İçeriğe git

Capture NX2' de fotoğrafa imza eklemek


Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar.

Capture NX2' de fotoğrafa imza eklenebiliyor mu?

Yoksa imzayı Capture NX2' de işimiz bittikten sonra başka bir programda mı, (örneğin photoshop) ekleyebiliyoruz?

Bildiğim kadarıyla Mehmet Köse bey Capture NX2 kullanıyordu herhalde. Değerli yardımlarını esirgemeyeceklerini umuyorum :)

Teşekkürler.

Not: Bu arada, Capture NX2 aramaktan yoruldum. Hatta sırf bununla uğraşmaktan Mac' imin Safari' sine virüs bulaştı, biliyorum şok oldunuz. Ama Safari bile virüs yiyebiliyormuş demekki. Merak edenler için de canlı örnek benim... Neyse,.. Hatırladığım kadarıyla Orçun bey' de soruyordu, hazır konu olmuşken bunu da cevaplayıp aradan çıkartıyım. Orçun bey, Capture NX2' te Nikon tüm yolları kapamış, inanın benim tecrübelerim yetmedi. Nikon -gördüğüm kadarıyla- özellikle Türkiye' deki kullanıcılar için (aslında tüm ortadoğudaki kullanıcılar için tabiiki) aklına gelebilecek tüm yasak yolları tutmuş, geçiş yok yani.. Neredeyse tüm crack sitelerini kontrol altında tutuyor. Veya crack siteleri diye bildiğimiz siteler zaten markalarla anlaşmalı çalışıyordu da biz bilmiyorduk.. Bilemiyorum artık. Bu kadar derinler hakkında yorum yapmak yanlış olabilir. Ama özet olarak bu programın Mac için crack' ini arayanlar, en azından şu an için uzun süre daha arayacaklar gibi görünüyor .. Peki ben ne yaptım. Vallahi üzgünüm, EaMAAriKıN' dan sipariş ettim ve şu an bilgisayarıma kurdum. :)

Capture NX2 edinmek hakkında kısa not:

Program Türkiye' de Nikon yetkili satıcılarında satılıyor.

Yurt dışındaki sitelerin hiç birinden dijital formda satılmıyor. Yani kredi kartıyla alıyım internetten download ediyim yok. Peki ne var? Yurtdışındaki sitelerden box halinde (kutu lisans) satılıyor.

Bu yolla getirildiği takdirde yaklaşık 90 usd civarı taşıma+gümrük masrafı oluyor. Bu da 139 usd lik bir CD' nin Türkiye' de elinize kadar ulaşması 230 usd gibi bir tutara tekabül etmesi anlamına geliyor. O da eşittir = 500 tl civarı bir tutar. Türkiye'den hiç uğraşmadan alıyım diyenler için ise bu fiyat 730 tl.

Karar sizin. Saygılar :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Muhammed bey tarzım gereği fotoğraflarıma imza eklemiyorum belki de dama altında imza olacak bir fotoğrafım olmamasın da kaynaklı olabilir :) Gördüğüm kadarı ile böyle bir imza ekleme menüsüne capture nx'te rastlamadım düzenleme bittikten sonra ps'te çok kolay biçimde ekleyebilirsiniz , biraz uğraştırır ama benim bildiğim yöntem bu , bende aynı biçimde aradığım capture nx te olmayan bazı işlemlere ps de devam edit işlemi sonlandırıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ramiz bey, teşekkür ederim. Benim de şöyle bir kaygım var. Yani, daha doğrusu, bir yerlerden şöyle birşey duymuştum: Capture NX' te alınan JPEG ile Photoshopta alınan JPEG aynı olmuyormuşŞŞ :)

Yani Capture' da alınan JPEG daha kaliteli oluyormuş, falan filan.. Ben de bu söylentilerden dolayı içime bir kurt düştü, ve dolayısıyla, tabii mümkünse, "bütün işlerimi capture' da yapıp çıkıyım" diye düşünmüştüm... Ama madem öyle, ne yapalım.. Sağlık olsun. Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ramiz bey, teşekkür ederim. Benim de şöyle bir kaygım var. Yani, daha doğrusu, bir yerlerden şöyle birşey duymuştum: Capture NX' te alınan JPEG ile Photoshopta alınan JPEG aynı olmuyormuşŞŞ :)

Yani Capture' da alınan JPEG daha kaliteli oluyormuş, falan filan.. Ben de bu söylentilerden dolayı içime bir kurt düştü, ve dolayısıyla, tabii mümkünse, "bütün işlerimi capture' da yapıp çıkıyım" diye düşünmüştüm... Ama madem öyle, ne yapalım.. Sağlık olsun. Teşekkür ederim.

