İçeriğe git

İyi Kamera ile Kötü Kamera Arasındaki Farklar Nelerdir?


Recommended Posts

Kamera satın almadan önce okumanızı önerdiğim bir makale kendi öz yazımdır.

İyi kamera ile kötü kamera arasında dört farklı parametre vardır.

1- Renk Derinliği

RGB-space.jpg

Renk derinliğinin anlamı: Fotoğrafta ne kadar fazla renk bulunduğu ile alakalıdır. Kaliteli bir fotoğraf makinasında çektiğiniz görüntüde çok fazla renk geçişi var iken, kalitesiz bir fotoğraf makinasında ara renk değerleri olmayacaktır. Bu da örnek vermek gerekirse iyi bir kamera ile bir gökkuşağının fotoğrafını çektiğinizde yukardaki fotoğraftaki gibi renkler doğal bir şekilde geçiş yapacak iken, kötü bir kamerada renkler arası geçişi gözle görebileceğiniz bir şekilde fotoğrafı elde etmiş olacağınız anlamına gelir. Renk derinliği ne kadar yüksek ise gözünüz ile gördüğünüz gerçekçi renklere yaklaşıyorsunuz demektir.

2- Dinamik aralık

Dinamik aralığın anlamı: Fotoğraf karesi içersinde gördüğünüz en yüksek parlak alan ile karanlık alan arasındaki farktır diyebiliriz. İnsan gözü şu andaki tüm kameralardan daha yüksek bir dinamik aralığa sahiptir. Yani kadraj içersindeki en karanlıktaki alana da baktığında, en aydınlık noktaya da baktığında her iki noktanında detaylarını görebilir. Şu an için piyasadaki en pahalı kamera dahi insan gözünün gördüğü dinamik aralıkta fotoğraf çekemiyor. Ama farklı teknikler ile insan gözünün görebileceği dinamik aralığa yaklaşabiliyor HDR tekniği gibi.

retouch_5.jpg

HDR tekniğinde kamerayı tripod üzerine koyup 2-3 farklı pozlanmış fotoğrafı alıp yani daha basit bir dille, biraz karanlık biraz da fazla aydınlık fotoğrafı alıp özel yazılımlar ile birleştiriyoruz. Lakin HDR tekniğini arka arkaya birden fazla kare çekmemiz gerektiği için şu anda fotoğraf makinalarında bu tekniği hareket eden plan ve objelerde kullanamıyoruz. Bu durumda da tek kare fotoğraf çektiğimizde kadraj içersinde hem çok karanlık, hem de çok aydınlık bir ortam var ise, fotoğrafı karanlık alana göre çekerseniz karanlık alan aydınlık çıkar ama aydınlık olan alan ise bembeyaz çıkar. Aydınlık olan yere göre pozlayıp çekerseniz bu sefer de karanlık olan yer simsiyah çıkar. Kısacası ne kadar çok dinamik aralık var ise gözünüz ile gördüğünüz görüntüye yaklaşabilirsiniz demektir.

Aşağıdaki fotoğrafta iki farklı fotoğraf makinasında tek kare fotoğraf çekilerek gölge kısımlarının açıldığında oluşan görüntüyü gözlemleyebilirsiniz.

( Karşılaştırılan fotoğrafların ham dosyaları: www.aspetmanukyan.com/download/5d3vsd800.zip )

5d3vsd800.jpg

3- İso performansı – Kumlanma oranı

Kameralarda görüntüyü pozlar iken sensörün ışığı algıladığı bir değer vardır. İso değeri ne kadar düşük ise fotoğraf o kadar karanlık, ne kadar yüksek ise o kadar parlak algılar diyebiliriz. İso değerini ne kadar düşük değerlerde kullanırsanız fotoğraf o kadar az kumlanma elde edeceksiniz demektir, ne kadar üst değerlere çıkarsanız kumlanma oranı artacak demektir.

iso.jpg

Eee iyi o zaman düşük değerlerde kullanalım diyebilirsiniz ama o zaman da eğer ortam karanlık ise fotoğrafınız da karanlık çıkacaktır. Ayrıca en alt iso değerlerinde bile (50-100 iso) iyi kamera ile kötü kamera arasında kumlanma oranı, bariz oranda bile fark mevcuttur.

örneğin: Nokia’nın 41 megapiksellik kamerasında en düşün iso oranında dahi kumlanma miktarı o kadar fazla ki, 21 megapiksellik bir DSLR makine bile 41 megapiksellik cep telefonunda daha iyi fotoğraf elde edebilmektedir.

4- Megapiksel

Kamera alırken herhalde halk arasında ilk sorulan soru şudur “Bu kamera kaç megapikselâ€. Zira yukarda belirttiğim. Renk derinliği, dinamik aralık ve iso performansı açısından hiçbir kamera üreticisi kamerası hakkında bu bilgileri vermez. Zira bu bilgileri test edilebilinir uluslararası bir birim yada test pek yok. Her test ortamında, test eden kurumlar farklı birimler ile açıklayabiliyor. Ama megapiksel ise sayılabilinir sabit bir parametre. Sensör üzerindeki toplam piksel adedi.

dxomark-d800-5d3-megapixel.jpg

Peki bu megapikselin çok olması ne işimize yarar?

Megapiksel ne kadar fazla ise fotoğraftaki ufak detaylar artar.

Canon 5D mark II (21 Megapiksel) – Phase One IQ180 (80 Megapiksel) bire bir kesit.

5d2vsiq180megapixel.jpg

Yüksek Megapikselin avantajları ;

1- Büyük baskılarda yüksek detay sağlar.

