İçeriğe git

D810 Renkler cok kontrastlı ve doygun özellikle siyahlar


leven_tnt

Recommended Posts

arkadaşlar 3 aydır D810 kullanıcısyım, aynı zamanda Sony A99 da kullanıyorum, iki makine ile çekilmiş fotoğraflarda renkler arasında inanılmaz farklılıklar var, nikonda ki renkler çok sert geliyor cok daha doygun, sony de renk  geçişleri çok daha yumuşak, özellikle ışığın dik olduğu saatlerde ki çekimlerde d810 da renkler beni inanılmaz rahatsız ediyor,  nedenini anlayamadım, makine ayarlarını yaptım beyaz dengesi ayarları herşey tamam ama bu renk doygunluğu beni inanılmaz soğuttu :( bu durum ile ilgili bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim :(

- leven_tnt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Levent bey,

D810'da hangi lensi kullanıyorsunuz?

Her iki makinenin JPEG çıktılarını mı karşılaştırıyorsunuz?

ExIF bilgilerini de içeren örnekler paylaşabilir misiniz?

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

A99 exif 1/3200 f2,8 70 mm iso 100 Sony 70-200 G II versiyon F2,8

D810 1/1000 f5.6 24 mm iso 100 sigma art 24-35 f2

nikonda ki renkler özellikle siyahlar çok iç karartıcı yani dahaq canlı olacak diye gerçek dışı bir hal alıyor gibi geliyor. daha bir çok örnek var

sill.jpg sill2.jpg
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Levent bey,

Makinanızdaki "Picture Control Sistemi" ayarlarına bakabilir misiniz? Bunun için ekteki dosyada gösterilen 20 nolu butona basmalısınız.

Screen Shot 2016-08-22 at 19.43.19.png

"Standart / Nötr / Canlı / Monokrom / Portre / Manzara / Düz" seçenekleri var. Bu kısımda ne ayarlı? Ayarlı olanın içine girip burada sonradan değeri değiştirilmiş bir ayar var mıdır bakar mısınız? Mesela değerlerin tamamı ortada olması lazım.

 

Not : Bunları siz de biliyor olabilirsiniz, bilgi seviyenizi bilmiyorum. Bunları söylerken ukalalık yapıyormuş gibi olabilirim. Lütfen kusura bakmayın.

- Poyraz Demirbüken tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Poyraz bey rica ederim ilginiz ve  yardımlarınız için çok teşekkürler, uzun yıllardır sony kullanıcısıyım ancak D810 da yeni olduğum için hertürlü bilgiye ihtiyacım var, dediğiniz menülere bakıp hemen size bilgi vereceğim

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir kaç kişinin yazısında renkleri sadece gövdenin değil lensinde etkilediği hissiyatına kapıldım? Bu konuya bilen bir üstadım cevap verebilirse memnun olurum? Örnek karşılaştırmalara gelince ben nikon 24  70le karşılaştırılsa daha iyi sonuç alınmaz mıydı diye düşündüm. Işığınız bol olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

6 saat önce, Time yazdı:

Bir kaç kişinin yazısında renkleri sadece gövdenin değil lensinde etkilediği hissiyatına kapıldım? Bu konuya bilen bir üstadım cevap verebilirse memnun olurum? Örnek karşılaştırmalara gelince ben nikon 24  70le karşılaştırılsa daha iyi sonuç alınmaz mıydı diye düşündüm. Işığınız bol olsun.

 

Yine bu sitede okumuştum sanırım

"Fotoğrafı önce göz, sonra lens, sonra makine çeker" diye. 

Lens elbette çok önemli.

Aynı fotoğraflar Nikon D810 ve Nikon 70-200mm f/2.8 Nano lens ikilisiyle çekilseydi, belki daha adil bir karşılaştırma yapılabilirdi. 

