İçeriğe git

ND vs polarize filtre birlikte kullanımı hakkında

Doğan

Recommended Posts

• Forum Editörü

Bu konuda, yani filtre kullanımı konusunda çok fazla deneyimim var, filtrelerimi kullanmayı çok severim.

Özellikle manzara çekimlerimde olmazsa olmazlarımdandır filtrelerim.

Öncelikle şunu söylemem gerek, Polarize ve ND filtreler pekala birlikte kullanılabilirler, hatta polarize etkisiyle ND'nin sağladığı uzun pozlama çok etkileyici sonuçlar üretir, doğru kullanmak koşuluyla.

Polarize filtreler tek başlarına zaten normalde yaklaşık 2 durak yavaşlatırlar, yani 2 durak kazanırsınız.

Benim 6, 10 ve 15 duraklık ND filtrelerim var. Bazen bu filtrelerimin 2 tanesini aynı anda kullanırım. 10 ve 15 duraklık filtrelerim ile 25 durak kazandığım çekimlerim vardır. Üstüne polarizeyi ekleyin :)

Kullanacağınız filtrelerin kazandırdığı duraktan önce kalitesi ilk sıradadır. @neehot beyin dediği gibi kaynak camı gibi olanlar da mevcuttur. Ben LEE kare filtreler kullanıyorum, bu setime hatırı sayılır bir gövde fiyatı ödemişimdir. Ama bu aşamaya gelene kadar ne filtreler denedim, ne kadar boşuna paralar harcadım bilemezsiniz. Eğer filtre kullanacaksınız, öncelikle kaliteli olanlarını alacaksınız.

ND filtreler ile çekim yaparken kesinlikle ve kesinlikle vizör kapalı olmalı, kapağı varsa kapatın, yoksa bir bant vs gibi şeyle üzerini örtün. Sadece vizörü kapatmak yetmez, lensin ön camı dışındaki gövde dahil herşeyi örtün. Deneyin, ne demek istediğimi anlarsınız.

Aşağıdaki fotoğrafı 23 Nisan günü İzmir Konak meydanında çekmiştim.

Tepede pırıl pırıl bir güneş ve açık bir havada. Polarize ve ND filtreli bir çekim.

Diyafram f/13, ISO 64 ve Enstantane 15 saniye. 

Normal koşullarda, yani hiç filtresiz ideal pozlamam; f/13 diyafram ile 1/200sn idi.

Polarize filtremi takıp ayarlayınca enstantane 1/60sn oldu. 

10 duraklık ND filtremi takınca doğru pozlama için 15 saniye ayarlamam gerekti.

Fotografinizi_gelistirin_1.jpg

Bu fotoğrafın hikayesini, tüm çekim adımlarıyla birlikte blogumdaki "Fotoğrafınızı geliştirin, daha fazla ekipman almayın" başlıklı makalemde yazmıştım.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

polarize filtre ile beraber aynı anda denedim fakat uzun pozlama açısından pek bi kazanç elde edemedim. bu konularda yeniyim gündüz uzun pozlamayla güzel kareler çekebilme umudu ile aldım fakat anladım olmuyomuş 10 stop üzeri nd filtre türkiyede yok sanırım google bulamıyo. çözüm kaynak cam yada gün batımına doğru çekimler yapmak olucak sanırım. aksini söyleyen de olmadı gördüğüm kadarı ile. ama anlatımlı video atanlar nasıl 10 stopluk nd ile 1 dakika hatta üzeri cıkabiliyolar onu çözemedim ? cvplar için herkese teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
5 dakika önce, yeşildeniz yazdı:

polarize filtre ile beraber aynı anda denedim fakat uzun pozlama açısından pek bi kazanç elde edemedim. bu konularda yeniyim gündüz uzun pozlamayla güzel kareler çekebilme umudu ile aldım fakat anladım olmuyomuş 10 stop üzeri nd filtre türkiyede yok sanırım google bulamıyo. çözüm kaynak cam yada gün batımına doğru çekimler yapmak olucak sanırım. aksini söyleyen de olmadı gördüğüm kadarı ile. ama anlatımlı video atanlar nasıl 10 stopluk nd ile 1 dakika hatta üzeri cıkabiliyolar onu çözemedim ? cvplar için herkese teşekkür ederim. 

