İçeriğe git

Merhabalar aranıza yeni geldim. (Yorumlarınıza ihtiyacım var)


Tan

Recommended Posts

Merhaba;

Öncelikle belirtmek istiyorum. Henüz bir Nikon sahibi değilim... Yeniyim ve araştırma içerisindeyim. Birçok makale ve yazı okudum. Aklım da 1-2 (D5200 - D7000) ürün var ve en netleşmiş olanı D5200 modeli. Bu model hakkında birkaç sorum olacak cevaplayacak olursanız memnun olurum. Bu model de AF modu (otomatik odaklama) olmadığı yazıyor. Bu ne tür bir dezavantaj doğurur? merak ediyorum. Edindiğim bilgi kadarıyla af modu olan lensler kullanıldığı taktir de sorun yaratmışyormuş. Cihazın üzerinde gelen lenste af modu olmadığına gÖre af modu olan bir lensle sürekli kullanım yapılsa bu Özelliği kazandırmış olmaz mıyız? :blink: Şuanda karar aşamasındayım. Ay başına doğru almayı planlıyorum. Pixel yoğunluğu, ürün fiyatı ve diğer Özellikleriyle 5200 modeli daha bir yakın geliyor. Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

Not: Neden Nikon? sorusunu kendi kendime sormak istediğim de. İki marka arasında da benzer Özellikler, farklılıklar olsa da. Canon markası sıcak, nikon markası daha asil geliyor. :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Özellikle giriş seviyesi bir digital SLR alıp fotoğrafçılığa yeni adım atmak isteyen kullanıcılar tarafından en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi “Alacağım Nikon marka DSLR içerisinde AF (Otomatik Netleme)motoru olmaması çok büyük bir eksik midir?†veya “Makineme hangi lensi alırsam otomatik netleme yapar?†oluyor. yeni kullanıcılara kaynak oluşturması açısından, bu çok doğru sorulmuş olan soruları bir yazı beraberinde açmak ve cevaplamak istedik.

Öncelikle bilmemiz gereken, otomatik netleme nedir, ne işe yarar?

Otomatik Netleme ( İngilizce †Auto Focus †, Kısaltması †AF †) çok büyük bir kolaylıktır. Bu sistem sayesinde makinemizin deklaşÖrüne yarım basarak istediğimiz noktayı zahmetsizce netleyebiliriz. Bu pratikte çok faydalı bir sistemdir ve artık fotoğrafçıların ya da fotoğraf sevenlerin vazgeçilmezlerinden birisi olmuştur.

Alacağım Nikon marka DSLR içerisinde AF (Otomatik Netleme) motoru olmaması çok büyük bir eksik midir ?

Giriş seviye DSLR almayı düşünüp araştırma yapmaya başlayan her arkadaşın karşısına mutlaka bu otomatik netleme konusu gelmiştir. Nikon marka giriş seviyesi DSLR makineler içerisinde “Otomatik Netleme Motoru†yoktur. Örnek vermek gerekirse güncel modellerden Nikon D3000, D3100, D3200, D5000, D5100 modellerinde gÖvde içinde otomatik netleme motoru yoktur. Bu modellerde otomatik netleme yapabilmek için alacağınız objektif içerisinde otomatik netleme motoru olması gerekmektedir ( Bu lensler yazı sonunda açıklanacaktır). Bu motorun, objektifler içinde olması da Nikon marka objektiflerin fiyatlarının biraz yüksek olmasına sebep olmaktadır. DSLR sektÖrü ya da hobisi biraz para ya da yatırım isteyen bir dal olduğu için bence çok çok büyük bir eksi değildir bu durum. Ancak keşke Nikon giriş seviye gÖvdelerde de motor kullansa demeden geçemiyor insan.

Alacağım Canon marka DSLR içerisinde AF ( Otomatik Netleme ) motoru olmaması çok büyük bir eksik midir ?

