İçeriğe git

nikon 50 mm lens almak istiyorum


Recommended Posts

nikon 50 mm lens almak istiyorum ancak D ve G kısaltmalarının detaylı olarak ne anlama geldiğini bilmiyorum.. kısaltmaların yazdığı birçok sayfaya baktım ama tam olarak ne işe yaradıklarını anlayamadım.. bir de 1.4 ile 1.8 arasında çok fazla fark oluyormu bilmiyorum.. yani 1.8 alsam keşke 1.4 alsaydım dermiyim.. teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1,4 ve 1,8 arasında ki fark için birşey diyemiyeceğim ama g ve d serisini kısaca şöyle açıklayabiliriz.

d serisi bünyesinde af motoru bulunmayan seri yani (d90 - d7000) vb gibi body üzerinde af motoru bulunan cihazlarda af yapmakta.

g serisi ise içerisinde af motoru bulunan seri yani ( d3000 - d5000 - d3100) v.s gibi af motoru bulunmayan cihazlarda af yapabilen seridir.

eğer makinanızın gövdesinde af motoru bulunmuyorsa g serisi objektif almanız gerekecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Nikon'un Nikkor markası adı altında üretmiş olduğu lensler F mount denen bağlantı sistemine sahip olup, 1957 yılından bu yana üretilmiş tüm modellerin günün modern makinelerine takılması, makine ve lens modeline göre farklılık gösteren bazı kısıtlamalarla birlikte kullanılması mümkündür.

Kafanızın karışmaması için AF özelliği olan lenslerden başlıyorum. Bu modellerden önce otomatik netleme yapmayan pek çok lens vardır.

- AF adı üzerinde auto focus, yani otomatik netleme yapabilen lens demektir. Bu lenslerde makineden çıkan şaft lenste bulunan karşılığıyla birlikte uyum içinde çalışarak netleme yapmak amacıyla lensin focus sistemini döndürür. Belli bir yıla kadar üretilmişlerdir. Sadece üzerinde fokus motoru barındıran gövdelerde otomatik netleme yapabilirler. Manuel netleme ile her model gövdede kullanılabilirler.

- AF-D ibaresi üzerinde bulunan lensler, üzerinde sadece AF yazan lenslerden sonra üretilmeye başlanmış, lensin içine mesafe bilgisini ölçmeye yarayan bir chip entegre edilmiş, bu sayede en uygun ışık ölçümü/flaş gücü/doğru pozlama gibi avantajlar elde edilmiştir. (Bu lenslerin bazılarında G harfi yazar, bunun otomatik netlemeyle ilgisi yoktur, karıştırmayınız. G harfi o lensin üzerinde diyafram bileziği olmadığını, diyaframın makine tarafından kontrol edilebileceğini belirtir. Yine aynı şekilde üzerinde G harfi olmayan, yani diyafram bileziği bulunan, yine de makine tarafından diyaframın kontrol edilebildiğini unutmayınız.) Sadece üzerinde fokus motoru barındıran gövdelerde otomatik netleme yapabilirler. Manuel netleme ile her model gövdede kullanılabilirler.

- üzerinde AF-S ibaresi bulunan lensler, fokus motorunun, yani netleme için gerekli dönme hareketini sağlayan motorun lens içine entegre edildiği modellerdir. Bu lensleri hangi model makineye takarsanız takın hepsinde otomatik netleme yaparlar. AF-S lenslerin üretimi başladığı zamanlarda aynı şekilde AF-D lenslerin üretimi uzunca bir süre devam etmiştir. Bugün hala bazı lens modelleri sadece AF-D olarak üretilmeye devam etmektedir. Ancak lens yelpazesindeki pek çok model için Nikon artık AF-S versiyonunu üretmeye başlamıştır.

24-70 mm F2,8 lensin AF-S olmayan modeli yoktur. Bu lens prime lens diye tabir ettiğimiz kendi aralığında en başarılı lenstir, özel bir kaplamaya (nano kaplama) sahiptir, bu kaplama yansımaları minimize eder, böylece çok daha yüksek performans elde edilir. Bu lensin muadili olarak bir önceki modeli 28-70 mm vardır ama o da fiyat olarak bu lense yakındır ve artık üretimi yoktur. Ayrıca full frame gövdesi olmayan kullanıcıların 24 mm den başlayan lensleri tercih etmelerini tavsiye etmem.

