İçeriğe git

Özgür TURANLI hk.


Recommended Posts

http://www.uzmantv.c...ikleri-nelerdir

Bu arkadaş 14 yıl Nikon'un teknik servisinde çalışmış ve nikon renklerinin sarımtırak olduğunu iddia ediyor..Buna katılıyor musunuz ?

CCD'nin renklerinin sarımtırak olduğunu kimse iddia edemez ama cmos'ta bilmiyorum ?

Beyaz dengesinin fotoğrafa etkisi....Şekil-A

beyaz_dengesinin_fotograf_uzerindeki_etkisi-438x600.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben bunu ilk bir kaç yıl evvel bir İngiliz arkadaşımdan duymuştum. Vatandaş Canon ekipmana sahip evinde kurduğu stüdyoda çekimler yapıyor bazen de ufak otellerin katalog çekimlerini yapıyor. Yani yarı amatör, yarı profesyonel bir konumda. Benim Nikon kullandığımı görünce bir süre sonra alkolün de etkisi ile fotoğraf sohbeti yapmaya başladık. O bahsetmişti, Nikon sarımtrak tonları baskındır, Canon'da mavimsi tonlar baskın gelir gibisinden. Konu bir noktadan sonra Fuji'nin renklerine falan geldiydi. O zaman düşünmüştüm, vay anasına elin ingilizinde bile şehir efsanesi diye bir geyik var diye.

Kuvvetle muhtemel bu arkadaş da bir şekilde bu geyik muhabbetinin bir parçası olmuş. Sanırım bundan çok yıllar evvel Cumhuriyet gazetesinin bilim ekinde olacak bir makale vardı. Orada her insanın rengi algılamasının farklı olduğundan bahsediliyordu. Yani iki insan da mavi renge baksa o rengin şiddetini farklı algıladıklarını, aynı ton ve sıcaklıkta renkleri görmediklerinden bahsediyordu.

Neyse bu söz konusu ingiliz vatandaşla başka bir ortamda denk geldik. ikimizinde elinde kameraları vardı. test olsun diye ortalama aynı lense sahip olarak aynı fotoğrafı çekmeye çalıştım, hem onun makinesi ile hem de kendi makinemle. Bence Canon'un renkleri daha maviye çalan, soğuk tonları daha baskındı. Nikon sıcak renkleri daha baskın kullanıyordu. Ha bu sadece benim bir gözlemim. Londra'nın arka sokaklarında bile şehir efsanesinin olduğunu kanıtlar. Bu fark çok önemli düzeyde miydi, çok da önemli değildi şayet baskı ve mizanpaj işleri ile uğraşmıyorsanız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Beyaz ayarı farkı olabilir en fazla. Canikon'un kendilerine has renk anlayışları olsa da 3-4 yılda bir bu anlayış değişebiliyor. 5DMarkII ve D700'ün RAWlarından aynı renkleri elde edebiliyorum. D800'de renkleri tutturmak biraz daha zor (yani %100 renk doğruluğu istiyorsanız).

Bu arada, uzmantv'deki "uzman"ları keyifle izlemeye devam ediyoruz :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Söz konusu JPEG se tamam her fotoğraf makinesinin kendine has renk skalası vardır ancak RAW mevzu bahis olduğunda bende olayın sadece beyaz dengesi, lens ve açıdan dolayı değişeceğini düşünüyorum.

Belki labrotuar ortamında gözlemlenebilir ancak PC ortamında kolay kolay ayırt edebilecek, edilse bile çokda kafa takılacak bir konu olduğunu düşünmüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aslında bu arkadaşlar haklılar. Makinadan jpg çıktı alıyor olabilirler, raw çekiyorlarsa beyaz dengesini işlemede bilgileri yeterli olmayabilir. En başından doğru kalibre edilmiş mümkünse led ışıklandırmaya sahip olmayan ips monitör kullanmıyorlardır.

Geçen hafta iki fotoğrafçı bir gelin damat çekimi yaptılar. Firmanın bir Canon 6D + 24-105 mm si ve bir de D90+16-85mm si vardı. Fotoğrafçının kabiliyeti burada da ortaya çıktı. Bana göre D90 daha doğru renkler verirken şaşırtıcı bir şekilde gelinlikte ışık patlaması yapmamıştı. Buna karşılık 6D yi kullanan sanırım makinaya hakim olamadı ki gelinlikte ışık patlamaları, tam siyah olmayan damatlık gibi durumlar vardı. Ha, bunu anlayan kim vardı derseniz, hiç kimse!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.