Evet doğru okuyorsunuz. Alacağınız Canon marka DSLR içinde de otomatik netleme motoru yoktur. Hem de sadece giriş seviyesi değil bütün seviye Canon marka DSLR’ler içinde! Canon 20 yıl Önce aldığı bir karar ile otomatik netleme motorunu gÖvdelerinden çıkartmıştır. Bunun yerine ise otomatik netleme motorlarını Canon marka objektifler içine alma kararı almıştır. Bu nedenle bugün alacağınız eski-yeni bütün Canon objektifler içinde otomatik netleme motoru bulunmaktadır. Bu da gÖvdede olmayan motorun eksikliğini kapatmaktadır.

Motorlar Objektif’te;

Aslında durum burada eşitleniyor. Yani Nikon marka objektifler içinde’de motor var , Canon marka objektifler içinde’de. Peki neden Nikon marka motorlu objektifler daha pahalı? Bunun nedeni’ni ben şahsi olarak Canon’un bu kararı çok uzun bir süre Önce almış olmasına bağlıyorum. Nikon marka motorlu lensler Canon lensler kadar eski değiller. Bu nedenlede fiyatlar arasında bu fark oluşmuş olabilir diyorum. Ayrıca motorlu lensler arasında 2 marka arasında çeşit farkı yok denecek kadar az. Yani bir tarafta bulabileceğiz motorlu lensi diğer taraftada rahatça bulabilirsiniz.

Konuyu toparlamak gerekirse, bu işin ucu maliyete dayanıyor. Giriş seviye bir Nikon marka DSLR makinede 50mm F/1.8 lens kullanmak istereniz 600 TL, Canon marka bir DSLR makinede 50mm F/1.8 lens kullanmak isterseniz ise 250 TL civarı bir para Ödemeniz gerekiyor. Alsında Nikon’da da 250 TL civarında bir 50mm F/1.8 lens var ancak içerisinde otomatik netleme motoru yok. Yani manuel netleme ile kullanmanız gerekiyor.

Ancak bu fiyat farkı diğer lenslerde bu kadar yüksek değil. Yani sadece bu fiyat farkı için Nikon alınmaz demeyin. Bu firmaların onlarca çeşit objektifleri mevcut ve fiyatlar hemen hemen benzer.

Sonuç Olarak;

Nikon marka DSLR makineniz içerisinde otomatik netleme motoru olup-olmaması seçim aşamasında sizi çok yÖnlendirmesin veya aşırı olumsuz bir durummuş gibi düşündürmesin. Nikon artık bütün objekftilerini otomatik netleme motoru ile üretiyor ve çıkartıyor. Eski lenslerini motorlu olarak yeniliyor. üçüncü parti lens üreticilerini’de düşünürsek lens alternatifiniz çok fazla ve fiyatlar eskisi gibi değil.

Makine seçiminde AF motoru haricinde bakılacak daha Önemli şeyler olduğunu unutmayın. Her zaman tavsiye isteyen arkadaşlara yazdığım gibi, Önemli olan alacağınız makinenin markasından Öte sizin içinize sinmesi. Bu aletler sadece birer aracı. Fotoğrafı siz çekiyorsunuz makine aracılık ediyor. Fotoğraf’tan zevk almaya bakmak en Önemli olan…

Not Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hoş geldiniz.

D5200 de evet AF motoru yoktur. D7000 de ise vardır.

D7000 de AF özelliği olan her lensi kullanabilirsiniz.

En basit örnek 200TL ye 50mm f1.8 AF-D alabilirsiniz.

D5200 ise AF-S olan yani içinde motor barındıran yeni seri lensleri kullanmalısınız.

Mesela 500TL ye 50mm f1.8 AF-S gibi.

Yeni seri lensler tabiki daha iyidir, ama aynı zamanda biraz daha pahalıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Merhaba;

1970' li yılların sonlarına doğru kamera üreticileri otomatik netleme sistemi üzerinde çalışmaya başlamışlardı. 1980 Yılında Contax firmasının ürettiği 137-MD modelinde kullandığı sistemde, otomatik netleme ayna kutusunun içine yerleştirilmişti. Contax firması garip bir şekilde bu verimli sistemi kullanmaktan vazgeçti. Sistemi ilk önce 1985 yılında şu anda iflas eden Minolta firması Minolta Dynax 7000AF modelinde kullandı. Daha sonra bu otomatik netlemi sistemi; Pentax ve Nikon tarafından kullanılmaya başlandı. Bu noktada sadece Canon markası otomatik netlemeyi yapan motoru gövde yerine objektiflerine tümleşik olarak üretmeyi seçti.

