İçeriğe git

Nikon D7100 18-105mm ve Canon 650 50mm kit lens


Mustafa Doğan

Recommended Posts

Merhaba,

Sahip olduğum D7100 18-105 lens ile Canon 650D 50mm lens ile aynı karenin fotoğrafını A modda çektim. Canon 50mm lens ile çekilen fotoğrafın renkleri çok daha canlı ve orjinaline yakındı. Ama benim Nikon D7100 18-105 ile çektiğim fotoğraf da ise aynı kaliteyi alamadım. Sonra bende mi Canon'a geçsem diye düşündüm. 

Burada etkili olan 50mm lens miydi yoksa Canon muydu bilmiyorum? Nikon D7100 ünde çok iyi bir makine olduğunu düşünerek tavsiye üzerine almıştım.

Aramızdaki prof arkadaşlar bu konuda beni aydınlatabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aynı kareyi aynı lens ile çekersen aradaki farkı bir nebze daha rahat görebilirsin. 50mm prime lens olduğu için kalitesi daha üst düzeydedir. sıkıntı lens bence. birde çektiğin konu ve renklerde önemli tabi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

portreydi ama öyle deneme amaçlı özel bi çalışma değildi. o an Canon da olunca denemek için hemen çekmiştim. gerçekten arada ciddi kalite farkı vardı.

 

Aynı kareyi aynı değerlerde çektim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bazı canon modellerinin kontrast ve renklerini muadil nikon modellerinden daha çok beğendiğimi itiraf etmek isterim. Fakat imaj kalitesinde ise nikonun çok daha önde olduğu içime su serpmiştir. Belki crop sensörünün bir tık büyük olması belki de görüntü işlemcisi ile ilgili her iki durum da. Önceliğiniz hangisi ise ona yönelebilirsiniz. Fakat "neehot" isimli üyenin de dediği gibi 50 mm ile 18-105'i karşılaştırmak çok da adil değil gibi :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

5 dakika önce, Mustafa Doğan yazdı:

18-105mm lens 50mm lenside içermiyor mu? tek başına kullanım amacı farklımı?

18-105mm lens hem 18mm den 105mm aralığına kadar olan genişlikleri çekebilmek için içinde bir sürü mercek barındırır, 50mm ise tek boyut olduğu için minimum mercek sayısına sahiptir. ne kadar çok mercek içerirse ışığı okadar çok kırar ve süzer buda renklerin bozunmasına sebep olur. kalite hissiyatı düşer. keskinlik de azalır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir saat önce, Mustafa Doğan yazdı:

18-105mm lens 50mm lenside içermiyor mu? tek başına kullanım amacı farklımı?

 

Biraz temel fotoğrafçılık ile ilgili bilgi birikiminizi artırmanızı öneririm. 18-105 mm elbette 50 mm'i de kapsar fakat prime lensler tek odak uzaklığına sahiptirler ve keskin lensler olarak bilinirler. 50 mm lens bir prime lenstir. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nikon, Pentax, Sony markaları Canon'un sensörlerinden %10 daha büyüktür. Bu nedenle fotoğraf kalitesi, dinamik aralık, iso performansı, renk bit değeri olarak Canon'dan daha üstündürler. Canon bu açıklığı video çekimleri ve donanımsal olarak kapatıyor ki 650D Avrupa'da toplatılıp bizim gibi 3. Dünya ülkelerine satılmış bir ürün. Sorun şu ki bunda kullandıkları bir deri yıpranınca alerji yaptığı tespit edilip toplandı sonra bir reklam yapmışlar ki üstüne 100D, 700D, 750D, 760D çıktı hala millet 650D der durur. :D

 

D7100 de AA filtresi olmadığı için daha da keskin 650D den. Lens dışında muhtemelen ayarlarda da bazı farklılıklar olabilir Vivid, standart modda olması, lens faktörü söylenmiş. Bir de pozlama yanlışlığı olmuş olabilir. Bende bazen böyle soluk çekiyorum ayarlarla uğraşınca güzel tonlar çıkıyor. O şekilde rast gelmiştir.



