İçeriğe git

Nikon D300 Sensör Leke/Parlama Sorunu...


ÜZEYİR AYBEY

Recommended Posts

  • 2 hafta sonra...

Hollanda'da yaşıyorum, bu ülkenin nüfusu bir İstanbul kadar bile yok, yüzölçümü ise yaklaşık bir Konya büyüklüğünde.

Bu ülkede resmi Nikon servisi sadece bir tane, o da Amsterdam şehrine yakın bir şehir olan Beverwijk şehrinde. Bundan başka da her türlü markaya bakan benim bildiğim 2 adet servis var; hem gövde hem de lens tamiri yapıyorlar.

Yaklaşık 15 milyonluk bir ülkeye hizmet veren Nikon için standart tamir süresi ortalama 15 gün. Kanunen 21 işgününü geçemiyorlar, aksi takdirde ürünün yenisini vermek zorundalar garanti dahilinde ürünler için. Bundan dolayı bu konuda çok dikkatliler ama yoğunlukları yine de fazla.

Bu örneği vermemdeki sebep şu: Sözkonusu ustayı tanımam, netten adını duydum, hiç kötü bir şey okumadım hakkında, ancak yoğun olduğu ve işlerin hızlı teslim edilemediğini herkes gibi ben de okudum.

75 milyonluk bir ülkede bu konuda tek olan bu adam, İstanbul'dan kaçan bu adam, bana göre yeterince yorulmuş demektir. Sakinlik aramasa İstanbul'dan kaçmazdı. Tüm buna rağmen yine mesleğine devam etmesi bile güzel bir şeydir. Biraz geç kalmasını sineye çekmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bu konunun daha önce de forumda Gökhan tarafından dile getirildiğini hatırlıyorum.

Ayrıca, geçen ay Hollanda'dan TR'ye tamir amaçlı bir lens gönderdim kendi ustama. 20 gün ila 1 aydan önce bakamaycağını baştan söyledi usta. Sorun yok, beklerim; ustayı sıkıştırırsan işin rast gitmeyebilir. Yeter ki ehil ellerde tamir edilsin. Eski bir tv tamircisi olduğumu bilmenizi isterim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her marka forumunun (Canon, Nikon, Pentax, Sony vs) kendine has meşhur bir ustası vardır.

Vehbi abi, Ali usta, sarı çizmeli memet ağa falan filan...

Ancak tüm forumlarda ortak geçen isim Nazmi ustadır.

Türkiye'nin en iyisidir diyemem çünkü zaten tanıdığım usta sayırı 3ü 4ü geçmiyor ama bu kadar bilinen, tanınan birinin kötü olmasıda pek mümkün değil.

Ben daha önceden Istanbul'da ikamet ederken eski Pentax makinamı göndermiştim.

Almam baya bir sürmüştü hatta taciz ede ede aldım desem yeridir :)

Ancak aldığımda fabrikadan yeni çıkmış gibi 10 numara 5 yıldız bir şekilde aldım.

Adam işini çok düzgün yapıyor, ona şüphe yok. Bu kadar "düzgün iş yapan" birinin, tüm "Türkiye ce bilinen" birinin bu denli yoğun olması, yoğunluk sebebiyle sıkıntı yaşaması kadar doğal bişey yok.

Adam Okan Bayülgen'e çalışıyor, daha kimbilir kaç tane ünlü fotoğrafçı onla çalışıyordur.

Sen makineni gönderdin rafta sıra bekliyor.

Senden sonrada Okan Bayülgen gönderdi aman Nazmi abi acele diye...

Dünyanın neresine giderseniz gidin abi o makineye önce bakılır. Kurumsal bir firma değil onun dükkanı samimiyet ile işleyen bir yer.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sorunun kaynağı nihayet bulundu, yurtdışında da yaşanmış, yine D300 makineyle ve gün ışığında uzun pozlama yaparken.

AF Assist Lamp yani AF Yardımcı Işığı'ndan sensöre ışık sızıyormuş. D300 lerin hepsi için geçerli olmasa da ortak bir sorunmuş.

Hatta kendi makinenizde bu durumun olup olmadığını test etmeniz için bir uygulama bile önermişler...

Yardımlarınız için hepinize çok teşekkürler. Benim için yeni bir süreç başlıyor, bakalım artık hayırlısı...

http://nikonrumors.com/forum/topic.php?id=2273

http://forums.steves-digicams.com/nikon-dslr/173160-possible-design-fault-nikon-d300-when-taking-long-exposures-daylight.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üzeyir bey,

Konu hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkÜrler, böylece herkes için faydalı bir iş yapmış oldunuz, aynı sorunla karşılaşabilecekler için forumun önemi ortaya çıkmış oldu.