Duyduğumu değil görüp bildiği söyliyeyim o zaman Muhammed bey aynen dediğiniz gibi ps kendince bir yorum katıp bir fark yaratıyor , bu konunun teknik detayını Mehmet hoca daha detaylı verebilir sanıyorum artık renk uzayından mı neyse böyle bir durum var , ben genelde fotoğrafı çeker iken pc başına çok az iş bırakacak biçimde çekmeye çalışıyorum ve eğer o fotoğraf benim için önemli ise sadece capture nx'te işliyorum , Ha bu demek değildir ki Ps'te bu iş olmaz zaten bunu dersek gülerler :) adamlar neler yapıyor sonuçta , benim kısır bilgim ile geldiğim nokta bu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Capture NX i hatırladığım ve PS i bildiğim kadarı ile konuşuyorum.

X bir RAW dosyasını çekip PC ye aktardığınızda;

ViewNX ve CaptureNX ile açtığınızda o fotoğrafı silik, renksiz, tatsız, tuzsuz çıkarmaz. RAW'ın içine gömülü olan JPEG e göre gösterir rengarenk cıvıl cıvıl.

PS+ACR birleşkesi ise RAW 'ı en yavan kuru renksiz hali ile açar (içindeki JPEG i gün yüzüne çıkarma varsada ben bilmiyorum yada biliyorsamda hatırlamıyorum çünkü hiç ihtiyaç duymadım) .

Şimdi bir tarafta en kusursuza yakın (tabi kamera ayarlarınız doğruysa) renkler kendinden gelmiş RAW, diğer tarafta yavan ama daha iyi de olabilir daha beterde olabilecek bir RAW.

Ben ilk Pentax dan Nikon'a geçince RAW ları işleyemiyordum. Pentax da edindiğim yöntemler Nikon da fotoğrafın bozulmasına renklerin sapıtmasına sebep oluyordu. çektiğim JPEG bir fotoğraf RAW dan daha iyi çıkıyordu.

çünkü PS + ACR yi doğru şekilde kullanamıyordum.

Zamanla oldu yada kendi gözüme göre oldu diyelim. Şuan PS + ACR kombinasyonu ile makinenin JPEG indne daha iyi sonuç elde ediyorum. Hal böyle olunca RAW içine gömülü olan JPEG e ihtiyacım olmuyor, hali ile CaptureNX e ihtiyacım olmuyor, hali ile PS ile yapılan müdehale fotoğrafı daha çok bozuyor söylemide doğru olmuyor.

Teknik argümanlar ile Capture NX in yaptığı JPEG daha iyi olur diyen çıkarsa buyursun bizde öğrenelim.

Benim gözümde Capture NX bazı avantajları olan bir yazılım, Photoshop ise Photoshop yani adı bile avantaj :D

Misal fotoğrafa keskinlik vermek istiyorsun google a sormak bile yeterli. 0,01273261sn içinde liseli bir ergenin bloğuna erişmiş konuyu okurken buluyorsun kendini.

Ve evet daha önce söylediğim gibi Capture NX windows ortamında da MAC ortamında da C*RACK lı çalışıyor. Ben ikisinide kullandım.

Tek sıkıntı deneme sürümü bittikten sonra MAC de elin kolun bağlanıyor, yeni MAC kurulumu gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Capture NX2 ile şu ana kadar bahsettiğiniz imza ekleme, logo ekleme, üst üste katman bindirme gibi işlemleri hiç yapmadım, nasıl yapıldığını da bilmiyorum.

