İçeriğe git

İSO çok önemli mi ?


Recommended Posts

Yeterlimi sorusu biraz yetersiz. Demek istediğim ISO performansı size ne kadar gerekli ? gerekli ise işinizde önemli veya size gerekli bir durum bu sebeble giriş seviyesi makinalarda bu işi pek aramayınız.

 

Ama illa sorunuz ISO performansı açısından 25600 veya 12800 diye hangisi diyorsanız alacagınız bu iki makina arasında baska bir özelliğine bakarak kadar vermenizi öneririm. Sonuçta iki makinada bukadar yüksek değerler verim vermeyecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Mehmet bey, başlık sorunuzun yanıtı, "evet, önemli".

Ancak siz açıklamada yüksek ISO değeri kullandıran makine sormuşsunuz. Kemal bey de ona yanıt vermiş.

 

ISO, aynı enstantane ve diafram kullanımı gibi bize sunulmuş bir olanak. Filmli dönemlerde ise bizi kısıtlayan bir etkendi. ASA olarak adlandırılan standartta hemen daima 100 ASA lık filmler kullanırdık. Bu işten ekmek yiyenler ise kapalı ortamlarda ya da hareketli seçimlerde kullanmak için yanlarında 200 ASA lı filmler taşırlardı.

 

Amacımız he zaman en düşük ISO kullanımı için çabalamak. Zira yüksek ISO da kumlanma ya da kirlilik dediğimiz bir sorun yaşıyoruz. Demem o ki, pratikte o kadar yüksek ISO lar asla kullanılır değerler değildir, sadece bize sensor kalitesi hakkında bilgi verirler. Önemli olan yüksek ISO da ne kadar az kumlanma oluştuğu, (makine her seferinde çekileni temizler).

 

Kemal beyin yanıtına örnek, D3300 ın ISO başarımı daha yüksektir ama D7100 bir üst klasman makinedir.

Kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bazı siteler var oradaki fotoğraf kalite değeri daha etken olabiliyor. Bu da düşük iso performansı, dinamik aralık ve renk değerlerinin ortalamasından oluşuyor. Buna dikkat etmek daha iyi olabilir.

 

http://prntscr.com/cksqmc

 

Yüksek isolara çıkıyor olmasından çok düşük ışıkta en çok çıkılabildiği iso değerine bakmak daha iyi olacaktır. Mesela D7100 ve 750D karşılaştıracak olursak. D7100'ü kapalı bir alanda rahatlıkla 900 iso da kullanabilirken 750D de kumlanmalar görülecektir. Ayrıca dinamik aralığı, renk değer aralığı, düşük iso perfomansı nedeniyle aynı fiyatlardaki iki ürün arasında D7100 %20 fotoğraf kalitesi olarak daha iyi olması nedeniyle benim daha çok dikkat ettiğim nokta oluyor. Kumlanmanın üstündeki değerin ne kadar olduğu, max iso sayısından daha önemli bana göre. 

 

Bunun dışında yüksek noise ile fotoğraf çeken gruplarda yok değil. High ISO akımında noise'li fotoğraf çekerek çok güzel karaler yaratanlarda yok değil.

 

"Nénuphar Bleu, Trèfle Noir et Profiterolles aux Camélias..."/"Blue water Lily, Black Clover and profiterolles with camellias..."

 

 

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Turan Babacan, Allah aşkına bu cümlelerden ne anlamamız gerekiyor?

" Bazı siteler var oradaki fotoğraf kalite değeri daha etken olabiliyor.  " hangi konuda etken? anlasak devamını da anlayacağız;

" Bu da düşük iso performansı, dinamik aralık ve renk değerlerinin ortalamasından oluşuyor "..  neden düşük ISO performansı skorlanacak bir kriter olsun? tersi iyi bir şey değil midir?

"renk değerleri" nedir? acaba "renk derinliği"- her pikselde bulunan bit sayısı- demek istemiş olabilir misiniz?

bir ortalama mı kullanılıyor gerçekten? her kriterin birimi farklıyken nasıl alınıyor bu ortalama?

" Buna dikkat etmek daha iyi olabilir. " sonuçta "bu" nedir, anlayabilsek, dikkat edeceğiz de bağladığınız sonuç hepten beni benden aldı;

" Yüksek isolara çıkıyor olmasından çok düşük ışıkta en çok çıkılabildiği iso değerine bakmak daha iyi olacaktır. " Vallahi beynim ısında, yandı yanacak..

Ne olur, yazdıktan sonra gönder tuşuna basmadan bir daha okuyun. 

 

 

  • Harika 2
  • Beğenmedim 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...
18 saat önce, Kirlikedi yazdı:

şu kanıya varılamaz değilmi maxsimum çıkılan iso ne kadar fazla ise iso başarısı o kadar iyidir. misal 25600 iso makine ile 108.000 iso bu kıyas olamaz mı ?

 

 

Bahsetmek istediğinizi tam anlamamış olabilirim o yüzden şimdiden affola. 500.0000 olsun 1.0000.0000 olsun eğer o değerlerde fotoğrafın bir değeri olmuyor ise pek anlamlı kaçmıyor. Bence düşük ışıkta noise başladığı iso değeri daha önemli. D7100 de düşük ışıkta 2000'in üstüne çıktığımı hiç hatırlamıyorum. Benim makineyi kullama şeklim o şekilde başkasının ki başkadır. Bunun dışında cihazın özelliklerine o kadar takmanın da bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Elimdeki cihaz bu performansı bu deyip zayıf yönlerini bile avantaja çevirmanin yollarına bakmalıyız. Eski makinelerle geceleri dışarı çıkıp yüksek iso da high iso photography adı altında fotoğraf çeken bir çok kişi var.

Makineler bakınca genelde düşük ışık performansı fotoğraf kalitesine etki eden diğer özelliklerde de performans artışı sağladığını farkettim. D7000 ve 650D arasındaki yüksek iso başarısı karşılaştırması.


kE1uekV0Qd2-0jyJ6JpUZg.thumb.png.ae4d2a4bf56e98d388451a871c0fe5fd.png

- Turan Babacan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.