İçeriğe git

Dahili Flaşla çekimde karanlık çıkmak


Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar,

Tuhaf bir sorun gözledim makinemde, flaşla ilgili. Doğrusu, nasıl ifade edeceğimi de bilmiyorum. Zaten çok flaş kullanan biri de değilim. Belki bu yüzdendir ilk defa rastlıyorum.

Her neyse, sorunum şu: Gündüz ışığında yada normal aydınlatması olan bir ev/oda ortamında bir objeyi normal flaşsız çekerken bir sorun yok. Yani (eğer ev ortamındaki yaşadığım örneği vereyim) normal beklendiği gibi, biraz ISO' yu artırıp, biraz diyaframı açıp biraz da titretmeden dikkatli bir şekilde çekersem bir sorun yok. Ama o kadar uğraşmayayım; yani ISO' yu artırıp, diyaframı da 1.4 lere, 2 lere yada 3 lere vs.. kadar boşuna indirmeyeyim; ancak ne yapayım? Gidip flaşı açayım olsun bitsin. öyle ya.. Hazır odadaki normal ışıktan daha iyidir sonuçta.

Ama şok oldum. O da ne? Flaşla çekince normalde çektiğimden daha karanlık çıkıyor.

Aslında bunu daha önceden de farketmiştim, fakat üstüne durmamıştım. O zaman sokaktaydım. Kapattım gitti flaşı, ve üstüne durmadım.

Ama dün akşam evde, odada yaşayınca merak ettim, sormak istedim.

Bu arada flaş ayarlarını kurcaladımsa da bir şey çıkartamadım.

Bunun bir açıklaması vardır elbet.

Bu durum normal midir? Ayarlarla ilgili bir sorun mudur? Arıza mıdır nedir?

Tecrübesi olan arkadaşların yorumlarına ihtiyacım var, teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Flaş açık ve kapalı halde değerler aynımı ? diyafram enstantene iso ? manuelde aynı değerlere getirip bi deneyin flaşlı ve flaşsız olarak sonuç muhtemelen sizi dahada şaşırtacak :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Flaş açık ve kapalı halde değerler aynımı ? diyafram enstantene iso ? manuelde aynı değerlere getirip bi deneyin flaşlı ve flaşsız olarak sonuç muhtemelen sizi dahada şaşırtacak :)

Ne yani, bu normal mi demek istiyorsunuz Ramiz bey?

Bu arada, evet, değerler farklıymış :)

Şimdi bir de değerler aynı haldeyken deneyeyim. Hala şaşırmaya devam edersem yine yazarım. Teşekkür ederim :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gayet normal bu sebepten makinanın üzerinde bir tuş ile flaş pozlama telafisi yapabiliyoruz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gayet normal bu sebepten makinanın üzerinde bir tuş ile flaş pozlama telafisi yapabiliyoruz

Bir süredir Michael Freeman' ın "Işık ve Işıklandırma" adlı kitabını okumak için fırsat kolluyordum. Kaç zaman önce aldım bekliyor rafta. Anlaşılan, artık, daha fazla ertelememek lazım. :)

Bu arada, Ramiz bey, yıllardır o makinenin üstünde sürekli gözüme çarpıp duran flaş pozlama telafisi düğmesini merak eder dururdum. Vallahi sayenizde onu da öğrenmiş oldum.. Hassaten teşekkür ederim. :D

Neyse, anlaşılan, bu ışık konusunun acilen üstüne düşmek lazım. Dediğiniz gibi bir çok farklı kombinasyonlar denedim, gerçekten şaşırtıcı sonuçlar..

Yakında bir kutum olacak, küçük objeler çekebilmek için. Ve o zaman bol bol ışıkla uğraşmak zorunda kalacağım. Anlaşılan zorlu bir dönem olacak :)

Tekrar teşekkür ederim, sorunum çözüldü.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hayır. Ama sanırım yakında projektör mü olur, softbox mı olur, yoksa harici flaş mı olur bilemiyorum. Bu aralar bunu araştırıyorum bir taraftan. Gerçi şu sıralar vakit bulamaz oldum. Ama bakacağım.

