İçeriğe git

Vizör - Focus Screen Temizleme


Taner HASDEMİR

Recommended Posts

Arkadaşlar merhaba;

aralık 2013 tarihinde karfo garantili olarak aldığım D5200 makinemin vizöründen baktığımda tozlar görmekteyim. gördüğüm bu tozlar fotoğrafa yansımıyor. bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlara sorduğumda focus screen nin tozlandığını ve temizlenmesi gerektiğini, vizörde tozun olmadığını söylediler. ben de bunun üzerine servise telefonla ulaştım ve bu sorunun garanti kapsamında yapılamayacağını söylediler. ücretle yapılacağını belirttiler. ayrıca 10 gün kadar serviste kalması gerektiğini söylediler.

sorum şu: bu sorun garantiye girmez mi?? sonuçta lens değiştiren biri değilim 18-55 kit lens kullanıyorum. ayrıca serviste bunu yaptırırsam tekrar tozlanmaması için ne yapmam gerekir. hayyamda temizletmemi önerir misiniz?? 5 aylık makinenin tozlanması garip değil mi???

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bahsettiginiz konu dunyanin hangi ulkesinde garanti dahilinde halledilir? Bence hicbir ulkede boyle bir uygulama yok, hem de hicbir markada. Tabii istisnai haller haric.

Diyelim eliniz kirliydi ve bu makinaya da bulasti. Bunu da mi garanti dahilinde temizleyecekler? Markanin sucu nedir sizin eliniz kirli ise?

Ister vizorde ister focus screen 'da ister sensorde, toz her yere girebilecek karakterde bir cisimdir. Bazi ortamlar cok, bazilari az tozludur; siz lens degistimeseniz bile tozun giremeyecegi yer neredeyse yoktur.

Fabrika bu model icin "toz gecirmezlik garantisi" vaad etmis midir? Tipki "su gecirmezlik" gibi yani?

Kullandiginiz lens ust seviye lensler gibi ozel bir contaya sahip midir? Bu conta bir miktar da olsa tozu engeller.

Toz sadece lens baglanti yerinden girmez. Makinada baska toz girebilecek yerler de vardir. Bunu da goz onunde bulundurun.

Ozetle, tozun bulundugu yer usta eller tarafindan temizlenmeli, daha sonra tekrar toz girme ihtimali oldugu unutulmamali, toz cok rahatsiz etmiyorsa oylece birakilmali, belki uzun bir sure kullanip toz miktari cok artarsa o vakit temizlik islemi yaptirilmalidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet hocam, ozde haklisiniz, ancak burada Nikon'a ozel bir durum var.

Karfo garantili makineler, ithalatci garantili olanlardan yaklasik %30 pahaliya satiliyor. Burada onemli olan bir nokta da, bu farkin garantisizlerden degil, diger garantililerden bu kadar acik olmasi.

Ne olursa olsun bu "luks" alisveris yapiyor oldugumuz anlamina geliyor. Bu neredeyse her uc makinede ekstra bir makine parasi alindigi anlamina geliyor. Bunun karsiligi bu sekilde olmamali. Ben bu farki veriyorsam, ki D610'um icin ekstra 1500 tl fark verdim, gelip makineyi evden bile almalilar.

Ikincisi, diger makinem olan Nex-6'da surekli lens degistirmeme ragmen, 9 ayda iki kez fislama ihtiyaci hissettim, o da hemen temizledi. Ustelik makinede ayna yok, tozlar dogrudan sensore geliyor. Ustelik bu arkadas kit lens kullandigini ve lens degistirmedigini soyluyor.

Tabii yaklasiminiz olan Sezar'in hakkini Sezar'a teslim etmek en dogru ve hakkaniyetli olanidir ama bu yaklasim icinde bulunmak icin Sezar'in da bizim hakkimizi bize vermeye niyetli olmasi gerek. :(

Ben sikayetvara bakinca bundan o kadar emin olamiyorum. :(

Selamlar; saygilar. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet hocam, ozde haklisiniz, ancak burada Nikon'a ozel bir durum var.

