İçeriğe git

Fotograf üzerine paylaşımlar


Recommended Posts

Herkese selam;

Aşağıda acizane bazı bilgiler paylaşacağım. Kadraj-kompozisyon konusu ile başladım Belli bir konu sırası izlememe taraftarıyım. Okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgileri ve tecrübelerimi paylaşmak amacım.Bu başlık altında unuttuğum ,kaçırdığım bazı bilgiler var ise bu sitede bulunan tecrübeli fotograf sevdalıların konuya katkılarını rica edeceğim.

+Bir fotograf makinası etrafı insan gözünün gördüğü gibi görmez.Kullandığınız ekipman ne kadar pahalı olursa olsun insan beyninin işlevinin yerini göremez. Gözümüz dış dünyayı üç boyutlu görürken, fotograf makinası düz iki boyutlu görüntüler oluşturur. Kısaca fotograf görünen üç boyutlu yapının veya imgenin (ne ad verirseniz) iki boyutlu bir düzlem içinde oluşmuş halidir diyebiliriz.

Film veya digital sistemin oluşturduğu görüntü gözümüzün gördüğünden çok daha dar bir ton aralığına sahiptir.

Dolayısı ile film veya digital sistem tarafından oluşturulan fotograf, gözümüzün gördüğünden daha koyu veya açık,siyah,parlak veya beyaz olabilir.Ayrıca renkler; algılayıcıya bağlı olarak gözümüzün gördüğünden daha sıcak veya soğuk tonlara sahip olabilir.

Gözler her şeyi net görürken ,fotograf makinasında ’alan derinliği’ diye adlandırdığımız sınırlı netlik vardır.Kısaca fotograf makinasının bir görüntüyü kayıt etmesi size göre kısıtlıdır.

Bu bağlamda, fotograf makinasının oluşturduğu görüntü ;sizin katkınız , bilginiz ve okumanız ile ancak kaliteli bir fotografa dönüşür.Malumunuz bu tür bir etkileşim olmazsa, fotograf basit bir digital veya mekanik yapının oluşturduğu veri olmanın dışına çıkamaz.

Kısaca yaptığım bu girişten sonra kompozisyon ve kadraj konusu ile başlayacağım.Sırası ile fotografın diğer ana konu başlıkları ile devam edeceğim.

Kadraj ve kompozisyon hakkında ;

İyi bir kompozisyonun ,bir ilgi merkezi veya konusu veya hikayesi olması genel kanıdır.

Konuya karar verdiğinizde hemen deklanşöre basmak için acele etmeyin. Seçtiğiniz konuda sizi heyecanlandıran, ilginizi çeken ,aktarmak istediğiniz öğeleri ,yapıları , vs belirleyin.Sonra seçtiğiniz konunun hangi yönünü ön plana çıkartacağınıza kara verin,konunun görsel etkinliğini azaltacak veya sizce göze hoş gelmeyecek bölümlerini mümkünse dışarı çıkartmaya çalışın.Kadrajın içine kısmen girmiş veya kesilmiş nesneler gözü rahatsız edebilir.

Birçok fotograf makinasında vizör gerçek görüntünün %90-95’ini gösterir.Yeni nesil fotograf makinalarında bu oran artmıştır.Bazen vizörde görmediğiniz istenmeyen detayları fotograf çekiminden sonra görebilirsiniz.Bu yüzden ilk karede bu konu kontrol edilmeli ve gerekli düzenleme yapılmalıdır.Ben deklanşöre basmadan önce vizörün kenar çizgilerini tekrar kontrol ederim.Analog fotograf çeken fotografçıların genel bir alışkanlığıdır.Digital ortamda hatalar fotograf çekiminde sonra anında görüleceği için gerekliliği sınırlıdır.Ama fotograf disiplini ve alışkanlık için tavsiyemdir.

+Kompozisyonda sadelik önemlidir. örneğin bir hayvanı çekiyorsanız, kadrajı onunla doldurun,arka alanı öldürün ve dikkat dağıtıcı her şeyi dışarıda bırakın.

+Eğer geniş bir alanı fotograflıyorsanız sadece anlatmak istediğiniz alanı kadraj içinde tutmaya çalışmalıyız. Geniş alanda çok fazla şey olduğundan öne çıkartmayı istediğiniz alan bu karmaşa ve çokluk içinde etkisini yitirebilir veya kaybolur.

+Kontrast kompozisyonda öne çıkartmayı istediğimiz nesnelerin daha fazla ön plana çıkmasına neden olur.

