İçeriğe git

Düşük mp de çekerek tekil pikseli artırma.


Recommended Posts

Ne zamandır açacam konuyu unutuyorum. Bugün kü hangi hafıza kartını seçmeliyim konusunu görünce tekrar aklıma geldi.

D7100'ümü fotoğraf kalitesi ayarından raw + basic olarak açmıştım. Basic yapmamım nedeni jpgleri değil nefleri işlemem nedeniyle az yer tutması için) Düşük mp de çekince tekil piksel artıyor diye Image size dan da 24mp yerine 13.5 mp ye çektim. Image size diyor bu jpg dosyasını mı direk o boyuta indiriyor acaba diye içkillenmedim de değil. Başladık 13.5 mp de kullanmaya. Daha sonra raw olarak sadece çeksem jpg dosyası olmasa dedim. Nasıl olsa jpgleri kullanmıyorum nef dosyasını işliyorum hem hafıza kartında yer açılır hemde harddiskte yer açılır. Fotoğraf kalitesine girdim yaptım raw. Oba 52 fotoğraflık yer açıldı. Menüden bir geri yaptım. Hayda Image Size da fotoğraf boyutlandırma yok. çünkü artık jpg olarak çekme sadece ham çek dedik.

Muhtemelen mp değerini düşürmek fotoğraf işlendikten sonra boyutu 13.5 mp olarak bize veriyor. Photoshoptaki bizim yaptımığımız boyut küçültmenin aynısı. Daha düşük mp almak sensöre etkisi yok işlemci işledikten sonra fotorafın boyutunu küçültüp bize veriyor.

Bu konuda düşüncelerinizi, yanlış düşündüğüm yeri veya oradan değil şuradan değiştirmen gerekir diyeceğiniz bir şey var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sadece ham çek dediysen, artık sana vereceği dosyanın 12-14 bit gibi seçenekleri vardır. Bir de bunun sıkıştırılmış, çok sıkıştırılmış, hiç sıkıştırılmamış gibi seçenekleri olabilir. İşlemcinin ham dosyayı işlemesi ne olabilir ki? çünkü adı üzerinde bize ham dosya var diyoruz. Yapabileceği tek şey 12-14 bit ayrımı ve bu dosyanın sıkıştırılma biçimi. Benim seçimim Raw+ Basic-S-jpg. Hızlı görünüm için jpg ler tamam, zaten bunları hep ikinci karta yazdırıyorum, genelde küçük kapasiteli bir kart. Birincil kartta rawlarım 14 bit ve sıkıştırmasız olarak duruyor. Yani bir D3'den 30 mb civarı yer kaplayan, bir D800'den 75mb larda gezen raw dosyaları alıyorum. D7100'de bu bahsettiğim noktalar nasıldır bilmiyorum ama konunun temelini izah etmeye çalıştım. Bahsettiğim noktaları farklı isimler/ayarlar altında sunmuş olabilirler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.