İçeriğe git

Sensör bakımı


Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar

Sensör bakımı hakkında internet ortamında bir takım tavsiye ve öneriler var, malumunuz.

Ancak daha güvenli ve aile sıcaklığında bir ortamda belki farklı ve ilginç öneriler de duyabiliriz diye bu konuyu açmak istedim.

Konu sensör bakımı. Evet, sensör bakımı hakkında tecrübeli arkadaşlardan, şahsen benim duymaya ihtiyacım var. Eminim başkaları da vardır. Sorularımı da mümkün olduğunca kısa tutmaya çalıştım, şöyle;

1- İdeal bir sensör bakımı ne aralıkta bir yapılmalıdır? Bu aralık shutter sayısına göre mi olmalıdır yoksa zamana göre mi? örneğin, ortalama 5 bin shutter da bir yada 3 ayda bir gibi..

2- çok sık sensör temizlemenin sakıncaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yada uzun süre bakım görmeyen sensörler ne gibi zararlar görebilir?

3- Daha önce hiç sensör temizlememiş tecrübesiz biri sensörünü kendi temizlemek istese sensöre ne gibi zararlar verebilir?

Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba Muhammed bey,

1- İdeal süre yoktur, belli aralıklarla kısık diyaframla mavi gökyüzü çekilip ihtiyaç olup olmadığı saptanabilir. Bu süre kullanım şartlarına da bağlıdır, evde yatan makineyi daha uzun aralıklarla, tozlu ortamda yapılan çalışmalarda daha sık aralıklarla. Mesela geçen ay ben temizlik yaptım, 2 gün sonra tuğla fabrikalarında bir çalışmam oldu. Sensörü kontrol bile etmeden direk temizliğe girdim.

2-Küçük pompa ile kuru temizlik yapmanın sakıncası neredeyse yok gibidir. (Havanın fazla basınçlı olmaması şartıyla). Islak temizlik çok dikkat isteyen bir konu eliniz yatkın değilse hiç girişmemek, işin ehli servislerde yaptırmak gerekir. Belli aralıklarla kontroller yapılmaz ise ve sensörde toz varsa bazı modellerde perde mekanızmasının yağı ile birleştiğinde (D7000 de başıma geldi) sensörün ısınması ile birlikte çıkması çok zor lekelere sebep olabiliyor.

3-çizerseniz veya kullanacağınız sıvı (alkol, kimsayasal karışım vs.) sensöre zarar verir. Sensörü değiştirmek zorunda kalabilirsiniz, Perde mekanizmasını bozabilirsiniz.

İlginç ve farklı önerilere gelince;

ben makinenin bayonet kısımı aşağı gelecek şekilde, makineden 15-20 cm aşağısına elektrikli süpürgenin emiş borusunu koyuyorum. Makineden çıkan veya sensördeki toz zerrecikleri ağırlıklarının çok az olması sebebi ile bayonetten dışarı çıkamayıp içerde sadece yer değiştiriyor. Bunu bayonetin etrafındaki siyah bölgelerde görebilirsiniz. Ama önünde bir emiş veya eksi basınç olursa dışarı atacaktır kendini.

Makineyi temizlediniz, sıra lenslere geldi; Makineyi lcd üzerine yatırıp bayoneti açık bırakmayınız, ortamdaki zor zerrecikleri siz lensi temizleyene kadar içeri girecektir. (gece ışıkları kapatıp, el lambasını yakıp lambanın önüne bakarsanız bunları çıplak gözle görebilirsiniz)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.