İçeriğe git

Fotoğraftaki renkler


Recommended Posts

Forumdaki birkaç eğitime göz attım. Fotoğraf çekerken beyaz ayarı, editteki beyaz, siyah ve gri ayarı, ayrıca kendimce de renklerle de biraz oynuyorum..

Fotoğraf çekerken genellikle otomatik beyaz ayarı kullanıyorum, ve çekimdeki ışığın büyük öneminin de farkındayım.

Forumlarda, internette gördüğüm bazı fotoğraflara hayranlıkla bakıyorum, ve (belki biraz takıntılıyım) ben de o düzeyde edit yapmak istiyorum.

Edit yaparken de photoshop harici renk ayarlayıcı hızlı programları kullanmak istemiyorum. Photoshopta kendim manual (ya da yine photoshop içinde farklı yöntemlerle)

yapmak istiyorum.

önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim..

Beyaz,siyah ve gri ayarına yaptığım bir örnek de aşağıda. Yorumlarınızı beklyorum. -Soldaki ilk, sağdaki editli hali..

uis5.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doğru beyaz ayarı için çektiğiniz karenin yanında bir adet yüzde 18 gri kartla çekilmiş bir kareye daha ihtiyaç duyulur. Gerekli doğru beyaz dengesi bu kartla yapılır. Bu çalışma şekli çok önemli projeler için tercih edilir. çünkü yapacağınız en küçük bir değişiklik tekrar beyaz dengesi ayarı yapmanızı gerektirir.

Günlük çekimlerde beyaz dengesine bu kadar takılmamak gerekir. Eğer makinenizde bir sıkıntı yoksa, bu tür çekimlerde normal güneş modunu seçip yolunuza devam edin. Beyaz dengesinden önce daha önemli konuları çözmeye, öğrenmeye çalışın.

Bana göre soldaki her ne kadar tam beyaz dengeli olmasa bile renklerini daha sıcak buldum. Sağdaki belki beyazı doğru ayarlanmış ama daha soğuk renkler ortaya çıkmış.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Son yüklediğim "Havuz Keyfi" fotoğrafında, photoshopta beyaz ve siyah ayarı yaptım ve kendimce renklerle biraz oynadım.. Fotoğraf olarak iso320 yerine iso100 kullanılması gerektiğinin farkındayım fakat fotoğrafı eşim çekti :) Daha farklı neler yapabilirim ? Ya da siz olsanız böyle bir kompozisyonda neler yapmayı düşünürdünüz ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Temel beyaz dengesini zaten biliyorsunuz. Kararsız kaldığınız durumlarda makinenin AUTO beyaz dengesine başvurursunuz. Detaylı beyaz dengesi tam profesyonel çalışmalarda uygulayacağınız bir teknik. O halde başlangıç aşamasında önceliği şunlara verin:

Kadraj, altın oran, kompozisyon, diyafram ve enstantanenin fotoğrafa etkisi, doğru pozlama, arka planı flu yapma, doğru odaklama, fotoğrafta denge, A-P-S-M modlarına hakimiyet, doğru flaş kullanımı gibi.....

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkür ederim hocam. Saydığınız konularda kendimi şimdilik (naçizane) yeterli görüyorum. Kafayı renklere ve photoshopa takmış durumdayım :) Teknik bilgi durumunda da kendimi eksik hissediyorum. örneğin benim makinam (d800) fx makinaymış. Fx 'in ne olduğunu, makinamın fx olduğunu ve sonradan aldığım 40mm lensin dx olduğunu :) bugün öğrenmiş bulunmaktayım. 2.kaptanlık yapıyorum ve (evet d800 makina almama rağmen) fotoğrafın mekanik ve dijital tekniklerini, ayrıca renklerle oynamayı/düzeltmeyi (ciddi anlamda) öğrenmeye yeni yeni (yoğun) zaman ayırabiliyorum..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doğru beyaz dengesi yapmanın dezavantajı renkleri doğru vermek. Gerçek hayattaki renkler genelde sıkıcıdır :) Biraz da bu yüzden üst seviye makinelerin makine çıktısı fotoğrafları biraz sönük ve "düz"dür. Canon DSLRlar da bu şekilde, yani standart modda renkleri çok doğru vermeye çalışıyorlar.

Mehmet Hoca'nın dediği gibi soldaki çiçekler göze daha çekici geliyor çünkü beyaz ayarı biraz "sıcak" tarafa kaymış. Sıcak renkler insan beyni tarafından "aa ne hoşmuş" şeklinde algılanır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.