Nikon 1998 yılından sonra ürettiği gövdelerdeki AF motoru yanısıra objektifleri de AF motorlu olarak üretmeye başladı. Hem gövdede hemde objektifte AF motoru giriş seviyesi DSLR kameralarda maliyet yükselmesine neden oluyordu. Bunun üzerine Nikon bir karar aldı. Nasıl olsa 1998 yılından sonra üretilen tüm objektiflerde ve yeni objektiflerde AF motoru vardı. O zaman D3000 ve D5000 serisi (Daha önce D40, D40X ve D60 idi) kameraları gövdelerinde AF motorsuz üretti.

Bir aralar bazı Canon objektifleri bir önceki model Canon gövdelerde bile özel dönüştürücüler olmadan kullanamıyordunuz. Bir gözlemimden bahsetmek isterim. Adam optik çarpanlı Canon gövdeden, tam kare algılayıcıya geçmişti ve elindeki optik çarpanlı objektifi, tam kare algılayıcı Canon gövdede kullanamadığı ve parası uygun objktife yetmediği için sadece tam kare algılayıcılı kamerayı alıp ona uygun objektif için para biriktirmeye başlaması gerekiyordu. Oysa bir Nikon kullanıcı olsaydı. Elindeki optik çarpanlı lensi bile tam kare algılayıcı kamerada kullanabilecekti (Elbette objektifin ortasındaki bir kısmı).

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hocam nikon cephesinde d5100 alıp üzerine 50mm + 55-200 lens alıp epey bir yol kat edersiniz bu setle.

emin olun yetecek ve fazla fazlasıyla bu set ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

zaten artık oldum dediğinizde ihtiyaçlarınıza göre ekipmanlarınızı değiştirebilir yada yenileyebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konu hakkında mesaj atan herkese teşekkür ederim. Çok aÇıklayıcı ve yararlı oldular. Anladığım kadarıyla 5200 aldığımda sürekli olarak motorlu lens almam gerekecek. Bu da ek masraf demektir. Fakat D7000 modelini tercih ettiğim zaman motorsuz lensler kullanarak maliyeti düşürmüş oluyorum. Tek dezavantaj olarak motorsuz lensleri bir başka motorsuz makine de kullanırken manuel işlem gerekiyor. Bu da kişisel olarak makineyi yalnız benim kullanacağım iÇin önemsiz bir durum gibi görünüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Konu hakkında mesaj atan herkese teşekkür ederim. Çok aÇıklayıcı ve yararlı oldular. Anladığım kadarıyla 5200 aldığımda sürekli olarak motorlu lens almam gerekecek. Bu da ek masraf demektir. Fakat D7000 modelini tercih ettiğim zaman motorsuz lensler kullanarak maliyeti düşürmüş oluyorum. Tek dezavantaj olarak motorsuz lensleri bir başka motorsuz makine de kullanırken manuel işlem gerekiyor. Bu da kişisel olarak makineyi yalnız benim kullanacağım iÇin önemsiz bir durum gibi görünüyor.

