İçeriğe git

Makinelerdeki Iso aralığı

Turan Babacan

Recommended Posts

Makinelerde 200-6400 gibi iso aralığı olur. Birde bootlama ma ne diyorlar. 100-12800 gibi bir değere gelebiliyor. Ne kadar yüksek olduğu benim için pek önemli değil. Noise vermeye başladığı iso değerinin üstüne kolay kolay çıkmamaya çalışırım. Ama aklımda bir soru daha var. Ne kadar aşağı inmeliyim. 200 kendi aralığı 100 altına inersem fotoğraf kalitesinde bir değişiklik olur mu? Bu konuda bilgi ve fikirlerinizi paylaşabilirmisiniz? Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

iso ortama göre değişir çekeceğim fotoğrafın ışık olanaklarına göre değişir ama genelde 100 200 de kullanıyorum yeri geliyor 1200 kadar çıkıyorum elbet.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rakamsal ifadeyle en düşük değerin daha altındaki "L" değerleriyle ifade edilen değerlerin yazılımsal olarak isonun daha aşağılardaki manipulasyonu olarak biliyorum. Bundan dolayı makinanın alt değerinin daha altındaki değerleri ince eleyip sık dokuyanların kullanmamayı yeğlediğini biliyorum.

Buna karşılık güneş altında bile 1600 gibi değerlerle çekim yapmak o senaryonun ihtiyacı gereğidir, bunu yapanı da garipsememek lazım. Ya hareketi dondurmak için daha yüksek enstantaneyi amaçlıyordur, ya da gölgelerdeki detayı da kaçırmak istemiyordur. Yine aynı şekilde Kapalı/karanlık mekanlarda ortamın ışık/renk zenginliğini de fotoğrafa aktarmak için flaşın yanında yine yüksek iso kullanmak da ayrı bir kurnazlıktır, flaş bu durumda sadece dolgu olarak kullanılırken yüksek isonun avantajıyle ortamın ışıkları/bunların renkleri de karenize zenginlik katar.

Yani özetle şu iso eskiden yazıldığı kadar kaka bir şey değil, yükseltmekten korkmayın. Ben 400'ün altına inmiyorum hemen her şartta!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Özellikle güncel FX kameralarda iso 100 ile 400 hatta belki 800 arasındaki farkı ayırt etmek zaten kolay değil. Özellikle gidip aramak, o gÖzle bakmak lazım.

Bende insanların neden en düşük değerlere inmem lazım dediğini anlamıyorum.

D700 iso 200 altına inmiyor (L değerlerden bahsetmiyorum), bende inmiyorum.

D7000 iso 100 ün altına inmiyordu hatta 100 de sanırım ayarlardan bişeyi değiştirerek yapıyorduk. Onu da hiç 200 altında kullanmıyordum.

Gün ortasında bile iso 400 çok fotoğraf çekmişimdir ve noise e pek rastlamam.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 2 yıl sonra...

konuyu hortlakmak gibi oldu ama stock fotoğrafcılığı yapıyorum arada. yüklediğim fotoğraflarda bazen noise hatası diye red edilen fotoğraflar oluyor. bakıyorum 100 iso. bende iso100 üzerine çıkmamaya çalışıyorum. düşük iso da noise yaparmı sizce yoksa burdaki olay başka bir neden den mi.

D5200 kullanıyorum iso en düşün 100 de aldığımdan beri. d700 iso 200 altına düşmüyor yazmışsınız bu durumda iso yu 200 altına düşürmemek mi lazım

birde arkadaşlr bildiğiniz modele göre iso testi yapan bir site var mı mesela d5200 için önerilen en yüksek 1200 gibi veri veren 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Genel kanı yüksek iso=kumlanma biçiminde. Günümüz makinelerinin kumlanmaya daha dirençli olmaya başladığı da anlaşılıyor.

Ama diğer bir yan etkiyi de gözardı etmeyelim:

yüksek iso=düşük ve/veya düzensiz dinamik aralık...

- myasar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On 28.05.2017 at 18:22, Kirlikedi yazdı:

konuyu hortlakmak gibi oldu ama stock fotoğrafcılığı yapıyorum arada. yüklediğim fotoğraflarda bazen noise hatası diye red edilen fotoğraflar oluyor. bakıyorum 100 iso. bende iso100 üzerine çıkmamaya çalışıyorum. düşük iso da noise yaparmı sizce yoksa burdaki olay başka bir neden den mi.

D5200 kullanıyorum iso en düşün 100 de aldığımdan beri. d700 iso 200 altına düşmüyor yazmışsınız bu durumda iso yu 200 altına düşürmemek mi lazım

birde arkadaşlr bildiğiniz modele göre iso testi yapan bir site var mı mesela d5200 için önerilen en yüksek 1200 gibi veri veren 

Sen en iyisi bir konu başlığı açıp oradan sor. Bu konu altından cevap bulabileceğini sanmıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.