Bu yazılım benim için Nikon rawlarını en optimum seviyede tiff ya da jpg olarak dönüştürebildiğim, bunu yaparken 14 bitlik rawdan 16 bitlik tiff alırken en geniş dinamik aralığı yakalyabildiğim, fotoğrafa kesim uyguladıkça detaydaki renk ve keskinlik farkını görebildiğim, çekim esnasında unutulan/gözden kaçan/yapılan hataları bertaraf edebildiğim, kısaca benim dijital karanlık odam.

Bir başka deyişle şu 3 bileşen haricindeki tüm ayarlara sonradan müdahale edebiliyorsunuz: ISO, diyafram ve enstantane!

Yani biraz sokak diliyle fotoğrafı ikinci defa bilgisayar başında çekebiliyorsunuz! Dikkat edin, PS ile rötuş işleminden bahsetmiyorum.

Neden bu konuda ısrarcıyım?

Bunu, bir fotoğraf sergisi için 100x150cm boyutlarında baskı alacağım kareleri hazırlarken tecrübe ettim. Her ne kadar kalibreli ips monitörde gören göz farkedebiliyorsa da büyük baskılarda bile ancak ve ancak 8 bit çalışabilen baskı makinalarına rağmen dinamik aralığı ve detaydaki kaybı farkedebiliyorsunuz.

Hatta fotoğraf boyutunu küçültürken bile yine şiddetle tercih ettiğim bir yazılım bu. "Batch process" menüsünden tek tıkla bütün klasörü hiçbir kalite kaybı yaşamadan, her türlü seçenek imkanıyla istenilen boyuta/kaliteye çevirmeniz mümkün. Bunu PS'da yaparken dikey ve yatay kareler için ayrı ayrı "droplet" oluşturmak zorundasınız. Halbuki CNX bunun için size yatay/dikey kadraj farkı sormuyor bile.

Şimdi, CNX'ten çıkma bir jpg ile PS'dan çıkma jpg arasında kalite farkı var mıdır? Buna ezbere cevap veremem, teknik altyapısı ve ekipmanları güçlü bir fotoğrafçı bunu bilebilir. Bu biraz laboratuvar ortamında ulaşılabilecek bir bilgi bence. Ben jpg dönüşümünü CNX ile yaptıktan sonra orjinal dosyayı saklarken ebatını küçülttüğüm bir kopyasını PS'da düzenliyorum; bu nedir, işte imza-logo eklemek, gerek varsa kadraja müdahale etmek, eğer yakın cilt çalışmaları ise gerekli ten yumuşaklığını sağlamak gibi basit müdahaleler. Bu işlemlerden sonra PS'dan aldığım jpg'i gerek webde gerekse dijital veri olarak sahipleriyle paylaşıyorum. Büyük baskı isteyenlere yine dosyanın orjinalini veriyorum. Bu dosyaya da ihtiyaç varsa PS üzerinde basit müdahaleler yapıyorum.

Ama asla bir ışık, kontrast, renk doygunluğu, keskinlik, iso gürültüsü giderme, beyaz dengesi gibi parametlere PS üzerinde müdahale etmiyorum! Bana göre jpg üzerinde bu parametrelerle oynamak fotoğrafın ebesini belliyor! Bu parametrelere zaten CNX üzerinde raw halindeyken müdahale etme imkanı var ve sonuçları yüzde bin daha iyi jpg'e göre.

Şimdi ACR kötü müdür, hayır, eğer jpg çıktı kalitesi yetersiz olsaydı dünyada bu kadar fotoğrafçı kullanmazdı, özellike Canon kullanıcıları ACR'yi tercih ediyor. Bilene göre belki de daha kolaydır; çünkü CNX yapı olarak biraz ters bir yazılım, tıpkı windowstan MCOS'a geçmiş bir kullanıcı gibi hissedersiniz kendinizi. Ama mantığını çözdüğünüzde bu kez ACR'nin raw işleme prosedürü size tuhaf gelir.

Bu arada CNX'in devam etmeyeceği gibi bir dedikodu var nette; onun yerine View NX benzeri bir yazılımın son zamanlarda denendiğini duyduk. Nik Software denen firma neden bu yolu seçti bunu bekleyip göreceğiz.

CNX'in Hollanda'da resmi dükkan satış fiyatı 159 Euro. Web üzerinden key gönderme durumu yok, retail olarak kutuyu satın alıyorsunuz, serial içinden çıkıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Artık Capture 4 var.