Kullandığınız filtrenin üzerinde 10 durak yazdığına bakmayın, hangi marka olduğunu bilmiyorum ama kalitesi önemli dediğim gibi. Size örnek fotoğrafı yayınladım yukarıda, o kare gündüz ve 15 saniyede  çekildi. Demek ki olabiliyormuş. 10 durak üzeri ND filtreye ihtiyaç yok, 10 durak size yeter. 

• Kameranızı alın, açık güneşli bir havaya çıkın.
  • Kameranızı "A" Diyafram öncelikli çekim moduna alın.
  • Diyaframınızı f/13 olarak ayarlayın, ISO 100 olsun.
  • Pozlama ölçümünü "Matris" olarak ayarlayın.
  • Netlemenizi yapın ve bu ayarlar ile bir kare çekin, bu birinci fotoğrafınız olsun.
  • Kameranız hangi enstantaneyi vermiş onu not edin (örneğin 1/100sn olsun)
  • Lensin odak halkasına hiç dokunmadan lensinizi "Manuel AF" kısmına alın, otomatik AF devreden çıksın.
  • ND filtrenizi takın ve 10 durak olacak şekilde ayarlayın (sanırım sizdeki dairesel filtre)
  • Sonra kameranızı "M" manuel çekim moduna alın, Diyafram f/13, ISO 100 ve Enstantaneyi 10sn ayarlayın (1/100sn'yi 10 durak öteledik)
  • Bir çekim daha yapın, bu ikinci fotoğrafınız olsun.

Eğer ND filtreli son çektiğiniz ikinci fotoğraf birinci fotoğraftan çok daha parlak, beyazlar çok patlamış çıkmışsa ND filtrenizi aldığınız yere iade edin. Çünkü üzerinde yazdığı gibi 10 durak değildir. Toleranslarında dolayı yarım durak, en fazla bir durak fark edebilir belki, ama bundan fazlası kabul edilemez. Kaliteli bir ND filtre alın, yani paraya kıyın.

Elinizdeki filtrenin gerçekte kaç duraklık olduğunu şöyle anlayabilirsiniz;

• İkinci fotoğrafı Photoshop'ta açın, 
  • Camera RAW'da birinci fotoğrafa benzer bir pozlamaya gelene kadar "Pozlama"yı kısın (negatif yönde)
  • Kaç durak kıstığınıza bakın (örneğin 3 durak olsun). Yani ikinci fotoğrafınızı, birinci fotoğraf seviyesine getirebilmeniz için 3 durak karartmak zorunda kaldınız. Halbuki ND filtreniz gerçekten 10 durak olsaydı bunu yapmak zorunda kalmadan, birinci ve ikinci fotoğraf aynı pozlama değerlerinde olmalıydı. Demek ki bu örneğe göre sizin ND filtre 10 durak yazdığı yerde ışığı gerçekte 7 durak engelleyebiliyormuş. 

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@yeşildeniz ,

Hatta yukarıdaki denemeleri yapabilirseniz, birinci ve ikinci fotoğrafı, üzerlerinde hiç oynama yapmadan, çekim bilgileriyle birlikte buradan paylaşın, tartışalım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sonuçlar bu şekilde. fakat bu şekilde enstantaneyi 10 sn aldığımda doğru pozlama olarak göstermiyor makine. gece cekimlerimde ise bu sorun olmuyor. benim yanılgıya düşme sebebim burda oluyor sanırım. artı polarize filtre kullandım nd ile beraber. 

- yeşildeniz tarafından düzenlendi
ekleme
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü
1 saat önce, yeşildeniz yazdı:

sonuçlar bu şekilde. fakat bu şekilde enstantaneyi 10 sn aldığımda doğru pozlama olarak göstermiyor makine. gece cekimlerimde ise bu sorun olmuyor. benim yanılgıya düşme sebebim burda oluyor sanırım. artı polarize filtre kullandım nd ile beraber. 

Objektifinize ND filtre takılıyken kameranızın pozlama ölçüm sistemi zaten doğru ölçüm yapamayacaktır, o nedenle doğru pozlama gösteremiyordur. Bu sebeple önce filtresiz ölçüm alınır, ardından filtre takılıp kamera "M"anuel moda alınır ve enstantane manuel ayarlanır zaten.