Ancak benim merak ettiğim bir şey var: Sorunu hangi usta buldu? Daha önce Nazmi usta için yazdıklarınızda hala aynı yerde misiniz? Bu konuda da bir açıklama yaparsanız gÜzel olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üzeyir bey,

Konunun başından beri takip ediyorum sessiz sedasız. Konunun bu kadar enteresan bir problem içerdiğini dÜşÜnmemiştim. Tamir sÜrecinde de bizi durum ile ilgili aydınlatırsanız benim gibi meraklı kişiler mutlu olacaktır. Dediğinize göre çok nadir bir sorun acaba bunun tamir sÜreci nasıl olacak, gerçekten ben şahsım adına merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üzeyir Bey merhaba.

İşte bu yÜzden konunuz silinmedi. Emin olun 2-3 sene sonra google da arama yapan birisi bu forumu bulacak ve belki probleminin çözÜmÜnÜ bulacaktır..

- Gökhan YAZICI tarafından düzenlendi
Düzeltme
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sorunu kendim araştırırken buldum, Türkiye'de benzer örnek yoktu, aklıma yurtdışında da yaşanmış olup olamayacağı geldi ve görsellerde konuyu aratırken benzer bir fotoğraf bulunca hemen atladım tabi ve translate sayesinde sorunun nasıl oluştuğu ve

karşılaşan kişinin hareket tarzını öğrenmiş oldum. Yalnız bu sorunun belli bir çözümü olmamakla birlikte Nikon AF Assist Lamp ve

Sensör arasındaki bağlantının araştırılması gerektiğini, bunun bir tasarım-üretim hatasını olduğunu kabul etmiş ve şahsın makinesini

galiba değiştirmişler. Ben de bugün Nikon Türkiye (KARFO) ile görüşmeyi düşünüyorum, bakalım derdimi anlatabilecek miyim veya

ilgilenecekler mi? Makinem KARFO çıkışlı ancak garantisi bitmiş maalesef.

Bugüne kadar konuya yazarak tecrübelerini paylaşan ve önerilerini eksik etmeyenlere tekrar teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sorunu kendim araştırırken buldum, TÜrkiye'de benzer örnek yoktu, aklıma yurtdışında da yaşanmış olup olamayacağı geldi ve görsellerde konuyu aratırken benzer bir fotoğraf bulunca hemen atladım tabi ve translate sayesinde sorunun nasıl oluştuğu ve

karşılaşan kişinin hareket tarzını öğrenmiş oldum. Yalnız bu sorunun belli bir çözÜmÜ olmamakla birlikte Nikon AF Assist Lamp ve

Sensör arasındaki bağlantının araştırılması gerektiğini, bunun bir tasarım-Üretim hatasını olduğunu kabul etmiş ve şahsın makinesini

galiba değiştirmişler. Ben de bugÜn Nikon TÜrkiye (KARFO) ile görÜşmeyi dÜşÜnÜyorum, bakalım derdimi anlatabilecek miyim veya

ilgilenecekler mi? Makinem KARFO çıkışlı ancak garantisi bitmiş maalesef.

BugÜne kadar konuya yazarak tecrÜbelerini paylaşan ve önerilerini eksik etmeyenlere tekrar teşekkÜrler...

Üzeyir bey, ben hala soruma cevap alamadım: Makina hala ustada mı yoksa siz tamir ettirmeden geri mi aldınız?

Ayrıca, sizin yazdığınız fokus yardımcı ışığıyla ilgili olarak sensöre ışık sızmasına işaret ederek hem Gökhan Yazıcı ve hem ben daha önce yazmıştık. GördÜğÜm o ki yazdıklarımızı tam olarak test etme yoluna gitmemişsiniz.

Ve yine ayrıca, yÜklediğiniz hatalı kareleri çekerken fokus yardımcı ışığı size ne gibi bir fayda sağlar çok merak ediyorum? Sizce gerçekten bu ışığa ihtiyaç var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet Bey, makinemi tamir ettirmeden geri aldım ve şu an elimde.