Sanırım CaptureNX ve Camera Control pro nun birleştirilmiş bir hali.

İndirip denemek lazım tam olarak ne diye ama dünya kupasından hiç bişeye zaman kalmıyor şu aralar :wacko:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kalite konusunda Gökhan bey'e katılıyorum. Daha önce direk Camera RAW da işleyeme çalıştığım fotoğrafı, VNX ve hala kullanmasını öğrenmeye çalıştığım CNX de işlediğimde daha canlı ve DR daha düzgün fotoğraflar elde ediyorum. Hiçbir işleme programını tam olarak kullanmıyorum sebebi belkide budur bilemiyorum ama en kısa sürede en güzel fotoğrafı VNx de elde ediyorum.

Birde monitör farkından ziyade fotoğrafı görüntülediğiniz program da önemli, Vnx de işlediğiniz fotoğrafı ACDSee de izlerseniz çamur gibi gözüküyor.

Ama anlamadığım tek şey yine Nikon'un politikası;

Capture NX gibi bir programı ücretli satarak mı daha çok kazanırsın, ücretsiz verip tüm Nikon kullanıcılarını memnun ederek mi?

Bilindik paylaşım sitelerinde çok beğendiğim fotoğrafı izledikten sonra direk exif bakıyorum. Hangi ekipmanla çekmiş, nasıl çekmiş diye.

Bırak insanlar nikonla çektiklerini kendi güzel bir programınla işlesin, kaliteli fotoğraflar üretsin, diğer markalarla soluk fotoğraflar üreten kullanıcı da ''vayy bee işte Nikon renkleri desin''.

CNX satarak kazandığından çoook daha fazlasını kazanırsın Nikon..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Capture NX2 ile şu ana kadar bahsettiğiniz imza ekleme, logo ekleme, üst üste katman bindirme gibi işlemleri hiç yapmadım, nasıl yapıldığını da bilmiyorum.

Bu yazılım benim için Nikon rawlarını en optimum seviyede tiff ya da jpg olarak dönüştürebildiğim, bunu yaparken 14 bitlik rawdan 16 bitlik tiff alırken en geniş dinamik aralığı yakalyabildiğim, fotoğrafa kesim uyguladıkça detaydaki renk ve keskinlik farkını görebildiğim, çekim esnasında unutulan/gözden kaçan/yapılan hataları bertaraf edebildiğim, kısaca benim dijital karanlık odam.

Bir başka deyişle şu 3 bileşen haricindeki tüm ayarlara sonradan müdahale edebiliyorsunuz: ISO, diyafram ve enstantane!

Yani biraz sokak diliyle fotoğrafı ikinci defa bilgisayar başında çekebiliyorsunuz! Dikkat edin, PS ile rötuş işleminden bahsetmiyorum.

Neden bu konuda ısrarcıyım?

Bunu, bir fotoğraf sergisi için 100x150cm boyutlarında baskı alacağım kareleri hazırlarken tecrübe ettim. Her ne kadar kalibreli ips monitörde gören göz farkedebiliyorsa da büyük baskılarda bile ancak ve ancak 8 bit çalışabilen baskı makinalarına rağmen dinamik aralığı ve detaydaki kaybı farkedebiliyorsunuz.

Hatta fotoğraf boyutunu küçültürken bile yine şiddetle tercih ettiğim bir yazılım bu. "Batch process" menüsünden tek tıkla bütün klasörü hiçbir kalite kaybı yaşamadan, her türlü seçenek imkanıyla istenilen boyuta/kaliteye çevirmeniz mümkün. Bunu PS'da yaparken dikey ve yatay kareler için ayrı ayrı "droplet" oluşturmak zorundasınız. Halbuki CNX bunun için size yatay/dikey kadraj farkı sormuyor bile.

