İçeriğe git

Recommended Posts

Merhaba nikonturk ailesi.

İlk dslr makinemi D3300 olarak kararlaştırdım. Yanında 18-55mm ve 18-105mm kit olarak satılıyor. Genel olarak '' sokak fotoğrafçılığı '' istiyorum ve bu bana '' geniş açı '' konusunu önüme sunuyor. Sonuçta 18-55mm de 35mm e geliyor. Ama açı farklılıkları var. 18-55 ve 35mm kullanan insanlar, 35mm i daha çok sevip, 18-55 i taktıklarında dahi 35mm e yakın fotoğraflar çektiklerini söylüyorlar. 35mm de zoom olmayacağı için fazla zorlar mı bilmiyorum ama, eğer ki bu tercih edilirse konuyla aramda yakınlık olacak. Bu benim açımdan problem olur mu, sanmıyorum. İki lensin arasında ki fiyat aralığı 350 - 400 tl arasında. İlk olarak 18-55 kit alıp onunla mı devam etmeyi önerirsiniz ? yoksa 35mm ideal olup, ileride zoom ihtiyacı doğduğunda 55-200mm gibi lensleri de tercih edebilirim. 

0011485_nikon-af-s-dx-18-55mm-f35-56g-vr-ii-lens.jpeg0011350_nikon-35mm-f18g-lens.jpeg

Hafıza kartı konusunda bazı insanlara danıştım ve Lexar 1000x 16GB ı önerdiler. Sandisk extreme ile arsında 10 tl fark var. Bunların karşılaştırması dediğimde ise; Lexar ın ömür boyu garantili ve fotoğraf kurması var dediler. Sandisk de yabana atılacak bir bellek değil. Bunun hakkında da yardımcı olursanız sevinirim. 

0028261_lexar-16gb-1000x-uhs-ii-sdhc-hafiza-karti.jpeg0017078_sandisk-extreme-sdhc-16gb-60mbs-class-10-uhs-i-hafiza-karti.jpeg

- Tolga Çavuşlar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle en iyi lens veya sokak fotoğrafçılığı için tek lens gibi birşey yok. Yeni başlıyorsanız 18-55 gayet uygun ve üstelik belki çektiklerinizden beğendikleriniz sizi fisheye almaya zorlayacak. 35mm çoğu insana dar gelir. Hareket imkanı bulamadığınız anlarda keşke 18-55 taksaydım diyeceğiniz çok anlar olacak. Ama fotoğraf çekme olayına hakim olunca işler değişiyor. Tek 50mm ile sokak fotoğrafçılığı yapan var, ya da 8mm fisheye ile. Tamamen beğeni meselesi. Mesela kalabalıklarda İstiklal caddesini 35mm ile çekmen güzel sonuç vermeyebilir belki 200mm ya da 300mm E ihtiyaç duyarsın. Yani sen önce al kitlerden birini. Fotoğraf işlemeyi biliyor musun? Raw işlemeyi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1 saat önce, neehot yazdı:

Öncelikle en iyi lens veya sokak fotoğrafçılığı için tek lens gibi birşey yok. Yeni başlıyorsanız 18-55 gayet uygun ve üstelik belki çektiklerinizden beğendikleriniz sizi fisheye almaya zorlayacakemoji4.png. 35mm çoğu insana dar gelir. Hareket imkanı bulamadığınız anlarda keşke 18-55 taksaydım diyeceğiniz çok anlar olacak. Ama fotoğraf çekme olayına hakim olunca işler değişiyor. Tek 50mm ile sokak fotoğrafçılığı yapan var, ya da 8mm fisheye ile. Tamamen beğeni meselesi. Mesela kalabalıklarda İstiklal caddesini 35mm ile çekmen güzel sonuç vermeyebilir belki 200mm ya da 300mm E ihtiyaç duyarsın. Yani sen önce al kitlerden birini. Fotoğraf işlemeyi biliyor musun? Raw işlemeyi?

Hayır bilmiyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, neehot yazdı:

Birşey daha sormak istiyorum; iki lensin de fiyatı nasıl aynı? 35mm f1.8g bakıyorsunuz değil mi?

