İçeriğe git

Hata nerede yapıyorum?

Murat Unal

Recommended Posts

Bugün 20-30 foto çektim. Az bir kısmında fokus istediğim gibi, ama onlarda bile mükemmel değil. Nerede hata yapıyorum anlamadım...Focus pointler doğru yerde gibi duruyor, ama netleme birinde önde, diğerinde arkada olmuş...yorum yapabilir misiniz lütfen? Şimdiden teşekkürler. :)

RyrEGZ.jpg

kr9ZRv.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evet olanlar normal gibi çünkü kullandığınız makinanızı tanımıyorsunuz murat bey af nokta ayarlarında sıkıntı var muhtemelen ayarını yapamamışınız sanırım bunun için kullanma kullavuzundan yardım alabilirsiniz.Öncelikle az acemı olduğunuzu var sayarakdan af ayarını makineden af-a yapın lens ustunde af da bady dekı af da acık olsun çekim esnasında deklajore yarım basıp netleyıp sonrasında tam basın. Af nokta ayarlarını çok noktadan ayarlamayı unutmayın 51 nokta af ise 51 de kalsın.Foto bakılırsa af ayarınız 3d hareketlı af da gorunuyor ouda kullanabılırsınız ama bıraz daha bılıyor olmak gerekir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginiz için teşekkürler. :) Nex'den sonra bu makineyi kullanmak, uçak kullanmak gibi. :)

Makine AF-A'da, lens üzerindeki AF da açık; netleme auto-area AF'de idi. Netleme seçici kilidi de açık idi.

Şimdi netlemeyi AF-A'da bırakıp, alan modunu 39 noktaya aldım. seçici kilidi kapattım. Yarın yine deneyeceğim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Artı olarak birde netleme seçimini makineye bırakmayıp siz yapın tam yüze oturtursanız problem kalmaz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hatayı nerede yapıyorsunuz?

Auto area AF seçerek yapıyorsunuz.

Makine üzerindeki AF/M anahtarının üzerinde birde yuvarlak buton var.

O butona basılı tutarak tekerleği çevirip auto dan tek noktaya çevirin ve netlemek istediğiniz noktayı kendiniz seçin.

Evet herşey çok hızlı gelişiyor nasıl yakalayacağım??? Haklısınız ancak bu iş göyle yapılıyor malesef.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ilk gördüğümde acaba demiştim ama bence netleme için AF-C kullansaydınız daha iyi olablirmiş. çünkü o bıcır pek yerinde durmuyor gibi... :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginiz için çok teşekkürler, bugün de bu şekilde deneyeceğim. Fotoğraflardaki netlik noktaları modelin üzerinde olduğu için doğru şekilde yaptığımı sanmıştım. :(

Not: Evet, o en uslu anları idi. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

netleme hataları genelde makineye otomatik ayara bırakıldığında hareketli nesnelerde ortaya çıkabiliyor.

netlemenizi makineye yaptırın ancak tek nokta üzerinden yaptırıp kontrolü kendiniz elinize alın. o tek noktayı çekmek istediğiniz hareketli nesne obje yada kişi üzerinde tutarsanız sıkıntı netleme problemi yaşamassınız. bu biraz zor ama netleme problemi yaşatmıyor.

ayrıca eğer insan çekiyorsanız. netleme noktası kişinin gözlerinin üzerinde olması en iyi sonuçu verir. çünkü gözler ruhun aynasınız. genel portre çekimlerinde netleme tek nokta üzerinden ve göz üzerinden yapılır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 1 ay sonra...

Artık daha sık fotoğraf çekmeye, makineye yavaş yavaş alışmaya başladım.

Yakın mesafelerde oto-fokus yaparken şöyle bir durum ile karşılaşıyorum; AF-A ve tek noktada bile olsa; bazen ilk netleme denemesi çok iyi olabiliyor ama, bazen de aynı netlik noktası üzerinden 2. veya 3. kez deklanşörü yarım yaptığımda tam netliği yakalıyor. İlk seferinde tam keskinliği yakalayamayabiliyor. Bu nedenle arada bir daha denemeyip hafifçe ek manuel fokus yapabiliyorum. Bu normal mi, makinenin IQ eksikliği mi (Nex'de hiç böyle sorunum olmuyordu, hatta Nex'de AF ile ilgili bilinçli bir farkındalığım bile olmamıştı), yoksa makine ile ilgili bir sorun mu? Hem Nikkor 50mm'de hem de Tamron 24-70'de aynı şey olabiliyor, sanırım lensten kaynaklanmıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Odak hataları DSLRlarda daha fazla. Faz bazlı odaklama sistemleri mikron seviyesinde hassas, ufak bozukluklar odak hatalarına sebep olabiliyor. NEXlerin çoğu kontrast bazlı odaklama kullanır. Bu sistemlerde odak hatası %99,999 olmaz.

D610'da "AF Microadjustment" gibi bir ayar olmalı, onunla 50mm'yi bir deneyin bence. Bakın bakalım bu ayarla sıkıntı düzelecek mi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Odak hataları DSLRlarda daha fazla. Faz bazlı odaklama sistemleri mikron seviyesinde hassas, ufak bozukluklar odak hatalarına sebep olabiliyor. NEXlerin çoğu kontrast bazlı odaklama kullanır. Bu sistemlerde odak hatası %99,999 olmaz.

D610'da "AF Microadjustment" gibi bir ayar olmalı, onunla 50mm'yi bir deneyin bence. Bakın bakalım bu ayarla sıkıntı düzelecek mi.