Merhaba;

Zaten alacağınız lensler büyük bir ihtimalle 1998 yılından sonra üretilmiş lensler olacağı iÇin D5200 modelinde sorun olmayacak. D7000 alabilseniz zaten Çok daha avantajlı olursunuz. Çünkü 1977 yılındaki manuel bir lensi bile M ve A modunda elbette netliği elinizle yapmak kaydıyla kullanabileceksiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bütçemi biraz daha zorlayıp üzerinde iyi bir lens bulunan D7000 kit alacağım sanırım. Makine özellikleri ve kullanım olarak okuduğum yazılarda D7000 oldukça övgü alıyor. Fotoğraflamak istediklerim genel olarak doğa ve hayvanlar üzerine olacağından yatırımı lenslere yapmak gerekecek. Lensler konusunda da malesef bilgi sahibi değilim. Kaç mm neye göre hesaplanıyor ve nasıl bir alanı kapsıyor vb. Ayrıca makro çekim de ilgi alanım da olacağı için lensler hakkında iyi bir doküman okumam gerekecek. Söylemek istedikleriniz var mıdır?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Bütçemi biraz daha zorlayıp üzerinde iyi bir lens bulunan D7000 kit alacağım sanırım. Makine özellikleri ve kullanım olarak okuduğum yazılarda D7000 oldukça övgü alıyor. Fotoğraflamak istediklerim genel olarak doğa ve hayvanlar üzerine olacağından yatırımı lenslere yapmak gerekecek. Lensler konusunda da malesef bilgi sahibi değilim. Kaç mm neye göre hesaplanıyor ve nasıl bir alanı kapsıyor vb. Ayrıca makro çekim de ilgi alanım da olacağı için lensler hakkında iyi bir doküman okumam gerekecek. Söylemek istedikleriniz var mıdır?

D7000 Kit lensini iyice tanıyıncaya kadar kullanın. Bol bol fotoğraf çekin ve çeşitli sitelerde, değişik objektiflerle çekilmiş fotoğrafları inceleyin. Makro konusunun fotoğrafın çok ayrı bir dalı ve başlı başına bir konu olduğunu unutmayın. Makro objektif almanız gerekir ama hem tele hemde makro olanlar gerçek makro değildirler. Bu konuya çok dikkat edin. Siz önce kit lensle bir başlayın ve acele etmeyin. Bir konuda tecrübeli olmanın yolu; O YOLU UZUN SüRE, ACELE ETMEDEN YüRüMEKTİR.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

D7000 Kit lensini iyice tanıyıncaya kadar kullanın. Bol bol fotoğraf çekin ve çeşitli sitelerde, değişik objektiflerle çekilmiş fotoğrafları inceleyin. Makro konusunun fotoğrafın çok ayrı bir dalı ve başlı başına bir konu olduğunu unutmayın. Makro objektif almanız gerekir ama hem tele hemde makro olanlar gerçek makro değildirler. Bu konuya çok dikkat edin. Siz önce kit lensle bir başlayın ve acele etmeyin. Bir konuda tecrÜbeli olmanın yolu; O YOLU UZUN SÜRE, ACELE ETMEDEN YÜRÜMEKTİR.

Söylediklerinizi dikkate alacağım. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkÜr ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Benim aklıma bir liste yapmak geldi, faydalı olacağına inanıyorum.

Nikon marka olarak üzerinde netleme motoru bulunmayan standart lensleri (ikinci el olarak da bir ihtimal bulabileceğimizi düşünerek, hani ucuza maledeceğiz ya? Benim bildiğim modelleri) sıralayalım. Fiyatlar ikinci el ortalama fiyatlardır. Bilmediklerimi de sizler ekleyiniz:

28-80 mm 2 farklı versiyon: AF-D ve G versiyonu, 100 ve 40 €

18-35 mm AF-D, 250-300 €. FF'de gayet kullanışlı ve performanslı bir geniş açı alternatifidir.

28-85 mm AF, 100-150 €

24-120 mm AF-D, 150 €

24-85 mm F2.8-4,5 AF-D, 300 €

35-70 mm F2,8, 250 €

35-70 mm F3-4,5, 40€

28-70mm F3.5-4.5: ?

Bu kategoride benim aklıma gelenler şimdilik bu lensler. Peki bu lenslerin odak noktasına dikkat ettiniz mi? Bu lensler bir APSC sensörlü gövdede sizin işinize ne kadar yarar? çoğu filmli makinalar zamanından kalma olan bu lensler genel olarak FF sensörlü makinalarda kullanılabilir, ama orada da artık 24 mm başlangıç noktası bir kriter olmuştur, her ne kadar 28 mm'den başlayan lensler kabul görse de. Aynı şekilde APSC sensörlü makinalarda da 18 mm zaruri bir başlangıç noktası olmuştur.