'' İki lensin arasında ki fiyat aralığı 350 - 400 tl arasında. '' demiştim. 18-55mm 400 tl. 35mm 1.8 / 765 tl. Arada da düz hesap 350 - 400 tl oynuyor sitelerde. Ya ben anlatamadım, ya da siz yanlış anladınız. Aralığı yerine farkı deseydim daha sağlıklı olurdu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

'' İki lensin arasında ki fiyat aralığı 350 - 400 tl arasında. '' demiştim. 18-55mm 400 tl. 35mm 1.8 / 765 tl. Arada da düz hesap 350 - 400 tl oynuyor sitelerde. Ya ben anlatamadım, ya da siz yanlış anladınız. Aralığı yerine farkı deseydim daha sağlıklı olurdu.

Kusura bakma ben yanlış anlamışım.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hayırlı olsun,

Malzeme konusunda kafa karışıklığı yaşamanız son derece normal. Seçenek bol.

Ayrıntıya girmeden, tercihleri iki ana grupta toplamak mükün;

1. Kit lens- ler,  18-55 veya 18-105 ve bunun yanısıra 55-200 gibi tele olanları da göz ardı etmeyelim ve f/p oranı yüksek bir prime lens (35 ya da 50mm f/18)

2. Hızlı (2.8 ve daha çok açıklık sunan) bir tak gez lens ve zaman içinde prime lensler.

Burada da makinenizin hangi lensleri desteklediği konusu gündeme geliyor.

Zira D3300 body, örneğin Sigma 18-50 f/2.8 lensi desteklemiyor, uyumsuz! Öte yandan aynı değerleri veren Tamron u destekliyor.

Günümüzde yaygın olan durum 1. zira en ekonomik olanı.

Günümüzde trend olanı ise 2. seçenek.

İkincisinin de şöyle bir mantığı var, madem zor ışık koşularıda DSLR ye gereksinim var o zaman lens te fark yaratmalı!

Tercih sizin..

Şimdi aklıma geldi; Canon lenslerde en kısa ve en uzun odak mesafeleri 3 mislinden fazlaysa lenslerin sorunları abartma eğilimleri artıyor. Nikon tele lens konusunda  daha uzun aralıklı mesafelerde daha başarılı. Ben, 18-105 i tercih ettim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

11 dakika önce, Atalay Mete yazdı:

Hayırlı olsun,

Malzeme konusunda kafa karışıklığı yaşamanız son derece normal. Seçenek bol.

Ayrıntıya girmeden, tercihleri iki ana grupta toplamak mükün;

1. Kit lens- ler,  18-55 veya 18-105 ve bunun yanısıra 55-200 gibi tele olanları da göz ardı etmeyelim ve f/p oranı yüksek bir prime lens (35 ya da 50mm f/18)

2. Hızlı (2.8 ve daha çok açıklık sunan) bir tak gez lens ve zaman içinde prime lensler.

Burada da makinenizin hangi lensleri desteklediği konusu gündeme geliyor.

Zira D3300 body, örneğin Sigma 18-50 f/2.8 lensi desteklemiyor, uyumsuz! Öte yandan aynı değerleri veren Tamron u destekliyor.

Günümüzde yaygın olan durum 1. zira en ekonomik olanı.

Günümüzde trend olanı ise 2. seçenek.

İkincisinin de şöyle bir mantığı var, madem zor ışık koşularıda DSLR ye gereksinim var o zaman lens te fark yaratmalı!

Tercih sizin..

Şimdi aklıma geldi; Canon lenslerde en kısa ve en uzun odak mesafeleri 3 mislinden fazlaysa lenslerin sorunları abartma eğilimleri artıyor. Nikon tele lens konusunda  daha uzun aralıklı mesafelerde daha başarılı. Ben, 18-105 i tercih ettim.

18-55mm de 35mm'i kapsayan bir lenstir. Ama 35mm f/1.8 prime bir lens olduğundan bazı durumlarda kit lensin bir kaç adım ötesine geçiyor demem, yanlış olmaz her halde. Hemen hemen bu sanata gönül vermiş insanların çoğunda ekipmanlarında en az bir zoom lens olduğunu düşünüyorum ve araştırırken de, fotoğraf ekipmanlarını paylaşan insanlarda da görüyorum. Gönül ister prime bir lensle başlamak ama fiyatlar malum.

Sizin de söylediğiniz gibi 18-105mm çok güzel bir lens. Ama gönül 18-140mm den yana desem yalan olmaz. Bir 18-200mm değil de, incelemelerim doğrultusunda 18-140mm gerçekten zoom açısından bana göre çok yeterli bir lens. Tabi 18-140mm ile 35mm in neredeyse 1.5 katı gibi bir ücreti var.