Screenshot_4.jpg

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mustafa bey ben de bir prof olarak (fotoğraf konusunda profesyonel değil, tıp profu) dikkatim çeken konularda bir iki söz söylemek isterim.

 

Her şeyden önce sizin sorunuz ciddi yanlış içeriyor; 50mm lens kit lens değildir. Odak mesafesi sabit lenstir. Bu lenslere ingilizceden gelen "prime" lensler diyoruz.  Bu kelimenin  türkçe karşılığı ise /sıfat) ilk, birincil, başlıca, asal anlamına gelmektedir.

18-105 dediğiniz ise "Kit lens" tir. D90 ile birlkte Nikon un kit lens olarak vermeye başladığı, odak mesafeleri çok kullanışlı ve optik olarak ta gün ışığında daha fazla olmak üzere son derece başarılı bir lenstir. Bu nedenle D90 ın yerini alan D7xxx serisinde de kit lens olarak opsiyonlar içinde sunuldu.

Şunu bilmelisiniz ki, hiç bir zoom lens optik olarak bir prime lensin yaptığını yapamaz. Bu (50 mm) lensin en ucuzu diafram açıklığı f/1.8 olanı bile son derece açık diaframa sahip ve dolayısıyla çok kısa net alan derinliği olan lenslerdir. Yani, netlediğiniz alan dışında kalan yerler flu olur. Bu da sizin deneme yaptığınız portre çekimi gibi çekimlerde çok arzulanan bir şeydir. Çektiğiniz portre fon kalabalığından arınmış, adeta 3 boyutlu bir görünüm kazanır.

Muhtemelen aradaki bu fark nedeniyle siz mutsuz oldunuz. Makinanızda bir Af motoru var. Bu hiç bir Canon ya da giriş seviyesi Nikonlarda olmayan bir özellik. Gidip 250-300 TL verip bir Nikon 50mm f/1.8D lens alıp görüntü kalitesi sorununuzu çözebilirsiniz. 

Nikon -Canon renk farkları var mıdır yok mudur bambaşka bir konu. 
 

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok teşekkürler,

 

Öğrenecek çok şey var daha. Artık prime lensin ne olduğunu öğrenmiş oldum. Param olduğunda uygun bir prime lens alacağım. Şuan sahip olduğum lens ile çektiklerimi 500px'e yükledim,  https://500px.com/bymustafad  başlangıç için fena görünmüyorlar.

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mustafa bey tekrar merhaba,

Fotoğraflarınızı inceledim. Dört fotoğrafın üçü Mimari biri ise Manzara olarak sınıflandırılabilir. Bunlar, başlangıçta hepimizin en çok çektiği konular. Çünkü en kolay erişilebilen konular. Bu konulara yöneldiğinizde de size rehber olabilecek kimi bilgilerin aklınızın bir köşesinde bulunmasında fayda var. Çok basit ancak bilindiğinde fayda sağlayacak mimari çekim teknikleri için de gene Tahir Yıldız arkadaşımızın bir derlemesine göz atmanız size büyük kolaylık sağlayacaktır ( http://tahiryildiz.com/mimari-fotograf-nasil-cekilir/ ). Hatta bu yazıyı okuyup kendi fotoğraflarınızı, özellikle de kompozisyon açısından tekrar gözden geçirmenizi öneririm. 

Bana göre donanım ile ilgili hiç bir sorunuz yok. Zaten gün ışığında donanım aman aman fark etmeyecektir. Günümüzde bir android telefon da bu ışıkta benzer sonuçlar verecektir. Önemli olan zor ışık koşullarında ne yapabileceksiniz?