Şimdi, CNX'ten çıkma bir jpg ile PS'dan çıkma jpg arasında kalite farkı var mıdır? Buna ezbere cevap veremem, teknik altyapısı ve ekipmanları güçlü bir fotoğrafçı bunu bilebilir. Bu biraz laboratuvar ortamında ulaşılabilecek bir bilgi bence. Ben jpg dönüşümünü CNX ile yaptıktan sonra orjinal dosyayı saklarken ebatını küçülttüğüm bir kopyasını PS'da düzenliyorum; bu nedir, işte imza-logo eklemek, gerek varsa kadraja müdahale etmek, eğer yakın cilt çalışmaları ise gerekli ten yumuşaklığını sağlamak gibi basit müdahaleler. Bu işlemlerden sonra PS'dan aldığım jpg'i gerek webde gerekse dijital veri olarak sahipleriyle paylaşıyorum. Büyük baskı isteyenlere yine dosyanın orjinalini veriyorum. Bu dosyaya da ihtiyaç varsa PS üzerinde basit müdahaleler yapıyorum.

Ama asla bir ışık, kontrast, renk doygunluğu, keskinlik, iso gürültüsü giderme, beyaz dengesi gibi parametlere PS üzerinde müdahale etmiyorum! Bana göre jpg üzerinde bu parametrelerle oynamak fotoğrafın ebesini belliyor! Bu parametrelere zaten CNX üzerinde raw halindeyken müdahale etme imkanı var ve sonuçları yüzde bin daha iyi jpg'e göre.

Şimdi ACR kötü müdür, hayır, eğer jpg çıktı kalitesi yetersiz olsaydı dünyada bu kadar fotoğrafçı kullanmazdı, özellike Canon kullanıcıları ACR'yi tercih ediyor. Bilene göre belki de daha kolaydır; çünkü CNX yapı olarak biraz ters bir yazılım, tıpkı windowstan MCOS'a geçmiş bir kullanıcı gibi hissedersiniz kendinizi. Ama mantığını çözdüğünüzde bu kez ACR'nin raw işleme prosedürü size tuhaf gelir.

Bu arada CNX'in devam etmeyeceği gibi bir dedikodu var nette; onun yerine View NX benzeri bir yazılımın son zamanlarda denendiğini duyduk. Nik Software denen firma neden bu yolu seçti bunu bekleyip göreceğiz.

CNX'in Hollanda'da resmi dükkan satış fiyatı 159 Euro. Web üzerinden key gönderme durumu yok, retail olarak kutuyu satın alıyorsunuz, serial içinden çıkıyor.

Mehmet bey, teşekkür ederim. çok harika bir yazıydı. Gerçekten istifade ettim.

Bir detay sormak istiyorum ki, taa konuyu açarken aslında kasdettiğim şeydi. CNX' te jpeg aldıktan sonra bu jpeg' i tekrar - tabiri caizse - Photoshop' a sokup çıkarmak (imza, logo vs eklemk amacıyla) herhangi bir kalite kaybına sebebiyet veriyor mu? Bu konuda kesin bir bilgi var mı?

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Artık Capture 4 var.

Sanırım CaptureNX ve Camera Control pro nun birleştirilmiş bir hali.

İndirip denemek lazım tam olarak ne diye ama dünya kupasından hiç bişeye zaman kalmıyor şu aralar :wacko:

@Gökhan capture 4 dediğin yeni bir sürüm mü program mı ? NX 2.4.7 var en son, ama capture 4 deyince 2005 yılı bir yazılım buluyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Gökhan capture 4 dediğin yeni bir sürüm mü program mı ? NX 2.4.7 var en son, ama capture 4 deyince 2005 yılı bir yazılım buluyorum

Gökhanın kasttetiği program bu sanırım

indexen_img01.jpg

http://beta.nikonimglib.com/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Gökhan capture 4 dediğin yeni bir sürüm mü program mı ? NX 2.4.7 var en son, ama capture 4 deyince 2005 yılı bir yazılım buluyorum

Capture 4 Nikon un web sitesinde görülen Taaaaa 2005 den kalma bir yazılmmış.

Bende geÇen gördüm.

BirkaÇ ay önce Ramiz Hoca nın bahsettiği beta programın muhabbetini yapmıştık. Bende Capture 4 ü görünce o yazılım sandım.

Meğersem 9 senelik yazılımı halen web sitesinde "anasayfada" barındırıyormuş Nikon.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey, teşekkür ederim. çok harika bir yazıydı. Gerçekten istifade ettim.

