İçeriğe git

dx gövdeye fx lens


Recommended Posts

nikon d5100 makinem var bildiğim kadarıyla dx formatında bir makine bu

nikon 70-300 veya tamron 70-300 lens alacağım bildiğim kadarıyla bu lensler de fx formatlı lensler

normalde 16 mp olan çözünürlük dx gövdeye fx lens taktığım zaman düşer mi?

başka dezavantajları olur mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

genel olarak bir sıkıntı yaşamazsınız. Gene de lens satın alırken uyumluluk konusunda dikkatlı olun zira D5100'de AF motoru gövde üzerinde yok diye biliyorum.

Bir FX lensi DX gövdede kullandığınız zaman optik olarak ortalama 1.5 gibi bir avantajınız olur. Bunun anlamı mesela pazardan aldım bir tane eve geldim bin tane gibi, dışarıdan aldığınız 70-300mm lens eve geldiğinizde 105-450mm gibi davranabilir. bunun nedeni DX gövdelerde kullanılan algılayıcıların daha küçük olmasından dolayıdır. Genellikle x1,3 veya x1,5 hatta x1,7 gibi rakkamlara denk gelebilirsiniz. Kendi makinenizin çarpan katsayısını internetten bulabilirsiniz.

16mp olan bir algılayıcınız normal şartlarda ne lens takarsanız takın, size hep 16mp değerinde fotoğraflar üretecektir. Haliyle lens ile bu değerin arasında ilişki yoktur. içiniz rahat olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu lens hem DX hem FX format makinada kullanılabilir . FX formatta sensor daha büyük olduğundan köşelerde özellikle 70 mm bölgesinde vignetting denilen kararmalar olabilir ama 300 mm tarafında olmayabilir diye düşünüyorum . Çözünürlük kaybı kesinlikle yaşanmaz .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben 70-300 VR yi hem dx hem fx gövdede kulladım ve bahsettiğiniz gibi bir sorun yaşamadım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tamron içinde aynısı geçerlimi.?

Teknik olarak geçerli olduğu görünmekte ancak ben denemedim deneyen var ise tecrübelerini yazarsa daha doğru olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Toledoman;

DX FX arasındaki farkı henüz bilemeyecek seviyedeki kullanıcıya ileri seviyedekilerin anlayabileceği köşe kararmasından bahsetmeniz sadece kafa karışıklığına sebep olur, yani yardım edeyim derken iyice korkutursunuz.

Bu seviyedeki kullanıcı nerden bilecek vignet nedir, yapmayın Allah aşkına. Bu konuda bilgili olabilirsiniz ama başlangıç seviyesindekilere üst seviye tavsiyeleri yapmanız hoş değil, doğru da değil.

@Akif Yüzbaşıoğlu;

Size bir anahtar veriyorum:

- üzerinde DX ibaresi olan lensler sadece APS-C sensörlü, ya da diğer deyişle DX gövdelerde tam performanslı çalışır (FX yani full frame (tam boyut sensör) makinalarda da çalışır ama tüm sensörü doldurumaz).

- üzerinde Dx ibaresi bulunmayan lensler (FX falan yazmaz yanılmayın) hem DX hem de FX gövdelerde tam performansla çalışır.

Bu bilgilere göre seçiminizi yapınız.

Köşe kararması, sensör doldurması gibi ileri seviye kullanıcılarının sık dokuyup ince elediği konulara kafanızı yormayınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@mehmet köse ;

Fotoğrafta kimin hangi seviyede olduğunu bilemem bilmek te istemem sadece sorulan bir soruya bildiklerim ölçüsünde cevap veririm o kişi söylediklerimi anlar ya da anlamaz , anlamazsa o kişi bir daha sorar bu sefer de başka bir arkadaş cevaplar böylece başka bir konu da forumda irdelenmiş olabilir. Neticede o kişi burada bir sürü kişinin fikrini okuyacak ve çoğunluk ne diyorsa ya da anladığı ölçüde hareket edecektir. önemli olan burada birine yardım etmeye çalışırken sehven yanlış şeyler söylememektir. Yanlış ta olsa hiç önemli değil bir arkadaş tarafından düzeltilir bu forumun amaçlarından ve güzel taraflarından biri de budur zaten . Kaldı ki yazdıklarım anlaşılmayacak ve kafa karıştıracak şeyler kesinlikle değildi. Dolayısıyla iyi niyetle üstelik te doğru bilgilerle ( yanlış ta olabilirdi hiç farketmez) yazdığım yazıya ' hoş değil doğru da değil ' şeklinde azarlar tarzda bir cevap vermenizi çok yadırgadım. Burada yazılan yanlış şeylere forumdaki tüm üyelerin düzeltme yapma hakkı elbette vardır ama sizin yaptığınız gibi tabiri caizse

yorumcuya ' ayar çekme ' tarzınızı kabul etmiyorum. Bu yaptığınız hoş ta değil doğru da değil !