Karfo garantili makineler, ithalatci garantili olanlardan yaklasik %30 pahaliya satiliyor. Burada onemli olan bir nokta da, bu farkin garantisizlerden degil, diger garantililerden bu kadar acik olmasi. ÖTV DEN KAYNAKLANAN BİR FİYAT FARKI ZATEN VAR RESMİ SATIŞLARDA. BUNA GÜMRÜK VERGİSİ DE EKLENİYOR SANIRIM. DOLAYISIYLA SPOT YA DA HAYYAM ÇÖZÜMLERİNİN FİYAT OLARAK BUNLARLA KIYASLANMASI ADİL DEĞİL. İTHALATÇININ CEBİNE GİDEN BİR PARA MIDIR BU YÜZDE 30, BUNU ARAŞTIRMAK LAZIM. SPOTU YARATAN MARKALARIN KENDİLERİDİR, BUNU ESKİ BİR YETKİLİ SERVİS SAHİBİ OLARAK TECRÜBELERİMLE SÖYLÜYORUM, TÜRKİYEDE 30 YIL YAŞADIM BEN, 1998 E KADAR, ŞİMDİKİ İMKANLARIN OLMADIĞI ZAMANLARDA YANİ.

Ne olursa olsun bu "luks" alisveris yapiyor oldugumuz anlamina geliyor. Bu neredeyse her uc makinede ekstra bir makine parasi alindigi anlamina geliyor. Bunun karsiligi bu sekilde olmamali. Ben bu farki veriyorsam, ki D610'um icin ekstra 1500 tl fark verdim, gelip makineyi evden bile almalilar. GELİP EVDEN MAKİNA ALMAK MI, YAŞADIĞIM ÜLKEDEN BAKTIĞIM TÜRKİYEMDEKİ TİPİK MÜŞTERİ MANTIĞIDIR BU. HOLLANDADA NİKON 2 YIL RESMİ NİKON HOLLANDA GARANTİSİYLE SATILIR. GARANTİ DAHİLİNDE BİR ARIZA OLDUĞUNDA "SİGORTALI KARGO" İLE YANİ DAHA PAHALI KARGO İLE NİKON TAMİR MERKEZİNE SİZ GÖNDERMEK ZORUNDASINIZ, BUNUN ÜCRETİ DE 13 EURO! TAMİR İŞLEMİ BİTİNCE SİZE MAKİNANIZI KARGOLARLAR, BU KEZ ÜCRETİ NİKON KENDİSİ ÖDER. BU KURAL ALMANYA, BELÇİKA, FRANSA GİBİ BİLİNDİK AVRUPA ÜLKELERİNDE AYNIDIR. SATIN ALDIĞINIZ YERE GİTSENİZ SİZİ KOVARLAR, GİT DERDİNİ NİKONA ANLAT DERLER. HA, BU NOKTADA NİKON TR NEDEN 1 YIL GARANTİ VERİYOR, BEN BUNU AVRUPA TÜKETİCİ HAKLARI MAHKEMESİNE TAŞIYACAK BİR BABAYİĞİT BEKLİYORUM HALA. BU KONUDA SİZİNLE BERABERİM YANİ. ÇÜNKÜ NİKON AVRUPA ÜLKELERİNDE HEP 2 YIL, HATTA PHILIPS TV KONUSUNDA MAHKEMEYE BAŞVURANLARA KAHVERENGİ EŞYADA 3 YIL GARANTİYE GÖZ YUMUYOR.

Ikincisi, diger makinem olan Nex-6'da surekli lens degistirmeme ragmen, 9 ayda iki kez fislama ihtiyaci hissettim, o da hemen temizledi. Ustelik makinede ayna yok, tozlar dogrudan sensore geliyor. Ustelik bu arkadas kit lens kullandigini ve lens degistirmedigini soyluyor. AYNASIZ GÖVDELERDEN NİKON V1 UZUN SÜREDİR KULLANIYORUM, HEM DE FT1 ADAPTÖR İLE HER TÜRLÜ LENS TAKIP ÇIKARARAK, BENİM DE TOZ DERDİM OLMADI NEDENSE. VİZÖR ZATEN ELEKTRONİK.