Bir detay sormak istiyorum ki, taa konuyu açarken aslında kasdettiğim şeydi. CNX' te jpeg aldıktan sonra bu jpeg' i tekrar - tabiri caizse - Photoshop' a sokup çıkarmak (imza, logo vs eklemk amacıyla) herhangi bir kalite kaybına sebebiyet veriyor mu? Bu konuda kesin bir bilgi var mı?

Saygılar.

Yazımda buna kendi bildiğim kadarıyla cevap verdim. Bana göre büyük fark yok, varsa da çok düşük düzeydedir ve benim onu anlayabilecek bilgi ve becerim yok. Ekipmanım uygun, gerek monitörüm gerekse kullandığım vectorel ekran kartları bu işin en uç noktasındaki ekipmanlardan. PS'da güvenmediğim tek şey boyut küçültme. Bunda gerçekten kayıp olduğunu düşünüyorum: Belki de bu boyut küçültme ile ilgili olarak bir ders almam lazım, eksik bildiğim bir şeyler olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazımda buna kendi bildiğim kadarıyla cevap verdim. Bana göre büyük fark yok, varsa da çok düşük düzeydedir ve benim onu anlayabilecek bilgi ve becerim yok. Ekipmanım uygun, gerek monitörüm gerekse kullandığım vectorel ekran kartları bu işin en uç noktasındaki ekipmanlardan. PS'da güvenmediğim tek şey boyut küçültme. Bunda gerçekten kayıp olduğunu düşünüyorum: Belki de bu boyut küçültme ile ilgili olarak bir ders almam lazım, eksik bildiğim bir şeyler olabilir.

Boyut küçültme işlemini JPEG demi yapıyorsun abi?

Şimdi hatırladığım kadarı ile Capture NX2 de boyut küçültme çok basit ve pratikti.

Eğer JPEG çalışıyorsan PS de o kadar kolay değil, en boy oranını elle giriyorsun ve her zaman iyi sonuç alamıyorsun.

Ancak RAW üzerinde çalışıyorsan ACR (bilmeyenler için Adobe Camera RAW) ile aynı NX2 deki gibi ufaltma yapıyorsun ve aldığın sonucu daha net görebiliyorsun.

O konuda bende dediğin gibi PS üzerinde tam yaptığımı anlamadığım için artık ACR üzerinde işimi halledip PS e geçiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

capture nx2 gözlemlediğim kadarıyla gayet başarılı bir program. özellikle nikon lensleriyle çekilen fotoğraflarda ekstra bir kaç özellik daha açılıyor. nikon new dosyalarını bana göre photoshoptan daha iyi anlayıp işleyebiliyor. bu yüzden ben photoshop yerine capture nx2 tercih ediyorum.

capture nx2 varken bence photoshopa pek gerek yok. photoshop ile sadece tasarım işlerimi hallediyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey, teşekkür ederim. çok harika bir yazıydı. Gerçekten istifade ettim.

Bir detay sormak istiyorum ki, taa konuyu açarken aslında kasdettiğim şeydi. CNX' te jpeg aldıktan sonra bu jpeg' i tekrar - tabiri caizse - Photoshop' a sokup çıkarmak (imza, logo vs eklemk amacıyla) herhangi bir kalite kaybına sebebiyet veriyor mu? Bu konuda kesin bir bilgi var mı?

Saygılar.

Jpeg kaydedip tekrar işlemden geçen dosyayı(logo ekleme gibi) tekrar jpeg kayıt ederseniz sıkıştırılmış fotoğrafı tekrar sıkıştırdığı için küçük bir kalite kayıbı olacaktır. Bu tür işlemlerde teorik olarak en az kalite kayıbı CNX ile TIF kaydedip PS'de logoyu ekledikten sonra jpeg'e çevirmektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Jpeg kaydedip tekrar işlemden geçen dosyayı(logo ekleme gibi) tekrar jpeg kayıt ederseniz sıkıştırılmış fotoğrafı tekrar sıkıştırdığı için küçük bir kalite kayıbı olacaktır. Bu tür işlemlerde teorik olarak en az kalite kayıbı CNX ile TIF kaydedip PS'de logoyu ekledikten sonra jpeg'e çevirmektir.

