İçeriğe git

Autofocus ta doğru odak noktası seçimi


uğur beceren

Recommended Posts

Merhaba,

Kafama takılan bir konuyu sormak istiyorum. Yaptığımız çekimlerde en başarılı olan orta odak noktasını kullanıp kadrajı kaydırmak hızlı olmamız gereken durumlar dışında önerilmiyor, çünkü bu durumda en ufak bir sapma bile özellikle açık diyafram ve yakın çekimlerde istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Daha doğru sonuç almak için onun yerine odak noktasını örneğin portre çekiyorsak modelin bize yakın gözüne denk getirip çekmemiz gerekiyor. Bu durumda da eğer modelimiz kadrajın kenarında kalıyorsa ki genellikle kalıyor, seçilen odak noktası çapraz olmayan bir odak noktasına denk geliyor. Çapraz olmayan odak noktasını seçmenin dezavantajı varmıdır? Yani çapraz olan ve olmayan odak noktalarının hızlı netleme dışında herhangi bir odaklama kabiliyeti açısından farkı var mıdır? Durağan nesneler için Çapraz olmayan odak noktası yerine kadraj kaydırma mı daha mantıklıdır?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

bir soruda ben sorayım netlemeyi sar ne demek ??? ne anlam ifade ediyor?

Sorunuza soru ile cevap vermek istiyorum. Google amcanın tercüme kısmına girin ve ÇOCUK EL BEBEK GüL BEBEK BüYüTüLMüŞTü yazın bakalım. Sonra da Çevir butonuna basın. İşte sevgili Japon kardeşlerimiz herhalde bu şekilde TürkÇe Çeviri yapmışlar.

WRAP : BirÇok anlamı yanında KAYDIRMAK da demek. Netleme noktasını kaydırmak demek. Kameradaki anlamı bu. Neden böyle birşey konmuş derseniz menüye. Düşünün; En son Çektiğiniz fotoğraf en sağdaki netleme noktalarından birinde ve siz bu sefer en soldaki noktayı netlemek istiyorsunuz. Normalde arkadaki netlik noktası seÇme tuşuna kaÇ nokta varsa o kadar basarak gelebilirsiniz ama eğer WRAP aÇık olursa (ON) Sola gitmek iÇin tek tek sola giden tuşa basmak yerine sağ tuşuna basarsanız direkt olarak en soldaki netleme noktasına KAYDIRMA yaparsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Türkçe karakterleri kullanmadan bi deniyeyim dedim :)

"cocuk el bebek gul bebek buyutulmustu" : Used baby rose baby boy enlarged :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba,

Kafama takılan bir konuyu sormak istiyorum. Yaptığımız çekimlerde en başarılı olan orta odak noktasını kullanıp kadrajı kaydırmak hızlı olmamız gereken durumlar dışında önerilmiyor, çünkü bu durumda en ufak bir sapma bile özellikle açık diyafram ve yakın çekimlerde istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

Kadraj kaydırmanın dezavantajını her objektifte görmezsin. Bazı geniş diyaframlı objektiflerin odak düzlemleri "düz" değil, eğik. Yani alet düz bir satıha değil hafif eğri bir düzleme odak yapıyor. Aşağıdaki şekil güzel anlatmış:

Field-Curvature.jpg

Bu yüzden, eğer orta noktadan odak alıp kadrajı kaydırırsan kenardaki modelin bulanık çıkma olasılığı yüksek. örneğin Canon 50mm f1.2L böyle bir objektif. Nikon'un da, Minolta'nın da böyle objektifleri var (aslında her markada var). Diyaframı 1-2 stop kapatarak bu sorunu büyük ölçüde gidermek mümkün. Ayrıca bu sorun genelde 50mm ve altındaki geniş diyaframlı objektiflerde oluyor. f2.8 ve üzerinde bu sorunu görmek zor, yani bir eğrilik derdi olsa bile net alan derinliğinden kurtarıyorsun.

Daha doğru sonuç almak için onun yerine odak noktasını örneğin portre çekiyorsak modelin bize yakın gözüne denk getirip çekmemiz gerekiyor. Bu durumda da eğer modelimiz kadrajın kenarında kalıyorsa ki genellikle kalıyor, seçilen odak noktası çapraz olmayan bir odak noktasına denk geliyor. çapraz olmayan odak noktasını seçmenin dezavantajı varmıdır? Yani çapraz olan ve olmayan odak noktalarının hızlı netleme dışında herhangi bir odaklama kabiliyeti açısından farkı var mıdır?

Standart odak noktaları ya sadece yataydaki ya da sadece düşeydeki kontrast değişimine bakar. Burada düşünülmesi gereken şey: Gözün odak noktasını ne kadar doldurduğu, ya da noktaya denk gelen bölgedeki şekiller. İlginç ama işin tekniği bu. Odak noktası sadece yataya duyarlıysa ve sen yatay birşeyi çekiyorsan (örneğin ip) odaklamada zorluk yaşayabilirsin çünkü yatayda ipte kontrast farkı yok (sürekli bir şekilde uzanıyor). Aynı nokta düşeye duyarlı olsa yatay ipi odaklayabilirsin. Makinenin kullanım kılavuzunda büyük ihtimalle hangi noktaların yataya hangilerini düşeye duyarlı olduğunu gösteriyordur.