Yukarıdaki örneklerdeki gibi fotoğrafları ışık geçirgenliği çok yüksek, yansımaları neredeyse yok edilmiş olan 70-200mm f/2.8 lens ile çekmeyi her zaman tercih ederdim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar amacım nikon - sony karşılaştırmasından çok nikon da ki renklerin sony'e göre daha doygun olduğunu göstermek o yüzden fotoları paylaştım yani iki farkı body renklerinasıl farklı işliyor ,lens tabiki etkilidir ama birinci sırada jpeg için makinenin çektiği ham datayı nasıl işlediği önemli değil mi, yani arada gerçekten cok ciddi farklar var, elimde bir çok örnek var, içinden seçmek zaman alıyor.. anladığım kadarıyla nikon renkleri daha doygun olarak işliyor, uzun yıllar sony kullanan biri için bu doygun renkler rahatsız edici olabiliyor, bu araştırmayı yaparken cok güzel bir yazı buldum ve aslında sorularımın cevaplarını da buldum, merak eden arkadaşlar için http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=98 link de iki sayfalık bir yazı var ve çok hoşuma gitti, biraz uzun bir yazı ancak güzel bilgiler içeriyor, sonuç olarak nikon renkleri gerçek hayattaki gördüğümüz renkelere göre daha kontrastlı ve doygun işlediğini  yazıyı paylaşan arkadaş başarılı bir şekilde  açıklamış. tüm bunları bir araya getirince de sanırım Nikon yerine canon ile daha mutlu olurmuşum sonucuna varıyorum...:( yıllardır insanların nikon-canon kavgasını artık daha iyi anlayabiliyorum :) imaj kaliteleri arasında hiçbir fark yok

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Levent bey,

 

Sizi gayet iyi anlıyorum. Evet haklısınız; yıllardır Nikon - Canon çekişmesi böylece devam ediyor ve galiba edecek te.

Üstelik makinenin LCD'sinden gördüğünüz ile PC ekranınızdan gördüğünüz JPEG birebir aynı olmuyor doğal olarak. Bunun için Nikon kullanıcıları genelde RAW çekip işlemeyi tercih ediyorlar. Ben çok çok mecbur kalmadıkça JPEG çekmiyorum. 

Ertan hocanın blogunda yazdığı makale çok iyi, bir başucu kitabı kıvamında, sıkça döner okurum.

Fakat hiçbir ayar değişikliği yapmasanız dahi eşit lens koşullarında ve doğru pozlamayla Nikon'un renklerinden bu kadar şikayetçi olmayacağınızı tahmin ediyorum ben yine de.

 

JPEG çekmekte devam edecekseniz size belirtmiş olduğum Picture Control ayarlarından kendinize göre en iyi ayarı belirleyerek ve gövdenin LCD renk ayarlarınızla oynayarak bu sorununuzu çözebilirsiniz bence.

 

Kolay gelsin. 

- Poyraz D. tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

 

4 saat önce, leven_tnt yazdı:

değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum  raw çekmek en mantıklısı görünyor

Levent Bey ; bana göre doğruyu bulmuşsunuz..Konu  ilginç geldiği için katkı açısından bir kaç kelam edeyim. Belli bilgi ve deneyiminiz olduğunu görüyorum; malumunuz 24-35 aralığı ile 70-200 aralığındaki  lensler  aynı marka olsalar dahi aynı ışık şartlarında ışığa  karşı ayrı tepki verirler.(objenin mesafesi-diyafram aralığı-enst değeri etkeni) Sizde bilirsiniz ki bu testleri aynı aralıklardaki lenslerle  yapmak kabul görür bilgiler verir.Malumunuz değişik lens üreticileri tarafından  üretilen lenslerin üzerindeki kaplamalarda  bahse  konu sonuçlara etki yapar.

Kafanızda soru işaretleri hala  var ise benim yıllardır uyguladığım yöntem ;aynı lenslerle  tripod kullanarak  açı ve makinanın  yeri sabit şekilde ,mümkünse  f/8- f/11 değerlerinde VEYA  24-85 lens için 1/125 enst üzerinde 70-200 için en az 1/500 enst değerlerinde   bir kaç fotograf (jpeg_raw) çekmenizi tavsiye ediyorum.

Kolay gelsin..