Şimdi de üzerinde netleme motoru bulunan, Nikon koduyla AF-S olarak isimlendirilen standart lensleri ve ikinci el ortalama fiyatlarını yazalım, eksiğim varsa yine tamamlayın lütfen:

DX AF-S lensler:

18-55 mm 1.versiyon: 30€

18-55mm GII. 2. versiyon: 40€

18-55mm VR: 60€

18-55mm VRII: 110€

18-70mm: 80-100€

16-85mm: 250€

17-55mm F2.8: 600€

FF AF-S lensler:

24-70mm F2.8: 1150€

16-35 mm F4: ?

28-70mm F2.8: 800€

17-35mm F2.8: 850€

Şimdi, günümüzdeki başlangıç seviyesindeki yeni kullanıcının satın aldığı gövde yüzde 99 bir DX gövde ise, birinci listedeki motorsuz lenslerin hiçbirinin bu kullanıcının işine yaramadığını, sadece 18-35 mm lik FF lensin başlangıç noktası olarak uygun olduğunu, ama bir 18-55mm lik DX lensin yenisinin bile ondan daha ucuz olduğunu herkes farketmiştir.

Eğer durum böyleyse, bu sınıftaki kullanıcının satın alacağı makinanın üzerinde netleme motoru olup olmamasının ne önemi var?

Ama Nikon marka değil de Sigma, Tokina, Tamron gibi lensleri satın almak istiyorsanız durum başka. Gerçi onların da artık son yıllardaki tüm modelleri netleme motorlu. Belki 10 yaşında bir lensi ikinci el olarak alacaksanız dediğiniz doğru, üzerlerinde motor yok. E kusura bakmayın, bir Nikon, bir Canon gibi piyasanın büyük firmaları üçüncü markaların lens yelpazesine bakıp motorlu gövde üretmez, hatta tam tersine üçüncü markalar bu büyüklerin modellerine göre hareket ederler. Nikon-Canon gibi markaların üretim noktasında stratejinin bizim bilmediğimiz çok daha farklı dayanakları vardır.

Ama abi 50 mm'yi kullanamıyorum der gibisiniz: Onun AF-D ve AF-S versiyonları arasındaki fiyat farkını kendiniz bi araştırın, sizce değer mi?

Ya iyi güzel diyorsun da telelenslerde dünyanın parasını vercez o zaman AF-S versiyonları için?

Giriş seviyesindeki kullanıcının telelensi 55-200 mm ve 70-300mm AF-S'dir. Eğer bunlardan daha üst seviye lenslere gözünü dikmişse artık o giriş seviyesi kullanıcı değil, daha üst seviye kullanıcı veya parası çok olan bir meraklıdır.

Peki makro? Günün yeni makro lenslerinin tümünde netleme motoru var. üçüncü markaların çoğu da motor ekledi artık. Zaten tam makro ile uğraşıyorsanız AF kullanmazsınız :)

ümit hocanın söylediği gibi, ayarları manuel modda kullanmak zorunda kalsanız da 1957 yılından bu yana üretilmiş tüm Nikon lensleri günün modern makinalarına takabiliyorsunuz. Nikon bu konuda hata yapmadı henüz, dar çaplı bu "mount" un pek çok zorlukları olduğu halde. Ama bir Canon, 80'li, 90'lı yıllarda kullanıcısını 2 kez üzmüş, 2 kez kazık atmış, mecburen tüm lenslerini değiştirmeye zorlamıştır. Koyun çitten atlarken kıçı görünmüş, keçi buna gülmüş, halbuki keçininki hep açık, hep görünür, ama bu göze batmaz nedense :)

Hadi herkese hayırlı hafta başları, kolay gelsin.

- Mehmet Köse tarafından düzenlendi
lens modeli ekleme
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.