Bu arada, mimari çekim için geniş açının gerekliliğini de yaşamış, görmüş oldunuz. 50 mm 1.8 lens ise ancak bu Camiin iç çekimlerinde, az ışıkta işinize yarayabilir. Portre çekecekseniz bir önce konuştuğumuz 50 mm 1.8 yerine 85 mm 1.8 lens sonuçlarını görmeden karar vermeyin derim.

Işığınız bol olsun. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tekrar Merhaba,

 

Linkini baştan sona okudum. Ancak benim için çok çok masraflı bir hobi olacak Mimari çekimler. Bayramda 2 gece 3 günlüğüne Kapadokya turuna kayıt oldum. Ve manzara için ne tür ekipman gerekir diye aşağıdaki linkten makaleyi okudum. 

 

http://tahiryildiz.com/manzara-fotografi-nasil-cekilir/

 

Burada iiyat/performans olarak önerilen ve hem portre hem de manzara fotoğrafı için uygun olduğu söylenen Nikon 35mm f/1.8G DX olanı dikkatimi çekti. elbette hepsi dikkatimi çekti ama benim gibi yeni başlayanlar ve gerçekten devam ettirmek isteyenlerin kendini sınaması için ucuz olmasa da ama diğelerinin yanında ucuz görünen bu lens oldu. ND filtreleri daha önce okumuştum. Ancak ben henüz makinemi öğrenmeden filtrelere pek girmek istemedim. Önce filtresiz neler çekilebilir neler yapılır görmek istiyorum. Bu lensi şuan alabilir miyim bilmiyorum. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mustafa bey, bayram turu için oldukça isabetli bir karar almışsınz. Bu tur hele rehber eşliğinde ise  tadına doyum olmaz. Değilse, mutlaka önceden oraları çalışıp gidin. Oldukça ilginç bir coğrafya. İlk gördüğümde başka bir gezegendeyim zannetmiştim.

Bu tur için elinizdeki lens aslında her türlü ihtiyacınzı görür. Ihlara nın en dibinde mağara içindeki akarsuyu bile çekersiniz.. Sabahın ilk ışıklarında göreme üzerinde balon şenliği olur ( o saatte rüzgar olmuyor) , kaçırmayın derim. Hele balondan çekim yaparsanız muhteşem olur.

Bir de gece pek çok yer aydınlatılıyor ancak elde çekim olanaksız. Minyatür de olsa bir tripot alın yanınıza, hem taşımak kolay olur. Ve tabii bir de yedek batarya bulundurun

Filtre için ND den ziyade oralarda parlak saatlerde CPL filtre çok daha fazla işinize yarayabilir. Çok fazla ışık yansıtan yüzey var. En azından objektifin güneşlik şapkası hep takılı olmalı.

Prime lens için acele etmeyin derim. En azından 50mm 1.4 ve 85 mm 1.8 lensleri deneyin öyle karar verin. Prime lens kullanmaya alışmak  bayağı zaman alan bir iş. Alırsanız da kemerinize takabileceğiniz  bir lens çantacığı ile taşımanızı öneririm, makina + lensiniz zaten oldukça ağırlar. 

Kolay gelsin. Işığınız bol olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

35mm çok güzel bir lens. özellikle f1.8 de çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz ancak atalay beyin de dediği gibi prime lensleri kullanmak zordur çünkü "zoom" şansın olmaz ve hep konunun etrafında hareket halinde olman gerekir. mesela 50mm ile hep konunun içindesindir ve genel görünüm çekemezsin, sürekli uzaklaşmak ister bu da sıkabilir. 35mm ile hep konunun dışındasındır, detay çekmek için, konunun içine girebilmek için çok yaklaşmak icab edebilir zorlanırsın, iç mekanda yeterli genişlikleri bu lenslerle alamazsın 14mm ararsın ama bu seferde hepten soğursun :) kısacası önce elindeki lensin her odağını kullan sonra çektiklerine bak ve ençok hangilerinden hoşlandıysan (exif bilgilerinden kontrol et) farkedeceksin ki belli bir odak çevresi senin ilgi alanın ve o odakta prime lens bakarsın. ama önce temel bilgilerini gözden geçir, özellikle kompozisyon kısmını. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Para Para Para :D

 

@atalay mete

http://www.anitur.com.tr/tur/ankara-cikisli-kapadokya-turu-2-gece şu tura kayıt oldum. Daha önce gitmediğim için onların beni götürecekleri yerlerin dışına çıkmayacağım. Ben elimden geldiğince bol bol fotoğraf çekip gezeceğim. Lens konusunda açıkçası erken karar vermemekle birlikte mutlaka bir gün bir lens daha alacağım elbet ancak karar veremiyorum. 

