İçeriğe git

Recommended Posts

Merhaba değerli arkadaşlar,

Fotoğrafçılıkta henüz yeniyim. Bunu belki hatırlatmama gerek yok, ama pot kırarsam diye şimdiden belirtmek gereği gördüm :) anlayışınıza sığınıyorum.

Bir sorum var, ve aşağıda aktarmaya çalışacağım.

öyle sanıyorum, 1 yıl olmadı; belki 8-10 ay kadar oldu ki bir Nikon D800 edindim. Bu süre içerisinde de maksimum 5.000 resim çekmişimdir ve en fazla da 20 şer dakikalık olan 10-20 adet video çekmişimdir.

Aynı zamanda halen - fırsat buldukça - farklı kaynaklardan; dergi, kitap, internet olmak üzere fotoğrafçılığı öğrenmek için çabalıyorum.

Halen "Kodlab" a ait bir yayın olan "Dijital Fotoğrafçılık" adlı kitabı okurken, "ölü Piksel" ve "Sıcak (hot) piksel" kavramlarını öğrendim. Şöyle diyordu:

"...Yeni aldıığınız bir fotoğraf makinesinde ölü pikseller ile karşılaşırsanız fabrika hatası nedeniyle yenisi ile değişim yapılabilir. Kullanım süresinde ölü pikseller ile karşılaşırsanız üreticiler belli sayıda ölü piksele garanti verdiği için değiştirme şansınız olabilir. Makinenizde ölü pikselleri görebilmek için SİYAH BİR ZEMİNİN FOTOĞRAFINI çEKEBİLİRSİNİZ. PİKSELLER çOK KüçüK OLDUĞUNDAN BİLGİSAYARDA FOTOĞRAFA 100% BOYUTTA BAKMANIZ GEREKECEKTİR. BİR İKİ öLü PİKSEL "BİR İKİ öLü PİKSEL" "BİR İKİ öLü PİKSEL" "BİR İKİ öLü PİKSEL!!!.." YANYANA DİZİLMİŞ İSE SORUN VAR demektir..."

* * * * * *

Şimdi değerli arkadaşlar. Bu kitapta okumuş olduğum bu satırlardan sonra makinemle bir siyah zemin çektim. Daha doğrusu lens kapağı kapalıyken bir çekim yaptım. Daha sonra photoshopta 100% boyutta baktım, ekte göndermiş olduğum kısmı kropladım. Ekli resimde de göreceğiniz gibi, bu acaba kitapta yazıldığı gibi ölü piksel midir.? Bu arada ilginç olan bir nokta, bu olay üzerine lens kapağı kapalıyken değil de; lens kapağını çıkartıp başka bir siyah zemin çektim. Maalesef aynı noktayı (ki, ekli resimde görmekte olduğunuz nokta) orada da gördüm. Daha ilginç bir nokta ise, sanıyorum 3. veya 4. siyah bir zemini çektikten sonra, hatta daha daha sonra - ilk başta yaptığım gibi - lens kapağını kapatıp bir çekim daha yaptıktan sonra bu nokta yok oldu, garip!. Ne kadar 100% boyutta büyüttümse de hatta 200% boyutta bile büyüttüm, ama bu noktayı bir daha göremedim. Şimdi sevinmeli miyim, üzülmeli miyim şaşırdım. Zira bu (ekli resimde görmekte olduğunuz siyah nota) öncelikle gerçekten bir ölü piksel mi? Eğer öyleyse, neden bir kaç çekimden sonra tekrar yok oldu. YOk olması iyi bişiy gibi gözükse de, insanı tedirgin ediyor. Yani az önce olan şey hiç bir sebepsiz yok olabiliyorsa, daha sonradan sebepsiz bir şekilde tekrar geri gelmeyeceğini nereden bileyim. Veya bu basit bir elektronik vaka mı? Bu kadar dert edilecek bir şey değil mi?

Sözün özü, bu konuda tecrübesi ve/veya bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bu makineyi garanti kapsamında götürmeli miyim yoksa ne önerirsiniz?

Teşekkür eder saygılar sunarım / Muhammed

Ekli dosya link: http://www.dosya.tc/server21/uXNDoN/_l_piksel.jpg.html

- muhammed ayter tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar ekteki fotoğrafta sizce ölü piksel varmı?

Sadece bu cümleyi kurman yeterliydi.

Ekteki fotoğrafa gelince o fotoğrafa bakarak yorum yapmak zor. Fotoğraf makinesi tarafından mı çekilmiş o bile belli değil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben sadece ortada solda küçücük bir beyaz/sarı nokta görüyorum.

Belki sensördeki bir toz zerresidir parlayan. Net bişey söylemek zor ama menüde sensör temizleme olayı var onu bir dene.

Eğer sensör temizlemek için pompan varsa poma ile sadece havatur, hiç bir fiziki temasın olmasın.

Sonra yeniden 2-3 çekim yap aynı şekilde aynı noktada duruyorsa hotpiksel, ölü piksel artık kim ne ad veriyorsa olma ihtimali var.

Eğer hotpiksel ise servisin bir tane piksel için hiç bişey yapacağını sanmıyorum.

Zaten çok ufak bir iz fotoğrafa hiç bir şekilde etkisi bile olmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Varsa bile sakın bununla servise gitmeyin. EU ülkelerinde bile bilmem milimetre kareye düşen yok beyaz en az 3, yok yeşil en az 4 adet gibi belli kuralları var bu ölü pixel olayının. TR deki servis kimbilir ne diyecektir. PS üzerinde bir tıka bakar, hepsi bu.

Buna benzer bir olay; çok daha büyük boyuttaki toz-lekeleri sensör temizliğiyle uğraşmaktansa PS ile bertaraf etmeyi yeğliyoruz.

Kimbilir, bir sonraki çekimde o nokta orada değil de başka bir yerde ölü pixel olarak çıkarsa şaşırmayın. Uzun pozlamaya bağlı olarak farklı yerlerde görülebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkür ederim arkadaşlar. En azından, her ne kadar bir piksel sorunu olduğunu anlamış olsam da bunun önemsiz/küçük olduğuna da ikna oldum. üzerinize afiyet, biraz pimpirikliyimdir de :)

Neyse, tekrar teşekkür ederim ilginiz için.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

benim d7000 de de vardı istanbula göndermiştim yaptırdım. Aynı sorun bende de vardı 80 tl mi ne öyle bir ücrete yaptımıştım. bende konu ÇMIŞTIM

http://www.nikonturk.com/konu/1034-olu-pixel-mi/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.