İçeriğe git

D800 ile savaş uçağı gösterisi çekimi

Sebahattin Demir

Recommended Posts

'Yüksek enstantane değerlerinde tripod yerine elde çekim + VR on daha fazla esneklik sağlardı kanımca' demişim.

Burada VR fonksiyonundan daha çok tripod kullanımına atıfta bulundum Mehmet Bey. VR.nin yüksek enstantane (1/500 üzerinde) etkisinin düşük olacağı tabi ki aşikar ama asıl anlatmak istediğim bu kadar yüksek enstantane imkanı varken VR.ye gerek yoksa tripota gerek var mı? Tripottan bağımsız çekim yapmak oturuş pozisyonu vb. fiziksel anlamda bize kolaylık sağlayacak duruşları sağlamak açısından daha faydalı olmaz mı? VR.nin bu kadar yüksek enstantanelerde nötr olacağını ben kabul ediyorum ama tripot kullanımınında kadraj yakalama açısından bir dezavantaj oluşturacağını kabul edin ve hangisinin daha önemli olduğuna siz karar verin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hiç uçak çekmedim, bu yüzden ezbere konuşmam. Benim için en hızlı hareket eden objeler buz hokeyi ve basketbol maçındaki oyunculardı. Buz hokeyinde sahanın hemen kenarındasınız ve oyuncular gerçekten çok süratli. Aynı şekilde basketbol maçlarında potanın hemen alt kısmında durup en iyi kareyi yakalamak isterken oyuncuların hızına uygun davranmak zayıf salon ışıkları ve flaş yasağıyla oldukça zor. Buz hokeyinde ışıklandırma aslında aynı, sadece yerdeki buz tabakasının yansıtmasıyla biraz daha fazla ışık varmış gibi oluyor. Buz hokeyinde 1/500 leri yakalayabiliyorum, iso ortalama 1500-2000 lerde. Basketbolda ise 1/320 ve üzerine çıkabilmek için isoya yükleniyorum, 3000 civarı. Hem D3 hem D800 kullanıyorum. 70-200 VRII ile çalışıyor, her halukarda VR yi kapatıyorum, elde çekim yapıyorum. 1/400 ün üzerinde VR II nin D3 gibi gövdelerde perdeyi limitlediğini düşünüyorum, yanılıyor olabilirim. Pan zaten vazgeçilmez bir teknik bu durumlarda. Tripod ise size engel, belki monopod ile tripoda göre daha rahat hareket edebilirsiniz ama bunun için de 150mm nin üzerinde çalışıyor olmanız gerekir. Futbol maçlarında 100-300mm ile çalışırken monopod kullanıyorum, faydası oluyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doğrudur ben de aktif olarak amatör tenis müsabakalarına hem iştirak ediyorum hem de sadece hobi amaçlı çekim yapıyorum. Kullandığım objektif sigma 70-200 OS. Tenisi bilirsiniz harika enstantaneler çıkar amatör bile olsa. Akşam yetersiz ışıkta 1/500 altına düşmemek için bende D3s.e güvenerek yükleniyorum ISO.ya. 12.800.lere çıkana dek. Daha hiç mahcup etmedi. Profesyonel müsabakalarda akşam bile olsa mükemmel aydınlatma sayesinde bu değerlere gerek kalmaz ama bizde maalesef aydınlatma ancak tenis oynamayı mümkün kılacak kadar yeterli. Bu durumda VR ya da OS kapatmak net fotoğraf sayısını azaltır. Vr sistemleri tabi ki lensin netleme hızına etki eder ancak ben bunun çok elzem bir fark oluşturacağını düşünmüyorum. Perdeyi ne açıdan etkilediğini düşünüyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

'Yüksek enstantane değerlerinde tripod yerine elde çekim + VR on daha fazla esneklik sağlardı kanımca' demişim.

