İçeriğe git

Diyafram Genişliği


muhammed ayter

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar

Bir şey merak ediyorum. Doğrusu çıkamadım işin içinden.

Kafamı kurcalayan soru şu:

Manzara çekimi için tasarlanmış bir lensin, yani 24mm lik sabit bir lensin diyafram açıklığını 1.4 yapmanın mantığı nedir?

Manzara çekecek kişi genellikle bokeh istemez ve mümkün olduğunca her tarafın net olması gereken bir fotoğraf ister. Dolayısıyla da diyaframı minimum7-8 aralığında kullanır.

O halde 24mm bir lens tasarlayıp diyafram açıklığını 1.4 yapıp sonrada 7 küsür bin TL fiyat koymanın (her ne kadar yurtdışında bu fiyat farklı da olsa, ben Türkiye için konuşuyorum) ya bir mantığı var, yada ne? yada şu: ben bilmiyorum, bu kesin :)

Bu konuda fikri olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Saygılar..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cevap: 24mmler manzara için üretilmez :) Aslında manzara objektifi diye birşey yok. Sana açısı uygun gelir, alır manzara çekersin. 70-300le de manzara çekilir.

O 24mm f1.4lerin amacı geniş açıda bokeh yaratabilmek ve düşük ışıkta çekim yapabilmek. Manzara, portre, sokak vs.. senin objektifi kullanma amacına bağlı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manzara çekimlerinde yoğun ışık altında diyaframı kısmak gerekiyor elbette. Netlik çok önemli. Fakat benim şahsi olarak iki fikrim var. Bazı manzara çekimlerinde öndeki ve arkadaki kısımları bokeh ederek fotografa derinlik katmak istenebilir. Yani uzaklığı daha iyi anlayabilmek için bu gerekli. İkincisi ise ışığın azaldığı durumlarda makinenin ihtiyaç duyacağı ışığı sağlamak için diyaframı açmak gerektiğidir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manzara ve bokeh, ilginç bir tercih olmuş doğrusu. Literatürde bununla ilgili bir kaynak var mı acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

:) Ben manzara ve bokey kasdetmemiştim Mehmet bey..

Ertan bey' in "O 24mm f1.4lerin amacı geniş açıda bokeh yaratabilmek ve düşük ışıkta çekim yapabilmek" sözünü daha iyi anlayabilmek için flickr gibi sitelerden biraz bakındım. "Geniş açıda bokeh"?! Acaba nerede olabilir filan... Malum, öğrenciyiz. Ertan bey de işin ehli... öyle ya, söylediği boş degil.. Geniş açıda bokeh yaratilmek nerede ihtiyaç olabilir, filan.. derken.. flickr' da gezinmeye başladım. 24mm 1.4 le çekilmiş fotoğraflara bakmak için. Gödüğüm de şu ki, yakın mesafeden kadraja sığmağan konuları hem kadraja sığdırmak hem de bokeh yaratabilmek. Sonra da dedim ki, herhalde 24mm 1.4 gibi, hem geniş açı hem geniş diyaframlı lensler galiba bu amaçla kullanılıyor diye düşündüm. Onun üzerine "şimdi daha iyi oturdu" dedim..

çok uzun bi açıklama oldu ... :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Muhammed bey, benim cevabım Orhan beyin mesajına idi.

24 mm F1.4 türü lensleri video işlerinde bi hayli tercih ediyorlar. Yine 35 mm F1.4 kullanan uç noktada bir araba fotoğrafçısı görmüştüm.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ertan bey de herhalde benim "bokey" e güldü bu kadar. Az daha zorlasaymışım "hokey" olacakmış, ki konu da iyice zıvanadan çıkacakmış.. Yanlış anlamanın/anlaşılmanın üstüne de tam iyi giderdi :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manzara ve bokeh, ilginç bir tercih olmuş doğrusu. Literatürde bununla ilgili bir kaynak var mı acaba?

Mehmet bey, daha çok yeni sayılırım fotoğraf konusunda. Başka bir kaynaktan edindiğim bilgi ile yazdım sadece. Demekki her kaynak doğru değil >_>:rolleyes:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.