 

Çok kaliteli olmsa da Tripod um mevcut. Genelde fotoğrafları incelerken mutlaka değerleri yazılmış olanları inceliyorum. Eğer bilgileri yazmıyorsa direk es geçiyorum. Gerçi Ps ile sonradan çok düzenleme yapıldığı için o değerlerde ne kadar önemli açıkçası bilemiyorum.

 

@neehot

Prime lenslerde zoom olayının olmadığını öğrendiğimde senin bahsettiğin o zorluklar hemen beynimde hemen ampul gibi yanıvermişti : ) O zorluklarını düşündüğümde evet çok zor. Ama o keskin görüntüler beni öyle cezbediyor ki alayım/almayım kamaşasını çok yaşıyorumki eğer fotoğraf çekmek hevesim heves değil ve hobi ise zaten birgün mutlaka dayamayıp alacağım yada almak zorunda kalacağım. Keşke biraz daha ucuz olsalarmış.

 

 

- Mustafa Doğan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Verdiğiniz linke baktım. Kapadokya turu için Nevşehir merkez olacak şekilde hatırda kalacak hemen her yeri yazmışlar. En çok hoşuma giden de ören yerlerine giriş ücretinin tur ücretine dahil olması. Örneğin sadece Göreme de antik şehre giriş için para verip sonra da içeride çeşitli yerlere tekrar para vermek bayağı koyuyor. Kimi bankaların kredi kartları müze kart yerine geçse de her fotoğrafçının bir müze kartı olmalı derim.

Bu aldığınız tur, eminim sizin Kapadokya ile tanışma turunuz olacaktır. Bundan sonra da her fırsatta gitmek isteyeceğinizi düşünüyorum. Hatta gidip te üzüm bağı bakmayan yok :). Muhtemelen Niğde ye götürmeyeceklerdir. Ancak orada da yer altında, içinde katedral barındıran antik şehir var..

Güzergah ta sözü edilen Hacı Bektaş ı Veli ziyaretinde türbe ve külliyesi için şehre (Hacıbektaş ilçesi)  gireceklerini zannetmiyorum. Sanırım yol üzerindeki Azaphane denilen ve çok güzel restorasyon hatta rekreasyon yapılmış olan yere uğrayacaktır. Orası da çok görmeye değer bir yer diyebilirim.

Ben, hatırladığım kadarıyla en az beş kez gittim ve hala görmediğim yerler var. 

 

Son olarak, tripot tanımınız dikkatimi çekti. Bu işten para kazanmıyorsanız ve yanınızda taşıyorsanız dandik olsa da fark etmez. Hatta şu örümcek gibi olan 10-15 TL ye satılanlar hem işinizi görüyorlar hem de taşıması çok kolay oluyor. Bir tripot ne kadar kaliteliyse, o kadar teferruatlı ve ağır oluyor ki deklanşör hareketinden etkilenmesin. Yatay dikey ayarlar açı ölçülerek yapılsın vs vs. Cep telefonu uygulamaları çok işinize yarayabilir. Misal su terazisi uygulaması. Hatta pozometre bile var.

Ne kadar özgür olursanız o kadar çok ve güzel fotoğraf çekebiliyorsunuz. Unutmayın, gezecek olan ve bu sırada fotoğraf ta çekecek olan sizsiniz. Tadını çıkarın. İyi bayramlar.

 

 

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.