Peki, şöyle yapsak:

1- CNX' te gerekli işlemleri yaptıktan sonra TIF olarak kaydedelim, OK.

2- Sonra PS' te logo ekleyip yine TIF olarak kaydedelim.

3- Ardından CNX' te JPEG olarak çıktı alalım.

Hani maksat çıktıyı CNX' ten almak ya..?! :D

çok mu abarttım? Yoksa mantıklı mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Baskıya verecekseniz eğer TIF olarak kalsın zaten. Yok sadece internette yayınlayacağım o yüzden jpeg yapmak istiyorum diyorsanız dediğiniz şekilde yapabilirsiniz ama bence buna değecek kadar fark olmaz. Özellikle internet ortamında herkesin ekranı, monitÖrü farklı ve gÖrdüğü renklerde çok farklı. Bu yüzden CNX ve PS jpeg renkleri arasındaki fark ortadan kalkabilir internet ortamında. Şunuda ekleyelim; CNX ve PS arasında ne kadar bir renk farkı var, hangisi daha iyi? bu soruların cevabını tam olarak bilmek çok zor. Ben Photshop CC kullanıyorum ve çok memnunum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bütün arşivinizi Tiff olarak saklamanız mantıklı değil. Çok büyük alanlara ihtiyaÇ duyarsınız. Ve buna asla değmez. Sadece baskı alacağınız Çalışmalar iÇin tiff mantıklı bir seÇimdir. Sonrasında arşivlerken yine jpg e dönersiniz. Kayıpsız bir tiff kaydedin de görün bir D800'den gelen dosyayı :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bütün arşivinizi Tiff olarak saklamanız mantıklı değil. Çok büyük alanlara ihtiyaÇ duyarsınız. Ve buna asla değmez. Sadece baskı alacağınız Çalışmalar iÇin tiff mantıklı bir seÇimdir. Sonrasında arşivlerken yine jpg e dönersiniz. Kayıpsız bir tiff kaydedin de görün bir D800'den gelen dosyayı :D

Evet gördüm, 280 mb civarı.

Ama bizim maksadımız bilgilerimizi paylaşmak, yol yöntem öğrenmek; yoksa tüm arşivimizi tiff olarak saklamak değil :D

En kötü işimiz bittikten sonra tifi siler orj. rawı saklarız.

Bu vesileyle bir soru daha sormak istiyorum, Mehmet bey. Tam bu konuyla alakalı.

Acaba bir ham fotoğraf üzerinde yapmış olduğumuz değişikliklerin kaydını tutan bir dosya olabiliyor mu CNX' te? Mesela xml gibi yada ne biliyim, bir aralar dikkatimi Çekmişti. Şimdi bu konuyu konuştukÇa aklıma geliyor. Ben her fotoğraf düzenlemesinden sonra (yanılmıyorsam CNX' den başka bir program olmalı, CNX de olabilir, emin değilim) program bir dosya üretiyordu. Tabii ben o zamanlar önemsemiyor ve bu dosyaları hep siliyordum. Bu dosyalar da hatırladığım kadarıyla xml uzantılı bir dosyaydı sanki.. Buraya hatırladığım kadarını yazıyorum. Maksat meramımı ifade edebilmek.

özetle, bir fotoğrafın orijinal hali üzerinde ne tür düzenlemeler yaptığımızı gösteren bir dosya ayRICA alabilir miyiz CNX' ten?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konuda bilgim yok, zaman zaman xml'lere ben de rastlıyorum ama hiç ihtiyaç duymadım. Benim 15-20 farklı senaryom var her gövde için, bunları zaten kaydettim, artık tek tek pek uğraşmıyorum. Batch process menüsünden uygun olanı seçim tüm klasörü gösteriyorum, gidip bir kahve alıyorum, yarım saat sonra hazır. XML'i ne edeyim bu durumda? Ayrıca Ctrl+Z denen geri dönüş her zaman var, ayrıca raw hep elimin altında, o rawı tekrar asla kaydetmem, makinadan geldiği haliyle durur, yani hem hamdır, farklı kaydet komutuyla jpg yaparım olur biter.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.