Her lensin illa ki hem AF-S hem de AF-D versiyonu olur diye bir kural yoktur. Bazı lenslerde şu an için piyasada satışta o imkan vardır ama üretimde aynı imkanın olduğunu sanmıyorum. Yani bir 50 mm F1,8 AF-D var ve bunun aynı şekilde AF-S G olanı da varsa buna aldanmayın. Büyük ihtimalle Nikon bu lensin AF-D versiyonunu artık üretmiyordur ve sizin satışta bulabildiğiniz bu model bir süre sonra artık tükenecektir.

özetle:

Günün modern makinesine onca para bağladıktan sonra, yani bir D3100 gibi makineler için "bana göre" alacağınız en iyi ve mantıklı lens 18-55 mm VR ve 55-200 mm VR'dir. Bu lenslerden başka lensi kullanmayı düşünüyorsanız ya çıtanızı yükseltiyorsunuz, bu işi öğreniyor ve artık gövdeyi değiştirmeye doğru yol alıyorsunuz, ya da cebinizdeki para sizi kaşıtıyor demektir.

http://www.nikonturk...i-yeni-govdemi/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

F1.4 ile F1.8 arasında fark varmı sorusunu da ben kendimce cevaplayayım.

F1.4 F1.8 den her konuda iyidir bu bir gerçek ancak onu alıp D5100 ile kullanacaksanız; iki lensin arasındaki fiyat farkına eşdeğer bir performans farkı görmeyeceksiniz demektir.

Eğer ben yakın zamanda tam kare gövdeye geçicem diye bir düşünceniz varsa F1.4 alın ama yoksa bence F1.8 sizi fazlası ile memnun eder.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bir de dikkatimi çekti nikon 50mm 1.4g lens iki farklı türde var.. sanırım bi tanesi yeni nesil.. yeni nesil almama veya almamam çok önemli mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

50mm 1.4G ile 50mm 1.4D arasında çok fazla bir keskinlik farkı yok. FX ve DX gövdesi olanlar ve gövdede netleme motoru olanlar bence 50mm 1.4D serisini tercih edebilir.

50mm 1.4 G ve D serisi keskinlik değerleri.

mtf.gif

mtf.gif

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öte yandan; profesyonel 85mm 1.4 serisinde işler çok değişiyor.

DX gÖvde kullananlar 1.4D ile kÖşelerdeki netlik kaybı belki sorun olmayabilir ama FX gÖvde kullananlar bu kadar şanslı değiller.

mtf.png

benimde kullandığım 85mm 1.4G optik olarak baştan aşağı yenilenmiş FX gÖvdelerde bile kÖşelerdeki netsizlikten eser yok.

mtf.png

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

AF kısaltması lensin otomatik odaklama yaptığını göstermiyormu?? kafam karıştı

http://www.akakce.com/objektif/en-ucuz-nikon-af-50mm-f-11-4d-fiyati,831851.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

AF kısaltması lensin otomatik odaklama yaptığını göstermiyormu?? kafam karıştı

http://www.akakce.co...ati,831851.html

Evet AF:auto focus

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Nikon sözlüğünde (https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/9919/~/glossary-of-nikkor-lens-terms) Mehmet Köse beyin söylediği gibi, G harfinin odaklanma ile değil diyafram açıklığı ile ilgili bir ibare olduğu yazılı:

Bir başka konu da şu meşhur 50 mm olayı. Bu odak mesafesi gözün gördüğüne en yakın, yani doğal olana en yakın mesafe diye bilinir ve tutulan lens olmuştur. Ancak bu, FX body ler için geçerli. Yani sizin DX makinanız için aynı amaçla Nikon mühendisleri 35 mm lensleri yaptılar. Bir DX body için 50 mm lens ne portrede, ne kapalı ortamda ne manzarada sizi tatmin etmeyecektir! Kendinizi çok kısıtlanmış hissedeceksiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

G ile D aynı seri değildir.