İlginiz için teşekkürler. :)

Sanırım AF ince ayarı (AF fine-tune) olarak geçiyor. Sadece açmam yetiyor mu? Altında - kaydedilen değer, varsayılan değer gibi - sanki lenslere göre ayar opsiyonları var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginiz için teşekkürler. :)

Sanırım AF ince ayarı (AF fine-tune) olarak geçiyor. Sadece açmam yetiyor mu? Altında - kaydedilen değer, varsayılan değer gibi - sanki lenslere göre ayar opsiyonları var.

AF fine tune adında da geçtiği gibi ince bir ayardır. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız ki bilmiyor görünüyorsunuz... Kurcalamamanızda fayda var.

Kalıcı sorunlara yol açmaz yine o özelliği kapattığınızda aynı hale döner ancak açıkken düzeltiyorum diye daha çok hatada yapabilirsiniz.

Mantığını anlamak için şu video ve linki incelemenizi tavsiye ederim.

https://nikoneurope-...e-tune-function

Ek not: FX makinelerde AF ince ayarı daha bir önem kazaznıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Murat bey, lenslerde bu kadar hata olmaz. Fabrika son kontrollerinden de geçemez, geçse de düzelmez.

çektiğiniz fotoğraflara baktığımızda hatanın sizden kaynaklandığı görülüyor.

Sebebi arkadaşların yukarıda bahsettiği netleme noktası seçimi ve çekim zamanı.

İlk fotoğrafınızda makineniz otomatik netleme seçimi modunda olduğundan çocuktan biraz önce kadrajınızın tam ortasında bulunan modelin ayakkabısını netlemiş, deklanşöre basacağınız sırada küçük prenses kardaja girivermiş :) (Netleme noktası seçimi hatası)

İkinci fotoğrafınızda küçük prenses kaydırağa daha yakınken netleme yapmışsınız ama deklanşöre tam basmamışsınız (yarım deklanşör), prenses az uzaklaşınca çekim yapmışsınız. (zamanlama hatası)

Zaten yukarıda bahsettiğiniz ''aynı netleme noktasında ilkinde netleyememenizin, 2. 3. kez deklanşöre bastığınızda netlemenizin sebebi de budur. Netliği kaçırıyorsunuz.

Yani hareketli çekimlerde netleme ile çekim arasını minimum sürede yapmalısınız. Veya yukarıda bahsedildiği üzere AF-C modunda çekim yapmalısınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Murat bey bence biraz daha araştırın ve makineyi dahada iyi tanımaya çalışın , bu kadar hata olası değil diye düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ya ben hatalı yapıyorum henüz çözemediğim bir af hatası var netlediği sanıp çekiyorum baktığımda net olmayan bir fotoğraf görüyorum, benim şu ana kadar takıldığım başka bir nokta yok belkide olmayacak çünkü kullandığım ilk fx hani başka marka model makinalar kullanmış olsam daha detaylı bir değerlendirme yapabilirdim

Murat bey bence biraz daha araştırın ve makineyi dahada iyi tanımaya çalışın , bu kadar hata olası değil diye düşünüyorum

Ramiz hocam, sanırım geçtiğiniz yoldan ben de geçiyorum. :) Anladığım kadarıyla siz işi halletmişsiniz. :) Darısı başıma, bu hafta sonu daha iyi oldu. Bu hafta sonu tam istediğim gibi keskinlikte bazı fotoğraflar çekebildim.. Dediğim gibi netledikten sonra çekmek için uzun süre beklediğimi de fark ettim. Bir de acaba hipermetrop/astigmat olup vizöre bakarken gözlük kullanmamın etkisi oluyor mudur. Pek sanmıyorum gerçi. Zira işi makine yapıyor ??

Tabii bir de D610'dan gelen yüksek beklentinin de bu topiği açmamda etkisi var. Ama okuyup kurcaladıkça makinenin güzelliğini daha iyi fark ediyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ramiz hocam, sanırım geçtiğiniz yoldan ben de geçiyorum. :) Anladığım kadarıyla siz işi halletmişsiniz. :) Darısı başıma, bu hafta sonu daha iyi oldu. Bu hafta sonu tam istediğim gibi keskinlikte bazı fotoğraflar çekebildim.. Dediğim gibi netledikten sonra çekmek için uzun süre beklediğimi de fark ettim. Bir de acaba hipermetrop/astigmat olup vizöre bakarken gözlük kullanmamın etkisi oluyor mudur. Pek sanmıyorum gerçi. Zira işi makine yapıyor ??

Tabii bir de D610'dan gelen yüksek beklentinin de bu topiği açmamda etkisi var. Ama okuyup kurcaladıkça makinenin güzelliğini daha iyi fark ediyorum.

Baya derine inmişsiniz :) ben af olayını kendimi kurtarabilecek kadar D5000 de çözmüştüm zaten , D600'e geçince ayarlar falan el altı baya güzel oldu ve alışmak tabi biraz süre aldı 1 hafta kadar :) Şimdi ilk alıntıladığınız metindeki sıkıntıya gelirsek buradan sonrasının hiç bir bilimsel dayanağı yoktur tamamen hissiyati durumlardır ; Makinenin bazen kırmızı bölgelerde netleyemediği düşünüyorum mesela bir grup insan kırmızı giyen biri var makine netledim diyo çekiyosunuz ama baktığınızda fotoğraf net olmuyor , bunu bazen hala daha yaşıyorum , ama makinenin değil benim hatam olduğu kesin , birde sıkıntılı ışık durumlarında sadece orta noktayı kulanıyorum hassasiyeti daha iyi olduğundan dolayı.

Murat bey D600/610 bu paraya alınabilecek en iyi makinedir bence , dediğiniz gibi öğrendikçe alıştıkça sonuçlar dahada mutlu edecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.