İçeriğe git

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar

Malumunuz Nikon' un -tabiri caizse- en baba lenslerinden biri olan 85mm f1.4G' ünü aradım geçtiğimiz 1-2 gün içinde. Amerika' da neredeyse hiç bir Nikon satış bayisi bırakmadım. Bir çoğunu aradım, ama aradıklarım arasında hiç birinde bu lens yok. Hatta öyle ki, bir çok zaman çoğu firmada olmayan ürünler amazon' da olur. Bu ürün amazon' da dahi yok.

özellikle dikkatimi çekti, acaba dedim, Nikon bu ürünü toplattı filan mı?

Başka bir soru, "neden bu ürünün yokluğu D810' un çıkış tarihine denkgeldi. Bu bir tesadüf mü yoksa bişiy mi aramak gerek?

:) Neredeyse öküzün altında buzağı aramaya başlayacağım. Hatta biraz daha öte gidip, komplo teorileri bile üretebilirim yani :)

Tam Amerika' dan bir arkadaş geliyordu. D810' umu sipariş ettim. Yanında bir 85mm 1.4G iyi olur diye düşünmüştüm ki, inanılır değil. Neredeyse hiç bir Nikon satış bayiinde 85mm 1.4G yok...

Paylaşıyım dedim. Belki bi fikri olan arkadaş vardır.

Not: Grey marketing ürünü değil kasdettiğim. Resmi distribütör kanalıyla satılan ürün.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Amerika'yı bilmem ama Hollanda resmi Nikon satıcılarında stoklarda bolca mevcut:

http://m.kieskeurig.nl/objectief/product/940204-nikon-af-s-85mm-f14g/prijzen

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ne BH ne ADORAMA ne BESTBUY ve daha nice küçük satıcılar.. Hiçbirinde yok. Hepsinde de sadece backorder listesinde ürün.

Note: backorder'a türkçe bir karşılık bulamadım. Merak eden arkadaşlar internetten bulabilirler.. Şu an müsait değilim, dışardan yazıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ne BH ne ADORAMA ne BESTBUY ve daha nice küçük satıcılar.. Hiçbirinde yok. Hepsinde de sadece backorder listesinde ürün.

Note: backorder'a türkçe bir karşılık bulamadım. Merak eden arkadaşlar internetten bulabilirler.. Şu an müsait değilim, dışardan yazıyorum.

Backorder için ön sipariş denebiliyor sanırım. üretici acaba yoğun şekilde başka bir ürün üretimine mi girdi? çok satan bayilerde o yüzden boşalmış olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Backorder" en yalın ve en genel anlamıyla şudur: ÜrÜn firmanın stoklarında yok. Ancak siparişi verilmiş.

Ancak terimi biraz daha teknik ve analitik olarak inceleyecek olursak bire bir BACKORDER=STOKLARDA YOK anlamı çıkmaz tabiiki. Fakat bizim konumuz iş/işletme olmadığı için detaylara girmeye gerek yok.

Nedir? Firma bu ÜrÜn için Backorder diyorsa ÜrÜn stoklarda yok, ama sipariş edilmiş ve gelecek demektir.

Önemli husus, Preorder, yani Önsipariş ise şudur: ÜrÜn stok planlaması yapıldı, Üretim sÜrmekte veya kesin olarak Üretim gerçekleşecek, ancak Ön sipariş veren kişiler sırada beklerler. Yani ÜrÜn kesin gelecek, bekleyin demektir.

Ancak backorder' da şÖyle bir durum sÖzkonusu: ben bayii olarak tedarikçime siparişimi verdim. Ama tedarikçi yarın bir gÜn ben bu ÜrÜnÜ Üretmeyeceğim, maliyetlerimde sıkıntı oluşuyor, başka planlarım sÖz konusu vs.. gibi sebeplerle erteleyebilir yada tamamen iptal edebilir. Tabii Nikon gibi dÜnya markası bir firmanın 85mm f1.4G gibi baba bir ÜrÜn için ben bunu artık Üretmeyeceğim vs.. gibi bir şey demesini beklemeyiz.

SONUç: 85mm 1.4G backorder yapılmış. Ama ne zaman gelir bilemiyoruz. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Muhammed hocam, bilgi için teşekkürler. çok aydınlatıcı oldu. Bir de BH "backordered by manufacturer" demiş. Bunu ilk okuduğumnda "üretici tarafından ürün geri çekildi" gibi bir anlam düşünmüştüm. "reseller ya da dealer" değil de, "by manifacturer" denmesinin özel bir anlamı var mı?

Bir de şu anda Amazon'da bir tane var görünüyor, gelip de bitti mi, yoksa bir başka satıcının linki mi geldi belli değil tabii. :

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi kendimce bir yorum yapmaya çalışıyım. Yanılırsam da bir arkadaş herhalde düzeltir.

BH photo Nikon ürünlerinin satışını yapmaya yetkisi olan bir bayiidir. Adorama, Best Buy gibi..

Nikon Inc. (nikonusa.com), yani Nikon Amerika diyelim, Nikon' un ana dağıtıcısıdır. Hatta anladığım kadarıyla tüm dünyanın dağıtımı Nikon Inc tarafından sağlanıyor.

Şimdi gelelim "Backordered by Manufacturer" nedir, ne olabilir?

Şimdi BH malları Nikon Amerika' dan alıyor.

BH Nikon Amerika' ya diyor ki, elimde 85mm 1.4G kalmadı arkadaş. Mal gönder bana.

Nikon Amerika' da BH' e diyor ki, fabrikaya (Manufacturer) sipariş ettik.

BH' in fabrikaya "ne zaman gelir mallar" diye sorduğunu varsayalım.

Bu belli değil. Bunu açıklamıyorlar.

Kısaca, şöyle düşünebilirsiniz. ürün üretici tarafından siparişi alındı. Yada sipariş kaydı alındı. "Backordered by manufacturer". Ama biz tüketiciler fabrikanın üretim planı hakkında bir bilgiye sahip değiliz. çünkü bu back order muhabbeti bazen satış strateji amaçlı da kullanılabiliyor. :)

Ne demek? Firmalar tüketiciyi tetiklemek, yada tabiri caizse malı kıymete bindirip cazibesini artırmak amaçlı böyle bir "backorder" planı bile yaptıkları olabiliyor.

Ben 20 yıldır iş hayatındayım. Kendim de zaten işletmeci-ihracatçıyım, ama hiç bu konunun üstüne bu kadar gitmemiştim. Hep kullanırdık, "backorder listesini bi gönderin." gibi.. Ama hala kavramın teknik olarak sınırları hakkında emin değilim. Ben şahsen pratikten bilgim var bu konuda. Hepsi bu. Terim de anladığım kadarıyla piyasa koşullarında kavrama dönüşmüş. Yoksa hukukta mevzuatta böyle bir terim olduğunu da sanmıyorum.

Dedim ya, emin değilim. Doğrusunu bilen arkadaşlar varsa ben de öğrenmiş olurum.

:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.