18-55mm i hem yöneliş açısından hemde yavaş yavaş tecrübe kazandıktan sonra bir 35mm prime lens alsak, mantıken ve bu özellikler doğrultusunda nasıl bir karar olur ? '' Attan inip, eşeğe binmek '' olmayacağını tahmin ediyorum. Söylediğim gibi; 18-55mm kit + 35mm prime lens alanlar var. 18-55'i çoğunlukla kullanmıyorlar. 18-55mm de yavaş yavaş bazı şeyleri gördükten ve keşfettikten sonra. Şuan konuşmak çok zor fakat, ileride 35mm ve 18-140mm ile devam etmek daha mantıklı gibi duruyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İşin içine girince anlayacaksınız. O işler tam olarak da öyle değil. Evet bir tutku fotoğraf çekmek ancak alışkanlıklar ve zevkler işin içine girince. 18-55 in kullanılmamasının sebebi ya daha çok zoom ihtiyacı ya da daha düşük f değeri olan prime lenstir. Ancak 18-140 alırsan tak gez lens şeklinde bir lens olacak ve senin prime lensini ıskartaya çıkaracaktır çünkü üşeneceksin. Ama keyif aldığın şeyler farklı yöndeyse prime lens seti kurarsın. Bir lenste ne kadar çok mercek varsa renk kalitesi o kadar düşer. Canlı renkler için prime lens her anı yakalamak için geniş aralıklı lens. Tercih senin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kafanızı biraz dha karıştırayım.

Eğer bir standart zoom lens ile çalışmak konusunda kararlıysanız Nikon un crop makinalar için yaptığı en iyi lenslerden biri: Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX. Diafram açıklığı sizi yanıltmasın VR II var ki, olağanüstü iş görüyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

9 saat önce, neehot yazdı:

İşin içine girince anlayacaksınız. O işler tam olarak da öyle değil. Evet bir tutku fotoğraf çekmek ancak alışkanlıklar ve zevkler işin içine girince. 18-55 in kullanılmamasının sebebi ya daha çok zoom ihtiyacı ya da daha düşük f değeri olan prime lenstir. Ancak 18-140 alırsan tak gez lens şeklinde bir lens olacak ve senin prime lensini ıskartaya çıkaracaktır çünkü üşeneceksinemoji4.png. Ama keyif aldığın şeyler farklı yöndeyse prime lens seti kurarsınemoji4.png. Bir lenste ne kadar çok mercek varsa renk kalitesi o kadar düşer. Canlı renkler için prime lens her anı yakalamak için geniş aralıklı lens. Tercih senin.

Evet katılıyorum söylediklerinize :) 18-55mm başlangıç açısından uygun ve güzel bir başlangıç lensi olduğuna inanıyorum. Zaten tecrübe sahibi oldukça ve göz bazı şeyleri ayırt etmeye, öğrenmeye başlayınca bir prime lens ile kit lens arasında ki farkı az çok anlayacağını düşünüyorum. Zoom lensler biraz daha kolaya kaçıyor evet. Sadece parmaklarını kullanıp, yerinden kalkmadan bile bir çok şeyi yakalaman mümkün. Yürümekte bir sorunum olmadığı için, sabit odaklı bir lenste zorlanacağımı düşünmüyorum :) Sırf ağırlık konusunda bile tercih edilir belki. Hele 18-140mm ağır bir lenstir, d3300 bile takılmış olsa. 

9 saat önce, Atalay Mete yazdı:

Kafanızı biraz dha karıştırayım.

Eğer bir standart zoom lens ile çalışmak konusunda kararlıysanız Nikon un crop makinalar için yaptığı en iyi lenslerden biri: Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX. Diafram açıklığı sizi yanıltmasın VR II var ki, olağanüstü iş görüyor. 

Kafayı karıştırmak, biraz daha düşünmek ve araştırmak anlamına geliyor Atalay bey :) 

Araştırırken VR II nin, VR dan daha iyi olduğunu ve tercih edilmesini okumuştum. Sonuçta 2. segment olduğundan eskisi ancak fiyatı için kullanılır diye düşünüyorum. VR ile VR ıı nin arasında ki ne gibi fark olduğunu öğrenmek yine bana bir araştırma konusu olarak çıkıyor :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• Forum Editörü

Elbette bu işler tercih meselesi.

