İçeriğe git

istockphoto.com hakkında bilgi sahibi olan varmı?


Doğan

Recommended Posts

istockphoto.com sitesine başvurmuştum testleri geçmişim ve fotoğraf satabilmem için beni kabul etmişler.

Şimdi, fotoğraf yükleme sayfalarında printable releases diye bir bölüm var. Burda PDF dosyaları var doldurup göndermek mi gerekiyor acaba?

İstockphoto sitesi hakkında başka dikkat edilmesi gereken neler var acaba?

Printable releases

Download model release

Download property release

Download talent release

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

istockphoto önceden çok seçici bir kurumdu ama şimdi hemen hemen her fotoğrafı kabul ediyor. Bahsettiğiniz "release" sözleşmedir. Eğer fotoğrafınızda birisi varsa(bu kendiniz de olsanız.) fotoğrafı çekilen kişiyle sözleşme imzalayıp taranmış halini yüklemeniz gerekiyor. 18 yaşından küçükse velisiyle sözleşme imzalamalısınız. Bir diğer sözleşmede emlak sözleşmesi yani fotoğrafınızda bir ev varsa o ev sahibiyle anlaşma imzalamanız gerekiyor. Bunun dışındaki fotoğrafları direk yükleyebilirsiniz. Yükledikten 10-15 gün içinde kabul ediliyor. Fotoğrafları her zaman makinenin en büyük boyutunda çekin ve mümkünse croplamadan yollayın. çünkü ne kadar büyük fotoğraf o kadar pahalı fotoğraf demektir. Burada megapixsel olayı devreye giriyor. Maalesef başarılı bir makine olan D700 dezavantajlı duruma düşüyor.

Yükleyebildiğiniz kadar çok fotoğraf yükleyin. Bazen bu fotoğraf çok satar dediğiniz fotoğraf hiç satmazken saçma sapan bir fotoğraf çok satabiliyor.

Pasaportunuz varsa shutterstock'a başvurmanızı da öneririm. Shutterstockta çok satan sitelerden. Ayrıca fotolia, dreamstime, bigstock ta idare eder sitelerden.

Ayrıca fotoğrafları yükledikten sonra unutun. Stock fotoğrafçılar arasında "reflesh sendromu" denilen bir durum vardır. Acaba satıldı mı diye sürekli sayfayı yenilerler.

Bol kazançlar dilerim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben de arada copyright ile ilgili bir şey sorabilir miyim?

Buraya önizlemesini aktaramadım. Şu linkteki fotoğrafımdaki sadece ay imajı bana ait değil, onu google görsel arama ile buldum, copyright kaydı olmayan bir yerden kopyalayarak, photoshop ile kendi fotoğrafımın üzerine monte ettim. Bu belli olsun diye de açıklamaına "fantastik" (gerçek olmayan, hayali) kelimesi ekledim. (Umarım doğru bir süreç izlemişimdir)

Bu tür fotoğrafların copyright'ı ve herhangi bir sergi, vs'de fotoğrafı çeken kişiye ait olup olmadığı nasıl değerlendiriliyor?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fotoğraf tamamen size ait olmalı... Eğer manipülasyon yapıyorsanız ya fotoğraftaki ki tüm görseller size ait olmalı ya da stock sitelerden haklarını satın aldığınız görselleri kullanmalısınız. Eğer fotoğraftaki görsel hakları size ait olmadığı tespit edilirse dava edilirsiniz. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olabilirsiniz :wacko:

Bence şahsen bu riski almam..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yani bir fotoğrafta, bir çizimde, yada herhangi bir manipülasyondaki tüm görseller bizzat kendiniz üretmiş olmalısınız.

ayrıca fotoğraflarda hiçbir marka ibaresi bulunmamalı.

ayrıca fotoğraflardaki tüm modellerde modellik sözleşmesi fotoğrafla beraber gönderilmeli bu ananız babanız dahi olsa hatta siz bile olsanız :)

yoksa bir dava söz konusu olduğunda emin olun avukatın içtiği sigara parasına kadar sizden alırlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yoksa bir dava söz konusu olduğunda emin olun avukatın içtiği sigara parasına kadar sizden alırlar.

O zaman çektikleri güzel fotoğrafları, isimsiz ve uyarısız olarak internette yayabildiği kadar yayıp, sonra da birilerinin kullanmasını beklemek gibi bir gelir kazanma çeşidi de çıkmış olabilir. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

O zaman çektikleri güzel fotoğrafları, isimsiz ve uyarısız olarak internette yayabildiği kadar yayıp, sonra da birilerinin kullanmasını beklemek gibi bir gelir kazanma çeşidi de çıkmış olabilir. :)

özet geçiyorum.

başıma gelen bir olayı anlatayım. malum webmaster sayılırız. sitemizde googledan arayıp telif hakkı olmayan görseller arasından seçtiğimiz bir fotoğrafı fotoğrafçılık bloğumuzda kullanıyoruz.

neyse mailleri kontrol ederken bir bakıyom biri para istiyor telif hakkı parası alla alla diyom ne parası yav. bu nerden çıktı şimdi. neyse araştırıyorum konuyu onu bunu şunu derken adam habire mail atıyor. seni şikayet etcem felan filan. adam türk değil tabi yabancı pekde anlamıyorum dilinden. bende ilgili yazıdaki tüm görselleri kaldırıyorum.

bu çok basit bir olay. yani ticari olmayan basit bir blog yazısı için böyle sıkıntılar çıkıyorsa.

siz bir ajansta çalıştığınızı düşünün. adam sizin kullandığınız görselin sahibi olduğunu ispat edip mahkemeye başvurdumu gelin de çıkın işin içinden.

adamın avkatının sigara parasını bile sizden alırlar ::)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.