İçeriğe git

Ameliyat Fotoları için Makro Lens Seçimi


Recommended Posts

Merhabalar;

Nikon D90 ve 18-150 Lensim var. ancak Makro çekimlerde çok problem yaşıyorum. O yüzden özellikle ameliyatlarda makro çekimler için lense ihtiyacım var. Sizce Hangi lensi almalıyım? Aynı zamanda rinoplasti (burun estetiği) pozları çekicem. Buna uyumlu da olursa iyi olur.

En kısa zamanda cevap bekliyorum.

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nikon 60mm f2.8G olur. Bir de objektifin önüne takılan bir flaş alın (ring-flash diye geçer). Nikon R1 olabilir, Sigma EM-140 olabilir.

Ayrıca objektifin önüne kaliteli bir polariza filtre alın ki flaşın yansımalarını bir miktar önlesin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

18-150 mm olan hangi marka/model lenstir çıkaramadım.

Şimdi, ameliyatlarda makro çekim sanırım biraz farklı bir konu. Bu işi hakkıyla yapabilmek için uygun ekipmana ihtiyaç var. Ameliyat esnasında istenen bölgenin iyi bir şekilde fotoğraflanması için bir Nikkor 105 mm F2.8 AF-S VR Makro ve flaş seti olarak Nikon R1C1 ne ihtiyacınız olur. Bu tavsiye Nikon markası olarak bugün üretimde olan tek ve yegane settir. Bunun üçüncü markalarda da muadilleri mevcuttur. Mesela Sigma ring flaş vardır, aynı şekilde Sigma 105 mm makro, Tokina 100 mm makro, Tamron 90 mm makro gibi daha ucuz seçenekler mevcuttur, ancak aralarındaki farkı ileri seviye fotoğrafçılar farkeder, bilir.

Şimdi, ameliyat masasında sizin ışık tertibatınız gayet güçlü/yeterli olarak görünebilir: Ancak siz objeye yaklaştığınızda sizin gölgeniz o ışığı kesecektir, bundan dolayı "bana göre" bir makro flaş seti çok iyi işler çıkarmak için kaçınılmazdır.

Burun estetiği ile ilgili yakın çekimler için makro lensi kullanabilirsiniz. Ancak sadece burun fotoğrafları için bir makro lens almak boşa para harcamak olur, bu işi en basit bir Nikkor 18-55mm VR bile gayet güzel yapar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öyle sanıyorum ki 18-150 değilde 105 demek istediniz.

Hiç bÖyle bir fotoğraf çekmedim ancak kafamda canlandırdığım ortamlar için nikkor 60mm, Tamron 60mm ideal olacağını düşünüyorum.

Daha geniş bir alan için Nikkor 40mm bile düşünülebilir.

Yalnız adamın portesini çekip biz seni bÖyle aldık, şimdi bÖyle yaptık demek için fotoğraf çekilecekse.

İnsanın şeklinin bozulmaması için 90-100mm tarzı bir lens daha çok iş yapar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ertan hocam 60 mm tavsiye etmiş ama benim daha önceden yaşadığım tecrübelere göre 100 mm'nin altında olan bir lens o sektörde pek tercih edilmiyor. Bunun sebebi lensin o odak noktasındaki distorsiyon durumu. Hatta geçmişteki şu örneği bi incelerseniz hem odak noktası hem de sabit ışık konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz:

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/special/120medical.htm

Bundan dolayı Gökhan'ın bahsettiği deforme durumuna katılıyorum. Sonuçta estetik üzerine çalışıyorsanız operasyon öncesi ve sonrasındaki fotoğrafları aynı şartlarda ve aynı mesafeden çekebilmek için kendinize bir düzenek hazırlamanızı da tavsiye ederim.

http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/archive/Medical-Nikkor%20120mm%20f-4%20IF.pdf

Şimdi bu lens 35 mm filmbazlı makinelerde 120 mm ye tekabül etmekteydi. Benim tavsiye ettiğim 90, 100 ve 105 mm odak noktalı lensler ise sizin D90 model makinede (1,5x Cropfactor) yaklaşık 150 mm ye tekabül edecektir. Bu da objeye daha uzak mesafeden 1:1 oranında görüntü almanızı mümkün kılacaktır. Burun fotoğrafı çekerken de modele daha uzak duracağınız için deformasyon daha az olacaktır.

