İçeriğe git

Recommended Posts

Diyaframın nasıl kilitlendiğini ben de öğrenebilir miyim? Bilen bi arkadaş anlatabilir mi? Gerçekten bilmiyorum ya, yıllardır böyle bir şeye hiç ihtiyaç hissetmedim, bu yüzden de öğrenemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Diyafram kilitleme nasıl oluyor ben duymadım manuel lensde sabitleme falan olayı vardı onu diyor acaba? Mehmet abi bir ara anlatmıştın omu acaba..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Diyafram kilitlemek" deyince benim anladığım artık diyaframın çalışmadığı, sabit olarak bir değerde durmasıdır. Bunu neden istiyeyim ki?

Ama eski lenslerde "diyafram bileziğini kilitlemek" olayı ise tamamen başka bir şeydir:

Bilezik F22 değerine getirilir ve kilit mekanizmasıyla bilezik kilitlenir. Lensin arka tarafındaki özel bir düzenek gövdenin içindeki diyafram kontrol düzeneğiyle birlikte çalışarak, diyaframın makine üzerinden komuta edilmesini sağlar. Bu, diyafram kilitlemek değildir.

Şimdi, bu başlıkta diyafram kilitleme, içerikte ise D5100 ve uzatma tüpü yazıyor. Olsa olsa burda belirtilen/istenen şey, eski tip lens kullanıyorsanız bu lensin üzerindeki diyafram bileziğini günün modern makinelerinde kullanabilmek için her zaman F22 değerine getirilerek bileziği kilitleme olayı kastedilmiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

Nikkor lenslerde diyaframı ilkel bir yöntemle en açık konumunda şu şekilde kitleyebilirsiniz:

Lensin makinaya giren kısmında bir metal tırnak var. Bu tırnak diyafram bıçaklarını harekete geçiren bıçaktır ve ileri geri (içeri dışarı değil) oynar. bir yay mekanizmasıdır. En açık konuma getirip araya bir alüminyum folyo vs sıkıştırıp koyarsanız diyafram hep en açık konumda kalır. Ben bu şekilde makro çekimler yapıyorum manuel tüple.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Diyaframın en açık değerde olduğu makro çekimler net alan derinliği olarak oldukça yetersiz sonuçlar verir. Dolayısıyla, elinizdeki G serisi yeni lensleri bu yöntemle kullanmanız diyafram kapalılık sorununu çözse bile makro çalışmalarda hiçbir işe yaramayacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

en açık diyaframda net alan azdır bu sebeple çalışmak zordur. öte yandan objenin dibine girinnce de net alan oldukça azalıyor zaten. bu sebeple diyaframı tamamen açmak yerine f 10-12 değerlerine getirmek bir nebze de olsa fayda sağlar. bu sefer de harici ışık gerekecektir.

öte yandan otomatik kontrol etilemeyen diyaframı o değerlerde tutmayı becermek de biraz tecrübe ister. başlarda göz kararı aşılabilen açıklığın ortaları gibi mesela iyidir. bunu bir kağıt parçasını diyafram piminin kenarına sıkıştırarak yapabiliriz. ama arada kağıt parçalarının kalmadığından emin olmak lazım. iple bağlamak da çözüm olabiliyor ancak pimi eğme gibi riskleri var..

canonda işler biraz daha kolay lensi istediğiniz diyaframa ayarlayıp makineyi kapatınca diyafram o ayarda kalıyor..

Bu sebeple macro lens alacak param yok ama makro çekmeye hevesliyim gideyim de ters bağlama uzatma tüpü alayım diyenlere alma derim.. ters bağlama ve uzatma tüpü yöntemi başlangıç seviye değil aksine ileri seviye fotoğrafçılık işidir. vereceğiniz 25 tl havaya gider çünkü. pim eğme sensöre toz kaçırma lense zarar verme vs ler de yanınızda kar kalabilir.

sayın selçuk yıldırım. uzatma tüpünü geri verebiliyorsanız verin derim demek isterdim ama mesaj yazılalı çook olmuş zaten o yüzden bu satırları okuyacak henüz almamış olanları uyarmış olalım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar Nikon d5100 makineye makro uzatma tüpü aldım. Ancak kullanmadan önce diyaframı sabitlemem gerekiyormuş. Bu işlemi bitürlü yapamadım. Bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen.

