İçeriğe git

Baskıda çıkan sonuçlar


Recommended Posts

Dijital fotoğrafçılıkla birlikte çoğu zaman baskı almıyoruz fakat ben beğendiğim karelerin elle tutulur versiyonlarını saklamayı tercih ediyorum. Burada bir sorun devreye giriyor, ekrandaki görüntü ile baskı arasında bazen büyük farklılıklar olabiliyor. Bilgisayar ekranının son derece yanıltıcı olduğunu biliyorum, monitörünüzün sunduğu renk derinliğinden tutun markasına, teknolojisine, kalibre edilip edilmemiş olmasına kadar pek çok faktör bu fark neden olmakta. Yani benim ekranımda harika görünen bir fotoğraf sizin ekranınızda çok kötü görünebiliyor. Profesyonel olarak bu işle uğraşmayan birinin (hatta baskı alan yerleri profesyonel kabul edersek) profesyonel bası alan birçok firmanın dahi bu özelliklerde kalibre edilmiş yüksek renk gamutunu destekleyen binlerce dolarlık monitörleri yok, olsa da bunu kendi özel işleri için kullanıp baskı alacak kişilerin hizmetine vermiyorlar. Benim sorum bu bağlamda baskı alırken kullandığınız, tecrübeyle sabit pratik bazı ayarlamalar yapıyor musunuz? (+1 exposure vermek kontrastı azalmak vs), ya da izlediğiniz başka bir yöntem var mıdır ?(çıktı ile ekran görüntüsünü yan yana koyup aynı görüntüyü verene kadarki değişim değerlerini not etmek gibi).

Tahmini yorum değil de baskı alan arkadaşlar yorum yaparsa çok sevinirim..

Saygılar...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende canon selphy serisi termal yazıcı var ve ondan aldığım çıktılara monitörümü uydurdum. En azından kendi aldığım çıktılarla monitörüm uyum içerisinde ki termal yazıcılar çok yakın renkleri verirler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Valla baskı yerinden baskı yerine göre bile sonuç farlı oluyor. Genelde baskı için fujifilm cihazları çok sevilir. Bende genelde fujifilm cihazlarında baskı yaptırıyorum ama her gittiğim yer aynı fotoğrafı farklı bastırıyor ve benim ekranda gördüğümden çok farklı oluyor. Sırf bu yüzden sergimi bile ertelemiştim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

Pek kimse yardımcı olmamış ben yardım ediyim. Geçmiş konu ama belki faydası olur.

ekranın kalibre edilmiş değilse renklerin sıradan bir renge bürünür. İyi bir kalibrasyon aleti alman gerekir ama fiyatları ucuz denilemez açıkcası maddi yönden pahalıdır bu biraz.

İnternette monitor calibration diye ararsan bununla ilgili yardımcı yazılımlar bulman mümkün en azından gri skala ile kalibrasyon yapabilirsin

Monitor arka plan aydınlığı için renkler daha açık, baskıda ise daha koyu olur. Baskıya vermeden önce, monitorun aydınlık ayarını 0.5 veya 1 poz daha açarsan çok daha iyi olur senin için.

Ben bu şekilde yapıyorum uzun süredir ve herhangi bir problemle karşılaşmıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ek olarak kıza ve öz bir teknik söylemek gerekirse kalibresi çok bozuk olmayan bir monitör'den çıktı almak zorunda iseniz basacaınız fotoğraf test olarak ufak bir baskı alıp cıkan - + değerlere göre fotoğrafı ufak bir düzenlemeden geçirerek asıl baskıya geçmenizdir.

Kullanıdıgım kalibre cihazlarından Spyder4PRO var gayet başarılı sonuclar elde ettiyor. devamlılık gerektiren bir işiniz var ise almanızı tavsiye ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 ay sonra...

NİKON D3200 18-105 lensim ile çektiğim fotoların bazılarını bastırdım foto makinasının ekranı ve 2,3 değişik pc ve televizyon görüntülerinden daha koyu ve sarı renk hakimdi acaba bu sorun makinamdamı,fotoğrafçıdamı.benim çekimlerim bir ikisi otomatik bir ikiside manueldi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.