İçeriğe git

Nikon 18-55 ile 18-105 arasındaki farklar nedir ? Kit lens olarak hangisi tercih edilmelidir


Recommended Posts

çok kapsamlı bir soru olmuş bu :) 18-55 kalitesiyle, keskinliğiyle ve renk performansıyla öne çıkan bir kit lenstir. 18-105 ise daha geniş aralıklı olduğu için çalışma alanınız kapsamlı olur. alan derinliği konusunda 50mm den sonra istediğiniz gibi cevap almaya başlarsınız ama fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız 18-55 10 numara bir lenstir. zaten tecrübeliyseniz 18-105 in yüzüne bakmazsınız :)  kötü bir lens değil ama ihtiyaç meselesi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Erdem bey, bu sorunuzun doğru yanıtlanması için sizin ne çekeceğinizi kararlaştırıp söylemeniz, edindiğiniz bilgiler ışığında kişisel tercihinizi yapmanız lazım. Sonuç olarak nikah kıymıyorsunuz, ihtiyaçlarınız değiştiğinde satar, sizin için daha uygun olanı alırsınız.

 

Ben 18-105 kullanıyorum. Özellikle portre çekeceğim diyorsanız, buna kedi köpek, evcil hayvanlarımız da dahil,  18-105 çok daha fazla rahat edebileceğiniz odak mesafesi sunuyor. VR özelliği de artısı. Zaten bundan sonra VR olmayan 18-55 lens te kullanmamakta fayda var diye düşünüyorum.

18-105 in dezavantajı ise büyük ve ağır olması. 67 mm filtre çapı daha pahalı (18-55 e göre) filtre edinmenize neden olur. Ha, ne kadar pahalı derseniz aman aman bir fark ta yok. Zaten UV filre kullanmayı da anlamsız ve gereksiz bulduğumu belirteyim. CPL ya da ND filltrelerde fiyat farkı var mıdır, vardır.

 

18-55 odak mesafesi sizin için uygunsa daha küçük, hafif olması avantaj. Filtreler de daha ucuz.

 

Optik kalite olarak ikisinde de "kit lens"  kalitesi sınırları içinde olacaksınız. Aslında VR olmaları daha geniş objektif açıklığı imkanı sunuyor ve optik çözünürlük başarıları oldukça yüksek ama geniş açıda distorsiyon (yamulma ) ve chromatic aberration denen (türkçede renk spması deniyor ama fotoğrafta özellikle yüksek kontrast sınır bölgelerinde pembemsi morumsu renk haleleleri olarak görünen etki) her iki lenste de görülen zayıflıklar. O nedenle, portre için 85 mm 1.8 ya da sokak fotoğrafçılığı için 35 mm 1.8 G lensler optik olarak size daha iyi sonuçlar sunacaktır. 

 

Yukarıda özetlediğim bilgiler ışığında ve bu lenslerle çekilmiş, (flickr gibi web sayfalarındaki) örnek fotoğraflara bakarak sizin yapacağınız tercih, en doğru, en yi lens seçimi olacaktır. 

- atalay mete tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.