 

- Şenol Ustabaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

 Levent bey, makinenizde bulunan Highlight-Weighted Metering modunu denediniz mi? Örnek fotoğraflarda gelinlik makine ölçümünü çok etkileyecek bir etken. isterseniz bir de bu modu deneyin. http://nps.nikonimaging.com/technical_solutions/d810_tips/highlight/

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

açıklamalar için çok teşekkürler Şenol bey denemelerimi yapıp sonuçları sizlerle paylaşacağım, Atalay bey link deki bilgileri okudum ve inceledim, ilk fırsatta deneme yapacağım, ilgi ve alakanız için çok teşekkürler.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Merhabalar. Aynı sorunu bende yaşamıştım. Picture control ayarlarından standart seçeneğinin ayarlarını yapmanız gerekiyor. Doygunluk oranını -1 oranında düşürmeniz yeterli olacaktır. 

DSC_0385.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar yukarıda yardımcı olan arkadaşların dediklerini yaptıktan sonra renklerde ciddi anlamda yumuşama oldu, denemeler sonrası yurt dışına çıkmam gerekti ve fotoğrafları paylaşamadım. ne kadar ayar yapsak da nikon renkleri canon ve sony göre daha farklı işlediği kesin. zaten bunu yukarıda link verdiğim arkadaş teknik olarak çok güzel bir şekilde açıklamış, merak edenler için link tekrar  veriyorum,  http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=98  yazı biraz uzun ama ben cok beğendim ve aradığım tüm cevapları aldım gibi. Türkiye'ye döner dönmez fotoğrafları da paylaşacağım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eğer Sony JPEG ile Nikon Jpeg kıyaslıyorsanız JPEG konusunda Sony daha öndedir bence ( yeni makineleri düşünerekten konuşuyorum)

Söz konusu RAW ise ki gelin damat çekiyorsunuz. Gelinlikli birini çekiyorsunuz JPEG sizin işinizi göremez. Sizin sadece RAW çekip bu fotoğraflar üzerinde emek ve zaman harcayıp işlemeniz gerekli.

A99 u çok tanımıyorum şimdi hakkında atıp tutmayayım ama D810 dan iyi sonucu muhtemelen sadece JPEG kalitesi ile verebilir.

Sizin net bir tabir ile RAW çalışmanız gerekli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gökhan arkadaşımızın söyledikleri bana bir fıkrayı anımsattı.

 

Balonla yolculuk edenler bir fırtına sonrası kaybolduktan sonra alçalıp yerde gördükleri adama sormuşlar,

"Neredeyiz?" .

Adam cevap vermiş, "balondasınız".

Tekrar sormuşlar, "siz nörolog musunuz?" 

Adam, "evet ama nereden bildiniz?"

"Dediğiniz yüzde yüz doğru ama bizim işimize yaramıyor"..

 

Günümüzde makinelere çeşitli iletişim modları yükleniyor. Bunların hemen hepsi işte bu, düğün, medya muhabirliği, vs işleri için. Amaç, fotoğrafları kullanılacak mecraya hemen anında, hızla ulaştırmak, olabildiğince zaman kazanmak..

 

Düşünün ki hemen daima, gece, kapalı ortamda yapay ışık altında çekilen yüzlerce fotoğraf hemen düğün sonunda konuklara dağıtılacak ve de bilahere -çekilmiş olanlardan- da onlarca albüm, bir kaç gün içinde düğün sahiplerine verilecek.

Yani, arkadaşımız RAW çekip işlemeye kalkarsa yanında terabaytlık hafıza kartı bulundurmak bir yana, günlerce, hatta belki haftalarca fotoğraf işlemekten düğün çekemiyor olacak. Hazır, dönüştürme, sıkıştırma programları var derseniz, e onu da zaten makine JPEG olarak yani en iyisiyle yapıyor. Özetle, buradaki soru, hangi makine Jpeg olarak daha iyi fotoğraf üretiyor.

 

Levent arkadaşımız aslında önemli bir işlev de üstlenmiş durumda. Bu iş için uygun, yani en iyi verim veren-makine hangisi, öğrenmiş olacağız. Dolayısıyla da makinenin diğerleriyle kıyaslaması ortaya çıkmış olacak. 

 

Levent bey en doğru yolu seçmiş. Hata bende mi, makinede mi diye sorguladıktan sonra yeniden denemiş. Yeni fotoğrafları merak etmiyor değilim..

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Anlatmak istediğime bir örnek vereyim. Verdu isimli fotoğrafçı bu fotoğrafı D810 ile çekmiş ve lidhtroom da çalışmış. Ama biz bu fotoğrafı şu anda gene jpeg formatta izliyoruz!..  