Aşağıda kısaca göstermeye çalıştım:

odakr.gif

Durağan nesneler için çapraz olmayan odak noktası yerine kadraj kaydırma mı daha mantıklıdır?

Aslında en iyisi üçayak üzerinde canlı önizlemeyi kullanıp odaklamak. Bunu yapan birçok stüdyo fotoğrafçısı var. Eğer böyle bir şansın yoksa objektifinin odak düzleminin eğik olup olmadığını bilmen lazım. Google'da senin objektifin ismini yazıp yanına "field of curvature" eklersen böyle bir sorun olup olmadığını bulabilirsin. Eğer böyle bir sorun yoksa odak kaydırması daha garantili bir yöntem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Türkçe karakterleri kullanmadan bi deniyeyim dedim :)

"cocuk el bebek gul bebek buyutulmustu" : Used baby rose baby boy enlarged :)

çocuk enlarged olduysa demek, yapacak bişey yok abi :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Türkçe karakterleri kullanmadan bi deniyeyim dedim :)

"cocuk el bebek gul bebek buyutulmustu" : Used baby rose baby boy enlarged :)

üstadım,

Türkçe karakter kullansaydın. HAND BABY ROSE BABY gibi güzel bir çeviri yapıyor...:)

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kadraj kaydırmanın dezavantajını her objektifte görmezsin. Bazı geniş diyaframlı objektiflerin odak düzlemleri "düz" değil, eğik. Yani alet düz bir satıha değil hafif eğri bir düzleme odak yapıyor. Aşağıdaki şekil güzel anlatmış: Field-Curvature.jpg Bu yüzden, eğer orta noktadan odak alıp kadrajı kaydırırsan kenardaki modelin bulanık çıkma olasılığı yüksek. örneğin Canon 50mm f1.2L böyle bir objektif. Nikon'un da, Minolta'nın da böyle objektifleri var (aslında her markada var). Diyaframı 1-2 stop kapatarak bu sorunu büyük ölçüde gidermek mümkün. Ayrıca bu sorun genelde 50mm ve altındaki geniş diyaframlı objektiflerde oluyor. f2.8 ve üzerinde bu sorunu görmek zor, yani bir eğrilik derdi olsa bile net alan derinliğinden kurtarıyorsun. Standart odak noktaları ya sadece yataydaki ya da sadece düşeydeki kontrast değişimine bakar. Burada düşünülmesi gereken şey: Gözün odak noktasını ne kadar doldurduğu, ya da noktaya denk gelen bölgedeki şekiller. İlginç ama işin tekniği bu. Odak noktası sadece yataya duyarlıysa ve sen yatay birşeyi çekiyorsan (örneğin ip) odaklamada zorluk yaşayabilirsin çünkü yatayda ipte kontrast farkı yok (sürekli bir şekilde uzanıyor). Aynı nokta düşeye duyarlı olsa yatay ipi odaklayabilirsin. Makinenin kullanım kılavuzunda büyük ihtimalle hangi noktaların yataya hangilerini düşeye duyarlı olduğunu gösteriyordur. Aşağıda kısaca göstermeye çalıştım: odakr.gif Aslında en iyisi üçayak üzerinde canlı önizlemeyi kullanıp odaklamak. Bunu yapan birçok stüdyo fotoğrafçısı var. Eğer böyle bir şansın yoksa objektifinin odak düzleminin eğik olup olmadığını bilmen lazım. Google'da senin objektifin ismini yazıp yanına "field of curvature" eklersen böyle bir sorun olup olmadığını bulabilirsin. Eğer böyle bir sorun yoksa odak kaydırması daha garantili bir yöntem.

Ertan bey çok çok teşekkür ederim, ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.Bu durumda şöyle diyebilir miyiz: örneğin çok yakın bir portre çekiyorsak odak noktası (karesi) gözün sadece beyaz kısmının içinde kalıyorsa, odak noktası çapraz da olsa sadece yatay da olsa doğru odaklayamayabilir. Eğer göz odak notasının (karesinin) içinde ya da sınırında kalacak kadar küçük kalıyorsa doğru odaklama şansı daha fazladır, çapraz odak noktasına denk gelme durumunda ise bu ihtimal daha yüksektir. Bu arada benim makinamın merkezdeki 15 odak noktası çapraz olmasına karşın geriye kalan 36 odak noktası sadece dikey cisimlere hassasmış (yani bu durumda odaklar yatay çizgilere sahip). 35mm 1.8 dx lens için "field of curvature" bilgisi bulamadım ama zaten 2.8 in altına pek düşmediğim için sorun olacağını sanmıyorum. çok yakın çekimlerde kaydırma denemeleri mükemmel sonuç vermedi ama deneme yanılma ile hangi yöntemin seçileceğini seçmem gerekecek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.