Burada VR fonksiyonundan daha çok tripod kullanımına atıfta bulundum Mehmet Bey. VR.nin yüksek enstantane (1/500 üzerinde) etkisinin düşük olacağı tabi ki aşikar ama asıl anlatmak istediğim bu kadar yüksek enstantane imkanı varken VR.ye gerek yoksa tripota gerek var mı? Tripottan bağımsız çekim yapmak oturuş pozisyonu vb. fiziksel anlamda bize kolaylık sağlayacak duruşları sağlamak açısından daha faydalı olmaz mı? VR.nin bu kadar yüksek enstantanelerde nötr olacağını ben kabul ediyorum ama tripot kullanımınında kadraj yakalama açısından bir dezavantaj oluşturacağını kabul edin ve hangisinin daha önemli olduğuna siz karar verin.

Yavuz bey,

VR kapalıyken neden üçayak demişsiniz. Benim burada üçayak kullanmamın tek nedeni tamamen fiziksel koşullardı. Düşünün; gövde, lens, odak büyütücü derken neredeyse 3Kg ağırlık var elinizde. Odak uzaklığınız kullandığınız lensin en dip noktası, 200mm, üstelik odak büyütücü ile 400mm olmuş durumda. VR kapalı. Buna bir de benim gibi eli titrek birisini eklerseniz, elde çekim imkanı yok denilebilir. Kullandığım üçayak kafası çok esnek bir yapıda, neredeyse her yöne rahatlıkla ve hızlıca hareket ettirebiliyorum. üstelik uçak hep aynı rota üzerinde, bize göre karşımızda ve X ekseni boyunca hareket ediyordu.

Bulunduğumuz yer nedeniyle oturma imkanım da yoktu, ayakta olmak zorundaydım. Benim gibi fotoğraf çekme amaçlı onlarca kişi vardı çevremde. Bunlara izleme amaçlı gelen yüzlerce kişiyi ekleyin. Yer darlığı nedeniyle kullandığım üçayağın ayaklarını bile tam açamadığımı hatırlıyorum. Aslında ben üçayağımı bir tekayak gibi kullandım bile denebilir.

Işık birazcık iyi olsa ISO'ya daha fazla yüklenebilirdim. Denedim, ama kötü sonuçlar aldım. O nedenle Max 3200 değerinde sabitledim. Zaten yukarıda da belirttiğim gibi; açık havada ve daha erken saatlerde olabilseydi, odak büyütücü bile kullanmadan DX mod ile belki daha net kareler yakalayabilirdim.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sebahattin Bey benden de saygılar.

Tabi fizyolojik özellikler farklı olabilir. Keza ben de hemen hemen aynı ağırlıkta ekipmanla bazen 2-3 saat dolaştığım oluyor (Nikon D3s + Sigma 70-200 f/2.8 OS) ama sonunda gerçekten bileklerim ağırıyor. Tabi bir dayanak olmadan uzun süre beklemek zordur kabul ediyorum. Bu yüzden tripod meselesi göreceli bir kavram. D800 açısından ISO 3200 kötü sonuç verdiyse o konuda sadece tereddütüm olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Sebahattin Bey benden de saygılar.

Tabi fizyolojik özellikler farklı olabilir. Keza ben de hemen hemen aynı ağırlıkta ekipmanla bazen 2-3 saat dolaştığım oluyor (Nikon D3s + Sigma 70-200 f/2.8 OS) ama sonunda gerçekten bileklerim ağırıyor. Tabi bir dayanak olmadan uzun süre beklemek zordur kabul ediyorum. Bu yüzden tripod meselesi göreceli bir kavram. D800 açısından ISO 3200 kötü sonuç verdiyse o konuda sadece tereddütüm olur.

ISO 3200'de problem yok. Bundan daha yüksek değerlerde denedim. Odak 200mm'lerde bile obje kadrajda sinek kadar. Akşam çökmek üzere, hava bulutlu, obje müthiş hızlı. Dolayısıyla makine netlemede daha doğrusu takip etmekte zorlanıyordu. Yoksa yüksek ISO'larda D800 gerçekten utandırmadı beni şimdiye kadar.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.