıyorsam ve bu lenste öne/arkaya netleme sorunu varsa satıcı/üretici bundan sorumludur. Ama ben lensi ikinci el alıyorsam ve bu hatasını bilip uygun fiyatından dolayı sineye çekiyorsam o zaman AF ince ayarla işi çözeceğim demektir. Sigma'da kötü kopya daha fazla da X markasında daha az tezine bi yorum yapamam, bilgim olmadığı konuda haksızca markaları karalayamam.

85 mm lens, üretildiği amaca uygun kullanıldığında gayet başarılı bir lens, hele f1,4 versiyonu çok daha iyi deniyor. Ancak, dış çekim yapacak birinin sabit odaklı bir lens ile kendini dar alana hapsetmesi bana göre mantıklı değil. Aynı işi ben de yapıyorum, kısa bi dönem 85 mm F1,8 denedim, ama bir 70-200 ya da 80-200'ün avantajını bana vermedi. Eğer işiniz bu ise önce 50-150/80-200/70-200 gibi lenslerle başlayıp, daha sonra bütçe elveriyorsa 85 mm yi de setinize eklemelisiniz. Benim hala bir 85 mm'em yok mesela, buna karşılık 24-70, 70-200, 50 mm F1,4, 100 mm F2,8 gibi lenslerim var; çünkü bu lensler benim yaptığım işler için daha uygun. Bütçem elverdiğinde alacağım ilk lens 14-24 mm ve ardından 85 mm'nin F1,4 olanıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İkinci el ve muhtemelen ebay den alıcam. Çok ucuz olsa bile odak problemi olan bir lens tercih etmem ama, bir gövdede odak sorunu yokken başka gövdelerde problem gösteren lensler de duydum (ne kadar mantıklı bilmiyorum). Her ikinci el alımda olduğu gibi bu da bir risk olarak göze alınacak demektir...

Lens tercihlerimi şu ana kadar genişten teleye boş odak uzaklığı bırakmamk adına yaptım. En yaygın kullanımım 35mm ile iÇ mekan portre. Nikon'a geÇiş önceliğimdi ve verdiğim en doğru karardı.

12-24 mesleki gereklilik-mimari (aylardır tam anlamıyla kullanılmadı ama ihtiyaÇ duyduğumda onsuz olmaz gibi)

55-300 mimari detay ve ay Çekimleri. Ay Çekimleri bitti, tekrar ne zaman Çekerim bilmem. (55-200vr / 70-300vr yerine tercih ettim ama benim iÇin ideal olduğunu gördüm)

18-105 tak-gez. Nikona geÇişten bu yana ne gezdim ne de taktım, ama satmaya da kıyamadım, aralık-keskinlik-vr Çok beğendim.

18-105 ve 55-300 den vazgeÇip 12-24 / 35 / 50-(135-150) beni Çıplak hissettirir mi, bilemiyorum. Diğer seÇeneğim sadece 55-300 den vazgeÇip 85mm yi listeye eklemek.

Bu seÇimde kimse yardımcı olamayacak biliyorum. Soruyu cevaplamadan önce bıdı bıdı konuşan tv yarışmacıları gibi oldum:)

cevap veriyorum:

SİGMA 50-150 Çünkü:

* 55-300 den ayrılmamla elimdeki uzun odağı 135 yerine 150 yapıcak (Çok olmasa da)

* İyi bi kopyasına rastlarsam ortalama olarak biraz daha keskin

* Daha sessiz ve af motoru sayesinde tüm nikonlar kullanabilir (daha Çabuk satılabilir)

TOKİNA 50-135 Çünkü:

* Daha sağlam ve kaliteli hissettiriyor. sigma (şeftali) gibi soyulma riski yok

* ebay de daha fazla seÇeneği var

* sigma ya oranla kötü kopya riski daha düşük

Sanırım elimdeki iki lensten vazgeÇip bu iki lensten birini almalıyım olmazsa bir 17-50 ile takviye edilebilir.