Dikkat ettiyseniz Polarize filtre farkı hemen ortaya çıkmış. Yani normalde her iki çekiminiz de aynı parlaklıkta olması gerekirken, polarize filtreli ND filtre çekiminiz daha az pozlanmış, burada polarize filtre kısmış ışığı biraz. Birinci ölçümü polarize takılıyken alsaydınız, ardından ND ile birlikte enstantaneyi 10 durak öteleseydiniz, her iki kare de aynı parlaklıkta çıkmalıydı. Tüm bunları ND filtrenizin gerçek 10 durak olduğunu varsayarak yazdım.

Konuyla alakalı değil ama bu deneyde birşeye daha dikkatleri çekmek istiyorum: dikkat ettiyseniz aynı sahne ve farklı pozlanmış iki fotoğraf var. Normal pozlanmış olanın dosya boyutuna bakın, sonra diğerine. Normal pozlanmış olanınki daha büyük. Nedeni gayet açık; pozlamayı histogramda ne kadar sağa dayarsanız fotoğrafınızdan o kadar daha fazla detay alırsınız. "Sağa dayalı pozlama tekniği" adı verilir buna. Detayları merak eden dostlarım bakacakları web adresini biliyorlardır, bilmeyenler ise aşağıdaki imza kısmına bakabilir :)

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1. Eğer size 4 saniye az geliyorsa 2 stop aşırı pozlama yaparak 16 saniye elde edebilirsiniz. 16 saniye pek çok durum için fazlasıyla yeterlidir. Daha sonra her hangi bir resim düzenleme programı ile 2 stop karartıp normale döndürebilirsiniz. Elbette bu durumda raw çekmenin çok büyük avantajı olur.
  2. Kaynak camı da iyi bir seçim ama yeşile kayma olacağından biraz daha fazla ve incelikli ps gerektirir. Makineye bağlamanın teknik zorluğu da ayrı bir konu.
  3. Diğer bir seçenekte uzun pozlama ile peş peşe birden çok uzun pozlama çekimi yapıp sonra bunları ps ile birleştirmektir.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

10 stopluk nd kart en güneşli bi havada bile size yeterli geliyor ufak tefek acemilik yüzünden çözmek zaman aldı ama ayrıntılı bi şekilde burada herşeyi anlatıp paylaşan sayın üyelerin katkısı ile çözmüş olduk. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

@yeşildeniz ,

Çok güzel olmuş, elinize sağlık.

• Sanırım çekim anında vizör kapağı kapalı değildi ya da tam kapatılamadı, o nedenle fotoğrafta ışık lekeleri oluşmuş.
  • ND filtreler renkleri değiştirir demiştik, bu fotoğrafta o gerçekleşmiş. RAW çekip beyaz dengesini ayarlamak iyi olur.
  • Ben olsam sağ alttaki yarım kayayı kadraja almazdım, hafif sola dönerdim, ya da tamamını alırdım ve o kayanın üzerine varsa fotoğraf çantamı koyardım. Böylece bir hikaye daha katardım belki :)
  • Ufuk çizgisini düz tutardım, eğri olmuş, mümkünse 2/3 oranına getirmeye çalışırdım.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

?? haklısınız tamamen nd filtre ile ne yapabilirimin derdinde olarak cekilmiş bir kare denklaşör süresini ayarlayıp kadraja sonradan dahil oldum. yeni yeni öğreniyorum diyelim?. bu arada polarize filtre ile nd filtreyi beraber kullandım konunun ana başlığınada bi örnek diyelim. 

- yeşildeniz tarafından düzenlendi
eklenti
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[mention=9228]yeşildeniz[/mention] ,

Çok güzel olmuş, elinize sağlık.
  • Sanırım çekim anında vizör kapağı kapalı değildi ya da tam kapatılamadı, o nedenle fotoğrafta ışık lekeleri oluşmuş.
  • ND filtreler renkleri değiştirir demiştik, bu fotoğrafta o gerçekleşmiş. RAW çekip beyaz dengesini ayarlamak iyi olur.
  • Ben olsam sağ alttaki yarım kayayı kadraja almazdım, hafif sola dönerdim, ya da tamamını alırdım ve o kayanın üzerine varsa fotoğraf çantamı koyardım. Böylece bir hikaye daha katardım belki
  • Ufuk çizgisini düz tutardım, eğri olmuş, mümkünse 2/3 oranına getirmeye çalışırdım.
Saygılar.
Sebahattin bey forumda boyle esletiriye acik bir paylasim basligi olsaydı iyi olurdu. :)

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.