Portrait

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bu konunun aslında bu kadar merak edilip takip edileceğini düşünmüyordum ama bir çok kişi okuyup yorum yapıp takip ediyor olmasından da mutlu oldum. düğün fotoğrafçılığında her ne kadar raw çalışmak istesem de raw+jpeg çalışmak zorunda kalıyorum ki Atalay abimizin dediği gibi çekimlerde yüzlerce foto çekiliyor hepsini tek tek işlemek gerçekten çok zor oluyor işin açıkçası özel çalışılan poz ve mekanları raw işliyorum. Kesinlikle şunu belirtmek isterim marka fanatiği birisi değilim ki öyle olsam A7r II ile zeiss batis serisi lens alırdım, d810 raw konusunda da beni çok mutlu etmiyor, imaj kalitesi anlamında inanın aradaki farkı anlayamıyorum tek ayırt edebildiğim renkler :) canon nikon sony yada bir çok marka imaj kalitesi anlamında birbirine çok yakın sonuçlar veriyorlar. benim aradığım fotoğrafı nasıl işledikleri renkler nasıl yorumladıkları. eşim yapmış olduğu çekimleri bana gönderiyor ve ben bugün itibari ile 1400 adet fotoğraf işlemişim. bunların yarısı d810 diğer yarısı A99. artık nikon ile sony arasındaki renkleri öyle kolay ve hızlı ayırt edebiliyorum.başka bir arkadaşım fotoğraf gösterse bu foto kesin nikon ile çekilmiştir dediğimde büyük bir yüzde ile tutturabiliyorum :) PS de fotoğraf işlerken nikon da kesinlikle ilk yaptığım iş shadows açmak blacks açmak kontrast almak diğer aşamada camera raw da camera calibration da blue- primary den saturation değerlerini arttırdığımda fotoğraf kendine geliyor, en azından benim içimi karartan fotoğraf olmaktan cıkıyor, ama ben bunların hiçbirini a99 ile çektiğim fotoğraflarda yapmıyorum, burada sony daha iyi demek istemiyorum tabiki ama renkler benim gördüğüm ile çektiğime çok yakın sony de dinamik aralık bana çok daha iyi gibi geliyo. ki sony slt teknolojisi kullandığı için bir miktar ışık kaybımda oluyor ve az pozluyor dslr makinelere göre. (bu arada test fotoları koymak istemiştim ama elimde ki yeni ayarlara göre çekilmiş düğün fotoğraflarından paylaşabilirim) bu durumu d810 kullanan bir kaç arkadaşımla daha paylaştığımda onlarda rahatsızlıklarını dile getirdiler. rahatsız olmayanlarda mevcut tabiki ama beni bu kadar rahatsız etmesinin nedeni sanırım iki farklı gövde kullanmamdan kaynaklı. tüm bunlar tabiki sony cok daha iyi bir makine yapmıyor burda sony dezavantajlarını sayabilecğeim onlarca şey var :) ama d810 ile mutlu muyum? sırf renkler yüzünden kesinlikle hayır :) öğleden sonra elimdeki yeni ayarla yapılan bir kaç foto örneği göndereceğim. bu arada a99 iso konusunda rezalet :) üst sınır iso 400 maksimum iso 600 :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

gönderildi (düzenlendi)

atalay bey demek istediğinizi çok iyi anladım, raw çekip fotoğrafı raw kalitsin de defalarca geri dönüp tekrar tekrar raw kalitesinden ödün vermeden işleyebilmek için benim kullandığım bir teknik var ki bu tekniği Uğur Sezer'den öğrendim, çok faydalı bir çalışma ve ben rawı bu şekilde işleyerek kaliteyi koruyorum, bu tarz bir eğitim video linki vermek forum kuralarında uygun mu bilmiyorum sadece paylaşmak istedim...

 

- leven_tnt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

RAW - JPEG mevzusunu açacak zamanım yok malesef.

JPEG sizi mutlu ediyorsa JPEG, GiF ediyorsa Gif, TiFF seviyorsanız TiFF çekin mutlu olun.

- Gökhan YAZICI tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.