F1.4 ile F1.8 arasında optik anlamda kalite var.

Ayrıca G ile D arasında, motoru olsun, kaplaması olsun yine yabana atılmayacak fark var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cevap için teşekkürler. :) G ile D arasında çok fiyat farkı yok gibi; asıl fark 1.8 - 1.4 arasında.

Bir şey daha sorayım; daha genel olarak; gövdesinde netleme motoru bulunan makinelerde, ayrıca lens içinde netleme motorunun bulunmasının olumlu ya da tersine olumsuz bir katkısı oluyor mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gövdede AF motoru yoksa;

Mecburen AF motorlu lens almak durumundasınız ve AF motorlu lensler gerek özellikleri, gerek yeni olmalarından dolayı az biraz daha pahalı olurlar.

Gövde de AF motoru varsa;

Motorlu, motorsuz her türlü lensi kullanabilirsiniz, lens seçenekleriniz; eski,yeni, farklı markalar vs denemiyeceğiniz kadar çoğalır.

Ucuza aldığınız lensleri AF olarak kullanabilirsiniz.

Peki motorlu lenslerin + sı nedir?

Hemen hemen hepsi sessizdir. çok önemli gibi görünmesede aslında yeri zamanı geldiğinde hayat kurtarır.

Normal gövdedeki AF motorundan oldukça hızlıdırlar, misal 50mm F1.4G nin netlemeyi tamamlaması göz açıp kapama süresinden kısadır :)

Dezavantajı; elektronik tabanlı olduklarından durduk yere arıza yapma riskleri daha yüksektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar, bazı kısaltmaları tekrarlamakta fayda görüyorum. Bazı arkadaşlar hala G ve D harflerinin dahili motor ile ilgisi olduğunu sanıyor. Aynı şekilde bu harflerin fiyata etkisini lensin diyafram açıklığından daha fazla sanıyor.

Atalay beyin işaret ettiği linkte bu bilgiler markanın kendi belgesiyle ingilizce olarak anlatılmış. Buna göre:

G harfi lensin üzerinde diyafram halkası olmadığını gösterir. Bu harfin lensin dahili netleme motoruna sahip olup olmasıyla uzaktan yakından hiçbir alakası yoktur. örnek olarak bakınız: Bu lens ve bu lens diyafram halkasına sahip olmadığı için G harfiyle işaretlenmiştir, buna rağmen içinde dahili netleme motoru yoktur.

Bünyesinde netleme motoru bulunduran lensler Nikon literatüründe AF-S harfleriyle adlandırılmıştır. Bunun açılımını Auto Focus Silent Wave Motor olarak biliyorum ben. Eğer bir lensin üzerinde sadece AF ibaresini görürseniz şunu anlamalısınız: Bu lens, gövdede bulunan netleme motoru vasıtasıyla otomatik netleme yapabilir, ama lensin içinde "dahili netleme motoru" yoktur!

Yine çok karıştırılan bir ibare de D harfidir. Bu harf, lensin içinde mesafe (distance) bilgisini gövdeye ileten bir tür yonga (chip) bulunduğu manasındadır. Bu sayede giriş ve orta seviyelerdeki makinalar flaşlı çekimlerde daha doğru ışık ölçümü ve uygun flaş gücünü seçebilmektedirler.

Şimdi bu son paragraftaki bilgiyle pekiştirmemiz gereken bir nokta daha var: Eğer bir lensin üzerinde G ibaresi varsa, o lensin içinde zaten mesafe bilgisini aktaran yonga vardır, çünkü yeni nesil bir üretimdir, bundan dolayı ayrıca D harfi kullanılmamaktadır. Aynı şekilde lensin üzerinde AF-S ibaresi olan lensler de yeni nesil olarak kabul edilir ve mesafe bilgisini ölçen yongaya sahip lenslerdir; bundan dolayı ayrıca D harfi kullanılmamaktadır.