Yaşadığım ülkedeki bir hastanenin diş kliniğinde Nikon D300 ve Nikkor 105 mm AF-S ekipmanın sürekli ışık veren bir tür bilezik floresant ile birlikte kullanıldığını görmüştüm. Sanırım flaş yerine sürekli ışık daha çok tercih ediliyor. Ancak o kadar küçük boyutta bir bilezik ışık kaynağı her yerde bulunur mu bilemem. Sanırım LED versiyonları bolca var ama bu kez beyaz dengesini ben beğenmiyorum bu LED tekniğinin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

60mm bencede yetersiz kalır gibi, nedeni ise 60mm 105mm e göre daha yakında netleme yapmak zorunda buda demektir ki ağıza daha fazla yaklaşmanız gerekmekte, ışık v.s gibi aydınlatma durumlarında 60mm sıkıntı yaratabilir. 105mm ve R1C1 bencede en iyi tercih olurdu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle değerli yorumlarınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Bu konuda amatÖr biriyim, hatta amatÖr denemicek kadar bilgisizim. Ameliyatlarımda uzaktan fotograf cekmek yerine yaklaşık 10-20 cm uzaklıktan fotograf cekıyorum. yanına bir cetvel koyarak.

Bu bendeki 18-105 nikkor 3.5-5.6G vr lens ile odaklama yapmak neredeyse imkansız.

Fotograf cekerken ameliyat ışıklarını ve headlight ı kapatıyorum.

normal karanlık ortamda flaş ile çekimler yapıyorum.

Lens konusunda ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyorum. Para mevzubahis deil.

Ameliyatlarla birlikte, burun estetiği ameliyatı Öncesinde ve sonrasında da bu lensi kullanmak istiyorum. Literatürde çok fazla gÖrüş var ancak siz değerli arkadaşların daha mantıklı cevaplar vereceğinizi düşünüyorum.

Ekte'de standart bir rhinoplasty fotografları nasıl çekilir diye bir makale ekliyorum. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064740610000234

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zoom lenslerin üzerinde minimum focus distance bilgisi yazıyor. 18-105 mm nin alt kısmında bunu görebilirsiniz, bu mesafeden daha kısa mesafede netleme yapmaz.

Makro lensler bu noktada biraz daha kısa netleme mesafesi ile kolaylık sağlarlar, ancak sözkonusu mesafedeki büyütme oranı 1:1 dir ve size gerekli olan da zaten budur. Yani bir zoom lens 1:1 oranında büyütme veremez.

Şimdi:

Ekte verdiğiniz örneklerde yakın plan portre çekim teknikleriyle ilgili bir konu ilişkilendirilebilir. Dolayısıyla biraz stüdyo biraz da portre fotoğrafı bilgisi gerektirir. Ben ise işin tamamen burun odaklı olduğunu sanıyordum. Ancak ameliyat fotoğraflamak konusunda daha önce verdiğim tavsiye halen geçerlidir, yani çekim mesafeniz 30 cm civarında kalır, kendi makro flaş ekipmanınızı kullanarak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu sitedeki örümcek fotoğrafım bu konuya iyi bir örnektir, bakınız.

Aynı ekipmanla portre türünde de çalışmaları çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Sadece biraz fotoğraf bilgisine ihtiyacınız var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Olay sadece insan yüzünden ibaret ise 100mm civarı evet daha iyi olacaktır.

Ben ameliyat denince adamın dalağı böbreği sere serpe bir ortam canlandırdım kafamda :D

Neden 100mm civarı dersek şöyle örnekler var;

lens-distortion.png

mm ne kadar azalırsa yapısal bozulmada o denli artıyor. İnsanların gözleri ağızları yüzleri kocaman oluyor.