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@mehmet köse

ha pardon bi de şöyle bir şey var , yorumculara böyle höt zöt yaparsanız , birilerine iyi niyetle yardım etmek isteyen bazı insanlar yorum yazıp göndermekten kaçınır korkar hale gelirler acaba mehmet köse bize de bir ayar çeker mi diye .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Toledoman

Seni bir süredir forumda takip ediyorum. Tarzın, yazıların site kurallarıyla çelişiyor. Adın sanın belli değil, seviyenin ne olduğu ise belli. Seni kibarca ikaz ettim, ama aynı tarzınla cevap yazmaya devam ediyorsun. Saygısızlığını kınıyorum. Bu tarzda devam edersen sitenin kurallarına göre gerekli yaptırımlar uygulanır, bilgine.

Benim ne olduğumu ve ne olmadığımı bu sitenin müdavimleri bilir; bundan dolayı boş yere kendini yorma. Hayatta başarılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sanırım sitede Mehmet Abi'nin en çok karşı çıktığı kişi benimdir.

Kimi zaman benim cahilliğimden, kimi zaman fazla gaza gelmemden yanlış yada ona göre yanlış şeyler söylüyorum uyarıyor.

Doğru birşey diyincede övüyor.

Ben henüz Mehmet Abi nin doğruya yanlış dediğini görmedim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mehmet efendi ! Asıl saygısızlığı yapan sensin ! Sen kimsin ki beni ikaz ediyorsun ? Bugüne kadar bu siteye soru ya da yardım amaçlı yazdığım zaten 3-5 tane yazım var İddia ettiğin gibi uygun olmayan bir tarzda yazılmış veya site kurallarına uymayan sadece 1 adet yazımı çıkar ve buradan yayınla eğer yayınlayamazsan müfterisin ve seviyesizin en önde gidenisin. Adımı sanımı çok merak ediyorsan insanca sorarsın öğrenirsin. Ben 49 yaşındayım 21 yıldır da fotoğrafla kendi çapımda ilgileniyorum fakat fotoğrafta ulaşılan seviyeye değil insanlık seviyesine önem veririm sende de o yok . Yani senin anlayacağın dilde söylemek gerekirse senin gibi dandik heriflerle uğraşmaya ayıracak ne vaktim ne de sabrım var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Toledoman

(Benim bildiğim Toledo İspanya'da bir yarım ada ve bir de bir araba modeli Seat Toledo. "Gaziantep adamı" benim için daha saygın bir ad olurdu, çünkü o şehirde görev yaptım ve insanına saygım var)

Kötü söz sahibine aittir, böylece seviyenizi burada belgelemiş oldunuz.

Bu siteye 9 Şubat 2014 tarihinde üye olmuş birisiniz, yani şurada 3 aylık bir geçmişiniz var.

Fotoğraf sanatında ve Nikon markasını tanımakta ne olduğunuzu ve olmadığınızı şu ilk mesajınız gayet güzel anlatıyor:

11.06.2014 - 07:31

Bende 70-300 var memnunum ama yukardakilerden 1 stopluk ta olsa diyafram avantajı nedeniyle Nikon AF-S 55-300mm f/3.5-5.6G ED VR Lensi seçerdim diyecem ama sanırım nikonun böyle bir lensi yok :)3,5-5.6 diyaframlı olarak 18-300 mm ve 28-300 mm lensler var. 100-200 dolar fazla verip 18-300 alırdım. Kullanımda esneklik ve lens tak çıkarla uğraşırken enstantene kaçırma durumu yaşamaz , sensörü bir nebze de olsa tozdan korurdum .

Ben bu mesajınıza binaen diğer arkadaşları yanlış yönlendirmeyin diye kibarca ikaz ettim sizi. Ama siz işi terbiyesizliğe döktünüz, kendiniz bilirsiniz.

Bu arada korkmayın, kimse sizi siteden falan atmaz, sadece bu yaptığınız rezillikten dolayı daha ne kadar bu sitede insanlar sizi ne kadar ciddiye alır bilinmez. İşte bu sitenin yaptırımları derken kasttettiğim buydu, ama siz onu da yanlış anladınız.

Dedim ya, hayatta başarılar

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konuda da sorulan sorular bana manidar gelmişti , bizimle dalga geçtiğinizi düşünmüştüm.

http://www.nikonturk.com/konu/1896-nikon-d7100-af-arizasi/page__p__16910#entry16910

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konuda da sorulan sorular bana manidar gelmişti , bizimle dalga geçtiğinizi düşünmüştüm.

http://www.nikonturk...6910#entry16910

Buna benzer noktada açtığı konular çok. Bunlardan hangisine bakarsanız kafanız karışıyor, kendi içinde çelişiyor zaten:

