İçeriğe git

Fotoğrafçı nasıl fiyatlandırma yapar?


Recommended Posts

Ben fotoğraf çekmeye merakımdan başladım. Yani ileride bir gün bu işten ekmek yerim diye bir isteğim kaygım olmadı, hala da yok. Ama enteresan gelmiştir bu işten nasıl para kazanılıyor diye.

Aramızda bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlar var. Düğün fotoğrafı, ürün fotoğrafı gibi birçok dallarda fotoğraf çekip ürünlerini satıyorlar. Asıl merak ettiğim konu arkadaşlar bunu neye göre fiyatlandırıyorlar? Mesela bir gelin damat çekimi yapacaksınız, etiketi neye göre koyuyorsunuz? Albüm basımı, ulaşım gibi temel maliyetler var tamam, emeğinizi fiyatlandırırken neyi ölçüt kılıyorsunuz?

Ben Antalya’da biriyle karşılaştım. Otel çekimleri yapıyormuş. Onun anlattıkları çok enteresan gelmişti bana, mesela çektiği fotoğrafların kullanımı için belirli bir zaman aralığı belirliyor kontrata bunu yazıyormuş 5 yıl sadece basılı materyallerde kullanılabilir internette kullanılamaz diye. Bu bana çok enteresan gelmişti.

Siz fotoğraflarınıza veya yapacağınız işlere değer biçerken nasıl yapıyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

17 saat önce, Zülfü Mehmet ÖZÇİFÇİ yazdı:

Orçun abi felsefik bir soru olmuş.

yok be, gayet matematiksel, gayet ekonomi tabanlı bir şeyler sordum. Sormak istediğim Maliyet+Kar Payı=Satış Fiyatı denkleminde Maliyet nasıl hesaplanır şeklindeydi? Aslında konu ile ilgili ecnebi menşeli bir şeyler okudum, bizde nasıl oluyor bu işler diye merak ettim. Ama anlaşılan o ki olmuyormuş bizde öyle işler... :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sanırım çekimleri beğenilen/tercih edilenler fiyatı ellerinden geldiği/koparabildikleri kadar yüksek tutuyorlar Türkiye'de. Bunların büyük bölümü de PS ile güçlendirilmiş varlıklar :)

Bizde eğer Hollanda mantığıyla çalışırsan saat ücretidir: 3 saat çekim yapılmışsa 3 saat editleme eklenir, 6 saat üzerinden ücretlendirilir. Bu editleme rawdan jpg dönüşümü ve kesme/biçme, ışık ayarlamasıdır. Eğer çekim 1 saati geçmiyorsa standart başlangıç tarifi artı 1 saatlik saat ücreti talep edilir.  Her türlü PS manipülasyonu bu ücrete dahil değildir, bunun için ekstra ücret talep edilir. Saat ücreti yapılan işe göre 50-125€ aralığında bir rakamdır, bu rakam fotoğrafçının referanslarına göre de farklılık gösterir. Eğer bu sistemi uygulayabilirsen 3-4 yılda bir makinanı yenileme ve karnını doyurabilme lüksün vardır :)

Eğer Türklerle çalışıyorsan işin zor, çünkü bu rakamların 1/4 ünü "o da belki" alabilirsin; çünkü DSLR satın alabilen insanlar ve salon şipşakçıları kendilerini fotoğrafçı olarak tanıtıp tıpkı diğer sektörler gibi bu sektörün de içine etmişlerdir. İsminin sonuna "photography" eklenmesiyle fotoğrafçı enflasyonuna yol açan bu tipler arasında ekmeğini çıkarmak zor zanaat.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

 

Geçen hafta bir mezuniyet töreni için bir fotoğrafçı ile anlaşılmış. Bu işletme 20 yıldan bu yana bu işi yapan eski bir yer. Ben sağlam bir ekipman ve titiz bir çalışma beklerdim. Adam kıytırık bir Canon ile kıytırık  öylesine fotolar çekti 750 TL aldı ve gitti :) 

 

Kızımla benim bir karem vardı 10 TL verdim. Oda flu çıkmış.. :)

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Büyük şehirlerde dahe çok oluyor. Adanada görüyorum bazen. Adamlar d5xxx serisiyle düğün fotoğrafı çekiyor. İş yapıyorlar demek :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aslında eline fotoğraf makinesi olan fotoğrafçı sayıldığı bir devirde ve Türkiye şartlarında sorduğum sorunun abes ile iştigal olduğunun farkındayım. Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu aslında, nasıl oluyor da oluyor diye. Tamam referanslar, yetenek, tecrübe bir yere kadar, bunlar hep artı değerler. Ama genel bir maliyet hesaplaması yok sanırım bu işle alakalı. Yani kullandığınız veya işin gerektirdiği ekipmana göre bir maliyet çıkartılamıyor.

 

Bir de şöyle bir durum var aslında, mesela biri ve dedi ki sizi bir arkadaşım tavsiye etti elinizde (atıyorum) adana ile ilgili fotoğraflar olduğunu söyledi ben de bu fotoğrafları alıp filanca yerde kullanacağım. (Ha gidip internette binlerce fotoğraf arasından istediğini çalıp kullanacağı yerde gelmiş size, hikaye bu ya) Neyse adam beğendi gösterdiğiniz fotoğraflardan bir kaçını ve satın almak istedi. Bu durumda baskı bir maliyet kabul, ya sonrası? Nasıl fiyatlandırma yapacaksınız? Hadi onu da geçtim adama fotoğrafın mülkiyetini mi veriyorsunuz yoksa kullanımını mı? nasıl bir anlaşma yapacaksınız adamla?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi yerine gelmişken buraya yazayım  istedim abiler , malumunuz dediğiniz üzere dslr makine alan fotoğrafçı oluyor bunu herkes biliyor.Şimdi ben okulumu bırakıp sevdiğim işi olan gsf fotoğraf bölümüne girmek istiyorum ancak ülkedeki durum beni çelişkilendiriyor.Ben 4 sene eğitim alacağım  diyelim adam gelip dslr alıp benim önüme mi geçicek insanımızın fotoğraftan anladığını düşünmüyorum.Bu yüzden çok kararsızım fotoğraf bölümüne girip girmemekte.Sizce ne yapmalıyım tecrübeli ağabeyler?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.