İçeriğe git

Recommended Posts

İyi günler. Dijital oldu herşey ama ben renki çok zormuş ama siyah beyaz film banyo yaptırmak sonra da onları tarayarak dijitsle aktarmak istiyoru. Ama internette ne kadar okusam da videolara baksam da bire bir yapanı görmek lazın. Yada ne önerisinin aramızda yapann vardır diye düşünüyorum.

Önetileriniz eleştiriletinizi paylsşırsanız memnun olurum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

İyi günler. Dijital oldu herşey ama ben renki Çok zormuş ama siyah beyaz film banyo yaptırmak sonra da onları tarayarak dijitsle aktarmak istiyoru. Ama internette ne kadar okusam da videolara baksam da bire bir yapanı gÖrmek lazın. Yada ne Önerisinin aramızda yapann vardır diye düşünüyorum.

Önetileriniz eleştiriletinizi paylsşırsanız memnun olurum.

Zülfü merhaba;

Uzunnnn zaman Önce bu abin, üniversiteye ilk başladığında; O zamanlar Cumartesi günü de okul vardı. Cumartesi günleri ya beden eğitimi dersi yapacaksın ya da güzel sanatlardan bir bÖlüm seÇeceksin. Bende fotoğraf bÖlümünü seÇtim. İlk SB film Çekim, banyo-baskı süreÇlerini orada tanıma fırsatım oldu. O zamanlar facebookkkkkk da yoktu.:) Neyse uzatmayayım. SB film yıkamak ve baskının kimyasal süreÇlerini merak ediyorsun sanırım. Filmi spirale sarıp tankın iÇine koyduğumuzu farz ederek, film yıkayacağımızı düşünüyorum. SB film banyosu 3 aşamada gerÇekleşir.

1- Gelişim banyosu: Filmde gÖrüntünün oluşmaya başlamasını sağlayan kimyasalların olduğu süreÇ. Filmin ISO hızına, banyo sıcaklığına ve vermek istediğin etkiye gÖre süreleri yanlış hatırlamıyorsam 4-8 dakika arası değişiyor. Aldığın kimyasalın kullanma talimatında kesin süre yazar.

2- Gelişimi durduran STOP banyosu: Bildiğimiz su kullanılır. Film, kimyasalların etkisiyle gÖrüntü oluşturmaya başladı. Banyo süresi sonunda gelişim banyosu, yıkanacak başka bir filmde kullanılmak üzere başka bir kaba aktarılır. Filmin bulunduğu tank'a su doldurularak iyice yıkanır ve durulanır ki gelişim banyosuna ait hiÇbir kimyasal kalmasın.

3-Kalıcı (tespit) banyosu: Stop banyosundan sonra filmi ışığa Çıkarırsanız film yanar. Mutlaka tespit banyosu ile oluşan gÖrüntünün kalıcı olması sağlanır. Süresini şu anda hatırlamıyorum ama yine kimyasalın üzerinde yazar.

Bundan sonra artık filmi ışık geÇirmeyen yıkama tankından Çıkarıp kurumaya asmalısınız. Daha sonra bir agrandizÖr ile baskıya gidilebilir.

Zülfü, sorduğuna pişman oldun mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yok abi neden pişman olayım. Siz hala film yıkıyor musunuz. Birde renki nasıl oluyor. şimdi s/b için özel film mi alıyoruz yoksa farkeeditor mu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zülfü,

Günümüz şartlarında renkli film banyosunu kendin yapmaya kalkarsan çok ama çok maddi zararla karşılaşırsın. Yani renkli film banyosunu hala bu işi yapan laboratuvarlarda yaptırmak şu an için en mantıklı yol. Bu noktada film banyosu yapan yerlerin kalitesini iyi araştırmakta fayda var.

Siyah beyaz filmi kendin banyo yapabilirsin, maliyet olarak kabul edilebilir seviyededir. Kullanılan kimyasalların nereye döküleceği konusunda TR'de bir takibat, yaptırım yok bildiğim kadarıyla :) Biz burda bu kimyasalları doğru çöpe atarken bile para ödediğimiz için bu işlem çok da mantıklı gelmiyor artık. Bırakıyoruz laboratuvarlara, banyoyu onlar yapıyorlar.

Gelelim tarama kısmına. İşte bu noktada filmi tarayan kaliteli tarayıcılar oldukça pahalı ekipmanlar ve bir çoğu artık üretilmiyor, bu da ikinci ellerinin yeni fiyatını geçmesine sebep oluyor.

Tipik yatay tarayıcıların sahip olduğu negatif/dia tarama özelliği belki sana yeterli gelebilir, ama işinin uzmanı olanlar onların adını bile anmıyor. ümit hocana bi sor, ne kullanıyor diye :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet abi bizim burda direk lavaboya döküyorlar. Facebookta adamın biri video hazırlamış ben dedim sen böyle döküyorsun lavaboya zararlı değilmi bu atıkların dökülmesi engellediler beni. Herkes kendi kafasında burda yani siyah beyaz ancak yapabiliim diyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Siyah beyaz film banyosu denenebilir, öğrenmek, tecrübe etmek adına. Ama ilerisi mantıksız masraflı bir iş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

Siyah beyaz film banyosu yapmak çok kolay. Sorun olan ekipmanları bulabilmek.

Yıkayabilmek için bir tane iki spiralli tank. Bir tane geliştirme kimyasalı. Bir tane fixer denilen durdurucu kimyasal. Bunun dışındaki şeyler olmasa da olur. :) Hı birde karanlık bir oda gerekli.

Maddi olarak çok zorlamıyor aslında tüm bunlar. Geliştirici kimyasal bitince yenisini almak gerekiyor ama fixer dediğimiz kimyasalı tekrar kullanabildiğimiz için o sorun olmuyor. Birde film almak masraflı olabiliyor tabi. İyi filmler kullanmak istiyorsanız mesela Ilford HP5 gibi tanesi 23-28TL arasında değişiyor.

Fakat keyifli bir iş. Yıkadıktan sonra o filmleri düzgünce taratmak gerekiyor birde.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Profesyonel stüdyo fotoğrafçısı olan bir dostumun yine onun gibi fotoğraf ustası olan babasının dükkanında görmüştüm yıllar önce.

Gözü gibi sakladığı cam film arşivini göstermişti bana. Kendisinin o zamanki stüdyosunda çekilmiş bir aile fotoğrafının negatifinden (cam fimden) küçük olan çocuğun sadece omuz üstü portresini (sanırım) 50x70cm ebatlarında büyütülmüş halini görmüştüm duvarında asılı. Bir de aynı fotoğrafın tüm (sanırım) 10x15cm boyutlarında tab edilmiş halini göstermişti. Duvardaki fotoğrafa İnanamamıştım. O nasıl bir çözünürlüktü öyle.

Duvardaki o portreyi istese çok daha büyük boyutlarda da basabileceğini söylediğinde daha da şaşırmıştım. Galiba günümüz fotoğraf baskısı yapan makinelerin bu ebadtan büyük basamadığını söylemişti.

Yani diyeceğim; günümüzün en afili dijital makineleri bile bundan 50 yıl önceki çözünürlüğün yakınında bile değiller (şimdilik).

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.