17.06.2014 - 11:04

merhabalar

Nikon D7100 üm var. Yukardaki iki lens arasında hangisini almalıyım ve neden ? Özellikle de fotoğraf kalitesi , keskinlik, kontrast gibi yÖnlerden yorumlamanızı rica ederim . Daha ucuz olanı almaya değer mi değmez mi ve neden ? Lütfen direk 2,5 kat pahalı olanı al şeklinde değil de teknik anlamda beni ikna edici yorumlar yazın :)

saygılar

03.06.2014 - 06:39

Nikon 80-400 mm f/4.5-5.6G ED VR AF-S lensi kullanan var mı ? Nikon 70-300 VR ile değiştirmeye değer mi ? Özellikle 300 mm den sonra gÖrüntü keskinliği nasıl ? Amazon fiyatı 2700 USD

13.05.2014 - 05:52

Elimde Nikon 18-140 VR f:3.5-5.6 ve Nikon 70-300 VR f:4.5-5.6 lensler var.

Bunları Nikon 18-300 VR f:3.5 - 6.3 lens ile değiştirme fikrim konusundaki yorumlarınızı beklerim . ( taşıma kolaylığı ve lens tak-çıkar kolaylığı açısından değil mümkünse fotoğraf kalitesi açısından yorumlamanızı rica ederim )

saygılar

28.02.2014 - 11:11

1 hafta Önce amerikadan bir arkadaşım nikon d7100 getirdi ama daha 100 fotoğraf çekmiştim ki AF netlemesi bozuldu çoklu noktalı AF netleme yapıyor ama merkezden tek noktalı AF netlemesi yapmıyor. ( M modu ) Bunun garanti belgesi türkiyede geçerli mi ? 19 yıldır nikon kullanırım bu 5. nikon makinam ilk defa bir sorunla karşılaştım :(

gif.gif 20140228_201714.jpg 202.56K 48 İndirme sayısı

09.02.2014 - 08:54

D90 , D7000 ve D7100 ün minimum shutter sayıları nedir bilen var mı ?

Bütün bunları okuduktan sonra bu arkadaşı nezaket kuralları içinde kalarak ikaz etmek benim tek suçumdur. Halbuki yılların fotoğrafçısı bile olsa dijital dünyada pek çok eksiğinin olduğunu farkettiğim bu arkadaşın diğer arkadaşlara faydalı olacağına inanmak oldukça zor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mehmet efendi ! Asıl saygısızlığı yapan sensin ! Sen kimsin ki beni ikaz ediyorsun ? Bugüne kadar bu siteye soru ya da yardım amaçlı yazdığım zaten 3-5 tane yazım var İddia ettiğin gibi uygun olmayan bir tarzda yazılmış veya site kurallarına uymayan sadece 1 adet yazımı çıkar ve buradan yayınla eğer yayınlayamazsan müfterisin ve seviyesizin en önde gidenisin. Adımı sanımı çok merak ediyorsan insanca sorarsın öğrenirsin. Ben 49 yaşındayım 21 yıldır da fotoğrafla kendi çapımda ilgileniyorum

Okudum bildim deme

çok taat kıldım deme

Eğer Hak bilmez isen

Abes yere gelmektir

fakat fotoğrafta ulaşılan seviyeye değil insanlık seviyesine önem veririm sende de o yok . Yani senin anlayacağın dilde söylemek gerekirse senin gibi dandik heriflerle uğraşmaya ayıracak ne vaktim ne de sabrım var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mehmet efendi ! Bu yazdıklarımda aynen dediğim gibi gerek tarz gerekse site kurallarına aykırılık açısından hiçbir sıkıntı olmadığı gayet aşikar . Bilmediğim, eksik veya yanlış bildiğim şeyler olması gayet normal hiç kimse mükemmel değildir. Ama şu ya da bu nedenle sormuş olduğum , kimine göre çelişkili ,saçma veya kafa karıştırıcı olduğu iddia edilen ve sonunda da saygılar diyerek bitirdiğim bu sorularımı ya da yorumlarımı küçümsemek , hor görmek ve aşağılamak hakkını nereden alıyorsun , sana bu hakkı kim veriyor ? Değil sitenin yöneticisi , editörü , kurucusu , medya holding patronu olsan bile böyle bir hakkın yok. Sen daha bu işin alfabesini kavrayamamışsın . Bu forum sitesinin en temel amacı ( tabii normalde olması gereken ) fotoğrafla ilgili olmak şartıyla ileri ya da amatör seviyedeki herkesin her türlü soruyu rahatça çekinmeden sorabilmek olmalıdır. Soruya da isteyen cevap verir istemeyen vermez Dünyadaki tüm forum sitelerinin en temel felsefesi budur ve bu kadar basittir . Ama burası maalesef senin gerekli gereksiz ahkamlar keserek , kişileri veya soruları aşağıladığı , hor gördüğü , küçümsediği , ayar verdiği ya da azarladığı , egolarını tatmin ettiği bir site haline gelmiş durumdadır. Al siteni başına çal kaydımı da derhal sil . Duanla yaşamadım ki bedduanla öleyim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.