Yani, dediğim gibi, daha önceden hiç yapay ışık gerektiren çekimlere girmedim. Hiç tecrübem yok. Ama merak ediyorum. İlk fırsatta denemelere başlayacağım inşallah :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Evet ama bence makinanın dahili flaşı ile vakit kaybetmeye gerek yok , en az bir tane tepe flaşı olursa elinizde daha kolay kavrarsınız , makineden ayırıp farklı yerlerden patlatarak denemeler yapabilirsiniz.

Bahsettiğiniz kitap yapay aydınlatmamı yoksa genel ışık mı anlatıyor bilmiyorum ama ışık fotoğrafın herşeyidir ve elimizdeki tüm ekipmanın toplamından daha önemlidir , bana göre ışık fotoğraftır :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Haklısınız.. Ben, biraz geç oldu ama, artık ışık konusuna tam gaz giriyorum.

Dediğim kitap muhtemelen genel olarak ışığı kontrol edebilme mantığını öğretiyor olabilir, bakacağım. Ama tabii, specifik olarak bu yapay ışıklar hakkında; yani flaştan tutun da projektörler, softboxlar, ledler, floresanlar vs..bunları bahsetmiyordur herhalde. İşte yavaş yavaş bir yerlerden başlayacağım :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Makinenin tepe flaşını kullandıysan nefesi yetmemiştir tahminen. Oda geniş mi? Ek olarak, Matrix değil Ortadan Ölçüm metodunu kullanmayı dene flaş kullanırken.

"Oda geniş mi" yi anlamadım. :) Ama Ölçüm modlarına gÖre flaşın etkisinin farkettiğini gÖrdüm.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Odada çektim demişsin ya onu sordum. Oda biraz genişse flaşın gücü yetmemiş olabilir.

Ama odada fazlaca yansıtıcı yüzey varsa da öyle sıkıntılar olabilir. Ayna, parlak geniş plakalar vs.. Mesela üzerinde fosforlu yelek giyen birini çekiyorsan adam karanlık yelek parlak çıkar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Umarım dahili flaş TTL modundadır :) Hani olur ya yanlışlılıka manuel moda alınmıştır, kimbilir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Söyleyecek o kadar çok şey varki aslında..

öncelikle Gökhan bey' in dediği zaten işi özetliyor; Makinemi tanımıyorum.

Sanırım, bunun üstüne de söylenecek çok bir şey yok. Tabii, itiraf etmeliyim, Makinenin genel ayarları, yani sık kullandığım ayarları (picture kontrol, D Lighting, yüz tanıma açık/kapalı, sanal ufuk vs..) dışında, özellikle içine flaş konusunun dahil olduğu hiç bir ayarını - belki özellikle - kurcalamadım.

Neden? çünkü ben bir tek - becerebilrsem - manzara çekimine programlanmış robot gibiydim bugüne kadar :D

Eh, artık bundan sonra bol bol flaş hakkında sorarım, ve muhtemelen de bol bol cevapsız kalırım..

Şaka tabii..

Mehmet bey, bu arada, makine TTL modundaymış, baktım :)

Dünden bu yana neredeyse 300 civarı deneme çekimi yapmışım. Hiç abartmıyorum.