2- Fotoğraf içersinde ufak detayları kesip tekrardan kadrajladığımızda görüntü kaybı yaşamamış oluruz. örnek: Bir portre fotoğrafında gözün bulunduğu kısmı kesip sadece göz fotoğrafı olarak kullanmak gibi.

Bu arada makinanın megapikselinin yüksek olması yüksek detaylı-çözünürlüklü fotoğraflar çekmeniz için yeterli değildir.

Yüksek çözünürlük elde edebilmeniz için;

1- Kamera ile kullandığınız objektifinizin de çok kaliteli optiklere sahip olması gerekir.

2- Kameranızın sensörünün iso performansı/grain miktarının da iyi olması gereklidir. Zira günümüzde megapiksel anlamında çok yüksek olan cep telefonları mevcut ama çekilen fotoğraflara birebir oranında baktığımızda kumlanma oranı çok fazla olduğu için aslında yüksek çözünürlük ve detay verememektedirler. Sadece megapiksel rakamına bakıp ürün alan tüketiciler için bir pazarlama stratejisinden ibarettir.

Peki megapiksel dışında bir kamera satın almadan önce renk derinliği, dinamik aralık ve iso performansını nasıl öğrenebiliriz?

üreticiler bu tarz bilgileri paylaşmadıkları için kameraları test eden siteler mevcut. Bu sitelerden bilgi edinilebilir. Her birinin de avantaj ve dezavantajlı kısımları mevcut.

Kamera Testlerini Açıklayan Bazı Siteler

1- Dxomark.com – Bu site popüler kameraları test edip rakamsal birimler ile test sonuçlarını açıklıyor. Amatör kullanıcılar için ideal. Lakin test ettikleri fotoğrafları yayınlamadıkları için test sonuçları bazen hatalı yada şaibeli olabiliyor. Zamanında Nikon D800 ilk çıktığında 15 küsur EV dinamik aralığı olduğunu idda etmişti. Daha sonradan ne hikmet ise 14,4EV olduğunu açıkladı.

dxomark.jpg

2- imaging-resource.com – Bu sitede de popüler tüm kameralar ile çekilmiş her iso ayarında RAW(ham) ve JPG formatlarında fotoğraflar mevcut. Bu sitede rakamsal olarak kıyaslama yapmıyor. Fotoğrafları kendiniz indirip istediğiniz gibi kıyaslama yapabilirsiniz. Daha güvenilir ama biraz uğraştırabiliyor.

imaging-resource.com-.jpg

3- dpreview.com – Bu sitede ise hem rakamsal olarak kıyaslıyor hem de çekilen fotoğrafları raw yada jpg olarak indirebiliyorsunuz. Hatta 4 farklı kamera seçip, aynı anda fotoğrafı görüp kıyaslayabiliyorsunuz.

dpreview.jpg

Kamera aldık bitti mi? Bitmedi, bir de kameranın hakkını verebileceğiniz objektif almanız lazım. Objektif alırken nelere dikkat etmek lazım? Kaliteli ve kalitesiz objektifler arasındaki farklar nelerdir? Objektiflerin kalitelerini nereden bakıp öğrenebiliriz? Bu sorulara da bir sonraki makalemde değineceğim.

- Kemal Öztürk Turkoy tarafından düzenlendi
Metin direk foruma entegre edildi.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aspet bey,

Şimdi ben size Blog sayfalarınızın reklamını yapmayın diyeceğim, sizde muhtemelen ya insanlar faydalansın diyeceksiniz ya da forumlarda bu tip linklerin verildiğini söyleyecek hatta Erten Hocanın linklerinden dem vuracaksınız.

İnsanlar faydalansın diyecekseniz, yazını buraya yazar altına linkini koyarsınız, insanlar yazılanlardan etkilenir daha farklı yazılarınızı okumak için blog sayfalarına gider incelerler.

Forumlarımızın belli bölümlerinde özellikle Ertan hocanın kendi yazılarını sürekli paylaşır. Bu doğrudur. Ama Ertan hoca kendi sayfalarında kahreden detaylara girdiği kadar burada da insanların aklını karıştıran, ezber bozan cevaplar yazılar yazmaktadır.

Şimdi yazmış olduğunuz 3 mesajın 2si Blog sayfalarınızın reklamı olması, kalan birininde blog sayfanızda paylaştığınız bir video olduğunu dikkate alırsak, sanırım buraya kadar yazdıklarımı bir tür uyarı olarak alır, buranın bir reklam verme platformundan çok ciddiyetini koruyarak yardımlaşma platformu olma çabasında olduğunu fark edersiniz. Şayet reklam vermeye devam etmeniz halinde, reklamlarınızı silmekten çekinmeyeceğiz. yok sonra ben duymadım, vay benim haberim yoktu olmasın :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence iyi niyetli Türkçe bağlantı paylaşmada sıkıntı yok. Zaten Türkçe fotoğraf sayfaları elle sayılacak kadar az. Ben blog sitemde de beğendiğim birkaç sitenin bağlantısını veriyorum ki bilgi paylaşımı olsun, insanlar oralardan da faydalansın.

Yazıdaki makine = algılayıcı mantığını doğru bulmadım ama diğer forumlarda da belirttim zaten :) Nikon D3300'deki algılayıcı D300s, D2hs gibi profesyonel gövdelerdeki algılayıcıların çok ötesinde ama profesyonel çekim yapanların elinde D3300'ü görmek zor :) Sebebi çok açık

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.