İçeriğe git

Yeni Başlayan Birisi İçin Yardım


Recommended Posts

Merhabalar. Aranıza yeni bir kişi alır mısınız? Benim size bir sorum olacak. Fotoğrafçılıkla ilgili ilk çalışmalarımı yapacağım. Daha öncesinde cep telefonu aracılığıyla bazı şeyler yapmaya çalışsam da bunun yeterli olmadığını gördüm ve sonunda bir makine alarak amatör de olsa bir şekilde ilgilenmeye karar verdim ama internette önüne gelen yerlerdeki bilgi kirliliği ve tavsiyeler neler yapabileceğim konusunda elimi kolumu bağladı. Bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. Bazı sorularım olacak. Sorabilir miyim?

 

800 TL'ye kadar bütçem var (onu da denklemeye uğraşacağım birkaç ay). Tavsiye edebileceğiniz bir model var mı? 

 

Daha çok sokak fotoğrafları çekmeye çalışacağım. Fotoğrafları arşiv yapacağım ama ödüllü yarışmalar da yılın belli bölümlerinde oluyor mu? 

 

Fotoğrafçılık konusunda sıkmayacak ve teorik bilgi verebilecek yayınlar var mı? 

 

Şimdiden teşekkürler. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 saat önce, gizsizdefans yazdı:

800 TL'ye kadar bütçem var (onu da denklemeye uğraşacağım birkaç ay). Tavsiye edebileceğiniz bir model var mı? 

D200 - D80 ikinci el temiz bulabilirsin. D200 profesyoneldir D80 orta segment

2 saat önce, gizsizdefans yazdı:

Daha çok sokak fotoğrafları çekmeye çalışacağım. Fotoğrafları arşiv yapacağım ama ödüllü yarışmalar da yılın belli bölümlerinde oluyor mu? 

Tabi sürekli yarışmalar oluyor. http://www.tfsf.org.tr/yarismalar.asp bu adresten takip edebilirsin.

2 saat önce, gizsizdefans yazdı:

Fotoğrafçılık konusunda sıkmayacak ve teorik bilgi verebilecek yayınlar var mı? 

Youtubede fotoğraf çekim teknikleri diye aratırsanız. Güzel videolar var. Uzman TV de de güzel videolar var. Çevrenizde bir fotoğrafçılar derneği varsa gidip onlara kurs hakkında danışmanız daha iyi. Fotoğrafın temel kurallarını öğrendikten sonra sıra güzel fotoğraf çekmeye geliyor ordada kompozisyon devreye girer. Onu okuyarak mantığını kavrarsınız ama pratiğe dökmek için bol bol fotoğraf çekmek ve bol bol da fotoğraf okumak lazım. Kompozisyonunuzu geliştirmek için bol bol fotoğraflarının olduğu Prof. Sabit KALFAGİL yada Faruk AKBAŞ kitaplarını tavsiye ederim.

Şimdiden hayırlı olsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sabit kalfagilin kitapları yanı sıra michael freeman ın da kitapları güzel. kompozisyon önemli. temel bilgiler de çok önemli. eğer makina alacaksan gövdesinde af motoru olan bir makina alman ileride farklı lensler alırken kısıtları ortadan kaldırır. af motoru netlemeyi sağlamaktadır. af motorlu lensler pahalı olduğu için ilk yatırımı gövdeye yapman daha iyi olabilir. kesinlikle vizörü olan bir makina bakışını çok değiştirir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sizi kabul edip etmemek haddimize değil, burası herkese açık. İzin almanıza gerek yok.

Öte yandan, profilinize baktım, hiç bir bilgi yok. Adını sanını bilmediğiniz, yüzünü, gözünü saklamış birini siz meclisinize kabul etmek için gönüllü olur musunuz? Ya da yakınlık gösterir misiniz?

 

İnternette nerelere baktınız bilmiyorum ama özellikle sonu .net ve .org ile biten web sayfalarında herhangi bir bilgi kirliliği yok. Sadece tekrarlanmış bilgiler var. Yeni başlayan için internet bulunmaz bir nimet. Öte yandan internette fotoğraf yayınlayan siteler de engin bir derya. Kamera (body) ve lensler için ayrı ayrı klasmanlarda aramalar yapıp, kısa sürede, buradaki herkes kadar teorik bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Son olarak, burası ağırlıklı olarak (yukarıda arkadaşlarımın da sözünü ettikleri bilgi kaynakları dışında), KİŞİSEL deneyimlerin paylaşıldığı bir platform Yani burada çoğunlukla sübjektif önermelerle karşılaşacaksınız ve örneğin yukarıdaki gibi bir soruya verilen yanıtlar nedeniyle kafanız daha çok karışacak ve belki de sizin için hiç uygun olmayan bir yönde ilerleyerek boşuna zaman ve para kaybedeceksiniz.

 

Cep telefonları kameraları, hele güncel olanlar, gün ışığında fotoğraf çekmek için son derece yeterli. Naçizane önerim, şimdi herhangi bir yatırım yapmayın. İnernette, 500px, flickr, instagram gibi ortamlarda cep telefonlarıyla çekilen fotoğrafları inceleyin. Bakalım bu fotoğraflar gibi fotoğraf çekebiliyor musunuz? Elinizdeki kamera sizi nerede zorluyor? Fotoğrafın, teknik (ışık kullanımı), kadraj, kompozisyon gibi ana öğelerini göz önünde tutarak bir fotoğrafı değerlendirebiliyor musunuz?

 

Çok kullanılan bir metaforu buraya da yazalım, iyi bir daktilo sizi iyi bir yazar yapmayacağı gibi daha iyi bir kamera da sizi daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz.

 

 

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dostum bende senin gibi başladım 12 bin adet fotoğraf çektim ve aralarından inan ki 300 adet göze güzel hitap eden fotoğraf bile çıkmamış diyebilirim ve ardından da telefonumun kamerası bozuldu her neyse :) ondan sonra babamın eski zenit 12 xp analog makinesini elime aldım ve bana manuel fotoğraf çekmeyi öğreten asıl makine oydu sonra onun da aynası kırıldı ama çok iyi bir deneyim oldu ondan sonra da 900 tl'e 2.el bir fotoğraf makinesi aldım daha 5k da idi şuan 15 k da D5100  düşük ışık terimlerini seviyorsan biraz yetersiz kalıyor onu söylemem gerek şuan 2.el piyasası uygun fiyatlara görmekteyim ilk dslr makineni çok profesyönel bişey alma derim çünkü bende daha amatörüm ve amatör olan herkes her gördüğü şeyi çeker 10 K fotoğraf çektim ama elime taş çatlasın 3k fotoğraf geç ti adam akıllı dememek için önce amatör derim bu arada amatör olarak büyüklerim yanlışlarım varsa kusura bakmayın bende yeniyim tekrar söylüyorum iyi akşamlar herkese :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.