Gökhan beyin dediği gibi, makinemde bulunan flaşa dair tüm menüleri kurcaladım. Her ne kadar kontrolsüz bir şekilde rastgele kurcaladımsa da bundan sonra gerçekten elime bir kalem kağıt alıp tüm ayarlarda farklı farklı çekim yapmak gerek. Gerçi yüzlerce, ne yüzlercesi, binlerce kombinasyonda deneme çekim yapmam gerekiyor :D Şöyle kabaca bir hesap yapacak olursam:

- 5 tane "flaş modu" var

- 4 tane "dahili flaş kontrol modu" var ( TTL modu hariç her birini en az 3 farklı ayarda denesem 3X3=9 artı bir de TTL modu = 10 eder

- 3 tane en az "flaş senktonizasyon hızı"nı test etsem

- 3 tane en az "flaş enstantane hızı" nda test etsem

- 2 tane "flaş için pozlama telafisi" ayarındaki "tüm çerçeve" ve "sadece arka plan" ayarlarını kullansam

- 5 tane de "otomatik basamaklama ayarı" ndaki ayarları da kombinasyona dahil etsem

- 4 tane de "otomatik basamaklama modu" ne hesaba katsam

- ve son olarak basamaklama sırasını "MTR > alt > üst" ve "Alt > MTR > üst" (her ne demekse) olmak üzere her iki seçeneği de kombinasyona dahil etsem

Eee, şimdi bunların kombinasyon hesabını yapalım: 5X10X3X3X2X5X4X2=14.400 adet deneme çekim demek

(Tabii, bu ayarlardan bazılarını kombinasyon hesabına dahil etmemek gerekebilir; yani bu ayarlardan biri/bir kaçı değiştiğinde diğerlerini etkilemeyecektir mutlaka. Maksat genel bir fikir vermek amacıyla bu tabloyu ortaya koymaya çalıştım)

Ne demek yani şimdi? Şu demek: yaklaşık 14.400 adet deneme çekim demek, ki bunlardan bazı ayarları en azda tuttum, örneğin, flaş enstantane hızını 3 farklı değil de; 5 farklı değerde deneyeyim desem bu rakam derhal 24.000 lere fırlıyor.. Gerisini de siz hesab edin.

Ben bırakıyorum bu fotoğraf zevkini.. :)

Düşünsene, sadece flaş oyunlarını gözleyebilmek adına binlerce belki yüzbinleri bulan deneme çekim yapmam gerek.. Bir de artık diğer ayarlardan oluşan sahne hesabını siz yapın.. Herhalde ortaya milyonu geçen rakamlar çıkacaktır..

Neyse,.. Zevzekliği bir kenara bırakıyorum.

Yukarıda kısaca değinmeye çalıştığım detaylar aslında bu işe emeğini ve yıllarını veren gerçek manada fotoğrafçı arkadaşların kıymetini göstermesi bakımından önemli. Hatta bir aralar - herhalde yeni fotoğraf makinemde güzel bir poz yakalamanın heyecanı olsa gerek - imza olarak "mayter photography" yazmıştım da Mehmet bey kızmıştı. Haklı tabii :) Aslında bazen hatırladıkça bir mahcubiyet hissetmiyor değilim :) Gerçekten ayıp etmişim, Mehmet bey ve diğer fotoğrafçı arkadaşlardan özür diliyorum..

Neyse, konu nereden nereye geldi,.. Birazcık laf lafı açıyora döndü, herneyse, bitiriyorum..

Amma uzatmışım ha..

özet: fotoğrafın flaşla çektiğim halde karanlık çıkmasının nedeni meğer "flaş enstantane hızı" yla alakalıymış.

Yani şöyle: örneğin normal çekimi 2.8 diyafram ve 8 enstantaneyle çekiyorum. (diyafram öncelikli modda tabii. yani 8 enstantaneyi makine kendi ölçüp veriyor, onu demek için bu parantezi açtım:) ) Tabii duruma göre normal bir görüntü veriyor, tamam. Şimdi flaşı açıyorum, ve tabii diyafram öncelikli olduğu için enstantaneye müdahale edemiyorum. (Mübarek adam, bir merak edip te bu enstantane neden sürekli 1/60 diye de hiç merak etmiyorum tabii :) ) Velhasıl, ister manuel modda enstantaneyi biraz düşürmek suretiyle ister "flaş enstantane hızı" nı biraz aşağıya doğru ayarlamak suretiyle, bu karanlık çıkma şikayetini önleyebiliyormuşuz.