Kullanıcının ortalarda olmamasından ve benim de 5100 ile hiç tanışmamamdan cesaret alarak, D7000 üzerinde şöyle bir özellik var.

post-2398-0-23692500-1395861878_thumb.pn

Yukarıda hap kadar gözüken fotoğrafta işaretli olan fonksiyon tuşu için Kullanma Klavuzunun yetmişikinci sayfasında şöyle bir açıklama yapılmış; ''Diyafram etkilerini önceden görmek için, alan derinliği önizleme düğmesine basın ve basılı tutun''

internette avare avre gezerken bir forumda Canon makineler için bir özellikten bahsedildiğini okudum, nedir ne değildir. kısaca toparlamak gerekirse, konuyu yazan arkadaş diyafram kilitlemek için bu tuşa basılı tutuyor ve lensi makineden söküyordu. Peki ne işe yarar bu tuş, nasıl kullanılabilir diye düşünürsek, üzerinde diyafram bileziği bulunmayan lesnlerin elektronik iletişimi olmayan uztma tüpleri ve ters bağlama aparatalarında diyafram kontrolü sağlamaktadır. Bu tip lensler genelde söküldüğünde en açık diyafram derinliklerine hooop diye dönerler, ama bu tuşa basılı tutarak lensi sökerseniz diyafram ayatı kilitlenmiş oluyor. hal böyle olunca da lensi istediğiniz gibi tüpe veya ters bağlama aparatına takabiliyorsunuz.

-/-

BU BİLGİYİ, çOK FENA SAçMALAMAMDAN DOLAYI DİKKATE ALINMAMASI GEREKMEKTEDİR.

-/-

- Orçun Edipoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Orçun, sanırım bu yöntem Canon ve diğer bazı markaların lensleri için kullanılabilir. çünkü:

Nikon lenslerde gerek AF, AF-D, AF-S ve gerekse G tipi lenslerde diyafram bir kol vasıtasıyla mekanik olarak ayarlanıyor, sadece pozisyonunun rakamsal karşılğı elektronik olarak gövdeye iletiliyor.

Diğer taraftan Fujinon lensler ve "sanırım" Canon lenslerin diyaframı elektronik olarak lens içindeki bir mekanizmayla ayarlanıyor. Elimde Canon lens yok, ayrıca nette lensin arka tarafını tam olarak görebileceğim iyi bir fotoğraf bulamadım, bundan dolayı hangi Canon lenslerde mekanik, hangilerinde tam olarak elektronik diyafram sistemi vardır bilemiyorum. Ertan hoca bu noktayı daha iyi izah edebilecek bilgi, tecrübe ve ekipmana sahip, vakip ayırıp da bilgilendirirse seviniriz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet abi, Ümit Alper TÜmen'in Nikon objektiflerin tarihi ile ilgili yazılarını okuyup, objektiflerin diyafram ayarını mekanik olarak yaptığını bile bile bunu yazan ellerimi hamam takunyalarıyla ezmek lazım gibime geliyor benim..

Mesajla ilgili dÜzeltmeyi de yaptım nitekim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Takunya iyiymiş yaww :) :) :)

Yanlış yaptıysak bunu kabullenmek ve bundan dersler çıkarmak gerekir diye düşünüyorum. Bundan çıkacak ders nedir; gaffam güzelken bir daha foruma girilmeyecek... :D :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ah Orçun, keşke herkes senin gibi olabilse.

Yazdıkların doğru, sadece Nikon için geçerli değil o kadar, dolayısıyla benim gözümde bu bir hata bile değil, basit bir yanılma, herkes bunun gibi püf noktası ayrıntıda gizli konularda hata yapabilir.

Davranışına, saygına, empatine şapka çıkarıyorum: Umarım bu yazdıkların bazı sözünü bilmeyen, ne kadar az bildiğinin farkında olmayanlara örnek olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.