Alıntı-(Açık tonlu parlak renkli nesneler fotografta öne yaklaşırken koyu renkli nesneler geride kalıyormuş izlenimi verir.Bundan dolayı,parlak ve iyi aydınlatılmış nesneler en iyi olarak koyu tonlar önünde yer aldığında görünür.Bunun tersi durum olan siyah siluetlerin beyaz ve parlak ton önüne yerleşmesi özellikle şekillerin görünmesi açısından hoş bir etki yaratır.Kaba hatlara sahip dokular yumuşak arka planlarda öne çıkar.Soğuk renkli fon önünde sıcak renkli nesneler,flu bir fon önünde duran gayet net nesneler,tekdüze bir alanın önünde karışık remk tonuna sahip nesneler, gölge bir alanın önüne iyi aydınlatılmış bir nesne )

Kısaca bu etkiyi yaratacak açı ile kadrajımızı hazırlamalıyız

+Kompozisyonda renk tek başına önemlidir.

Alıntı-(Kırmızı ,sarı ve mavi olmak üzere parlak fotografta öne çıkar.Donuk,pastel ve toprak tonlarındaki renkler fotografta ikinci planda kalma eğilimindedirler.Renkler kendilerini tamamlayıcı renklerle karıştırıldığında,yada birbirlerine tezat olarak kullanıldıklarında renk etkisi daha ön plana çıkar. Kırmızı-Yeşil, Turuncu-Mavi, Sarı-Mor )

İYİ BİR KOMPOZİSYON İçİN

-Konuyu belirleyin ve keskin biçimde netleyin

-En iyi bakış açısını seçin

-Konu arkasındaki aydınlık noktalar ve karışıklıklara dikkat edin (görüntüyü sadeleştirin)

-Arka plan ve kadraj kenarlarını kontrol edin

-Arka plandaki kontrasta dikkat edin

-Objektifinizin odak uzaklığını ayarlayın

-Gerektiği kadar alan derinliği verecek bir diyafram değeri seçin

-İstediğiniz hareket özelliğine göre enstantaneyi belirleyin

-Dik veya yatay kadraja karar verin

(önceki paylaşımlarımdan)

Ayrıca tavsiyem; tüm fotograf gönüllülerinin iyi bir tripod ve kablolu kumanda mutlaka edinmesidir;ben fotograf seruvenimde (son 3-4 yıldır digital ile uğraşıyorum) çektiğim fotografların %80 lik bölümünü tripod+kablolu kumanda ile çektim. Şartlar el verdiği sürece iyi planlanmış ve acele edilmeden hazırlanmış bir kadraj(mümkünse tripod veya monopod kullanımı) ile çoğu kimsenin anlamsızca dudak büktüğü ekipman ile kaliteli fotograflar çekmek mümkündür.Hele yeni tür makinalardaki megapiksel büyüklük oranları(dijital anlamda) ile tripod kullanımı bana göre daha zorunlu hale gelmiştir. Tecrübeli fotografçıların üşenmeden elverişli ışık koşullarında bile tripod kullandığına bizzat şahit oldum.Ersin Alok ,İzzet Keribar gibi bir çok usta tripod kullanılarak yapılan çekimlerde; düzenli kadraj sayesinde bir çok hatanın vizörden daha rahat göründüğünü ve fotografçıya düzeltme şansı verdiğini söylerler.

Ben fotograf çekmeye başladığım ilk yıllarda acele kadraj, plansız hareketten dolayı bir çok fotograf gününü heba ettim.40’lı yaşlardan itibaren doğa içinde yaşıyorum,ve gördüm ki doğada hiç bir şeyin acelesi yok ve doğanın kendine göre bir ritmi var,özellikle doğa fotografçıları bu ritmi hissederse ve doğada olduğu gibi acele etmeden iyi bir fotograf için koşulların oluşmasın bekler , iyi okur ve uygularsa kompozisyonunun geliştiğini görecektir.

Fotograf çekimi için bir alana gittiğimde ; vaktim yeterli ise önce tüm alanı dolaşmaya çalışırım.Bir çok gözden kaçmış açı veya sizin fotograf zevkinize düşüncenize uygun kompozisyon imkanları bulunabilir.Görsel yönü kuvvetli mekanlarda çoğu fotografçı tembellik yaparak veya görselliğin etkisini kapılıp hemen fotograf çekme çabasına girdiğinden , genel çekim yapılan bir noktadan binlerce basma kalıp fotograftardan birini çeker. Bu tür fotograflarda ışık, fotograf bilgisi ve doğa şartlarının yarattığı avantaj sıradanlığı bir ölçüde azaltabilir.

Aynı açıdan çekilmiş binlerce Ortaköy Cami veya Kız Kulesi fotografı görüyorum..Fotografların sıradanlığı ile yazdıklarım beni bağlar ve benim bakış açımı yansıtır. Her düşünceye saygı duyarım...

SAYGILAR

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

Benim gibi fotoğrafçılığa yeni başlayan kişiler için çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.