Keza mm ne kadar büyürse tam tersi daha minyon çıkıyorlar ve buda insanların hoşuna gidiyor.

Hal böyle olunca evet 100mm civarı bir lens alın ama neden makro lens alacaksınız?

Elinizdeki lensi 105mm e getirin en yakın çekim mesafesi nedir? muhtemelen 60-70cm civarı olur çekin gitsin.

100mm bir makro aldığınızda da, o da 45-50cm den netleyecek.

Evet daha keskin daha detaylı fotoğraflar verebilir ama bu kadarına ihtiyaç varmı?

Varsa D90 değilde D5200 tarzı daha yüksek megapixel li bir kamera alsanız çok çok daha iyi olur.

105mm F11 falan bence çok iyi sonuçlar verebilir.

Birde yazdıklarınızdan dikkatimi çeken iki şey var.

10-20cm den fotoğraf çekiyorum diyorsunuzda 18-105 işte o kadar yakından fotoğraf çekemez. O sebepten netleme yapması mümkün değil.

2. bir konu ışıkları kapatıp karanlık odada flaş ile çekiyorum diyorsunuz da karanlık ortamda cihaz doğru netleme yapabiliyormu acaba?

Hani tam karanlık bir ortamdan ziyade en azından hastanın yüzüne loşda olsa bir ışık vurdurup kameranın rahatlıkla netleme yapabileceği bir ortam oluşturulsa daha iyi olur düşüncesindeyim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet Bey; yazınızı bir solukta okudum. Lensin altında 18-105 VR 0.45m/1.48ft diye belirtilmiş. Eklemiş olduğunuz örümcek çok yakın çekim. çekimlerime örnek olarak bir dosya ekliyorum şimdi.

Gökhan Bey; ben sadece rinoplasti fotoğrafları çekmicem, rinosplasti fotolarının yanında ekte eklediğim gibi fotolar çekmek istiyorum. 70 cmden bunları çekmem mümkün deil. Nedeni de hasta, ameliyat masasında yatarken yaklaşık olarak benim göbek seviyemde oluyor veya daha yüksekte olabilir. 70 cm için bir yükselti kullanmam lazım ki bu da çok kullanışlı gibi durmuyor. Ameliyat ışıkları o kadar kuvvetli ki, çok parlıyor hastanın yüzü ve yara yüzeyi. çünkü kanlı olduğu için ıslak bir yer. O yüzden kapatmak zorunda kalıyorum. Birde ışıklar yaklaşık 5 cmlik bir yeri odaklıyor etrafını odaklamadığı için ortası çok açık etrafı ise koyu bir kontrastlanma gösteriyor.

Sanırım iki çekimde de kullanabileceğim bir lens yok mu ki? Lens önerilerinizi link ile gönderirseniz, çarşamba günü ABDye gidicem ve oradan almayı planlıyorum.

Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

örnekler: (Medikolegal durumlardan dolayı kendi hastalarımın fotolarını koymuyorum) Fotolar +18!

http://www.sabrinashah-desai.com/data/uploads/cancer2.jpg

http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1043181013000201-gr10.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

60mm. Dediğim gibi. 105mm ile biraz uzaktan çekmeniz lazım. 60mm f2.8g o kadar keskin ki biraz uzaktan çekseniz bile ciddi detay alabilirsiniz, ve dar alanda daha fazla yaklaşma imkanı verir. Para sorun değilse bir tane de 40mm f2.8 Micro alın, gerçekten dar alanda onu kullanırsınız.

Yansıma için flaşın önüne doğrusal polarize filtre, objektifin önüne de kaliteli bir dairesel polarize filtre takıyorlar (en başta yansıma olacağını düşünüp önermiştim zaten). Siz en azından objektifin önüne bir B&W ya da Hoya HD marka filtre alın. Mehmet Hoca'nın önerdiği Nikon flaşı da unutmayın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.