Bu sorunun kaynağını da kendim yurtdışı sitelerinden benzer örnek

araştırırken buldum ve orada söylenen testleri uyguladığımda kendi

makinemde de aynı olayın olduğunu anladım. Hatta bugün yaptığım

testlerde sorun daha da net anlaşıldı ve AF Yardımcı Işığının yanması

ile ilgili değil, bu elemanın gövde üzerinde montajı yapılırken bir hata

dan dolayı reflektöründen gün ışığını içeriye sensöre sızdırması ile

olduğunu anlamış oldum, yani kısacası sorunu kendi kendime çözdüm.

Sizin ya da Gökhan Bey'in AF Yardımcı ışığı ile ilgili bir önerisi yokmuş,

lekelerin aynı yerde çıktığına göre ışık sızma ihtimali olamaz demişsiniz.

Zaten dediğiniz gibi yüklediğim kareleri çekerken AF Yardımcı Işığına

gerek yoktu ve kullanmadım, manual focus yapıyordum genel olarak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kesin bir dille konuşmak imkansız bu durum karşısında. Daha önce yazdığım gibi, kabahati filtrelerdeki ışık yansımalarına ya da güneşli havada gövdenin bir yerlerinden bir hata sonucu içeriye sızan ışık hüzmelerine vermek istiyorum.

Benim başıma buna benzer bir hadise bir kaç kez geldi, hata filtreden kaynaklanıyordu, bundan dolayı filtrelerle mümkün mertebe az çalışırım; UV filtreye alerjim var mesela, polarize ve ND harici hiçbir filtre ile çekim merakım olmaz. Her türlü şartlarda her zaman ama her zaman parasoley takılı olarak çalışırım, ister dışarıda ister içeride. Lensin yan taraflarından gelen ışıkların "bazı açılarda" lenste oluşturduğu "flare" halleri gerçekten rahatsız edici ve bir o kadar şaşırtıcı. "Weedding photography" hastaları bu hali pek sever ve kullanır ama benim tercihim bu yönde değil.

Dediğim gibi, umarım sensörde bir sıkıntı yoktur, umarım bir ışık sızması ya da filtre-lens noktasında bir yansıma olayıdır.

Son cümlemi iyi anlamamışsınız üzeyir bey. Işık sızması gövdeye dışarıdan giren ışığı belirtir.

Bir de Gökhan'ın yazdıklarına göz atalım:

Makineyi düşürdünüzmü diyecektim ama değiştirdiniz mi yazmışım :)

14K çok yüksek bir rakam değil. Ancak 3000 5000 de de arıza yapan cihazlar olabiliyor.

Farklı lenslerle de aynı problem oluyorsa bence lensle alakalı bir problem değil.

Filtre de olabilir ancak filtresizde deneme yaptığınızı düşünüyorum.

Benim ilk aklıma gelen sensöre ışık sızması olmuştu. O sebepten kamera düştümü dedim.

Ancak her seferinde böyle mavi renkli mi çıkıyor?

Ayrıca sensörü temizlerken siz tozlardan kurtuldum artık çıkmıyor diyorsunuz tozu alırken zarar vermişde olabilirsiniz belli olmaz.

Şöyle bişey denenebilir. Karanlık bir ortamda lenssiz uzun pozlama yaparsınız (kameranın ağzı da kapalı olacak elbette) bir el feneri ile kameranın üst display vizör vs ye ışık tuta bilirsiniz.

Ekleme: Fotoğraflara tekrar dikkatlice baktım birebir aynı noktada çıkmışlar. Işık sızması olsa ışığın açısından mutlaka biraz sağa sola aşağı yukarı bir yere kayardı...

Bence sensörde hasar var.

Tabiki Mehmet abi nin tecrübesinin sessinede kulak vermek gerekir.

Ancak en yakın zamanda işinin ehli bir ustayı görmenizde fayda var.

Gördüğümüz gibi Gökhan da bu konuya işaret etmiş, ancak daha sonra yanılgıya düşmüş, ışık sızmasının hep aynı yerde etkili olmayacağını sanmış.

Neyse, biz elimizden geleni yazdık, derdinize deva bulabilmeniz için çırpındık. Sonuçta siz bir şekilde sonuca ulaştınız, önemli olan da budur. Geçmiş olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok teşekkür ederim, gerÇekten Çok yardımcı oldunuz. Hatta hiÇbir yerde bulamadığım ve edinemediğim kadar.

Ama sorun gerÇekten Çok komplikeymiş ve hiÇ de akla gelebilecek bir yerde değilmiş. Yabancı sitelerde benzer

örnek bulamasaydım işim daha da zordu. Bundan sonra iş bu hatayı düzetebilecek ehil bir ustaya kalıyor artık..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.