Tabii yaklasiminiz olan Sezar'in hakkini Sezar'a teslim etmek en dogru ve hakkaniyetli olanidir ama bu yaklasim icinde bulunmak icin Sezar'in da bizim hakkimizi bize vermeye niyetli olmasi gerek. :( KARFO YA DA DİĞERLERİ BENİM BABAMIN OĞLU DEĞİL, ÖZELLİKE KARFO HAKKINDA HEP ŞİKAYETLER OKUYORUM, DOĞRULUK PAYI ELBETTE VARDIR, PARA ONLARIN CEBİNE GİDİYOR. ŞİRKETLERİN KAR MARJLARINI SORGULAMA YETKİMİZ İMKANIMIZ YOK. ANCAK GARANTİ ŞARTLARI, KURALLARI, PROSEDÜRLERİ YAKLAŞIK OLARAK HER ÜLKEDE AYNIDIR, TÜRKİYE İÇİN ÖZEL BİR MUAMELE İSTEMEK DOĞRU DEĞİLDİR. EKSTRA SİGORTA YAPTIRIP GARANTİ SÜRESİNİ 5 YILA KADAR UZATMAK GİBİ BİR UYGULAMA AVRUPA ÜLKELERİNDE VAR, ANCAK BİR ARIZA DURUMUNDA YİNE DE AYNI YOLU TAKİP ETMEK ZORUNDASINIZ. HATTA 2 YILDAN SONRAKİ ARIZALARDA ÜCRETİ KENDİNİZ CEBİNİZDEN ÖDERSİNİZ, FATURAYI SİGORTA ŞİRKETİNE İBRAZ EDER VE 1 AY SİZE GERİ ÖDEMELERİNİ BEKLERSİNİZ. SADECE 40 İNÇ ÜZERİNDEKİ TELEVİZYONLAR, BUZDOLABI, ÇAMAŞIR MAKİNASI GİBİ ÜRÜNLER İÇİN KENDİNİZİN GÖNDERME İMKANINIZ OLMAZ, BU ÜRÜNLER İÇİN ZATEN EVE TAMİRCİ GÖNDERİRLER. AMA SİZİN VİZÖRÜNÜZ TOZLANDI DİYE SUÇU KARFOYA ATMAK BANA GÖRE ABESLE İŞTİGALDİR.

Ben sikayetvara bakinca bundan o kadar emin olamiyorum. :(

Selamlar; saygilar. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben makine ile sadede ve sadece 1 defa dış mekanda, Emirgan korusunda çekim yaptım. bunun dışında evde 7 aylık oğlumun fotoğraflarını çektim. emirganın ne kadar tozlu bi ortam olduğu tartışılır. evin içinde toza maruz kaldığına inanmıyorum.

elimde sadece 18-55 kit lens var bunun dışında makineye lens dahi takmadım. lensi çıkardığım zamanlar oldu merakla içine baktım ama o da 15 saniye bile değildir. kaldı ki arkadaşlarımda 15-55 in yanında 55-200 kullananlar (D3200) var dış ortamda da lens değiştiriyorlar ama tozlanma ile karşılaşmadılar. bir diğer garip olan nokta da makinenin sensörünün tozlanmamış olması.

Teknoloji elbette biraz da şans işi. sanırım benim şansım pek iyi gitmedi bu konuda. ben makinemi bu koşullarda kullandım ve bundan da eminim. yaz aylarında dışarıda (ki özellikle kumsalda) ben bu makineyi düşünemiyorum. tozdan geçilmez sanırım o zaman.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tv tamirciliği yaptığım 90'lı yıllarda evde tv leri açıp tamir ederken evin hanımı telaşlanırdı. çünkü ev çok temiz olduğu halde tv'nin içi tozla dolu olurdu. Statik elektrik yüzünden (tüplü yani crt tv) bütün tozları kendine çeken tv o evin temizliğiyle dalga geçerdi.

Siz istediğiniz kadar iddia edin, o toz her yere girer, giremeyeceği yer yoktur çünkü. Ayrıca kumsalda toz değil kum taneleri olur, yani belli bir kalınlığı vardır, kumsalın en tehlikeli tarafı tuz taneciklerinin elektroniğe olan zararıdır, çizilmeyi yazmıyorum bile.