18-55mm ile 35mm f/1.8 sabit lens arasında kalsam düşünmeden 35mm'yi tercih ederdim.

35mm ile yaşayacağım tecrübeyi en açık diyaframı f/3.5 olabilen 18-55mm'de yaşayamazdım.

Ama 18mm ile geniş açı !.. falan dense bile;

• Birazcık geri gitmeyi,
  • Yer yoksa kadrajımı ona göre ayarlamayı,
  • İlla ki o kadraj gerekliyse aynı kadraj için ortamın farklı yerlerini iki-üç kare çekip birleştirmeyi, bunu yapmak için aynı ışık koşullarını sağlayabilmem için neleri yapmam gerektiğini öğrenmiş olurdum.

Ama az ışıklı ortamda temiz fotoğraf keyfini asla kaçırmazdım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

18-55mm ile 35mm f/1.8 sabit lens arasında kalsam düşünmeden 35mm'yi tercih ederdim.

35mm ile yaşayacağım tecrübeyi en açık diyaframı f/3.5 olabilen 18-55mm'de yaşayamazdım.

• Birazcık geri gitmeyi,
  • İlla ki o kadraj gerekliyse aynı kadraj için ortamın farklı yerlerini iki-üç kare çekip birleştirmeyi, bunu yapmak için aynı ışık koşullarını sağlayabilmem için neleri yapmam gerektiğini öğrenmiş olurdum.

İşte o kadraj ayarlaması kompozisyon oluşturma sürecine kafadan 35mm ile başlanırsa eksik kalır gibi. Belki 24mm i daha çok sevecek, bunu bile bilmezken direk 35mm daha erken diye düşünüyorum Sebahattin abi.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

9 saat önce, Sebahattin Demir yazdı:

• Birazcık geri gitmeyi,

35mm, 18-55mm e tercih edilen bir lens evet. Ama yine dediğim gibi 18-55mm den sonra bir 35mm prime lens edinmek daha mantıklı gibi duruyor. Sabit odaklı olduğundan daha çok deneme, yanılma ve en iyi sonuç alma açısından uğraştırıyor ama en iyi öğreten de sabit odaklı lens desek yalan olmaz sanki. Maddiyat açısından 18-55mm i elden çıkartınca 35mm ile devam etmek sağlıklı bir fikir gibi geliyor. Onun yanına uygun fiyatlı bir zoom lens alındıktan sonra 35mm in gözüne pek bakılmaması gibi yorumlar var ama tamamen zevk meselesi. İki lenste ayrı görevler için üretilmişler sonuçta.

9 saat önce, neehot yazdı:

İşte o kadraj ayarlaması kompozisyon oluşturma sürecine kafadan 35mm ile başlanırsa eksik kalır gibi. Belki 24mm i daha çok sevecek, bunu bile bilmezken direk 35mm daha erken diye düşünüyorum Sebahattin abi.

Daha işin başında ve amatör olduğum için 18-55mm bırak, 35mm, şimdi de 24mm çıkartmayın :) zaten bunlar benden çok iyi bildiğiniz gibi pahalı şeyler. 18-55, 18-105 ve 18-140mm lensleri deneme fırsatım oldu farklı gövdelerin üstünde. Az çok bu konuda fikir sahibiyim. Benim yine söylediğim gibi, 18-55 i bıraktığımda 35mm ile devam etmek daha akıllıca geliyor. Hem prime bir lens, hem diyaframı gayet iyi, hemde az ışıkta güzel sonuçlar veriyor. 

Oturduğun yerden '' fotoğraf çekmek için yürürüm '' demek kolay tabi fakat, gezmeyi ve yürümeyi sevdiğim için bu bana pek zor gelmeyeceğini düşünüyorum. Maddiyat konusunda 18-55 vr ıı kit lensle başlayıp, bazı şeylere hakim olduktan sonra 35mm e geçmek daha mantıklı geliyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sende sohbete katıl

Önce yorumunu yaz sonra üye ol. Eğer bir hesabınız varsa, hesabınızla göndermek için şimdi oturum açın

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Eklediğiniz Link Otomatik Olarak Embed Çevrilmiştir..   Sadece yazı link haline çevir

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editörü Temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Kullanım Şartları Gizlilik Politikası Bu web sitesini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için cihazınıza çerezler yerleştirdik. Çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz, aksi takdirde devam etmek için tamam olduğunuzu varsayacağız.