Herkese teşekkür ederim :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sync = senkronizasyon olabilir mi?

Ne demek acaba "slow sync"?

Bu arada, bulamadım, her neredeyse.

ÖZEL AYARLAR MENÜSÜ > e Basamaklama/flaş ' ın altında gÖremedim. Başka bir yerde olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üstad flaşlı çekim zordur heleki makınenın orijinal ÜstÜndeki flashla berbat çekimler olur.Flashm iyi olsun diyorsanız harici bir flash alınız.alırken danışmadan almayınız burdaki abilerimiz flash hakkında detaylı bilgi verir. Siz araba kullanmayı bilmeden direk Ferrari almışınız. :)) Bence flashlı modu program modnda kullanın ve çıkan iyi fotoğrafların exif bilgilerini ezberleyin sonra kendinizi manuel ve shutter modda ayar vererek kendinizi geliştirin pozametre sÜrekli kontrolÜnÜzde olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Üstad flaşlı çekim zordur heleki makınenın orijinal ÜstÜndeki flashla berbat çekimler olur.Flashm iyi olsun diyorsanız harici bir flash alınız.alırken danışmadan almayınız burdaki abilerimiz flash hakkında detaylı bilgi verir. Siz araba kullanmayı bilmeden direk Ferrari almışınız. :)) Bence flashlı modu program modnda kullanın ve çıkan iyi fotoğrafların exif bilgilerini ezberleyin sonra kendinizi manuel ve shutter modda ayar vererek kendinizi geliştirin pozametre sÜrekli kontrolÜnÜzde olsun.

TeşekkÜrler öneri için, Gökhan bey.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu da bir çare ama D810 da düşük enstantanede sıkıntı olabilir. Isoyu belli bir yere kadar yükseltmek de bir çaredir bu duruma. Bazen matrix değil de noktasal ölçüm işinize yarayabilir. Ama D810 için dahili flaş o anki şartlarda hiç yoktan iyidirden öteye gitmez. Bir SB910 o gövdenin hakettiği bir şeydir.

Bu arada, hakkını helal edersin inşaallah Muhammed? O fotoğrafa gittim ve logo ile ilgili yorumumu okudum. Büyük ihtimalle yoğun bir fotoğraf izleme günü sonunda sana denk gelen isyankar bir yorum olmuş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu da bir çare ama D810 da düşük enstantanede sıkıntı olabilir. Isoyu belli bir yere kadar yükseltmek de bir çaredir bu duruma. Bazen matrix değil de noktasal ölçüm işinize yarayabilir. Ama D810 için dahili flaş o anki şartlarda hiç yoktan iyidirden öteye gitmez. Bir SB910 o gövdenin hakettiği bir şeydir.

Bu arada, hakkını edersin inşaallah Muhammed? O fotoğrafa gittim ve logo ile ilgili yorumumu okudum. Büyük ihtimalle yoğun bir fotoğraf izleme günü sonunda sana denk gelen isyankar bir yorum olmuş.

Artık karar verdim bir adet SB 910 ediniyorum en kısa sürede. Anlaşılan, bu gerekli. Nitekim siz de özetlemişsiniz en güzel şekilde, "D810 için dahili flaş mevcut koşullarda hiç yoktan iyidir" den öteye gitmiyor gerçekten. Bir kaç gündür, resmen flaşın suyunu çıkardım resmen sıkmaktan :) Ama olmuyor. Bakalım SB 910 nasıl olacak aynı koşullarda merak ediyorum.

Alır almaz paylaşırım herhalde tecrübelerimi.

"İsyankar bir yorum olmuş" dediğin fotoğrafla ilgili, ben de gidip baktım şimdi de, hakkaten nasıl bir imzaymış o arkadaş yaa :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.