Mecburen ücretini ödeyip temizletmek zorundasınız mevcut kurallara göre. Kaldı ki bana göre temizletmeden devam etmeniz daha mantıklı. Sonuçta giriş seviyesi bir cihaz, semi pro gövde değil ki izolasyonu iyi olsun. 2008 yılında sadece gövdeye 7000 Euro ödediğim Nikon D3'te bile bu toz var, hem de toz+suya karşı dayanıklı olduğu söylenen pro bir gövde bu. Demek ki tozun giremeyeceği yer yokmuş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Makina senin, para senin. Soğuduysan makinadan git elinden geleni yap tekrar ısınmak için.

Belki de compact makina kullanmak senin için daha uygundur, tozla lekeyle uğraşmazsın işte.

Biz sana baştan beri olmayacak duaya amin denmez diyoruz, sen hala inat ediyorsun. Biz ne senin düşmanınız ne de karfonun amcaoğlu.

Kurallara göre neye hakkın olduğunu, neye hakkın olmadığını senin sorduğun soruyla ilgili olarak anlatmaya çalıştık.

Sana, gerçekle ilgisi olmayan "hadi yürü kim tutar seni, temizlemek zorundalar bunu" gibi yalanlar söylemedik.

Aynı noktada ısrar etmek yerine git şansını dene, çünkü bize inanmıyorsun. Yazdıkların Nikon markasını kötülemekten başka bir şeye hizmet etmiyor.

Bir toz zerreciğiyle makinadan soğuyorsun; ama millet sensörüne sıçrayan yağ zerreciklerini bile sineye çekip 2-3 kez özel temizlik yaptırmak zorunda kaldı. Senin başına böyle bir şey gelse sanırım tepkin çok daha vahim olurdu.

Sana hayatta başarılar dileriz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konu artık kabak tadı vermeye başladığından dolayı kapatmıştım. Ancak Taner Hasdemir isimli arkadaş özelden mesaj yazarak durduğu noktada inadında ısrar etti. özel mesajlarla rahatsız edilmemek için konuyu tekrar açıyorum ve bu arkadaşın bana yazdığı mesajı burada paylaşıyorum. Bu arkadaşa bundan sonra cevap yazmayacağım:

"konunun garip bir şekilde kapalı hale gelmesi oldukça ilginç. siz sanırım benim sorumu anlamak istediğiniz gibi anladınız. ama nasıl anladınız bilmiyorum.

1. soru: tozlanma garantiye girer mi?

1. cevap elbette girmez bunu karfo bana söyledi zaten.

2. soru: ben makineyi temiz ortamda kullandım. acaba 5200 lerde de bazı makinelerde olan toz problemi mi var?

2. cevap: bilmiyorum. zaten forumların amacı da bildiklerimizi ve bilmediklerimizi paylaşmak değil mi?

3. soru: hayyamda temizletmemi önerir misiniz?

3. cevap: kimse cevap vermedi.

nikonu kötüler hiç bir tavrım olmadı. ben sizlerden öneri bekledim. sizlerse öneri yerine tozla yaşa dediniz. ama şu bilimsel gerçeği gözden kaçırdınız. 6 ayda focus screene yerleşen tozlar sersöre de sıçrarsa ne olur???

yıllardır lens değiştiren ve sensör temizletmeyenler var. ben lens değiştirmeden sensör temizlemeye başvuracaksam bu işte gerçekten bi gariplik var.

lens değiştirmekten kastım da makinenin içine toz girme ihtimali olan ana kapıyı kısa süreli de olsa sürekli aç kapa yapmak gibi düşünü.

hayatta size de başarılar dilerim. zira son sözü ben söylerim tarzında olanlara sizin sayfanızda yazdığınız gibi benim de tahammülüm yok. +1 kişilik de olsa server işgali yapmak istemem."

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sensöre gelen tozun sadece lens çıkartıp takmaktan oluşmadığını söylemeliyim. lense zum yaparken ileri geri giden parçalar var bunun anlamı içeri hava girip çıkıyor. bisiklet pompasının ucunu tıkarsanız ileri geri hareket edemeyecektir. demekki lens bir yerlerden hava alış verişi yapar. bu sırada içeri toz alır ve lens belli bir noktada en arkadaki yani sensöre yakın olan kısmın açılıp kapandığını görürsünüz. bu aralıktan da sensöre tozları püskürtür. ne yaparsanız yapın toz girecek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.