İçeriğe git

Panaroma Fotoğraf Nedir ?


oma

Recommended Posts

• Panoramik fotoğraf nedir?

Panoramik fotoğraf: Bir manzara veya bir yapıyı yatayda yan yana veya dikeyde üst üste olmak kaydıyla birden fazla kare kullanarak çekim yapmak ve daha sonra bu fotoğrafları dijital karanlık odada birleştirerek ortaya çıkan çok geniş açılı fotoğraf çalışmasıdır. İsteğe bağlı olarak kendi etrafınızda, makinanızı sabit bir eksende tutmak kaydı ile 360 dereceye kadar dönerek de çekim yapabilirsiniz. Çekim yaparken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

• Panorama modu kullanmarak çekim yapmak:

Son yıllarda birçok makinada “Panorama†modu bulunmaktadır. Bu mod sayesinde çekim yaparken, çekmiş olduğunuz bir önceki karenin 4’te birlik kısmı yeni çekeceğiniz karenin üstünde hayali olarak görünmektedir. Böylece her yeni kareyi çekerken, bir önce çekilmiş karenin %25’lik kısmınının hayali görüntüsü ile yeni karedeki gerçek görüntüleri üst üste bindirebilirsiniz. Bu sayede çekim yapacağınız bölgelerin üst üste hatasız bir şekilde bindirmeniz sağlanır. Eğer makinanızda böyle bir seçenek yoksa üzülmeyin, gene de panoramik çekim yapabilirsiniz. Yapmanız gereken her kareyi çektikten sonra sağa veya sola kayarken bir önceki görüntünün %25 ya da en fazla %50’lik kısmını yeni kare içerisinde bulunmasını sağlayın. Buradaki amaç bilgisayarda fotoğrafları birleştirirken, yazılımın yan yana olan kareleri tanıyarak, referans noktaları oluşturması ve fotoğrafları birleştirmesidir. Bu arada unutmamanız gereken şey, hareketli cisimleri referans almamaktır.

• Makinanınızı “Auto†moduna getirin:

Panoramik çekim yapmak için sahip olduğunuz dijital kamerayı “Auto†moduna getirmelisiniz. Bu sayede makinanızı çekeceğiniz her kare için gerekli pozlama, diyafram ve mesafe ayarlarını kendisi olması gereken optimal ayarlara getirecektir.

• Çekim yaparken makinanızın ayarlarını değiştirmeyin:

Çekim yaparken (+) veya (-) zoom veya makinanızın diğer ayarlarını hiçbiri ile oynamayın. Farklı derinlikte ve pozlamada kareler oluşur ve birleştirme işlemi başarısız olur.

• Işığı arkanıza alın:

Panorama çekeceğiniz manzara veya yapıların üzerine eşit miktarda ışık düşmesinde fayda vardır. Bu yüzden çekim yapacağınız zaman güneşin tam tepede olmasında ya da çekim yapacağınız bölgeyi karşınıza aldığınız zaman ışığın tam arkanızdan geldiği saatleri beklemelisiniz. Aksi takdirde yanal gelen güçlü gün ışığı, makinanızın çekeceği her bir karede farklı pozlamalara sebep olacak, bu da birleştirme esnasında fotoğrafın bütününde farklı kontraslar oluşmasına ve kötü bir görünüme sebebiyet verecektir.

• Başlangıçta tripod kullanın:

Eğer varsa tripod kullanın. Yoksa da üzülmeyin tripodsuz da çekim yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus kol ve dirseklerinizi yukarı aşağıya oynatmadan sola veya sağa dönme hareketi yapmanızdır. Aslına bakarsanız eskiden tripodla hiç titretmeden ve kaydırma yapmadan kusur çekimler yapmaya çalışırdım. Fakat bir gün tripodumu evde unutunca mecburen elde çekim yapmak zorunda kaldım. Elde çekim yaptığım fotoğrafların daha kusursuz olduğunu keşfettim. Tripod kullanarak çektiğim kareleri birleştirirken ufuk çizgisinde optik bir yanılsama oluşuyor ve dışbükey bir kavis meydana geliyordu. Sanırım bu tripodun bastığı zemin eğriliği veya dönme hareketindeki sabit merkez hareketinden oluşuyordu. Elde çekim yaptığınızda zeminin eğriliğinin önemi kalmadığı gibi makinayı bir merkezde değil dışbükey bir yörüngede sağa veya sola kaydırıyorsunuz ve bu da ufuk çizgisindeki optik bükülmeye engel oluyor. Bu yüzden bulunduğunuz konumu ve dirsek yüksekliğinizi değiştirmemek kaydı ile makinayı elde sağa ya da sola kayarak dönme yapabilirsiniz. Yalnız kapalı bir mekanın içinde ( ev, ofis, tarihi eser vb iç mekan ) çekim yapacaksanız, mutlaka tripod kullanmalısınız. Aksi takdirde yakın çekim olduğu için başarısız olma olasılığını olacaktır.

• Detaylara dikkat edin:

Çekeceğiniz manzara ya da bölgenin bir takım detaylar içermesinde fayda vardır. Çünkü fotoğrafları birleştiren yazılım, detayları referans alarak birleştirme yapmaktadır. Eğer önünüzde uçsuz bucaksız ve bulutsuz bir deniz manzarası varsa yazılım referans bulmakta güçlük çekecektir. Dağ, bulut, yapı vb. detaylar içeren manzaralarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

• Dikey ve yatay çekimleri aynı anda yapmak:

Zamanla panoramik çekim konusunda ustalaştıkça sadece yatay veya dikeyde tek yönlü çekim yapmak yerine önünüzdeki manzarayı hem yatay hem dikey olarak çekip birleştirerek çok daha uzun ve geniş panorama fotoğraflarına sahip olacağınız göreceksiniz. Örnek olarak söylemek gerekirse: En sağdan çekime başlarken 1 no’lu kare en sağ yer ve ufuk çizgisi, 2 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü. Daha sonra %25 kadar sola kayarak 3 no’lu kare ile yer ve ufuk çizgisi, 4 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü olmak üzere aynı işlemi tekrar edebilirsiniz.

• Yazılım:

Gelelim birleştirme kısmına… Yukarıda belirtmiş olduğum basit teknik detayları uygulayarak çekim yaptıktan sonra işin birleştirme kısmına gelmişsiniz demektir. Birleştirme işlemi için bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Ben uzun zamandır arayüzü ve kullanımı çok basit olan ve fotoğraf makinamı satın alırken içinden hediye olarak çıkan “Arcsoft Panorama Maker 3.5†i kullanıyorum ve gayet memnunum. Arzu ederseniz aşağıda vereceğim linkten “Arcsoft Panorama Maker 5.0 †i deneme sürümünü indirebilir veya satın alabilirsiniz. Kullanımı çok zor olamamakla beraber birkaç denemeden sonra çok keyif alacağınız çalışmalar ortaya çıkacaktır. Bu programın kullanımı hakkında daha uzun yazmak isterdim ama bu yazı yeterince uzun olduğu için bir sonraki yazıda bu ve buna benzer yazılımları inceleme yazısı yazmaya karar verdiğim için hevesinizi sonraya saklamanızı rica ediyorum. İyi eğlenceler.

Orjinal Yazı İçin Tıklayınız.

Panaroma Fotoğraf Örnekleri:

a_Cappadocian_panaroma_by_hoary.jpg

Fotoğraf: Cem Göksel Özargun

Cappadocia_Panaroma_by_derebey95.jpg

Fotoğraf: Bahadır F. Yıldırım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler Onur Eline Saglık Yazı İçin.. Güzel bir Anlatım Olmuşş..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 3 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.