Mehmet Bey, Çok yardımcı oldunuz, Çok teşekkürler..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

KÖtü kopya dediğiniz olay nedir?

kÖtü kopya bildiğim kadarıyla tüm marka ve modellerde olabilen back focus yada front focus sorunu

bu kimi lenslerde fark edilmeyecek kadar az kiminde ise hissedilir derecede fazla ,

yani üretilen tüm lenslerin bire bir olma yada hatasız olma gibi bir olasılığı yok. sonuÇ olarak lensiniz kÖtü kopya olsa dahi

canonlar da varmı bilmiyorum ama nikon menülerinde af ince ayar Özelliği var olası bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün..

focus test chart google da aratıp Çıktısını alıp af noktasını tek nokta yapıp kendi lensini yada lenslerini deneyebilirsin

yanlış olan bişey varsa üstadlar düzeltsin

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konuyu keşfettim keşfedeli fotoğraftan soğudum desem abartmış olmam zira gerçekten bunca para verilen bu aletlerin mükemmellikten uzak olduğunu anlıyorsunuz içine girdikçe sad.gif

Şimdi öncelikle neden böyle bir ayara ihtiyaç olduğunu anlamak lazım.Madem ayarlanabiliyor neden bu ayarı fabrikadan çıkarken yapıyorlar? çünki lens ve gövde set halinde satılmıyor.üretim sırasında hem lens için hem de gövde için tölerans adı verilen üretim hata payları var.Bu toleranslar gövde ve lens için birkaç yerde sıkıntı oluşturabiliyor.Bunları çok detaya girmeden özetlemeye çalışacağım;

1.Gövdede üretim toleransları

a.Sensörün yerleştirme sırasındaki açısı.Bayonete tam paralel olmalı ama belli bir tolerans çerçevesinde ''misalignment '' paralel olmama durumu normal kabul edilir.

b.Metal bayonetin montaj sırasında gövdeye olan paralelliği ile ilgili tolerans.Burada da belli bir sapma üretim hatası olarak kabul edilmemekte.

2.Lens üretim toleransları

a.Lensi oluşturan optik elemanların odaklarının birbirine paralel olma toleransı.Burada da belli bir sapma normal kabul ediliyor.

b.Lens bayonetinin sensöre olan paralelliği toleransı.Tekrar etmeyeyim yukarıda anlattığım gibi.

Şimdi diyelim ki body nin bayonetinde 3 derecelik bir sağa eğilme var.Lensin bayınetinde de 3 derecelik bir sola eğilme var.Bu ikili size denk gelmişse çok iyi kopya bir lens yakaladım diye mutlu olacaksınız:) Ya tersi olur da ikisi de sağa eğimli olursa ya da biri sağa diğeri aşağı ? smiley.gif Eyvah kötü kopya bir lens aldınız smiley.gif çok sinir bozucu değil mi? Bence de...

Bazen bu toleranslar o kadar az oluyor ki af fine tune ya da af adjust,ya da hangi marka nasıl adlandırıyorsa, uygulamak işi bir anda çözüveriyor.Ama erken sevinmeyin bu sefer de bazı optik tasarım hataları devreye giriyor.Buna aslında hata değil de tasarım sırasında ''compromise'' devreye giriyor.Türkçesi ödün vermek ya da her seçim bir vaz geçiştir.Tasarımcı köşeden köşeye belli bir keskinliği ya da kontrastı elde etmek için başka birşeyleri feda ediyor bilerek.İşte bunlardan biri ''focus shift'' Yani focus kayması.

Focus shift

1.Mesafeye Bağlı Focus Shift

örneğin macro bir lens hayal edin.Konuya 15cm mesafeden sonsuza kadar netleme yapabiliyor.15 cm de netlediğiniz noktayı gözünden vuruyor ama uzaktaki bir ağacı netlyorsunuz ağacın önündeki çalılar net çıkıyor ama ağaç net değil sad.gif Lenste front focus hatası var.Ama yakonda yok bu hata.İşte tasarımcı demiş ki madem bir focus kayması olacak bari macro lens olduğuna göre yakında doğru netleme yapsın.Yani ödün vermiş.Eğer uzak ve yakın için ölçülmüş af fine tune değerleriniz varsa ona göre uzağı çekeceğiniz zaman o değeri girmeniz gerekecek.Off çok can sıkıcı.

2.Diyaframa Bağlı Focus Shift

Lensiniz süper keskin ama biraz back focus yapıyor.Sorun değil hemen af fine tune dan artı birkaç değer girer halledersiniz.Ama bu ayarı hangi diyaframda yapacaksınız? Ne yani diyaframa göre de mi af kayması yaşanıyor?Maalesef evet sad.gif f2.8de yaptığınız ayar f4 de focus shift in azizliğine uğrayabilir.