Şimdi gelelim Murat ünal'ın sorusuna:

G ile D arasında fiyat farkı olmamasının sebebini bu üstte yazdığım bilgiler ışığında değerlendirmek gerekir. Hatta ekstra bir diyafram bileziği maliyeti artırır, bana göre G serisi daha ucuz olmalıdır, amaaaaaaa, burda bahsi geçen lensin G değil AF-S olarak isimlendirilmesi gerekirdi, çünkü bahsettiğiniz normlarda bir lens yok. Dolayısıyla AF-S bir lensin üzerindeki netleme motorunun maliyetini unutuyoruz! Yani, diyafram halkasından tasarruf ettik ama netleme motoru için tekrar masraf ettik.

Asıl fark 1,8 ile 1,4 diyafram arasında demişsiniz: Bu konuyu mükerrer sefer yazdık bizim forumda. Daha açık diyafram demek daha geniş çaplı cam demektir. Lens camı üretimi oldukça maliyetli bir iştir. Fiyata etkisi çok normaldir.

Sözün özeti, sizin için 1,8 değerli bir lens fazlasıyla yeterlidir. 1,4 daha fazla çekim konforu sunarken aynı zamanda 1,8 diyaframda alamadığınız keskinliği de sunar, bundan başka bir getirisi olmaz. Her zaman bu kadar düşük değerlerde kullanmadığımıza göre, en azından 2 F stop daha yukarda kalma kuralı olduğuna göre, 1,4'ün sizin için bir esprisi kalmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler bilgiler için. :) Sonunda 2.el bir 1.8D almaya karar verdim. :) Şu anda 1.5K veremem. Eğer memnun kalmazsam, bir sonraki sene kalkınma planında, bunu satıp 1.4G ile değiştireceğim. :)

Umarım titreşim engelleyici olmaması bunda sorun olmuyordur. Tamron 24-70 ile VR'yi devreye almadığımda, kadraj en son askerde elime aldığım G3'ün namlusu gibi oynuyor. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler bilgiler için. :) Sonunda 2.el bir 1.8D almaya karar verdim. :) Şu anda 1.5K veremem. Eğer memnun kalmazsam, bir sonraki sene kalkınma planında, bunu satıp 1.4G ile değiştireceğim. :)

Umarım titreşim engelleyici olmaması bunda sorun olmuyordur. Tamron 24-70 ile VR'yi devreye almadığımda, kadraj en son askerde elime aldığım G3'ün namlusu gibi oynuyor. :)

En son eklediğimi kareyi düşündüm sizin bu son cümlenizden sonra: FF üzerinde 180 mm odak noktası, hem de makro bir çalışma ve ben üçayak kullanmadım! 70mm de bu kadar oynuyorsa sizin işiniz oldukça zor demektir. Tamam, VR bazen hayat kurtarırır ama bu odak noktasında ve bu kadar açık diyaframa sahip bir lens üzenide VR çok da aranmaz. Demek ki bir 300 mm kullansanız G3 değil Kanas etkisi hissedeceksiniz :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynasızdan sonra 1.7kg'lık ağırlığı sabit tutmak kolay değil. :) Alışırım diye düşünüyorum. Ya da biraz ağırlık kaldırmak gerek. :) Aynasızda denklanşöre hafifçe basılmazsa makine oynuyordu, bunda makine denklanşöre basılıp basılmadığını hissetmiyor bile. :) Ayrıca son eklediğiniz fotoğraf mükemmel olmuş. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1,5kg mı? Bu durumda ben tam bir ağır sanayi işçisiyim :)

post-1343-0-52866000-1401109846_thumb.jp

Safety first abi :D

50mm de VR aranmaz hatta 100mm altında heleki F1.8 gibi diyaframa sahip bir lensde VR aranmaz.

Evet akşam ışık düşükken biraz zorlar ancak FF kullanıyorsunuz zaten, iso arttırırsınız olur biter.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu durum her yerde aynı aslında. Ben de ikinci el ilanlarından önce piyasadaki sıfır fiyatları bir araştırıyorum. DSLR ler herkesin alabildiği fiyatlara inince kullanıcı profili değişti. Bu da malın ikinci el değerinin mantıksız yükselmesine neden oldu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.