İçeriğe git

Vizör


ömürblt

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar, 4 aylık d5200 kullanıcısıyım. Makineyle birlikte gelen kit lensle uzunca bir süre pratik yaptım.Ardından 50mm 1.8lik lens aldım. Fekat bu lensle vizörden fotoğraf çekemiyorum. Vizörden bana net, keskin gelen kareyi aldıktan sonra, monitörden fotoğrafa baktığımda büyük bir hüzün oluyor. Fotoğraf keskin, netlenmiş olmuyor. Bunun sebebi nedir ve nasıl halledebilirim? Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şu adımları bir izleyin derim
- Vizörün muhtemelen sağ üst tarafında bir ayar tekerleği olacaktır. Netleme motoru olan bir lens ile bir nesneye odaklama yapıp, demin bahsettiğim ayardan tekerleğinden vizördeki görüntünün netliğini ayarlayın
- F1.8 lens kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla ve bildiğim kadarıyla D5200 gövdesinde bir netleme motoru bulundurmadığı için elle netleme yapıyorsunuz. Netleme yaparken, vizörden gördüğünüz görüntünün sol alt tarafında işi üçgen arasında bir daire işareti olacak. bu objektifte netleme ayarlarını temsil eder. Nokta görene kadar netlemeye devam edin. Daire gördüğünüzde deklanşöre basın.

 

içiniz rahat olsun tahminimce ne gövdede ne de lenste bir sorun yok. sıkıntı biraz daha makinenizi tanımak ve tecrübe edinmekle alakalı. zamanla alışırsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler Orçun Bey, dediklerinizi daha önce denemiştim ve evet dediğiniz gibi vizörde netleme göstergesi var. Ama örneğin bazı fotoğrafları kati net almak istemiyorum, sizde takdir edersiniz her zaman tam net olmaması istenir. İstediğim netliği ayarladım sanıyorum ama daha bulanık oluyor sonra veya daha net. Sorum daha ziyade vizörden benim gördüğüm görüntüyle makinenin gördüğü neden farklı oluyor? Forumlarda hiç karşılaşmadım ama bu lensin fx makinenin dx olması ile alakası olabilirmi? Lensi ilerde fx makinem olma ihtimaline karşı almıştım, dx makinede kullanırken görüş açısı dışında pek mühim sıkıntılar olmaz demişlerdi. yanlışmıdır?

- ömürblt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sorununuzu bilmiyorum ama dx fx bunla alakası olmadığına eminim.. Sanırım d serisi elinizdeki lens o linki acamadım ama keşke g serisi alsaydınız.. Manuel netleme konusunda bir problem yaşıyorsunuz anladığım kadarıyla bilen arkadaşlar yardımcı olacaktır..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şöyle bir sorununuz olabilir:

Hemen tüm makineler ve son 20-30 yıldır kullanılan çoğu objektif otomatik diyaframa sahiptir.

Yani; çekim anına kadar diyafram tam açıktır. Tam çekim anında olması gereken diyafram değerine kadar kısılır. Tam açık diyaframla kısık diyafram arasında alan derinliği farkı olduğundan vizörden gördüğünüz ile çektiğiniz fotolar farklı olabilir.

Eğer sorun bu ise makinenin üzerindeki diyafram kısma düğmesi (tekerleği değil) size yardımcı olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Lensiniz bir D lens. Dolayısıyla AF motoru olan bir body ile teste tabi tutabilirsiniz. Odaklama sorunu(mesela, front-back focus) nun lenste olup olmadığını sıralı cisimlerden ortadakine odaklanıp hangi cismin en net olanı olduğuna bakarak anlarsınız. ön arka odaklanma problemi varsa lens kalibrasyon için servise gidecek demektir.

 

makinenizde hata var mı konusunda ise öncelikle kit lenste böyle bir problem şimdi var mı yok mu bir de bakın. yukarda yeni lens için önerdiğim testi kit lensinizle kendi makinanızda yapın. üstelik bunu makinanın odak noktalarını ( merkez, çoklu, vs) değiştirerek tekrarlayın. bakın bakalım her seferinde doğru (istenen yer net mi). Değilse bu sefer de makine kalibrasyon için servise gidecek demektir. 

 

sonuç olarak hem lens hem de makine bir sürü cam, metal, bolca plastik ve elektronik parçadan oluşuyor. kolayca çözüebilecek kalibrasyon sorunları olabiliyor.

 

Hayyam fototeknikte Cemil usta yı öneririm. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir de, "her zaman netlik istenmez bazen net olmaması için ince ayar yapıyorum" demiştiniz. Çok alışıldık bir uygulama değil açıkcası. Hatta acaba ben mi yanlış anlıyorum diye düşündüm. Netlik teknik olarak, mutlaka aranan bir özelliktir. Sürrealist resim çalışmalarınızda fotoğrafı yardımcı unsur olarak kullanmıyorsanız net olmayan fotoğraflarınız teknik olarak kusurlu bulunacaktır.

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

düşündükçe aklıma gelenler oluyor; acaba hangi diafram açıklıklarında bu sorunu yaşadığınızı fark ettiniz mi? mesela diaframı 2.8 ve daha büyük değerlere getirdiğinizde de netlik sorunu oluyor mu? malum net alan derinliğinin kısa olması hataların daha kolay görünür olmasını sağlar. 

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.