3.Zoom Lenslerin Odak Uzaklıkları Arası Focus Shift

24-70mm lensiniz biraz front focus yapıyor.Kolayı var ayarlarım birkaç eksi değer girer hallederim.Yook olmaz neden?24mm de -5 değeri focus u tam doğru noktaya getiriyorken 70mm de +12 gerekebiliyor smiley.gif Ahhh ahhhh

Şimdi tripod üzerinde makineyi 45 derece eğin ve masanın üzerindeki cetveli en açık diyaframda netleyin.Netlediğiniz yerin önünde ise geriye af fine tune,arkasında ise öne uygulayın diyenler olacaktır smiley.gif Ama hangi diyaframda,hangi mesafeden kaç mm de diye sorarsınız artık sanırım smiley.gif)

Sonuç olarak af fine tune tek başına ne yazık ki sorunu çözemiyor.Ama yine de ben size ortalama olarak nasıl en doğru ayarlama yapabileceğinizi anlatayım.Ben bu iş için Reikan Focal Pro diye bir program bile aldım ve her türlü triği denedim.O sebeple siz söylenenlere kulak asmayın ve bu söyleyeceklerimi bir deneyin.

Bu linkteki fotoğraflara bakarsanız ne demeye çalıştığımı daha iyi anlarsınız.

http://mansurovs.com...utofocus-issues

1.Bu test chart ı indirin.İyi bir printer dan yüksek dpi lı ve siyah beyaz olarak basın. Bunu düz olduğundan emin olduğunuz bir duvara kağıt bantlarla köşelerinden gergince yapıştırın.

http://mansurovs.com...-Test-Chart.pdf

2.Makinayı tripoda bağlayın.öne arkaya ya da sağa sola hiç açı yapmayacak şekilde tam karşıya baksın lens.

3.Deneyeceğiniz lensin focal uzaklığını 50X ile çarpın.örneğin 24mm ise lens 24 x 50 = 1200 yani 1.2 metre.Bu sensörden test chart a olan yaklaşık uzaklığınız olacak.Bu yöntem sayesinde mesafeye bağlı focus shift i bir nebze olsun atlatmaya çalışacağız.

4.Lensi en çok kullanacağınızı düşündüğünüz diyaframa ayarlayın.örneğin f4.Düz bir kağıdı çekerken f4 de alan derinliği o kadar fazla olur ki ayarlamalar çok işe yaramaz diye düşünmeyin.

5.Tam olarak başaramayacak olsanız da test kağıdı ile makinanın sensörünün paralel duruyor olmasına çalışın.Bunu live view da grid modu açarak daha kolay yapabilirsiniz.

6.Af fine tune ayarını +20 den başlayarak +15 ,+10 ,+5 ,0,-5,-10 şeklinde değiştirerek birer kare çekin.Her çekimden önce netlik halkasını sonsuza dayayarak netliği bozun.Ve deklanjöre basarak tekrar netleyin.

7. En son bir de live view modunda 10x büyüterek manuel olarak netleyin ve çekin.

8.Sonra bu fotoları bilgisayara atın ve karşılaştırın.Liveview a en yakın değeri hangi ayar vermişse o değeri girin.Hepsi bu smiley.gif

Umarım kafaları daha da karıştırmış olmam :=)

Alıntı: (amati) Farklı bir site

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kötü kopya bildiğim kadarıyla tüm marka ve modellerde olabilen back focus yada front focus sorunu

bu kimi lenslerde fark edilmeyecek kadar az kiminde ise hissedilir derecede fazla ,

yani üretilen tüm lenslerin bire bir olma yada hatasız olma gibi bir olasılığı yok. sonuÇ olarak lensiniz kötü kopya olsa dahi

canonlar da varmı bilmiyorum ama nikon menülerinde af ince ayar özelliği var olası bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün..

focus test chart google da aratıp Çıktısını alıp af noktasını tek nokta yapıp kendi lensini yada lenslerini deneyebilirsin

yanlış olan bişey varsa üstadlar düzeltsin

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fatih Bey, tüm bunları ayrı bi başlık altında tekrar paylaşmalısınız bence, teşekkürler. Gövdelerin çoğunda af ince ayar mevcut ama d90 da olmadığı doğru mudur?

Bir de kötü kopya ile ilgili, optik kalitesinden ve üretim hatalarından da kaynaklanabilir ve bunu düzeltmek ince ayarla mümkün olmayabilir, kalite kontrolü zayıf üreticilerde daha fazla rastlanabilir, bunu da ben eklemiş olayım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.