İçeriğe git

Ürün çekimi İçin doğru lens seçimi!


Burmix

Recommended Posts

Merhabalar,
Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam, admin ve moderatör arkadaşlardan ricam doğru yere taşısınlar :)
 

Kendi çapımda, sattığımız ürünlerin çekimlerini yapmak istiyorum. Nikkon D60 body, 18-55 mm VR lens kullanıyorum. Ürünlerim en fazla 30x30 cm çapında oluyor, daha çok 15 cm genişliğinde 4 cm yüksekliğinde ürünler. Sizlerden tavsiye almak istediğim husus şu ; acaba kullandığım lens yeterli mi ? (kendim yeterli bulmadım,istediğim odağı yapamıyorum.) Değil ise nasıl bir lens kullanmakta fayda var ?
Micro lens mi ? Macro lens mi ? bir türlü sosyal mecralarda yanıt bulamadım. Şimdiden ilginiz ve cevaplarınız için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü

Merhaba,

Ben herşeyden önce "istediğim odağı yapamıyorum" kısmına takıldım. Ne yapmak istiyorsunuz da olmuyor?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yani tam netleme yapmıyor, otomatik odağı kullanmıyorum zaten. Manuel odaklamayı kullanıyorum, 18-55 de ki odaklama yetersiz kalıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhabalar Hoşgeldiniz ; 

Aradığınız lens'den önce ürün çekimlerinde ışık önemli bir kavramdır.

 

Sebahattin beyinde söylediği gibi söylemek istediğiniz fotoğrafların net olmamasımı otomatik değilde manuel yapıyormussunuz. demekki manuelde bir problem var. Bırakın makina otomatik yapsın sonra çekimi tamamlayın.

 

Net olmuyor dediğiniz kısım odak yapamıyorum çektiğiniz ürünün bazı kısımları net bazılarında sorun yaşıyorsanız eğer bu baska bir konuya giriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kemal bey ürünleri şu şekilde çekiyorum, buradan bakın. Bazen dediğiniz gibi ürünün bazı noktalarında sorun yaşıyorum bazen komple netlemede sorun yaşıyorum. Otomatik odaklamada da olmuyor işte bunu anlatmaya çalışıyorum. Acaba lenste mi sorun var ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi konuya şöyle bakmak gerekiyor elinizdeki ekipman ile bu iş yapılmaz anlamı yoktur. Ancak tabiki çok çok iyi sonuclar almanız biraz zordur.

 

Ürünlerin bazı noktalarında yaşadığınız sorunlar kullandığınız diyafram değerinden den kaynaklanıyor olabilir. ürünün size olan en yakın ve en uzak bölümü arasında (ürünün büyüklüğü) çok fark var ise bunu zaten tek fotoğraf ile ortadan kaldıramazsınız bu kaçınılmazdır. bunun için farklı çözümler yapmanız gerekiyor.

 

Ancak oto ve manuel ile yapamadığım dediğiniz netleme işleminde saçma bir durum varki yapmaması imkansız zaten AF-S modunda makina netleme yapmadan çekim yapamazsın bu modda AF ile çekim yaptığın zaman netlemiş olacaksın. Gözünüzde bir problem var veya yok ise makinanın Diopter ayarına bir kontrol et seni vizör yanıltmasın.

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, Burmix yazdı:

Anladım çok teşekkür ederim :)

 

Deneyin sonuçları konusuruz burada çektiğiniz o beğenmediğiniz hatalı fotoğrafları paylaşın üzerinden konuşulsun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, Kemal Öztürk Turkoy yazdı:

 

Deneyin sonuçları konusuruz burada çektiğiniz o beğenmediğiniz hatalı fotoğrafları paylaşın üzerinden konuşulsun.

 

Kemal bey manuel odaklama ile çekilen bakınız burada.  Fakat AF açınca otomatik odaklamıyor. Bakın kullandığım değerler burada

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gördüğüm kadarı ile netlemiyor dediğini otomatik de neden Netleme yapmasın engel nedir ? yapmaya calısıyor yapmıyor mu yoksa hiç mi yapmıyor.

 

Makinanızı AF-C modundan çıkarın AF-S moduna alın Otomatik netleme yapmamasının farklı bir nedeni ise Çektiğiniz objeye çok yakın olabilirsiniz. Kullandığın lensin min değeri 0.28m (28cm) 'dir bundan daha fazla yaklaşırsan zaten netleme yapmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ürün çekim hakkında daha fazla bilgi edinmenin peşine düş ve ek olarak evet makro bir lens şimdilik bunlar ;) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Forum Editörü
Şimdi, Kemal Öztürk Turkoy yazdı:

Ürün çekim hakkında daha fazla bilgi edinmenin peşine düş ve ek olarak evet makro bir lens şimdilik bunlar  

 

"Focus stacking" tekniğini de araştırın, sizin çözümünüz burda.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herzaman bekleriz :) Sebahattin beyinde tekniğini yapabilirsin senin için büyük çözüm olacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Soruyu Burmix arkadaşımız sormuş ancak konu başlığı pek çok arkadaşımızın dikkatini çekebilir. 

 

Bu örnekte arkadaşımız, soruyu aslında ticari faaliyeti için soruyor.

Bu anlamda kişisel olarak benim vereceğim yanıt, ürün çekimleri yapan, beğendiğiniz bir stüdyoya bu işi verin olur. Elinizdeki donanım ile internette ya da dergilerde gördüğünüz ürün çekimleri gibi çekim yapmanız zor. 

 

Başlıktaki soruya gelirsek, genellikle optik başarısı yüksek yani yamulma (distorsiyon), renk harelenemesi (CAs), köşe kararması (vignetting) ve çözünürlük (MTFs) konularında çok başarılı olan macro ya ada Nikon terminolojisinde micro lensler tercih ediliyorlar. Örneğin  Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8G IF-ED lens gibi. Ancak bu lensin ikinci eli bile binlerce lira. 

 

Amatörce, yani ticari sorumluluk almadan kendi başarımızı sınamak için her türlü lens uygundur; çoğumuzda bulunan 85 mm f/1.8 lens çok başarılı sonuçlar verebilir. Hatta AF konusunda sabırlı olursanız 50 mm 1.8 ile de başarılı sonuçlar alırsınız. Tabii ki f /1.8 de değil, net alan derinliğini artırmak, her noktada netlik sağlamak için daha kısık diyafram ile..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Selamlar, bu cekimleri devamlı yapacak iseniz 100 mm Tokina macro lens veya 105 mm Nikon Micro lens almanızda fayda var, Tokina daha uygun fiyatlı ve fiyat performans olarak oldukça başarılı bir lens. Çekimleriniz gecici bir durum ve iyi sonuçlar istiyorsanız bir studyodan ücretli yardım almak da fayda var. Başarılı sonuç almak için lens yanında ürün çekimleri için aydınlatma - ışık ekipmanı da gerekecek , bir softbox türü bir ekipman çok yararlı olacaktır.

 

Fotoğraf hobi değilde ticari sonuç almak istediğiniz bir "iş" konumuna geldiğinizde tecrübe ve ekipman devreye girmekte, düşük tecrübe ve düşük ekipman profesyonel sonuçlar vermekte yetersiz kalacaktır. Dergilerdeki ürün fotoğrafları sizi aldatmasın, ciddi zaman ve ekipman ile oluşmaktalar.

 

tecrübe kazanmak demek bol bol hata yaparak ögrenebilmek demek, sorgulayarak zaten bir başlangıç yapmışsınız, kolaylıklar gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.